Serena Botak

Semalam hantar cik serena masuk workshop. Sepatutnya sebulan lepas lagi perlu masuk workshop tetapi waktu itu encik pajero masih di PJ ( rumah adik ) . Patah kakilah kalau dua-dua tak ada.

Sebenarnya saya tiada masalah untuk ke workshop kerana sejak dulu memang saya dilatih untuk berurusan seperti ini. Suami saya yang selalu outstation membuatkan saya biasa untuk ke hardware beli barang-barang pertukangan. Saya biasa pergi beli insuran kereta, beratur di pejabat JPJ untuk hidupkan cukai jalan atau hantar kereta untuk service.

Waktu itu saya uruskan 5 kereta. Lepas satu , satu .

Hari ini saya tukar brek pad dan minyak brek . Haus teruk sangat dah brek pad sampai dah kena besi. Saya tukar radiator cap juga sebab saya kesan air radiator kereta saya cepat sangat susutnya. Dalam masa seminggu boleh di isi semula hampir 2 liter.

Selepas brek, saya tukar tukar 2 tayar baru. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu. Saya cakap, tayar depan pindahkan ke belakang dan tayar yang baru letak depan. Pomen tu terkejut dan cakap ” eh…kakak pun tau ye”

car.tif

Bila tukar tayar ( biasanya tayar belakang ), tayar depan akan dipindahkan ke belakang. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang.

Puan-puan tahu kenapa? Kenapa tayar belakang lebih cepat botak dari tayar depan?

Nak tau? Highlighkan jawapan di bawah.

Sebab tayar belakang asyik memikirkan kenapa dia tidak dapat memintas tayar hadapan.. kehkehkeh:lol:

Beberapa perkara penting tentang tayar yang perlu diberi perhatian.

  1. Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus.
  2. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir.
  3. Periksa tekanan tayar sekurang-kurangnya dua kali sebulan, ketika tayar dalam keadaan sejuk kerana tekanan udara di dalam tayar akan turun secara semulajadi.
  4. Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi.

Tukar 2 stable link yang dah bocor, Β minyak brek dan minyak gearbox. Β Terbang rm 833.00

duit

Β©Kujie – bermain air basah, bermain api lecur

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. tukar position tayar untuk balancing… kot~
    .-= beliamuda´s last blog ..Perlukah Saya Memiliki Akaun Facebook? =-.

  2. Ingatkan cerita Serena Williams yang botak. rupa-rupanya tayar kereta.. Saya punya tayar, depan cepat botak, pasal suka ambil selekoh ala Michael Schumacher.. Tapi sekarang nak ubah tabiat.. Rugi ahh tayar asyik kena bagi munim air… :mrgreen:
    .-= samdaddycool´s last blog ..Serangan Jantung dan Minum Air Suam =-.

  3. saya jugak uruskan kete sendiri.. baik servis… tukar pe yang patut.. alignment… hinggalah ke urusan jpj dan saman!! πŸ˜† πŸ˜†

    awal bulan lepas elok pas raya tukar 2 tayar depan + alignment terbangla 2 ratus lebey…
    hujung bulan pulak servis… macam2 dah kene tuka…. terbangla kat 200 jugak…
    urusan jpj ~ 300 lebey
    alih2 semalam? bateri pulak kong!!! aiseh 😯 😯 😯
    another RM..RM…

    sib baik pakai kancil jek…. tu pon dah menipiskan poket πŸ˜₯ πŸ˜₯ πŸ˜₯
    .-= mrs azmi´s last blog ..angin monsoon =-.

  4. Suka gambar yg bawah tu, kalaulah ‘Money grows on tree’ macam tu, best kan…
    .-= Mamamia´s last blog ..Banyak vs Ramai.. =-.

  5. hehe.. bagus-bagus penjagaan kereta yang baik.. kereta kalau bahagian tayar, alignment, bearing atau suspension problem.. memang sakit badan drive dan kempis poket kalau tak betulkan cepat2..
    .-= zuls´s last blog ..Dr Asri vs JAIS | Kelantan Masuk Final & Wang Ehsan =-.

  6. sumijelly says:

    kak jie…kenapa muka depan kak jie tu mcm kosong jer..
    x der warna warni pun..
    tp kalu clik kat entry dlm baru ada gambarajah yg menarik..
    emm.. kak jie paham x sumi cakap.. hehehe..
    ataupun sumi punya pc yg bengong..huhuhu…

    • @sumijelly, guna IE ye?
      kalau guna internet xplorer tu, sidebar kiri tu melurut ke bawah

      tapi soalan ni kak jie mmg tak faham

      lepas balik kelas nnt kak jie fahamkan semula ye

      out – g kelas dulu

  7. Anonymous says:

    Jie.. akak nilah isteri yang paling hampeh
    tau bawak kete je ..
    tapi tak pernah nak amik pot tentang isi perot kete :mrgreen:

    sampai skarang ni akak masih tak reti
    nak isi angin kete .. walo bape kali diajar suami
    hehehe ..

    tapi dari segi pemanduan, InsyaAllah ..
    bila balik Penang, akak boleh memandu
    tanpa henti kat mana2 R&R .. 3 jam dah sampai

    *

  8. baru tukar raya lepas sebab meletup kt highway…bumper belakang pun pecah jg tp blm ada ms lg nak tukar…huhu…tayar oh tayar πŸ™„

    • @is, kadang2 dah jengok2…belek2 juga tapi tak nampak tang mana demagenya
      bukan mata pomen,… πŸ˜†
      bila pomen buka je tayar, tunjuk kat kita baru mengucap panjang..

      kalau lah..kalaulah…mcm2 lintasan ngeri yang menjelma.

      p/s – tak boleh msk blog, awatnya….?

  9. tak tahu pula kena tukar macam ini kan! πŸ˜€
    .-= tekkaus´s last blog ..8 Truths About Viagra That You Might Not Know… =-.

  10. kakjie slalu racing ni,sampai haus terus brake pad tuh :mrgreen:
    .-= blowie´s last blog ..Turn gua pulak cerita sejarah Nuffnang tersayang ^_^ =-.

  11. samanosuke_04 says:

    waaaa… bangganya ngan kakjie.. saya pun tatau pasal benda2 camnie.. hohohohoo….

    btw, cantik theme baru..
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Aku masih sayang ManUtd =-.

    • @samanosuke_04, esok2 dah ade kereta semulajadi kita kena kenal dgn teliti kereta kita..barulah dia sayang kt tuan dia πŸ˜†

  12. Dahsyat betul……5 kereta boleh uruskan…
    Kak Long kalau bab kereta ni kurang sikit.
    Ari tu kat sekolah ada juga adakan kursus pengendalian kereta untuk guru wanita.
    Sekarang ni, kira adalah juga pengetahuan sikit-sikit…tapi memang tak boleh nak lawan suri rumah yang bertauliah ni! πŸ™„
    .-= Kak Long´s last blog ..Gadis Melayu tu siapa? =-.

    • @Kak Long, kalau saya tak tolong suami, siapa lagi kak long πŸ˜†
      lagi pun saya ada kemudahan dan kemampuan…

      dok goyang kaki kat rumah, besarkan saiz badan je..hehehe

      bab kereta tu kena buat praktikel selalu, baru mahir

      • @Kujie,
        Untung Kujie dah biasa buat semua tu.
        Kak Long pun cuba buat sendiri, tapi manja lebih terutama kat sekolah tu ada macam-macam pakar berkenaan kereta…jadi, kami cikgu2 wanita ni, memang susah sangat nak jadi mahir. πŸ™„
        .-= Kak Long´s last blog ..Dairi hati seorang guru =-.

  13. Macam2 tips ada dlm blog ni.. memang caiyoklah kak jie
    .-= zool´s last blog ..Layan KFC =-.

  14. Kita serupa laa kak Jie.
    Cheq jugak laa yg slalu kuar
    masuk workshop tuk servis keta.
    Hehehe!!!
    .-= Eriyza´s last blog ..Mee Lidi Yang Asli =-.

  15. huhuhu.. .

    elok dah tu.. tak salah si suami sudah siapkan isteri awal lagi… sekurang2nya isteri tahu berdikari tatkala susah dan suami tak ada di sisi.. huhuhu

    erk! kalau tayar keta tank tu camner ek?
    boleh ikut formula yg sama ke?

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    • @maza, ada lelaki tak suka isteri boleh buat itu ini, rasa kebegantungan si isteri tu berkurang…tp bagi kami, keadaan dan skop pekerjaan sang suami tak mengizinkan dia nak memanjakan isteri dok goyang kaki saja….

      kalaulah saya tak pandai buat itu ini, uruskan sendiri hal itu ini.. macam manalah agaknya dia kat tempat kerja..cepat botaknya tu.

      kalau anak sorang tak de, kalau anak 4-5 orang, setahun cuti 4-5 kali nak pergi mesorat PIBG, tak pun cuti nak hantar anak demam ke klinik.

      semua tu bergantung pada kehidupan suami isteri itu sendiri, cara hidup, latar belakang dan juga tahap pendidikan.

  16. next year kena tukar tayar.. huhuhuhu.. nak kena korek tabung nampaknya sbb simpan selalu ke roadtax ins. huhuhuhu…

    tapi serena…. bosa godang.. pasti terbang tu agak laju ek kak?? πŸ˜€
    .-= Zana´s last blog ..Tanah Runtuh =-.

    • @Zana, kak jie lagi la zana oiii…NAP nanti katanya kereta lebih 15 tahun nak kena usung p puspakom dulu baru dpt roadtax……….duit lagi

      satu hal lagi…….berjanggutlah dok Q dpn puspakom 😐

      kak jie guna serena sbb kampung jauh, kalau balik selesa utk anak2…

  17. Nak power lagi kalau nak bagi tayar tahan lama dari awal lagi rotatekan tayar depan dan belakang setiap sebulan sekali….

  18. dah pakai kereta ke sana ke mari, kadang2 kena juga belai kereta tu..baru la dia sentiasa ok dgn kita. huhuhu…
    .-= wanwma´s last blog ..(Motivasi) Jangan Jadi Diri Sendiri =-.

  19. Bukan setakat suri rumah bertauliah, tapi juga serba tahu. Bertuah betol Abang Tak Ingat :mrgreen:

  20. Salam kak jie, besh2 tips ni;p
    ekeke, kenakan org ea;p
    tayo belakng pun ade perasaan jeles;p

  21. wah bukan sebarang orang ni, semuanya ada kepakaran. wanita berhati waja ni (he3).

    kak bukan tayar haus kena bagi air banyak ke!? (kah3)
    .-= megat´s last blog ..Stress, Tekanan, Apakah Punca Dan Tanda-tandanya? =-.

    • @megat, hati waja?

      gembeng selalu waja ke waji? πŸ˜†

      perempuan kena ambil tahu juga bab kereta sebab perempuan sekarang ramai yang berkerjaya dan memiliki kereta sendiri

  22. errrrkk….terasa plak sha, kak jie.
    sha tak tukar tayar lagi!:P
    .-= cheryna´s last blog ..orkid’s cafe: what is pucuk tetek? =-.

    • @cheryna, betul sha… kadang=kadang kita tengok orang buat baru teringat
      kita pun kena buat macam tu juga.

      tayar sha….terbanglah 2-3 ratus πŸ˜†