Kadar zakat fitrah 2009 ( 1430H)

Dah bayar zakat fitrah semua?

Zakat bagi negeri-negeri di Malaysia bagi tahun 2009 (kecuali Kelantan):

Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Perak, Kedah dan Pulau Pinang – RM7
Terengganu – RM5, RM7 dan RM8
Johor – RM5 dan RM7.50
Sabah – RM6.60
Negeri Sembilan – RM6.50
Melaka – RM6.30
Sarawak dan Perlis – RM6

Sumber : BERNAMA

* zakat fitrah Kelantan 2008 ( 1429H) – RM 7.60

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Saya ada satu soklan yang tidak terjawab… Sapa2 yang boleh bantu saya untuk menjawabnya,..

    Seorang sahabat (duda) yang dahulunya adalah seorang yang tidak pernah jatuh susah sesusahnya datang kepada saya semalam dan bertanyakan: Dia mempunyai 3 anak yg skrg dijaga oleh bekas mentua. Bekas Isterinya dah kawin dah. Setelah jatuh dari perniagaannya,… hidupnya kais pagi makan pagi.. kadang-kadang kais pun x dapat makan. Oleh itu hari raya dah dekat ni,.. beliau sgt risau takut2 tak boleh bayar zakat fitrah,.. Apakah dengan wang pinjaman atau wang sedekah boleh digunakan untuk membayar zakat? ❓ ❓ ❓

  2. Alhamdulillah, baru je bayar tengahari tadi. nasib baik Giant Muar ada kaunter zakat.
    .-= samdaddycool´s last blog ..Ayat Seribu Dinar tak beri rezeki? =-.

  3. encikbeliau says:

    yup betul..zaman dah canggih…bayar zakat pun senang dah.
    .-= encikbeliau´s last blog ..Best Jugak Berbuka Puasa Dengan Kawan-Kawan =-.

  4. Zaman siber, bayar zakat pun dah boleh melalui internet..
    Kalau ada yang bagi alasan, tak sempat tu, tak tahulah lagi…
    .-= Kak Long´s last blog ..Sentuhan Protien =-.

  5. kita lagi suka kalau cik abg syg bayar ngan amil, baru ada rasa bayar zakat… 😆

  6. mama.mintak alamat.mama sms yonna ok
    .-= yonna´s last blog ..Y537: Kalau. =-.

    • @yonna, alamat dia mama simpan..alamat mama dia tak ingat ye…cessss…… anak derhaka…sumpah jadi nasi kerabu…hakhak 😆

  7. Salam kak jie…
    Zakat tu kan baja rezeki. Lagi banyak bayar zakat, insyaAllah lagi murah rezeki kita… Bukan takat bayar zakat fidyah je, tapi zakat pendapatan, zakat harta, zakat perniagaan, zakat simpanan….

    Selamat berzakat semua…
    .-= suara´s last blog ..Ekau nok kayo tak? =-.

  8. jgn lupe..
    mmg tak akan lupe…
    akan ditunaikan…

    tpi ade jugak yg mengeluh mahal zakat nih…

    apela sgt sekepala 7hingget kan??? 🙂
    .-= ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ´s last blog ..Maafkan Aku PenyapuBaru aka Miszhani… =-.

  9. Jangan lupa bayar Zakat ya. 😛
    .-= tekkaus´s last blog ..I Am In Stadium Hang Jebat These Few Days =-.

  10. Selalunya settle masa Jumaat pertama tapi dah start Sabtu kenalah tunggu Jumaat ni. Tempat cari rezeki lbh afdhal kan byr fitrah?
    .-= kruel74´s last blog ..Merdeka Train Party!!! =-.

    • Anonymous says:

      @kruel74, tapi?…. kalo msyrkt tmpt kite keje lebih kaya & lebih loaded dari msrkt kg halaman kite, camane lak 2?.. sedangkan peranan zakat nk bantu orang susah & miskin.. 🙄

  11. jangan tunggu last minute! 😆
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Pahala diam =-.

  12. zakat oh zakat……… ;p
    .-= Jard´s last blog ..Best Moments of Ramadhan CONTEST by JARDNESS.com =-.

  13. mereka selalu keliru antara niat dan perkara wajib. sama juga dgn niat puasa, islam tidak sukar melainkan diri sendiri yang menyukarkan. betul tak kak?

    • @megat, hal2 adat ni mmg mudah melekat sebab itu perlakuan yg kita nampak sejak membesar. Untuk membayar zakat online mngk satu kelebihan kepada yang bekerja di luar daerah atau untuk memudahkan generasi muda yang lebih banyak luangkan masa di depan komputer.

      Tak ada alasan lagi….. 😆

  14. Tapi bayar dengan amil lagi best kot masa akad tu macam pegang tangan qadi jee rasanya.. hehe
    .-= nuaeman´s last blog ..Jom Tarawih! =-.

    • @nuaeman, betul la man, rasa macam akad nikah kan? teruja camtu he3

    • @nuaeman, ke situ pula difikirnya…hehehehe

      • @Kujie, saje je gurau tu kak jie.. tapi sebab dah biasa bayar dengan amil nak bayar secara online ni.. macam tak best pulak rasanya.. apapun itu pilihan.. mungkin ianya lebih memudahkan kepada mereka2 yang sibuk ataupun taknak keluar rumah kerana h1n1
        .-= nuaeman´s last blog ..Berkahwinlah lagi sebulan sekali.. =-.