The anatomy of virus M

Sebenarnya saya ada, tapi agak lesu untuk berblog.  dekat² bulan mengambang memanglah macam ni….alasan klasik.    Mungkin  Virus M yang jahat itu sudah berjaya meresap masuk dalam setiap jaringan tubuh dan aliran darah hingga mengganggu fungsi tubuh yang lain.

Walaupun mungkin Virus M berjaya memperlahankan aktiviti berblog saya tetapi saya masih aktif di forum. Selain sebagai Admin di Teratak Santai, saya juga Moderator di 3 forum lain. Makcik gila kuasa!

Entri ringkas saja hari ini, Glossori Dialek Melayu Kedah untuk kawan² sebagai rujukan  pada entri Aiman… Mak Long tak kesahhh….

mengaememancing
meghenyutmeghemut / sangat banyak
segagan sebaya

teghjunterjun
gagau mencari sesuatu dgn meraba-raba
belemoih comot
teghebelastik
cheghedek² cerdik
kebuloq kebulur / sangat lapar
tak dantak sempat
maneh melecaihtersangat manis
gey-ghek basikal
goncerun / tanah yang makin meninggi.
tetomoihtersembam
beseleghakberselerak
soghang soghang sorang-sorang
cèwi suka menunjuk-nunjuk,
peqhakjakun

Tambahan :

keleboqlumpur
heghot petot susunan atau urutan tak sama / senget
ghelinmenjeling
punggaimembaling
belengaih melekit
mengoitbergerak
beghemba bersaing-saing naik basikal
melewaq merayau/melilau
beghetoh berlaga, tersentuh
ghona-ghoniwarna warni ( Rona Roni Makaroni )
meghelophampir malam
hinggut goyang
birualmari baju – bayangkanlah…mertua hampa kata ” p boh baju dlm biru” jangan dok p caghi bra ghona bighu pulak.
keloi panggil
lokoih kuyup
ketegaq degil
log laqcemekap/ cuai

p/s – Saya dah lebih 20 tahun menetap dan berkahwin dengan orang Selangor, tergeliat juga lidah ni . Loghat asal orang Baling berlainan dengan loghat Kedah yang biasa didengar, mungkin campuran Kelantan dan Siam. Emak dan ayah saya asalnya bukan orang Baling ( mak – Seberang Perai, ayah Bedong, Kedah ) jadi kami mix…hahahaha…Kedah + P.Pinang = Kenang! :lol:

©Kujie – apa sangkut paut entri dengan tajuk ye…entah! Mengantuknya but there’s a few things on my to-do list I haven’t done yet….

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

26 thoughts on “The anatomy of virus M”

  1. adeh..tergeliat lidah aku..

    masa aku gi perlis dulu, time tengah sarapan pagi lepas turun dari bas, aku saje tegur sorang nenek bawa bakul diawal subuh..aku tanya “nak pi mana nenek?”..”nenek nak pi market..”jawab beliau selamba…

    twenty-sixs last blog post..My top ten fake excuses for work

  2. awat akak dah bukak kelas pulak ka… dok ajaq budak besaq mana…? lama aih tak dengaq orang sembang lagu ni… rindu pun ada tak tau bila boleh balik kg sana…

  3. Salam Kak Jie. Kak Jie sihat ke? Mak & ayah mcmana? Harap semua dah back to normal. Lama x ke sini… blog Kak Jie intan susah nak masuk, dah ler mengadap PC sesekali je… PC rumah ni nak kena humban ke sungai kot 😛

    Seronok belajaq bahasa kedah + penang hari ni. Fmly hb intan pun ckp perak + kedah. Ada campur ngan dialek siam jugak. Leh la org Kelate ni faham sikit2. Hahahaha.

    Take vare, Kak Jie. Muahhh!

    1. Kak Jie sihat alhamdulillah… hehehe…nnt ada rezeki dpt notebook…mcm sayuz la laju dia tu…tertinggal la pula kak jie mcm siput ni

      orang utara perak mmg cakap loghat utara …

  4. He he……Tie hanya tahu sedikit je bab2 loghat ni….loghat kedah langsung tak tahu, yang tie faham cuma klate dan ganu… Tapi loghat ganu ulu lagi la teruk. Melopong je dibuatnya kerana mereka ni cakap laju….Tie cuma mampu tersengih :mrgreen:

    Ties last blog post..Jiwang sekejap !

    1. itu lah….. dlm satu negeri pun….tgok pula tempat dia
      kedah pun ada hulu ada hiliaqnya…
      tpi dah lama tak cakap…hehehehe

      terus terang ckp arr…. :mrgreen:

    1. ooooooooooooo tak boleh!

      kalau pergi Baling, lain loghatnya

      saya tak pandai nak ajuk…faham je

      air = A
      balik = kelik
      bagitahu = ghoyat
      mu = hang/awak
      demo = depa / mereka
      tokchai = tokwan /datuk
      gi = pi /pergi

  5. Uiks! hang habaq mai, bila lak bulan mengambang la ni?…

    Che jengah kat jendala, tak da apa pun. nampak bulan sabit ada la..

    huhuhu

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    Sudah Gerharu, Cendana Pula

    …….. ………… , ……….. ……….

    hehhehhe

  6. uniknya bahasa.. tapi seronok. neeza memang suka dengar orang cakap dialek ni, tak kiralah dialek apa… memang sweet sangat rasanya
    patutlah.. neeza tengok pun macam lain aje dari dialek kedah yang neeza biasa dengar…

    neeza mix jugak tau.. L dan P hehee..

    Neezas last blog post..Ish… takutnya…

    1. orang2 muda sekarang dah bercampur2 loghat dia neeza, kalau org2 dulu ( macam orang jawa juga…ada jawa halus ) memang banyak perkataan yang pupus

      bukan org lain, kak jie sendiri pun…. 😉

  7. He he he… bila sebut, tak rasa apa-apa tapi bila baca ejaan yang Jie bubuh kat sini, kelakar giler. Hang ni… ketegaq la. Kan aku dah kata, jangan minum tang situ. Habih belengaih… ha ha ha… terkenang kembali semasa dulu…

    ODs last blog post..Peningku Sudah Hilang… He he he…

  8. salam kak jie

    thx sebab ajaq kami semua perkataan nie ..
    ada yang kami pernah dengaq
    ada yang pertama kali dwngaq

    pBs last blog post..535

Comments are closed.