Perodua MPV ( D46T)

Hari ini penat sangat, semalam hari minggu tetamu datang bersilih ganti. Adik saya datang sekeluarga, memancing ,  bakar ikan dan balik selepas minum petang.  Lepas maghrib adik ipar saya suami isteri  sampai. Lepas perlawanan Arsenal dengan Middlesbrough baru balik.

Saya upgrade  2 blog , satu untuk adik ipar dan satu bloglist saya yang telah dinaiktaraf. Penat membelek code.

Untuk lapangkan minda, mari kita berangan-angan tak sudah merenung gambar Perodua MPV yang dipamerkan  di Minggu Amanah Saham 2009 , Johor Bahru.

Moga mimpi jadi kenyataan…

The front seats are joined together

The front seats are joined together

steering wheel audio control

steering wheel audio control

Perodua MPV D46T spotted at Restoran Jejantas, Sungai Buloh

Perodua MPV D46T spotted at Restoran Jejantas, Sungai Buloh

credit : http://paultan.org

Perodua MPV (codename D46T ) dengan enjin 1.5 liter akan dijual pada harga RM57K hingga RM66k .  MPV berkenaan akan dilancarkan November tahun ini ( 2009 )

BELILAH BARANG BUATAN SERENDAH…! :lol:

Selamat malam…!

Perodua Myvi 1.3 Exclusive Edition – 24/10/2009

Perodua Myvi 1.3 Exclusive Edition - kredit paultan.org

Perodua Myvi 1.3 Exclusive Edition - kredit paultan.org

EDIT BERITA TERBARU PERODUA MPV ( D46T )

Tempahan MPV Perodua dibuka mulai 13 November
PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) akan membuka tempahan bagi model kenderaan pelbagai guna (MPV) pertama keluarannya pada 13 November ini dengan sasaran 5,000 tempahan sebelum pelancaran rasminya pada 23 November.

MPV yang dijana enjin 1.5 liter DVVT dengan tujuh tempat duduk itu dijangka dijual pada harga antara RM56,000 hingga RM65,000 seunit.

Perlancaran Perodua MPV- Perodua Alza

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. … Berbaloi kalau memang harganya macam tu…! Best!

    samdaddycools last blog post..Panas : Sex Melayu

    • @samdaddycool, kita dpt apa yg kita bayar

      • @Kujie, PERODUA MPV mmang hebat dan mantap bh..! semua keluaran nya cantik dan begaya.LAWA BH ITU!! TAPI kami disini berharap,bagi diskaunlh.. di sabah bh.. boleh jga petani di sini rasa mcm kereta mewah. :mrgreen:

  2. Nampak cantik jugak kereta ni. Harap2 biarlah kualitinya secantik rupe.

    Kak Longs last blog post..Pesta Buku

  3. 2 minggu selepas mendapat mpv baru, launch pulak exora.. apapun, saya tetap sayangkan mpv saya..

    tapi, bila tgk perodua MPV nih, tergugat jugak hati ni.. 🙂

    Sues last blog post..Yeay… akhirnya!!!

  4. sekarang ni semua pengeluar kereta sibuk nak kuar MPV kan…

    bila la kita boleh dapat sebijik… 😆

    shays last blog post..MINGGU AWARD….

  5. 😀 Jieeeee…nak beli kete ni plak ker? nampak mcm cun gak tp x tgk dekat2 lagi…hehhe.
    hahhaahaa…kelako ler jie..mana ade ladang anggur..pokok pon x de…org dtg visit hbby yg MC 2 bulan dah ni, bwk buah2an segala…rezeki tu, sayang kalau bazir kan? smpai x termakan sbb family kecik j..heee. kalu jie dekat, leh gak tulun makan…

    juns last blog post..Opinion? ideas? On what else can we do wif Grapes…

    • @jun, tak de la Jun..pakai je apa yg ada, yg ada ni tak bagi masalah pun…

      tu arr…tanya anggur…. sbb selalu tak pernah tahan lama pun ..kejap je abis…nk claim ciskek pun tak sempat…kadang2 pergi shah alam tu tak rancang..tup2 gerak..tu yg tak call JUn

  6. Salam mama….jamu mata ngan D46T. Hubby Ira selalu dok crita pasal kete nie, maklum ler warga PERODUA. Tapi, kira jujur la sikit berbanding exora kan…hiii.
    Tapi syok juga naik kete tak ada bumbung ni….hiii…Kalau lalu jalan ulu yam tu best…udara masih segar…Tapi kalau lalu kat Jalan Ipoh…tak larat menelan asap bas.

    Mama…next week 5/5/09 Ira akan buat 2nd round chemo. Doakan Ira ya.

    • @Ira, moga dipermudahkan segala urusan..berdoa moga2 ada berita gembira kali ini.

      Jln ulu yam pun sesak juga skrg ni…kan..tak mcm 10 thn dulu..erk..apa benda yg tak berubah? kan

  7. Active Blogger says:

    dia punya meter kat tgh la…senang sikit la kot….tak macam kereta proton sekarang meter dia terhadang dgn stereng…menyusahkan betul… ❓

    Active Bloggers last blog post..Selesema Babi (Swine Influenza)

  8. Jie, memang terliur tengok kereta baru. Tapi bila mengenangkan hutang, malas pula nak tukar. Jadi, memadailah saya dengan kereta buruk. Hati senang!

    abang putras last blog post..The Web is not ready for Chrome yet!

  9. He he….

    Tie tak kisah laa…..

    Waja ni pon dah lebih dari cukup! Biasalah kita cuma penumpang je… 😆

    Drebar tu pun tak lama dah nak pencen.. Kalau boleh taknak berhutang lagi.

    Namun yang kat atas tu tetap menawan….. bolehlah kalau nak drive dlm mimpi, kih kih …

    Ties last blog post..Salam

    • @Tie, sbb tu arr sy suruh jamu mata…..layan mimpi je…cik serena sy tu dah cukup..tua pun tua lah..tak de pening kepala tiap bulan….senang hati nak jalan fikir isi minyak je….

      :mrgreen:

  10. Tak dayo nak membeli tuh… jamu mata ja lah .. :mrgreen:

    Setakat ni Iza masih setia dgn proton berusia 12 tahun “wakaf” dari mak abah. Tak yah pikir nak bayar bulan2, maintenance pun tak tinggi sebab spare part mudah dapat dan paling murah dalam kelas proton hehee. Sesuai lah dengan taraf pekerja kilang… so duit yg di kumpul tu buat aktiviti jalan2 murah2… hehee…plan nak terbang lagi ni kak jie …jom 🙂

    • @iza, kak jie tak de kereta muda2..semua dah usia tua…hahaha…rupanya buruk bunyinya mcam enjin bot tercabut tapi kereta itulah tiap bulan cari makan…kereta baru tu tiap bulan keluar duit je…

      nk terbang p mana lak..issshh….ada boipren pun lari..asik jelan je

      lainlah kalau ajak dia sekali…kehkeh :mrgreen:

      • @Kujie,
        Ok apa kak jie, org lain susah2 modified nak dapat bunyi moto bot..kita punya ori tu hehehe…
        Alaaa Kak Jie..Iza mana ada special boipren… masih single and available ..alamak macam iklan jer bunyi nya :mrgreen: Nanti Iza habaQ destinasi tu… awai lagi ni… segan pulak takut tak jadi, walaupun tiket dah beli … 🙂

  11. aderkkkk..

    abis lah avanza 1.5G.. pak mertuo den baru jo ambik january tahun ini..

    aderkkk….

    aderkk…

    sengal wooiiii…huhuhu

    mazas last blog post..Perjalanan Terhenti Lagi: Sg. Buluh

  12. Kak Jie,

    saya dah ada pengalaman dgn proton, dari mula2 belajar berhutang beli kreta samapai kompeni beri v6 bila dah jadi bos kecik (sampai la ni kecik je). Pastu, dah pernah beli kelisa utk awek kat rumah p pasar. Pengalamannya…. kesimpulannya… you’ll always get what u pay (or hutang). If u pay (hutang) ciput, then u get lah a car (or suv, mpv etc wanna be) yg ala-ala kadar. Point A to point B. Fullstop!. Comel dia, cute dia, class dia..cuma utk 1st month je…. maaflah proton, produa…

    AyKays last blog post..Rediscovery Diri – Log No 4 , adab2 cari ilmu

    • @AyKay, betul lah tu……hanya ada pengalaman sekali guna proton iswara 1st edition tu…akhir tahun 1992 ( best sgt masa tu..lahirkan anak sulong kemudian 3 hari keluar kereta baru )

      itu satu2nya kereta proton yg pernah guna…dah jual pun 10 tahun dulu. Skrg ni semua kereta yg ada yg dah buruk2….tapi bkn proton atau perodua…

      abg tu selalu dok cakap, nk kereta itu , nk yg ini tapi bila ada duit sikit tak de nya dia nk beli kereta…baik beli kebun katanya..tanam kelapa sawit..buatnya projek sangkut sana sangkut ini, kita p kebun kutip kelapa sawit..hahaha

      pemikiran org dulo² :mrgreen:

  13. MPV..huhuhu..besar sgt untuk aku..tp 1.5 untuk badan yg besar tak ke sakit untuk perjalanan long distance?

    catzers last blog post..Boroi Itu Bahagia?

  14. uih kak ji mau amgkat mpv ar. canggey
    nk komen pnjg xbleh. aku pkai npon je ni hehehe

    • @kreuger, tak aihhh..kak jie tolong iklan , kan je…

      cik serena kak jie dah cukup……….semua kereta kakjie tak de utang dgn bank…..walaupun dah tua2 belaka…. 😆

  15. cantik la leather seat, nampak selesa..

    Lan Bingkas last blog post..Orang melatah jangan diusik

  16. ini la sedihnya proton dgn perodua ni. buat kereta ala kadar je. kualiti tak jaga. konon sebab jual kat malaysia murah. konsep asal pun dah tak betul. sepatutnya kena la ikut standard kereta import. orang kita jugak yg nak bawak. cuba bukak mata dan tengok berapa ramai beli wish, stream, odessy, grand livina, inova, serena, alphard, elgrand, caldina….. jangan ingat orang kita tak mampu nak bayar kualiti barangan luar.

    nizam/jeks last blog post..Tribunal Malaysia

  17. dah terai duduk dlm exora..lebih kurang macam kia carens dalam nye . agak kecik. nnt mpv perodua nih keluar, nk terai gak.anak dah dua and tgh naik, rasa2 nye dah leh usha kereta yg agak bersesuaian..:)

    arins last blog post..Sodap

    • @arin, elok tu arin..keluarga tgh membesar..kak jie family 5 org pun tak suka keter sedan…dia org lebih selesa mpv….

  18. Ada try naik Proton MPV arituh. Kalo perodua bole kalahkan proton dgn MPV baru ni.. baru la ada saingan sengit..

    smaelzs last blog post..Watch International TV For Free

    • @smaelz, tp knp persaingan antara proton dan perodua…knp tak bersaing dgn produk dari luar? 😕 😕

      • @Kujie, nak saing dgn produk luar ke kak? Kena la suh kerajaan hapuskan cukai melampau terhadap kenderaan luar, baru bole dikatakan bersaing secara adil.. kalu x, masih bersaing antara Proton ngan Perodua jer la..

        smaelzs last blog post..Watch International TV For Free

  19. Akan keluar lagi mpv malaysia… tapi mpv yg saya ada dah cukup baik rasanya. 😀 .

    agakya kalau yg teriggin nak pakai mpv boleh ler sambar sama ada exora atau mpv perodua ni. Okey ler harga ada rendah sikit.

    TokNabes last blog post..Man Hit By Train

    • @TokNabe, saya pun..biar pun cik serena tu bukanlah baru tapi tak sanggup nak berhutang lagi…dlm keadaan ekonomi yg kempis mcm ni 😆 ikur je baju di badan sendiri
      ini pilihan utk org yg pertama kali tukar MPV….. ada 2 pilihan skrg ni

  20. persaingan yg sihat dengan exora.. kita nantikan siapa yang laku..

    bd fabregass last blog post..Top Blogger UMP (20-26 April)..

    • @bd fabregas, saya lebih gembira kalau proton dan perodua tidak bersaing sesama sendiri tetapi bersaing dgn produk luar

  21. Wow… MPV ni baru muat untuk kami. Kalau naik kancil ke kenari, sakit perut kena stereng (anney ler tu). Opah lak sakit montot sebab tak cukup besar seat dia… ha ha ha. Anyway, adik opah ada MPV Naza. Hari tu opah kata, dia naik VAN! Murka bukan main lagi member. Along, bukan VAN. MPV!!! Cisss…
    Sian tak kat opah, Jie? Mana ler aku tahu menda alah MPV tu… kan opah ni orang tua.

    ODs last blog post..Shopping Day… erm…

    • @OD, mcm le besar sgt tu opah dgn anney…hahaha…MPV tu macam Apartment , VAN tu macam flat. :mrgreen:
      SUV tu macam kondominium kot 😆

    • @OD, MPV PERODUA memeng bagus bh..! semua keluarannya hebat dan mampu di miliki..kalau boleh,kasih diskaun sikit lh bh di sabah.. kami petani mo jga naik.
      Rasa mcm kereta mewah.. 😆

  22. kat dalam die cun la…dengan leather seat nyer..huh..proton cepat, upgrade mpv anda..haha

    izzats last blog post..Telekom Malaysia (TM), Customer Service and Streamyx: My Experience

  23. Menarik je. tapi nak beli tak mampu..

    zools last blog post..Orang miskin ada kereta perlu dibantu

  24. MPV baru pulak…nasib baik Arsenal menang. Boro tu team bogey Arsenal. Esok ManU v Arsenal

    kruel74s last blog post..Marketeers nowadays really love clients feedback

  25. Wow… lawanya… mesti best ni… kalau kuar ni… Proton Exora mesti tak laku… hehehe