Untuk Orang Dungun

Merujuk DBP istilah Malaysia, Heritiera adalah pokok dungun atau dikenali dengan nama buah pelir kambing.

Dungun ialah sejenis pokok dalam keluarga Heritiera yang terdapat di kawasan hutan paya air tawarΒ  atau di tepi pantai bersama-sama pokok bakau.

Nama saintifik pokok Dungun ialah Heritiera littoralis seperti gambar kiri dan sebelah kanan adalah Heritiera fomes.

Tahun 80’an dulu, masa Tingkatan Empat belajar biologi pergi meredah paya bakau tepi Sungai Petani yang airnya hitam pekat. Rasa gedik yang amat sebab dapat bebas keluar dari asrama.

Lawatan ke Galeri Hutan Paya Bakau, Merbok 16hb April 2011

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ingatkan dungun apa la tadi. haha
    Jom terjah post menarik dari encik bakul ..Bukti bayaran terbaru dari kerja JOBDIRUMAHMy Profile

  2. Nama pokok rupanya perkataan Dungun ni, kat Dungun Terengganu mungkin ada banyak pokok ni?. Terima kasih share maklumat!
    Jom terjah post menarik dari Shubhi ..Apa hukum melayari internet ketika imam baca khutbahMy Profile

  3. Oh ye.. di mana letaknya Galeri Hutan Paya Bakau, Merbok ?
    Jom terjah post menarik dari sam ..Pokok Janda KayaMy Profile

  4. terima Kasih..

    Perkongsian yang menarik.. ada kesempatan saya nak
    ke Muzium merbok..

  5. Lawatan sambil belajar, rupanya… πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Daun dapat dilayangkan- getah jatuh ke perdu jugaMy Profile

  6. kita org dungun, yo..yo..yo
    Jom terjah post menarik dari yuzie ..TASKA NALIADIFMy Profile

  7. baru tau dungun tu nama pokok.wife saya orang terengganu, tapi nasib baik bukan orang dungun. hehehe
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Beli 1 Percuma 1 ShakerMy Profile

  8. belum jumpa pengalaman secara real dgn pokok tu..tk reti nak cerita kalau tak alami sendiri

  9. pelik betul nama. Apasal nama cam lucah jer. Ada hubungan peribadi dengan kambing ker!
    Jom terjah post menarik dari shamizu ..Analisa Keputusan Pilihan Raya Sarawak ke 10My Profile

  10. dungun, pelir kambing?bhahahahhahahahahahhahahahaha…oke,bhahahahahahahahahaha..oke lg…bhahahahh…oke bye bhahahahahahaha
    Jom terjah post menarik dari mijae ..Number One Was Killed in Malaysia but Im Number FourMy Profile

  11. La tidak tahu ada pokok Dungun. Agak-agak pokok buah Melaka wujud tak?

    Biasa anak gadis yang duduk di hostel gedik-gedik orang kata tengah biang πŸ™‚

  12. Baru saya tau kujie…

    Rehat banyak2….
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..kata-kata yang menghirisMy Profile

  13. Mr Bukit Besi says:

    Salam Kak Jie, selama ni saye ni silent reader kat blog ni, tak pernah komen, πŸ˜› tapi topik kali ni terlalu menarik dan agak mengejutkan saye. Saye orang Bukit Besi Dungun, tak pernah tahu pun pasal ni. Terima kasih Kak Jie kerana bagitau pasal ni.

    Saye nak mintak kebenaran untuk share info ni diblog saye dengan menggunakan etika yang betul yang mana seperti biasa kredit akan diberi. Kalau boleh saye nak amek gambar sekali. Tq Kak Jie.
    Jom terjah post menarik dari Mr Bukit Besi ..Senyum Satu MalaysiaMy Profile

  14. Mrs.Ayie says:

    Nak kena kaji asal usul Dungun mendapat nama. Mungkin kat situ banyak pokok ni dulu? πŸ™„
    Jom terjah post menarik dari Mrs.Ayie ..Bicara kakuMy Profile

  15. woooo … (bibir muncung dan bulat gitew, dan angguk2an kepala) baru maza tahu dolu2 kak jie pun gedik2 jua… huhuhu…

    hahahha…

    psst: selama ini maza tak tau pun ada nama pokok dungun.. heheheh
    Jom terjah post menarik dari maza ..Garden of Eden- Contest Organised by Gubuk Kecil Kembara JalananMy Profile

  16. hehehe hr tu aku minta hang cari detail Merawan Siput Jantan… nama pokok gak tu

  17. ish ish ish apa ke buruk benor nama buah pelir kambing. takde part lain ke dia nak jadikan nama. terbukti org dungun berfikiran lucah sajjee… hehe, konklusi yg tak betoi.

    hmm… xpernah tengok lak buah ni. gambor kecik sgt… πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Peluang korang guys usha awek berkualiti &amp Cara-cara mengorat aweks diMy Profile

  18. sian pokok ni..dia tak pernah diminta utk diberi nama sebegitu… πŸ˜†
    Jom terjah post menarik dari adele ..Cermin dan Wanita- Maklumat Berguna untuk Kaum WanitaMy Profile

  19. kihkihkih…unik gk nama dia..pe*** kambing..kahkah
    Jom terjah post menarik dari JMR ..Ikan Bakar Zul- Ikan Bakar tersohor di BesutMy Profile

  20. Er, nama dia memang gitu eh kak?
    OMG!
    Kena sebut namasaintifik je gini~

    😳 😳
    Jom terjah post menarik dari Lord Zara ..Kerjaya – Satu Impian- Pilihan- Paksaan Atau PasaranMy Profile

  21. wah g melepas rindu yang sangat sekejap tu pun sempat g muzium eh?!

    hebatttt!!
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..FOR SALE – Home Made Mini PopiaMy Profile

  22. hahahahah.. 😈 πŸ˜› :mrgreen: πŸ˜†
    sgt lucass la nama die ni..
    kak, nk copy link akak boleh tak?..
    suh kwn baca, die org dungun aka org tuuuut kambing..
    hehehehe.. tq in advanced!!
    Jom terjah post menarik dari leily ..Malang Memang Tidak Berbau –My Profile