Tolong Carikan Petua Nak Putih Gebu

Ma, kulit Angah dah gelap, camne nak putihkan balik?

Budak ni tetiba nak jadi putih gebu macam dara sunti kot.

Saya balas  ” kalau nak putih, balik dok bawah ketiak mama”

Tapi memang sejak dia kat MRSM nampak sangat perubahan – makin gelap berkilat. Belajar tengah padang ke hape?

Tapi Angah lelaki, apa nak risau.  Kemudian dapat lagi sms :

“..laa klu mama tgok Angah skrg ni, mmg btul gelap.  Warna Angah dah x mcm mama dah

Lawak betullah budak ni, entah apalah warna Angah sekarang?

Hijau?

Kuning?

Balik bercuti  hujung bulan nanti saya dah  sediakan krim pemutih untuk Angah –   day cream photoshop ..hik hik. Proses pemakaian masih sama – gunakan jari untuk touch up!

Bab putih memutih memang topik semasa kaum perempuan.  Dari memutih kain baju sampailah memutih badan sendiri.  Perempuan cantik didefinisikan, dibentuk, diciptakan dengan berkulit putih sehingga perempuan sebaliknya kehilangan kepercayaan atas tubuh dan kehilangan identiti karektor diri sendiri.

Banyak kes produk kosmetik yang dipasarkan dikesan mengandungi racun berjadual yang boleh memberi pelbagai kesan sampingan kepada pengguna.  Tetapi masih bersepah² gerai/kiosk yang menjual produk pemutihan bermaksud ianya mendapat permintaan yang tinggi dari orangramai.

Mengikut  Bernama 20/4/2011 , orang ramai dinasihatkan supaya mengelak menggunakan enam produk kosmetik jenama terkenal ialah BML HB Lotion, Krim Malam Shana, Natasya Gold Krim Herba, Biotox Whitening Hydro Cream, Yoko Whitening Cream dan Sue Beauty Night Treatment Cream. kerana mengandungi Racun Berjadual seperti dexamethasone, hydroquinone dan tretinoin.

  • Tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, kulit mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.
  • Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini dan kulit menjadi hipersensitif di samping menghalang proses pigmentasi. Proses depigmentasi mengurangkan perlindungan ke atas kulit daripada pancaran ultra ungu dan sinaran matahari berlebihan yang boleh memberi risiko kanser kulit.
  • Dexamethasone adalah sejenis steroid, apabila digunakan secara topikal boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan antaranya iritasi kulit, kulit kering, jerawat, kulit menjadi nipis dan meningkatkan risiko jangkitan kuman.

Saya beli  sabun kulit rambai berharga RM 2.90 di Tesco untuk Along bagi rawatan jerawat .  Alhamdulillah nampak berkesan.  Embah dia pun boleh perasan perubahan muka Along dan tegur.

Cuma perlu rawat bekas parut jerawat.  Tapi budak lelaki yang tak hairan nak jaga² muka, susah nak suruh dia amalkan secara teratur.

Awek dia tegur ke tidak tataulah… kata Intan , Along tak de awek.  Saya tanya macam mana  tau?  Kata Intan, sebab dia biasa letak handphone merata², semua orang boleh tengok,… kalau ada awek mesti nak sorok²… itu kata Intan

………… yang tengah hangat bercintan cintun tolong sahkan fakta ini betul atau tidak…  sebab Intan baru 12 tahun belum ada pengalaman bercinta.

 

teringat video klip matluthfi90 – selamat hari ibu 2010
“tolong rekemen cream jerawat walau satu pun tak guna”

  1. Duduk asrama memang gitu. Pi aktiviti sana sini, koku, sukan. Tambah-tambah sekolah lama saya yang kat tepi laut Sabak Bernam tu confirm kulit jadi gelap 😎
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Negeri 5 Menara-Kisah Budak PondokMy Profile