Semakan Tarikh Lesen Memandu

Assalamualaikum semua… kembali bersiaran secara santai dan mood bercuti. Alhamdulillah suami saya selamat tiba di KLIA malam Ahad lepas dan  Angah pun dah kembali dari asrama untuk bercuti.Bahagia – itu perkataan tunggal tanpa perlu tulis 10 entri untuk menjelaskannya!

Saya akan bercuti – bercanda di pesisiran pantai dan bersnorkeling menyapa hidupan marin. Lokasi – rahsia!:lol: bercuti hari ini selepas Intan balik sekolah hingga hari Rabu .

Balik pada topik asal, dua hari lepas saya temankan suami ke JPJ untuk hidupkan lesen memandu dan lesen GDL dia yang dah tamat tempuh. Dah mati 6 bulan sudah.   Sepatutnya tak perlu pun dia bawa lesen memandu ke luar negara, bukan boleh guna lainlah lesen memandu antarabangsa.

Eh… ada yang buka beg duit tengok tarikh tamat lesen memandu ke? :lol:Hahaha…saya pun kadang-kadang terlupa tarikh tamat lesen memandu dan beberapa kali juga memandu dengan lesen yang tamat tempuh tanpa disedari.

Cara mudah untuk semak tarikh lesen memandu melalui laman web rasmi JPJ > klik sini

©kujie – Bila awak bercakap tentang keburukan orang lain dan menglistkan ( show off ) segala jenis kebaikan diri sendiri, kebanggaan diri sendiri , pencapaian diri, kehebatan diri sendiri – adakah itu betul-betul teguran ikhlas?  Awak bekerja keras untuk mencari aib orang, kesilapan orang , kesalahan orang lain dan menimbusnya dengan diri sendiri – awak sedar atau tidak – yang ditimbus tidak nampak tetapi awak yang sedang mendedahkan diri sendiri, peribadi sendiri.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. pergi je hidupkan kat pejabat pos, tak perlu gambar pun
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Salam Ramadan 1432HMy Profile

  2. zattyazura says:

    ade soalan ni…lesen baru mati semalam..p cmfius lahh nak gambar pasport ke x ek??coz nak amik lesen full

  3. 😳

  4. mohd ibrahih bin mat taib says:

    selmat hari raya semalam kenangan pahit bagi saya.kene saman den trafik semasa balik beraya di kota bharu. 🙁

  5. bila baca entry ini , cepat sepat suruh mama check tarikh tamat lesen .

    sebab dulu mama pernah gak kena tahan dengan polis . hihi
    .-= Post terbaru farah ..Contest Gambar Best by AsaDa =-.

  6. kingbinjai says:

    sakan!

  7. lme kakjie cuti..huhu
    .-= Post terbaru yoy ..Perkahwinan Aziz M Osman~ Pendapat Tentang Perbezaan Umur dalam Perkahwinan!! – Metamorfisme Diri =-.

  8. selamat bercuti kak jie.. mga happy masa cuti ye.. pastu jgn lupa update blog.. hahaaa…
    buat lesen utk 2 tahun, so tak yah tiap2 tahun g.. tapi kang lupa pula bila tahun lesen mati..huhuuu

  9. camner nak idupkan lesen ni,ade saman lagi…huhu.papehal pun selamt bercuti diucapkan
    .-= Post terbaru joev ..Dapatkan Harga Handphone Pada Harga Dealer =-.

  10. kak jieee
    updateeee
    .-= Post terbaru joegrimjow ..Siapa inspirasiku berblog? =-.

  11. Bulan 11 ni tamat.. Ni nak ambil road tax dulu

  12. selamat bercuti kak jie..
    .-= Post terbaru Kancilbiru ..Mister Potato Rice Crisps…Bukan Sekadar Snack Biasa.. =-.

  13. Wan Perlis says:

    thanks kak jie for the info
    .-= Post terbaru Wan Perlis ..Mengimbau Kenangan Cuti Sekolah =-.

  14. wanmus says:

    hehe..saya pernah kena..depan tu roadblock, check lesen dalam dompet..rupanya lesen dah mati 3 hari..hahaha..gelabah tukar seat dengan orang sebelah..
    .-= Post terbaru wanmus ..Jemputlah Ke Majlis Perkahwinan Saya Tau.. =-.

  15. Selamat bercuti…
    .-= Post terbaru Kak Long Mawar Merah ..Kedai kek mana yang harus ditutup? =-.

  16. yup..bahagia mmg perkataan yg boleh menunjukkan keindahannya..
    selamat bercuti kak jie 😉
    .-= Post terbaru Bb Hussain ..Senyap =-.

  17. sedaya upaya mencari salah orang, owh. sungguh banyak masa mereka..
    .-= Post terbaru nursarah ..nostalgia di zaman sekolah rendah: cerita Kasut Sekolah. =-.

  18. Encik Luth says:

    bahaya.. saya pun nyaris2 nak kena dgn polis sebab lesen expired. bahaya. orang tua takpa lagi bagi alasan lupa tapi orang muda diorang memang tak akan terima alasan
    .-= Post terbaru Encik Luth ..DAULAT TUANKU! : Selamat Hari Ulangtahun Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong =-.

  19. hm..saya pun ada masalah nak tengok kujie2.com. blog orang lain boleh je, tapi blog2 kujie selalu error, kalau dapat pun sekejap je.

  20. ©kujie – Bila awak bercakap tentang keburukan orang lain dan menglistkan ( show off ) segala jenis kebaikan diri sendiri, kebanggaan diri sendiri , pencapaian diri, kehebatan diri sendiri – adakah itu betul-betul teguran ikhlas? Awak bekerja keras untuk mencari aib orang, kesilapan orang , kesalahan orang lain dan menimbusnya dengan diri sendiri – awak sedar atau tidak – yang ditimbus tidak nampak tetapi awak yang sedang mendedahkan diri sendiri, peribadi sendiri.

    setuju sangat ngan kata2 kak jie ni 🙂
    .-= Post terbaru millo ..Rachel Corrie Pula Ditawan? =-.

  21. selamat mengecheck expired lesen…
    dan selamat bcuti kak…

    lame tak jengah sini…huhuhu
    .-= Post terbaru chekguBH ..Laknat Israel…Bday Celebr8… =-.

  22. denaihati says:

    Entah apa silapnya memang susah betul nak terjah blog kak jie ni sekarang. Selamat bercuti.

  23. hehe..pernah juge lesen mati dan tak drive seminggu..so seminggu jadik co-driver jer..hihi..
    .-= Post terbaru hafizmd ..Bagaimana kita melihat sesuatu itu – Praktikal oh praktikal – Bahagian 2 =-.

  24. saya lambat lagi ..
    tahun depan..
    masih P la katakan
    .-= Post terbaru NoorAfzan ..Fakta2 kenapa tak digalakkan kahwin Bulan Cuti sekolah! =-.

  25. salam jie…
    dua tahun lepas tak sedar lesen dah mati selama 10 bulan, nasib baek polis tahan dalam sekatan pemeriksaan polis,.. bangga je tunjuk lesen tp rupanya dah tamat tempoh…
    nasib baek juga polis yg tahan tu penjaga kepada anak murid so dia beri cadangan je takla kena saman..
    cadangannya ; Pn…. jangan ke mana-mana tp trus ke JPJ, hidupkan lesen tu
    .-= Post terbaru ibuintan ..Ku bahagia bersama mu =-.

  26. hehehe…baru dapat lesen baru hari nieh;)
    rasa gembira bila tgk plastik laminate lesen tuh cntik…macam kena je ngan posting kak jie:)
    .-= Post terbaru cheryna ..tag sha: his muffin turns me on =-.

  27. nyaris disaman last year sbb xrenew..
    naseb bek pakcik misai bermurah hati..

  28. wahh.. selamat bercuti…. semoga kebahagian milik kujie selamanya.. ameeennnn.. huhuhu

  29. kujie

    selamat bercuti…

    *marah kat sapa ayat2 yang bawah tu?
    .-= Post terbaru klcitizen ..Tepuk dada sendiri, jangan tepuk dada orang lain…. =-.

  30. jawatan kosong says:

    Betul tu, seringkali lupa kapan tarikh akhir lessen memandu. Mesti cek kadang kala..
    .-= Post terbaru jawatan kosong ..AMD Jobs Vacancies June 2010 Bayan Lepas Penang =-.

  31. alamak.. nasib baik singgah sini.. baru teringat CDL tamat 6 Jun ni.. ahad pulak tu.. melepas nak buat pembaharuan hari ni..
    .-= Post terbaru kulanz ..Kisah Pengantin, Gula dan Batu Nesan =-.

  32. apa beza lesen cdl dengan pdl ek?hehe
    btw..epi oliday..
    .-= Post terbaru aizuddin ..Oh! Dapat Surat Cinta Dari Google =-.

  33. urp lokasi rahsia.. ?hohoho

  34. wahh, kalau jumpak nemo bgtau matjoe kirim salam
    .-= Post terbaru matjoe ..Matjoe Memerlukan Undi dari Anda =-.

  35. Kak Kujie!!!! saya nak ikut pegi jenjalan…….
    .-= Post terbaru Mak Su ..anda PHOTOGENIC ?? mari join contest ni .. =-.

  36. Say tengok gmbar kak jie kat pulau manukan…bestnyer…nnt nak pagi jugak! yeay!
    .-= Post terbaru xidi ..Do You Come Here Often? =-.

  37. tertarik tgk quote dri twitter kot yg last tu..hihi..
    .-= Post terbaru din ..Lagenda Budak Setan =-.

  38. selamat berbulan madu. opss…selamat bercuti. bestnye…..pulau redang? hehehe
    .-= Post terbaru rumah kuning ..Sila Tapis Ya =-.

  39. wah..bahagianya dapat bercuti lepak2 ngan sume yg tersayang. jeleszzz..bile ler sy nk sempat acam tu?? Papepon do enjoy ur holiday kak!
    .-= Post terbaru Yoa ..What Option Do I Have?? =-.

  40. selamat bercuti kak jie n family!!! pulau mana yang terpilih tu ye???
    .-= Post terbaru ~mrs azmi~ ..cedera parah niiiiii =-.

  41. Selamat bercuti…aku pun bercuti ngan family dari Sabtu sampai Rabu depan…nak gak menyapa hidupan marin, tapi tak pandai bahasa depa…nanti la aku belajar ngan Spongebob 🙂

  42. cheh …baru nak sibuk cari wallet…..and baru sedar wallet tak bawak ari ni bersama IC dan lesen memandu….sei…lo…(ni gara-gara hand bag yang suka bertukar la!) anyway selamat bercuti…kak jie…enjoy!…..pst!….my turn blan 7 nanti tungguuuu……

  43. saya kalau dah renew lesen, terus buat reminder dalam hpon bila tarikh luputnya..:)
    ala..dah lama tak snorkeling..
    .-= Post terbaru Lan Bingka ..Adipura Pendekar Sakti =-.

  44. bagus juga bercuti kan…lapangkan minda…
    .-= Post terbaru Piston Pecah ..[REVIEW] : Lagenda Budak Setan =-.

  45. baru je renew lesen 5 tahun minggu lepas 🙂
    boleh memandu dengan tenang tanpa perlu risau sekatan polis..kekekeke

    happy holidays kak jie! syoknya semua ada bersama kan?
    errr lokasi rahsia tu.. Paris??
    .-= Post terbaru Faizal @ FTN ..I Munch, I Watch, I Like : Up Close With Mister Potato Rice Crisps! =-.

  46. Alhamdulillah… baru kini saya dapat klik blog Kak KUJIE setelah try asyik error jer.. saya rasa line di rumah saya teruk lately…

    Wahhh bercuti ya… Selamat Bercuti Sekolah…

  47. haha..memang pun.. hari tu hampir2 terlupa renew lesen. dekat seminggu jugak la. kalau tak, sah2 kena tahan jpj..

    mesti pulau pangkor nie.. hahaha..
    .-= Post terbaru Fahmi ..(Gambar) Kemalangan 3 buah Kereta Melibatkan Abah dan Adik =-.

  48. kaizen says:

    teguran kak jie bawah sekali tuh teringat kat aq… erk? apekah? terasa? ahaks~…

    sebagai peringatan kan kak jie? hehe… tengs utk peringatan kak jie (oit kaizen, kak jie punye entry ko bace ke tak?) err… bace2…

    tapi xde lesen lagi, so xde kene mengene… ngehahaha
    .-= Post terbaru kaizen ..Inna Solata tanha ‘anil fahsha’i wal munkar =-.

Trackbacks

  1. Inflasi dan Anda | Hujan Batu says:

    […] dulu seringgit 5, 4.. sekarang seringgit 3 je.. (gambar dari kujie2) […]

  2. […] santai dan peminatnya pun boleh tahan ramai. Antara faktor penyebab (aku rasa lah) ialah kerana entry yang ringan dan lebih dekat kepada pembaca. Di awal pembabitannya aku lihat Kujie banyak memberi tip mengenai […]