Bukit Besar

Percutian saya selalunya bukan berjoli katak tak ingat dunia..:lol: 2 in 1. Sambil kerja suami bawa kami bercuti. Anak-anak dah besar dan mereka memang terdedah dengan gaya percutian sebegini.  Saya memang melatih salah seorang anak² saya untuk mewarisi pekerjaan ini.

Cantik view dari atas Bukit Besar, apalagi kami menggunakan Theodolite ( teropong juruukur ) . Boleh nampak sejelasnya seorang ibu sedang memujuk anak kecilnya menangis meraung² di ruang letak kereta Masjid Kristal dan yang paling kelakar memerhati gelagat pengunjung yang teruja bergambar di kawasan masjid.   Melihat bot yang meluncur di sebalik latar belakang Masjid Kristal yang berkilau disuluh matahari petang.

Cantik !

Sebenarnya kerja yang perlu disiapkan hanyalah memakan masa 1-2 jam selebihnya untuk aktiviti peribadi.

Laman web Perlancongan Terengganu http://tourism.terengganu.gov.my

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Ni kat kg saya..heheh..
    saya orang kuala Terengganu…tapi dah lame kot tak ke Bukit Besar ni…huhuhu

  2. cikgufarha says:

    salam kak kujie!!
    wahh sy hari2 lalu depan bukit besar tp tak pernah sampai ag haha…ptg nih nak p laa…
    Jom terjah post menarik dari cikgufarha ..Iklan Yang Aku SukaMy Profile

  3. Subhanallah… bestnya..

    Adrys last blog post..Watchmen review

  4. Sy tak penah pun naik atas Bukit Besar tuh,
    sekadar lalu di pinggiran jak. Herm!!! :roll:

    Eriyzas last blog post..Tragedi Sayu Basikal Baru

  5. Wah.. bestnya tgk pemandangan Terengganu dari atas bukit. Last time pergi terengganu melawat masjid kristal. cantik sgt. kagum dibuatnya. kalo tengok dari atas bukit lagi mengagumkan eh.. 🙂

    Amyzs last blog post..Nur Edisi April 2009

    • @Amyz, Lepas kita org teropong dari atas bukit…turun pergi muzium..lepas tu baru pergi Masjid Kristal utk solat

      tapi hari mendung..dah hujan.

  6. Dulu2 ada yg buat ajaran sesat- depa kata kat Iza, hati2 lalu depan juru ukur, teropong tu power, sampai boleh tembus lapisan baju 😳 :mrgreen:

  7. salam kak jie..
    suppose sy balik terengganu minggu baru nih..ada kenduri…if tak leh jumpe kak jie lagi..heheh..tapi tak jadi..mak suh balik bulan 4 sbb nak buat majlis doa selamat masa kandungan org dah 7 bulan nnti…huhu..dahla ngah mengidam lauk kenduri kat terengganu nih…kenduri kat sini tak samala cam kat terengganu lauk pauk nya..matilah if tak dapat makan…melelehla baby sy nnti..kikikik..

    dekat sgt la tu bukit besar dari umah saya..dari umah sy leh nampak..
    kat atas tu ade askar jaga..kami masa sekolah dulu selalu gak daki bukit tu..ikut laluan belakang..then akan sampai kat pencawang tu..g ramai2..sonok..
    pakcik2 askar tu baik2 belaka..siap jamu kami mangga muda cicah kicap..hahahha..
    tapi tu dah lama..13 tahun yg lepas..maybe skang peraturan dalam tu lebih ketat kot..org luar takleh masuk..

    ape2 pon..i love terengganu… 😉

    roses last blog post..Rojak Posting

    • tak de askar pun…kak jie nampa kucing ada le sekor
      ada pondok pengawal utk TM
      itu saja..rasanya mcm tempat tu tak dikawal
      sesiapa boleh masuk…bahaya juga kan?

      bab makan mmg best sgt kt sana
      mcm2 ada…..

      • tula..sy pergi 13 years back..heheh..of koz la dah berubah kan..lagipun dulu ade askar yg jaga meriam..dalam bulan puasa kami dengar meriam tu je tanda dah masuk waktu berbuka..skang ni depa guna cam bunga api je..tapi still kuat cam booomm bunyi dia..

        roses last blog post..Rojak Posting

  8. wah..kerja 2 dalam 1 nih mmg best..waktu kecik2 saya selalu ikut abah saya macam yang family kak jie buat..abah ader outstation work..kiterog deret2 ikut..abah gie work, kami berjalan2..:)

  9. Shaffik says:

    Bestnyer…lamer tak panjat2 bukit nie…

    Shaffiks last blog post..1000 Budak Hitam.

  10. wow! kuat bekerja! the structure amaze me.. :roll:

    Richies last blog post..Khasiat Air Barli Mendatangkan Kebaikan

  11. nikillas says:

    OOOOOOOOOOOO.. kat sini.. bukan dari situ akan nampak planeterium ke.. hurmm…

    nikillass last blog post..Race to Witch Mountain

  12. nieja slalo je lalu situ,
    tapi x pnah naek pon
    smpai atas haha..

    tapi bile tgk pic ni..
    mcm best je plak..

  13. ooo… memang betul bukit la hya kak Jie.. ingatkan sekadar nama je heheheee…
    sape yang bakal ikut jejak langkah aya dia tu Kak Jie 😉

    Neezas last blog post..Serik sikit kot.. 😉

    • memang bukit neeza, kat atas tu ada pencawang telekomunikasi
      angah tak mungkin kot..dia aktiviti outdoor lemah sikit 😆

  14. al-Tanya says:

    Besar mana bukit itu?

    al-Tanyas last blog post..Senyap Najib? Malaysiakini

  15. bai gi terengganu ikut rombongan ke kenduri kahwin minggu lepas.
    tapi sampai ke Paka je. sampai juga akhirnya untuk pertama kalinya ke terengganu.hehe..

    fiezabaiduris last blog post..Burung pon dah pulang ke sarang

  16. ooo naik atas bukit skodeng ya.. hehe… alat tu memang power boleh tengok jauh.. kalau boleh di rakam lagi best tu.. hehe

    zinos last blog post..iklan….

    • yg boleh rakan tu…mahal tu
      tunggu payment pun susah skrg ni

      kami ni terlibat dlm kerja2 cerun
      gawat ke ….meleset ke..kalau tanah runtuh
      kena juga buat kerja

  17. Pada hemat den lah kan, elok bukit bosar tu jadi kawasan larangan…. Forbiden Hill (kato mat saleh eh) hehehhe

    Tak der lah tercomar mcm Bukit Gasing dan Bukit Belacan kek KL nie ha… haru wooo

    Bukit Bosar tu, cukup strategik……
    kalau nak bom satu KT tu, ingat boleh buat dari bukit tu jo….huhuhu

    Den raso, elok gak bukit bosar tu jadi ikon Terengganu lah, selain Penyu Kito…..

    wakakakka

    kempen
    ZOOM Malaysia…..hehheheh

    mazas last blog post..Projek Terbengkalai

    • hahaha…memang stategik dari Bukit Besar tu….keseluruhan KT dpt di pantau dari atas tu…

      kalau ada runtuhan cerun, kita masuk situ la. buat mortar retaining wall
      cari makan…kan :mrgreen:

  18. Satu laie yg den respect ialah, bilo sampai jo kat KT tu ha, terus jo nampak lambang2 Islam…..

    seperti kek atas Bukit Bosar tulah….
    Tapi kalau belah malam, perhh menang cantik panorama eh….pulak tu lepak kat tepi sungai Terengganu sambil tengokkan bot2 dan tongkang2 nelayan…huhuhu

    tapi satu tak best nye ialah, bandar eh copat bonar tidur eh…..pukul 9.30 jo dah mulai sunyi….huhuhu…

    apa2 hal pun, den enjoy jo…..hehheheh

    mazas last blog post..Projek Terbengkalai

    • ada kawan2 suruh round dataran shah bandar la…batu buruk lah…tapi tak reti nak lepak kat town..langsung tak singgah pun

      mlm tu mmg tido awal pun
      bkn sbb tak de aktiviti lain
      tapi kekenyang……….hahahaha
      dinner ikan sebesar pinggan…sotong sekaki…..apa lagi
      layan mata je lah…. :mrgreen:

  19. Den pernah poie Terengganu…

    Tahu lepas tigo kali den poie…ke Kuala Terengganu..

    Tapi satu den respect kat Kuala Terengganu, ramai orang melayu berniaga kat situ…. dan kedai2 eh, papan tando eh semuo ado tulis tulisan jawi…

    kekadang den sendiri pun tertipu, ingatkan kedai Ahmad bin Labu, tapi kali ke dua jongah, papan tando eh tulis Tan Ah Chong Motor…..wakakaka..

    mazas last blog post..Projek Terbengkalai

    • saya pun dah beberapa kali ke KT ni…dan satu lagi…kebanyakkan peniaga adalah perempuan…yang tua yang muda…..semua perempuan!

      ( yang lelaki den nengok dok maen dam patlima papan kat tepi pantai Rantau Abang…)

      he he he…depa baru balik laut la kot, kan 😆

  20. Biasa kat situ orang gi jogging….ramai chinese yang rajin beriadah di bukit tu. Tie tak pernah pergi…cuma tengok dari jauh..

    Tak gi borong kat pasar payang ke ?? Berapa guni bawa balik..??

    • jiwa sy bukan merayau kt town Tie
      tak pergi pun pasar payang…dah berkali2 pergi
      mcm tu je..tak de apa nkdibeli
      sy ni cerewet sikit bab2 makan
      kalau sy ragu2…dari thailand sy tak bagi anak2 beli
      sy pergi pasar pagi kat jeti Marang
      mcm2 ada..esoklah pula buat entri tu…hehehehe 😆

  21. Bukit besar tu memang penah nampak. Memang boleh naik ke?

    kruel74s last blog post..Those employees who become your competitor

    • saya pergi kerja…ada jalan boleh naik
      sy tgok habis calar pokok kat situ diconteng i lebiu i lebiu 😆

      kat atas tu ada pencawang…ada pengawal…kawasan larangan

Trackbacks

  1. […] Baca entri lawatan kami sekeluarga ke Bukit Besar pada tahun 2009 – Bukit Besar, Kuala Terengganu  […]