Akulah penyambung warisan

Waktu hantar Angah ke Kuala Selangor , kami singgah menjengok kawan lama di puncak Bukit Malawati, Kuala Selangor

Owh dear! you masih kenal I kan….sayang you sangatttt …………. sangattttttt!

Masih mesra seperti dulu… masih berkilau sinar matamu saat kita bertatapan….pheeewit!

bukit malawati kuala selangor

Tiket tren – dewasa – RM 2.00 dan kanak-kanak RM 1.00

Hari yang lain, kami ke Tugu Negara salah satu tempat menarik di Kuala Lumpur yang sesuai membawa anak-anak untuk dilawati sewaktu cuti sekolah.

Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali sebagai Tugu Negara Malaysia siap dibina pada 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada jasa-jasa pahlawan yang gugur dalam Perang Dunia I (1914-1918), Perang Dunia II (1935-1945) dan semasa Darurat (1948-1960) terletak berhampiran dengan bangunan Parlimen.

Tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara, Jalur Gemilang dan diperbuat daripada gangsa diukir oleh pengukir Austria, Felix de Weldon .

Tugu Negara pernah diletupkan oleh Barisan Pembebasan Kebangsaan Malaya (MNLF) pada 26 Ogos 1975 yang memusnahkan satu patung besar serta dua kepala patung yang jatuh dari kedudukan asal.
Rujukan : wikipedia

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini – Sudirman Hj Arsyad ( Warisan )

Β©Kujie – wahai kawan-kawanku yang pernah ke London, Paris. New York , Golok atau pun Hatyai – pernahkah kamu menjejak kaki ke Tugu Negara?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. mmm…sebenarnye indah khabar dari rupe..bukan nak jatuhkan tpt tu…tapi pengurusan tpt tu…mmg hampeh..yg control tren pun tk de org…pelawat/pelancong kene berebut2 nak naik tren..yang tua..and yg bawa anak kecik sian gak berhimpit2…ada yg tunggu lebih sejam tak dpt naik tren..yg baru smpi dh naik dulu..sebab pe?? SEBAB TREN TU….drive je soreng untuk penumpang..pandai2…sape cpt dia dpt..tu yg hampeh tu…

  2. Selama ni saya memang teringin nak pergi tugu negara, walaupun berpuluh kali pergi Masjid Negara dan melalui jalan Parlimen, tapi tak pernah nampak papan tanda tugu negara… (nanti kena periksa google map)
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi terkini Baju blaus moden gaya kontemporari bermanik =-.

  3. uiks… melawat teman rupanya di bukit malawati.. tak sangka lah pulak.. hehhehe

    tapi memang jinak beruk2 itu, kan…
    aduhai. mcm serentak lak entry maza dgn enry kujie bercerita benda yg sama… huhuhu

    kebetulan.. huhu
    .-= maza´s last blog ..Biarku Sendirian.. =-.

  4. seriously pocket tak pernah sampai,
    masa kat um dulu, kitorang ‘orang luar’
    ni buat la rancangan nak menjelajah KL.
    Pocket sampai taman burung n planeterium jer.

    tugu negara… bila la nak sampai nih, umur pun dah lanjut.
    kang bawak anak gi, si bapaknyer yg teruja kan.. hahahahah
    .-= Pocket´s last blog ..238. Ah Fatt… =-.

  5. saya jejakkan kaki dulu masa umur 6 tahun.. pastu sampai la ni tak penah sampai..

  6. eshhhh….aku pernah pergi ke tak tugu negara ni !!!!

  7. mcm menarik jer tmpt nih…sy pon ade begambar ngn meriam kat kota a famosa….hihi

  8. Tuju negara langsung tak pernah.tengok dekat TV adalah.
    .-= mesticun´s last blog ..Bad Credit Debt Consolidation Loan =-.

  9. cik zatil says:

    kak jie monyet tuh tak ganas ke?? eh cam seram lak teringat monyet liar yg menganas di tc tuh..huhu

  10. aiyark.. ingatkan mr nyet tu yang penyambung warisan.. dah pelik dah nape plak dgn kak jie ni.. warisan monyet ke ape. keke. rupanya tugu negara. errr saya pun xpernah gi sana la. rombongan tadika/sekolah x ke sana. banyak ke klcc/petrosains je. errr camno? 😳
    .-= chokilala´s last blog ..Murtabak Singapura di Muar =-.

  11. saya pernah lalu jer di kawasan tugu negara nih~ tapi betul-betul singgah dan lihat tugu negara nih memang tak pernah lagi~ πŸ˜€
    .-= Akuro San´s last blog ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

  12. Jangan kata tugu negara..
    Memorial pengisytiharan kemerdekaan pun boleh kira dengan jari tangan kanan masuk berapa kali..
    Muzium lain yang berpuluh kat Melaka ni pun tak abis jelajah
    .-= zool´s last blog ..Komputer di format =-.

  13. hensemla skandal kak jie tu πŸ˜€

    aiseh dah bape lame tah tak menjenguk tugu negara :roll:

    last time rombongan tadika dulu kot!! :mrgreen:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..2:02am :: tak reti2 nak tido =-.

  14. x pegi tugu negara pn xpe kot…byk cara lain utk mengingati jasa pahlawan..

    • @ct, saya bukan suruh pergi utk ingat jasa pahlawan

      sy suruh pergi tgok je…so nak berkelah pun tak pe

      nak jalan2 main air pancut pun tak pe

      nak baca info2 yg ada kt situ pun tak pe

      nak habiskan hari yang bosan dok rumah sorang 2 pun tak pe

      nak menerai DSLR pun tak pe…. πŸ˜† πŸ˜†

  15. Sungguh comel monyet itu bermesra-mesraan dengan Kak Jie πŸ˜€
    Teringin pulak nak pi Bkt Melawati tu, tak pernah sampai lagi huhu.
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Oh Daging Salai Masak Lomak…. =-.

  16. penah pegi tugu tu…sekali je..uhukss
    .-= zati´s last blog ..MC hari Isnin dan Jumaat =-.

  17. Kemana pun kita cuti-cuti cuba hayati kebesaran ciptaan tuhan bukan sekadar berseronok insyallah lebih bernilai percutian kita. Sedang bersejuk-sejuk di Genting bersama keluarga ni.
    .-= denaihati´s last blog ..HIDUP BERANI UNTUK GAGAL bersama Littlemama =-.

  18. eh, tugu negara pernah diletupkan ek? xtau plak..huhu
    .-= x-po´s last blog ..SAYA MASIH ISLAM. TAK PERCAYA KE? =-.

  19. saya first time menjejak kaki ke tugu negara last 2 years tak silap.bawak hanum.nih zara dah besar sket , leh bawak zara lak.

    p/s: gambar encik monyet tuh sebijik cam encik monyet yang terjah masuk dapur rumah saya di Andari .gerunnn…
    .-= arin´s last blog ..Sembelit Selepas Bersalin =-.

    • @arin, ada padang hijau sesuai utk anak berlari2….byk kawasan lapang kat area ni

      ramai keluarga dtg berkelah

      ni encik monyet kat Bukit Malawati dah jinak2 dah Arin
      tiap hari jumpa pelancong…

  20. β™₯chentatikuβ™₯ says:

    kak, tak takut ke kawan akak menggigit?
    .-= β™₯chentatikuβ™₯´s last blog ..::aku magnet kau besi:: =-.

    • @β™₯chentatikuβ™₯, kata org, binatang boleh baca ‘hati’ kita
      kalau kita baik – dia pun buat baik..hahahaha

      perasan kan πŸ˜†

  21. ye…org selalu lupa asal usul. naik bot kat venice rasa glamour…tayang2. tp bila ajak gi tugu negara…

    “taknaklah tunjuk gambo nieh kat blog. tak glamer nanti!”

    dlm blogging kita ada kawan2 macam nieh…ehehehe…

    * suka tpt bersejarah!
    .-= cheryna´s last blog ..sha: oranges and…a boyfriend part 2 =-.

    • @cheryna, hahahaha…………. normallah nak tunjuk gambar yang hebat2 kat blog
      gambar makan2 kt tempat mahal2 ada kelas
      seolah2 dlm malaysia ni hanya dia saja yang mampu

      family kak jie suka tempat mcm ni… pernah pergi muzium shah alam
      kak jie dan anak2 je dlm bangunan muzium yang seram sejuk tu..hehehe :mrgreen:

  22. saya pun tak pernah sampai situ.. nama je tiap2 hari ulang-alik jln Parlimen tu pergi kerja.. haih~ πŸ˜†

    berani betoi kak jie berpegangan tangan dgn si dia tu.. cayalah! πŸ˜‰
    .-= haida_s_h´s last blog ..cubaan menipu =-.

    • @haida_s_h, aiiippp……..kena singgah satu hari – better pergi waktu pagi
      ramai pelawat dari luar negara – kami 3 orang saja org melayu masa tu πŸ˜›

      oooo….. dia jinak… kak jie dok sorang2 sebab intan dgn wani masuk muzium..entah tiba2 dia dtg..terus duduk di sebelah…

      tak sangka serapat tu 😐

  23. penah pegi masa kecik2 dulu.. masa tu belum sekolah lagi rasa nya.. parents bawak pi jalan2 pusing KL termasuk melawat angkasapuri.. huhu.. ni dah dkt 2 taun dok KL, selalu lalu je kat tugu tu.. tak singgah pon..
    .-= mrkay´s last blog ..Kenapa Lelaki Suka Buah Dada? =-.

    • @mrkay, hari tu pergi Hentian Duta, masa lalu nak masuk bandaraya – sipi2 pandang Tugu, teruk belok sana..masa tu awal pagi…..rasa segar πŸ™‚

  24. Mr.Bintang says:

    gambar tugunya mana kak? hehee..

    selama hidup ni, belum pernah lagi g sana.. hohoho.. πŸ˜›

    • @Mr.Bintang, pergi baru nampak..hehehe

      masa tadika dulu cikgu tak bawa g rombongan ke? πŸ˜†

      • Mr.Bintang says:

        @Kujie, hehee.. x pernah pun.. πŸ˜† lagi pun jauh la kak.. kalau nk g pun tade time yg seswai lagi.. hehe..

  25. tugu negara? mcm pernah pergi jer time bljr kat utmkl dulu, tu pun sbb tgh skodeng buat keje ukur tanah…hehe
    kira ok ler dh pernah pergi kan…

    sungguh comel skandal akak tu, kalau hati dh berkenan bawak jer balik…colek jer dia…hehe
    .-= ejam´s last blog ..Hadiah Percuma. =-.

    • @ejam, ada org tau tempat ni masa baca buku sejarah Tahun 4 je

      tap pa…nng dah ada anak-anak kena bawa pergi sini
      masa tu dia tanya itu ini

      tak sangka sebegitu jinak – sampai nak duduk atas riba…romantik betul time dia bertentang mata.. πŸ˜†