Hari Kedua – Damainya Kundasang


Kami tiba di Kundasang sekitar jam 4 petang. Itu pun selepas singgah merata² dan menyebabkan pihak Kinabalu Pine Resort menghubungi berkali² mungkin risau kami sesat. Akibat kabus dan hujan kami langsung tidak menyedari bahawa Gunung Kinabalu terlalu hampir dari jalan yang dilalui…. puncaknya diliputi kabus. Sampai di Kundasang masing² tertanya² dimanakan Gunung Kinabalu…tak mungkin objek sebesar itu terlindung dari pandangan mata!

Tiba² kabus berarak menghilang dan…nah…tersergam gagah di depan mata puncak tertinggi di Asia Tenggara dengan ketinggian 4095 meter dari aras laut itu. Terkejut kerana ianya terasa begitu hampir.

Malamnya kami meneruskan penerokaan hingga ke Ranau. Perjalanan selama lebih kurang 20 minit dari Kundasang.

Semua entri tentang percutian di Sabah…

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. memang best jalan jalan.. kannnns

    Kujie ~lepas blk cuti tu yg perit sikit…. 😆

  2. noorsham – menariknya kisah… Biasalah kalau dah kita yang bermastautin… kita tak sempat terokai apa yg ada disekitar…lagi satu…kita dok nampak yg cantik2 diseberang laut sedangkan yg depan mata indah memikat…hehehehe

    teringin sy nk pergi lagi..mengidam ikan bakar…tu pasal tak de lektrik mlm tu la..ishhh..geram sungguh!

  3. NoorSham says:

    Salam….

    Saya dulu datang KK untuk ambil wife sebab dia ngajar kat KK. Cuti 2 minggu jadi sebulan. Sebulan jadi setahun. Dan sekarang dah 5 tahun saya stay kat Sabah. Dah bukak bisnes kat sini dan dah beliu keta serta rumah kat sini. Kekadang tu jadi pemandu pelancong untuk sedara mara yang baru nak kenal Sabah. Walaupun dah 5 tahun dok sabah tapi banyak lagi tempat yg belum di jelajah. Sibuk ngan keja la plak.

  4. mz -kena pergi sekali lagi… tak cukup masa.. he he..ada le alasan , kan…kan..

    ziana – mmg byk sayur kat sini…

    neeza – suami mesti sayangkan isteri, kan neeza….hehehehe

  5. muadz – tak beli ape pun..juai sayoQ je..hehehe..buah2 pun di import tak mcm buah2 kt cameron highlands.

    Tp kundasang mmg best..perkampungan aman damai..

    kak umi – tak pe la..dah pergi utk urusan kenduri kawen..nnt boleh plan p cuti lagi..tak rugi p sabah..best sgt!

    combi – tak de la sejuk mcm kt Cameron Highlands..kat situ dia tanam pokok harum sundal malam…mlm2 je…angin tiup bau wangi….byk pula tu..lebat berbunga!

  6. Neeza Shahril says:

    seronoknya!!! memang betul betul relax lah ye kak Jie..
    sayang che’ abang dengan Kak Jie 😉

  7. kundasang nye sayut freshh!!!
    sejukkkkkk!
    🙂

    sronok tgk kak jie and family
    🙂

  8. tidak berhajatkah mahu mendaki gunung itu? rugi tau …

  9. echah_syed says:

    nmpk tak water fall kat gunung otw turun dari kundasang??

    kalo tidor kat bilik bwh C & D..sejuknyerr smpi ke tulang hitam..

    tmpt tu terlindung dari matahari n byk pokok2..tu la stesen kami selalu.. 🙂

    ~ cute pic yg berlima itew buat frame letak kat sidebar ~

  10. muadzlife says:

    bagus juga service resort tu yer…
    camane stay kat situ ok tak…mana tau kot2 ada rezeki ke KK…bleh dok situ 🙂

  11. Seronok eekkkk jalan2 jie 😉 Kak e hanya pergi 2 malam dan yang seronoknya berjumpa dengan kawan lama dan bersembang sampai ke pagi hehehehhe

    * Tempat yang kak e sempat pergu hanyalah ke pasar dan juga ke rumah pengantin (orang semenanjung+ sabahan) sayu masa di majlis tu… tak tau kenapa… mungkin mengenangkan adik yang kawin dengan orang jauh tu… hehehehehe

  12. muadzlife says:

    wow! best nya dekat nagn Ghg Kinabalu…:))

    macam kat pasar situ yer.. musti rambang mata…

Trackbacks

  1. […] hidup biar sedap: Hari Kedua – Damainya Kundasang […]

  2. […] hidup biar sedap: Hari Kedua – Damainya Kundasang […]

  3. […] hidup biar sedap: Hari Kedua – Damainya Kundasang […]