Niat Puasa

Niat puasa boleh dibaca di dalam apa saja bahasa yang difahami oleh seseorang Muslim itu.

“Sengaja aku berniat puasa esok hari untuk menunaikan fardu Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.”

Nawaitu sauma ghodin an’adae fardisyahri romadhona hzizhi sanati lillahhi ta’ala.

Kadang² kami anak beranak berniat dalam bahasa Jawa

Niat ensun poso in dino iki sangking annakkane ferdune bulan ramdhan kerano Allah Ta’ala

* Lafaz niat dalam tulisan rumi selalunya tidak menepati bahasa arab.

Selamat berpuasa semua…

Doa berbuka puasa

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saya da cite untuk korang..bacalah 😀
    LAWAK ORANG TERENGGANU

    20 September 2007 Samekong dan salang sejahtera. Sini saye ade satu cite untuk pengajarang semue. Bagi sape-sape yang nok gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase interbiuw tu, ingat- ingatlah cite ni. Kisoh benar ni tau bukang rekaang!!!

    Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barulah ujiang bercakak pulok (temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang terpilihtu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk di temuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige yang pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih. Kawang yang nombor satu mule la merungut, (kene bace ikut loghat terengganu!)

    “Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok”.

    Sampuk pulak kawan yang kedue ni…. “mapuh kite kalu lagu ni… aku doh kecuk perut ni”.

    Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho seraye berkate “Mu nok takut bende gok awang eh… Kalu die tanye, mu jawap je la. Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun…. Janji mu jawap doh. Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe…. Bukangnye tukang interbiuw tu nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh control macho lagi”.

    Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kawang kite yang pertame ni pun dipanggil.

    Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.

    “Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???”. awang nombor satu tadi pong jawap, “Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die tanye…. pengerusi TNB yang baru sape name. Aku pung jawaplah Datuk Jamaluddin Jarjis”.

    Kawang nombor due pulok menyampuk “Ah sudoh! aku tok reti starang nok sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok jawak.”

    Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, “Bak pe yang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang interbiuw tu napok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu. kalu die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat la gatal kat perut. Pah tu mu kerling la sikit name pengerusi TNB tu”.

    Ape lagi… kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok, sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.

    Name kawan nombor due pun dipanggil…. Dalang 20 minit kawang nombor due tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige panik doh nape kawang die tu tok kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la kawang nombor due ni dengang muke tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye la, amende soalang yang kuor, jawap la kawan no due ni, “Susoh gok soalang die tapi soalang pengerusi TNB tu aku buleh jawap… aku sempak selok spenda aku. Tukang interbiuw tok nampok aku selok tadi”.

    Kawang nombor tige ni pong panik la. “Ah sudoh awang! aku pong sebenor nye tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu”.

    Jawap lah kawang no due tadi. ” Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang aku buat nih”

    Kawan no tige pulok jawap,” Aku nok tulih macam mane aku tok pakai spenda”

    Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari tadi berdiam diri tadi bagi idea….. “Ape bende yang susoh sangat ni awang, mu beri je spenda mu kat die kejap.”

    Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang. Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit kawan nombor 3 ni kuor sambil tergaru-garu kepale dengang muke kepelikkang. Kawang2 die yang dok luor ni tanye la kenape kuor awal sangat?

    Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu, die jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel suke sampai kang ade yang mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye la, mase ahli panel ni tanye name pengerusi TNB tu, ape mu jawap. Dengang confident die bagitahu dengan kuat dan lantang… “Datuk Calvin Klien”.

    Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang tadi, kawang yang sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke depang, yang depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name jename spenda tu pulak kat depan. Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagi tu….. Gitulah cerite nye…. spang kederang sunggoh!!!

  2. selamat berpuasa semua..semoga ibadah kita diredhai Allah..jom STREMYX hehehe……….

    >>> selamat berpuasa

  3. Anonymous says:

    😳 😕 😈 ❓

  4. salam lebaran… eh eh salam ramadhan…

    selamat menyambut puasa dengan jaya dan penuh syukur nikmat… kalo rasa bersalah mintak maaf banyak2… haaaa… bersalah apanya? salah silap laa yang ada…

  5. slamat berpuasa kak… salah dan silap harap dimaafkan yer…

    Adry @ http://www.adrysabry.com/

  6. Apa plak nak masak untuk berbuka hari ni kak? Hantar kerumah den sikit eaaa.. 🙂

  7. Niat buke pose camne??
    adik lupe la mama… ngengade… :mrgreen:

  8. Selamat bersahur dan berpuasa buat kak jie sekeluarga :p

    >>> Selamat berpuasa muin..lama tak nampak…sihat ye ..moga²

  9. selamat berpuasa buat kakjie sekeluarga & seluruh umat Islam. pe menu sahur ni??? 😀

    >>> selamat berpuasa …. hehehehe..soklan yg ke dua puluh lima.. 😆

  10. :mrgreen: mama,sahur makan ape :p

    >>> nasi lah..apa lagi
    sambal sotong

  11. Selamat Bersahur buat Kak Jie sekeluarga… kemudian tunggu waktu Subuh ek.. he he 😛

    >>> Alhamdulillah…. bersahur ni ramai…berbuka nnt..semua dah balik asrama

  12. aeropama dot com says:

    selamat berpuasa kak jie sekeluarga

    ps: apa juadah untuk sahur dan berbuka nanti? ahaks 😛

    >>> selamat berpuasa…
    masak dari kul 4 pagi
    sambal sotong,sayur campur dgn ikan masin

  13. Selamat bersahur dan selamat berpuasa esoknya. Mego semua ibadah diterima Allah. Semoga ceria di bulan Ramadan.

    >>> Insya allah…aminn

  14. Selamat menunaikan ibadah puasa untuk Kak Jie dan family tersayang.. Bila makan pucuk ubi tu.. ingatlah kat orang Jubail yang tak pernah nampak pun pucuk ubi kat sini ye.. 😉

    >>> Selamat berpuasa neeza…nnt ptg kita tukar2 juadah ye…neeza boleh bagi kak jie kurma segar 😆

  15. selamat berpuasa untuk kak jie sekeluarga…

    >>> mcm mana pengalaman Arin, dpt tak bertahan… perit jugakan berpuasa masa mengandung ni

  16. Selamat Berpuasa.. malam ni terawih weh..!

    >>> Selamat berpuasa…Insya Allah

  17. selamat berpuasa :mrgreen:
    bila target buat kueh raya. hehe 😯

    >>> selamat berpuasa…
    nk kumpul telur ayam dulu…sebulan dpt biji 😆

  18. selamat berpuasa buat Kakjie sekeluarga:)

    >>> selamat berpuasa May…genap sebulan tau,jgn mengelat 😆

Trackbacks

  1. […] yg daif on Doa berbuka puasapokcik on Doa berbuka puasanegaraku.net on Doa berbuka puasanuaeman on Niat PuasaBaniHassim on Niat PuasaKAK MONTEL on Intipati ringkas belanjawan 2009KAK MONTEL on Intipati ringkas […]

  2. negaraku.net says:

    Niat Puasa | Hidup Biar Sedap…

    Niat puasa boleh dibaca di dalam bahasa yang difahami oleh seseorang Muslim itu.

    “Sengaja aku berniat puasa esok hari untuk menunaikan fardu Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.”…