Kenapa Fish & Chips Sedangkan Isinya Fun Fries?

Awal pagi tadi saya dan Angah ke Cawangan Trafik di Kuala Kubu Bharu untuk selesaikan kes saman Angah. Biasanya kami anak beranak memang bersembang berbagai topik dan isu.

Pok pek pok pek sana , pok pek pok pek sini , sampailah satu bab mengenai Fish & Chips.

fish and chips

Angah tanya saya tahu tak kenapa dipanggil Fish & Chips sedangkan dish tersebut mempunyai kepingan ikan yang digoreng  ( fish ) dan jejari kentang (fun fries)?  Mana datang chipsnya?

Mama tatau………. saya tengok menu Fish & Chips tapi tak pernah terfikir nak selidik kenapa dan mengapa.  Otak mama 2GB saja, dah penuh isi segala macam sejak 45 tahun lepas.  Awak tu saiz 8GB , baru guna, belum penuh.  Boleh guna alasan macam ni?

Dia bagitau, Fish & Chips adalah makanan popular di United Kingdom. Perbezaan perkataan Chips hanya dari segi bahasa. Di United Kingdom dipanggil chips dan di Amerika Syarikat dipanggil fun fries untuk benda yang sama.

Sebaliknya Chips bagi Amerika merujuk kepada Crips di United Kingdom.

fun fries Fun Fries ( AS ) = Chips ( UK )

crips
Chips ( AS ) = Crips ( UK )

Faham ye mak -mak…. jangan bagi alasan memori dah full.  Sama saja seperti kes cookies dan biscuits  atau 2nd floor sistem British dengan 2nd floor sistem Amerika.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. Satu hal yang jarang dicermati oleh saya, trims atas penjelasan di atas Kak Jie
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Mengatasi Duplicate Content Pada BlogMy Profile

  2. tak pernah terfikir lak sblom ni. hehe
    Jom terjah post menarik dari Ekspresi Ruang ..The Atholl: Hotel Super Mewah Dengan Hanya 4 Pilihan Bilik TidurMy Profile

  3. tak penah pesan makanan ni.. hehe.. leh tak bagi alsan camtu? hihi

    gitu sebabnya ye.. org2 uk mesti tau..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Wordless Wednesday #14 – Ayam, oh Ayam!My Profile

  4. Ibu Mifzal Arsyad says:

    oooo gitu..baru tahu..

  5. tak pernah lak saya terfikir pasal nih, selalu makan je.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Percubaan Pertama Yang Tak MenjadiMy Profile

  6. kena fikir pulak kenapa kena panggil french(fun?) fries….hehe
    Jom terjah post menarik dari Rizal ..Elakkan Youtube Rebuffer Selepas ResizeMy Profile

  7. Teliti. Bagus2.

    Payah nak cari remaja yg teliti dan berfikir sebaik ni =)

    Alasan kak jie mmg best….hehehe
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Cerita Motivasi Blogger Sepenuh Masa!My Profile

  8. Oo.. fun fries panjang,, Chips bulat..
    Jom terjah post menarik dari Old-Trafford ..Selangor kembali beraksi di Stadium Shah AlamMy Profile

  9. x pernah plak saya fikir pasal ni, hehee
    Jom terjah post menarik dari Juan ..Pandangan Seorang Blogger Terhadap Pemansuhan Isu PTPTNMy Profile

  10. betul juga.. hehe..
    Jom terjah post menarik dari Aya ..Robot Wanita Pertama yang Paling CanggihMy Profile

  11. Kalau da sedap makan je..takdenya nak pikir tu semua..hehe
    Jom terjah post menarik dari Opocot ..Dinding Apartment Daripada Bola Ping PongMy Profile

  12. Inilah produk sistem sekolah yang mementingkan pemikiran kritis. Tidak terlalu yes boss. Kan best cam gitu..
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Apa Isu PTPTN Sebenarnya Ni?My Profile

  13. selalunya makan aje. malas nak fikir sangat. haha..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Komisen ke 53 dari Text Link AdsMy Profile

  14. in yang buat Man pening bila ada guest minta chips. Bila Man hantar, fries dorang pandang pelik je..
    Jom terjah post menarik dari Man ..Bagaimana Saya Membelanjakan Gaji BulananMy Profile

  15. Dua2 sedap he3….yup dari segi bahasa mmg lain sikit..benda yg sama jek…dah lama tak makan grill fish n chips..
    Jom terjah post menarik dari azmanisma ..Wordless Wednesday #Air dicincang tak akan putusMy Profile

  16. Masa di Australia dahulu saya makan Fish and Chips untuk alas perut ketika berjalan-jalan. Kuanti banyak pula tuh boleh dikongsi dengan kawan.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Wordless Wednesday – #Apa yang penting kerjasamaMy Profile

  17. Kat US jejari kentang dikenali dengan nama French fries ataupun fries.
    Jom terjah post menarik dari GreenLava ..Free awesome Pinterest icon setsMy Profile

  18. Zarul Umbrella says:

    biskut chipsmore mcmana pulak?
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..Penghargaan Terhadap MuzikMy Profile

  19. aimannajmy says:

    err kalo chicken chop, chop tu potong ek hoho.. tgk gambaq kat atas lapaq pulak rasanya huhu
    Jom terjah post menarik dari aimannajmy ..Sayugia – Menjadi PastiMy Profile

  20. so far anak2 tak pernah tanya kenapa Fish & Chips xder chips…mgkn lepas nie kena tukar nama Fish & Fun…
    Jom terjah post menarik dari Cool Daddy ..AYAM PENYET RIA PLAZA ANGSANA (SMASHED FRIED CHICKEN)My Profile

  21. pernah beri jawapan tentang ini dgn anak sedara..
    buda2 memang suka tanya yg pelik2.. sama ler masa
    kita kecik2 dulu…
    Jom terjah post menarik dari nurmisnan ..Khasiat watercress atau selada air anti kanserMy Profile

  22. yup…di UK memang dipanggil chipss…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Patutkah Suami Menemani Isteri Ketika Isteri Bakal Melahirkan Anak?My Profile

  23. aahhhh kan betul jgk..knapa dpggil fish & chips sdgkan tu fries hehe
    Jom terjah post menarik dari sutera ..PULAU PULAU DI SABAH, BAGUS BAH !!My Profile

  24. Syafiq Лomoтехн says:

    emmm haihh

    *saya lapar*

    hehehe
    Jom terjah post menarik dari Syafiq Лomoтехн ..Maulid Perdana 2012: Doa MaulidMy Profile

  25. Ooowh! Saya pun baru tahu perkara ni. Tak terfikir pun kenapa dan apasal hidangan ini di namakan Fish and Chips. Sekarang sudah faham. Ibu-ibu pls take note. Ilmu pengetahuan am nih….. :)

  26. Heheh pasal AS tu betul la sbb kanada sama macam AS. Tapi kat sini Fish n Chips tetap dipanggil Fish n Chips :D

    Bila org cakap “chips” memang faham lah keropok
    Jom terjah post menarik dari Affan Ruslan ..Bercuti Daripada Dunia BlogMy Profile

  27. oh…selama ni kita sebutan UK rupanya.. =)
    Jom terjah post menarik dari munnafendy ..Kami pilih Soulmate Photography =)My Profile