Bermain Ikan Kelah Di Santuari Ikan Sungai Chiling

Lokasi Santuari Ikan Sungai Chiling terletak di Kuala Kubu Bharu.  Selepas Rasa, belok kanan ke Ampang Pecah sehingga tiba di Kuala Kubu Bharu.  Ambil jalan ke kanan arah ke  Fraser Hill.

Di buka setiap hari Jumaat, Sabtu dah Ahad sahaja dari jam 8 pagi hingga 6 petang. Bayaran RM 1.00 dikenakan dan perlu mendaftar di pondok pengawal.


Untuk sampai ke lokasi , perlu menempuh  6 lintasan sungai.

LIntasan pertama – melalui jambatan gantung.  Boleh senyum dengan lebar.


Perjalanan seterusnya mendaki melalui denai sempit, anak sungai , celahan akar kayu, bongkah batu, lopak mata air atau batang balak yang merentangi jalan.

Lintasan ke 2  perlu meredah air yang agak deras memandang musim hujan ketika ini.

Lintasan ke 3, 4, 5 dan 6 yang ada sedalam paras pinggang Along.  Tak perlu bawa pakaian ganti kerana pergi dan balik akan basah meredah sungai.  Balut telefon atau kamera di dalam beg plastik untuk langkah keselamatan.

Tak perlu bawa bekal mangkuk tingkat, cukup sekadar dibungkus nasi untuk meminimumkan beban.

Akhirnya, selepas 1 jam perjalanan yang dirasakan seolah-olah meredah  30 kilometer, akhirnya terpampang di depan mata pemandangan amat indah deruan air terjun.

Hilang luluh semua penat yang digalas.  Sejuknya tempias air terjun menyapa wajah.

Kami pasukan pertama yang tiba.

Eti dah 4 kali sampai sini tau…. Mak Long Dia baru berumur 4 tahun dan mampu meredah hutan.

Inilah keistimewaannya – ikan kelah yang hidup  bebas dalam alam semulajadi.


Boleh mandi dan berenang dengan dikelilingi ribuan ikan kelah  dengan sesekali terjerit kegelian bila dilanggar kaki atau tangan.


Boleh bagi ikan ini makan, tetapi tidak dibenarkan memancing di sini…

Entri terdahulu dan video Santuari Ikan Sungai Chiling

lumur kaki dengan minyak, kejang…hiks!

Edit :  pada 2011.11.20 10:08, Eizil menulis:

Cantiknya kawasan ni, laluan untuk ke air terjun tu memang ditanda ke erk? Maksud saya kalau orang pertama kali pergi, mudah ke untuk sampai ke destinasi?

Setiap lintasan akan diletakkan papan tanda.  Ada juga pokok di laluan jalan kaki yang ditandakan dengan  ikatan safety tape ( tape belang merah putih ) sebagai panduan.

rakaman video amatur yang dibuat oleh adik …

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. hampir 3 tahun duduk di Selangor, tak tahu tentang lokasi ni… tempat wajib pergi ni !!
    Jom terjah post menarik dari Propa ..Mat KomandoMy Profile

  2. Wah, ikannya banyak sekali. pure natural dan belum tercemar ni air sungainya :)
    Jom terjah post menarik dari Rina ..How To Create jQuery Featured Content Slider For WebsiteMy Profile

  3. Wah..cam best jerk..dah lama nak pergi sejak tengok kat tv pasal ikan kelah ni..geram je tengok..hehe..anak kecik2 lai..kna tunggu derang besar skit baru bleh pergi merentas hutan cengini..

  4. sy p ari tu tp tutup la.ingtkan leh g mandi ngan ikan

  5. Wow, memang menakjubkan pemandangan yang sungguh mempesonakan. Terasa ingin pergi segera berendam dalam air sungai yang sejuk itu.
    Jom terjah post menarik dari amirulfaiz ..Alhamdulillah, tamat pengajian MBA.My Profile

  6. Dalam rancangan Pancing di TV3, pernah gak saya tengok tempat ini diceritakan. Sungguh menarik kan? Geram jer tengok.

    *ntah kenapa setiap entri terbaru KUJIE, tak pernah naik di blog list saya. Masih juga merekodkan entri “Ganti MyKad Online” tak gerak-gerak. Pelik saya. Dah delete, list semula pun sama gak. Takda tunjuk pun updating. Heran saya…

    Sori la sebab tu la saya selalu termissed nak datang ke entri terkini.
    Jom terjah post menarik dari azieazah ..Serba Tak Kena…My Profile

  7. ok… saya JELES dengan trip tersebut. hahaha… nak mandi air terojun yang tak perlu seberang sungai.. nak naik bukit tu pon tak lepas-lepas lagi. issshhh~
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..Ketuk-ketuk keyboard & Indoor PhotoshootMy Profile

  8. bestnya. teringin nk pergi tp tunggu anak bsr sket la. nnt pergi dgn 1 family bsr tros. hehe
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Impak Bingkai Kosong Pada Dinding KediamanMy Profile

  9. wah,sonoknya kak jie..dah lama tak tempat2 camni….
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Gadget Impian Eyriqazz dan Contest 5 in 1 Worth RM500+My Profile

  10. Cantiknya kawasan ni, laluan untuk ke air terjun tu memang ditanda ke erk? Maksud saya kalau orang pertama kali pergi, mudah ke untuk sampai ke destinasi?
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Bacaan Yasin 7 MubinMy Profile

  11. mohd firhan jasni says:

    wah bestnya. saya pernah tinggal 6 tahun kat kuala kubu bharu dan tak pernah tau pasal sungai chiling ni. :|

  12. Fakarepain says:

    mencabar betol nk bleh smpai ke sana..

  13. Kalau ujian pertama perlu meredah jambatan gantung sudah tentu isteri dan anak-anak saya akan mengalah terlebih dahulu sebab pernah alami situasi yang sama. Akhir sekali saya seorang yang mengunakan jambatan gantung. :-)

  14. fuh..adventurenya..tak boleh curi² tangkap ikan kelah masuk poket?hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Saya Nak Samsung Galaxy S II Sebab..My Profile

  15. bestnya kujie
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..and they wanted to know how to make love…My Profile

  16. Assalamualaikum,
    Wahhhhh tangguh dulu main ikan kelah di sabah, bah…kalau ada di sini, kita terjah sini dululah ek
    Jom terjah post menarik dari anyss ..Paling Jauh Tumpah Kuahpun, Ke Meja Je!My Profile

  17. eee best nyer kak jie…dekat da nie kkb nie..boleh terjah nnt..xtaw pon ade tmpt best kt ctu..hhehe..
    Jom terjah post menarik dari ieyka dinda ..cikmin’s macaron ….My Profile

Trackbacks

  1. […] :  Sepatutnya dalam perancangan kami sekeluarga akan berkhemah di Santuari Ikan Sungai Chiling, tetapi pada saat akhir suami  tidak boleh tinggalkan site – tak dapat balik KL, jadi saya […]

  2. [...] Saya pernah ke Santuari Ikan Kelah Sungai Chiling, Kuala Kubu Baru tahun lepas. Baca entrinya di sini – Bermain Ikan kelah Di Santuari Ikan Sungai Chiling [...]

  3. [...] Kalumpang, Air Terjun Sg. Sendat, Ulu Yam, Air Terjun Semangkuk , Sg Pertak, Kuala Kubu Bharu dan Santuari Ikan Kelah, Sg. Chiling innity_pub = "7380ad8a673226ae47fce7bff88e9c33"; innity_zone = "12018"; innity_width = "*"; [...]