Jambatan Landasan Kereta Api Tasik Bukit Merah

Dalam perjalanan nak balik kampung awal bulan ini, saya singgah ke Selama, Perak dengan keluar daripada Lebuhraya PLUS di Bukit Merah. Perjalanan kami menyusuri Empangan Tasik Bukit Merah yang terkenal dengan Bukit Merah Laketown Resort (BMLR).

Tasik Bukit Merah merupakan tasik buatan manusia yang tertua di Malaysia dibina pada tahun 1906. Setiap kali menaiki kereta api, melalui Tasik Bukit Merah merupakan pengalaman yang paling indah yang sering dinantikan. Jambatan kereta api Bukit Merah atau Bukit Merah Marine Viaduct adalah jambatan landasan kereta api berkembar sepanjang 3.5 km telah siap pada tahun 2013 yang menggantikan tambak landasan sebelum ini.

Jambatan kereta api Bukit Merah

Baru je sampai, kereta api sedang melalui jambatan landasan kereta api Tasik Bukit Merah

gambar jambatan keretapi tasik merah

Mendamaikan

jambatan tasik merah

Jambatan keretapi tasik merah

Pemandangan Tasik Bukit Merah dari dalam kereta

Tasik Merah
Tasik Bukit Merah
jambatan tasik merah

Gambar Jambatan Kereta Api Tasik Bukit Merah dibawah yang diambil pada hari perjalanan balik ke Kuala Lumpur 5 hari selepas hari pertama melaluinya.

Bukit Merah Lake Railway Bridge

jambatan keretapi tasik merah perak

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Indahnya bumi Malaysia.

  2. Nda sangka ada pulak landasan kerwtapi di malaysia ni yg merentasi tasik… Terbaik
    Jom terjah post menarik dari Ato ..Guru oh guruMy Profile

  3. artikel bermanfaat banged, terimakasih atas infonya.
    Jom terjah post menarik dari Terra Concrete ..Paving Block Model HexagonalMy Profile

  4. Sungguh menarik keindahan alam di Malaysia
    Jom terjah post menarik dari MySemakan ..Kalendar Cuti Sekolah 2017 MalaysiaMy Profile

  5. Tatau pulak ada landasan keretapi ni..
    Jom terjah post menarik dari Sue ..Cara Atasi Masalah Kejang Kaki Semasa MengandungMy Profile

  6. Cantik view dari tepi tu. Nnt p utara nak singgah juga la.
    Jom terjah post menarik dari Kereta Sewa ..Kereta Sewa Toyota Vellfire oleh Admin Kereta SewaMy Profile

  7. wah cantiknyaaa … bagus sekali yah 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sepatu Kulit Bandung ..Anniversary Mekafa “Give Away” 2016My Profile

  8. comei nye…:D

  9. indah banget ini jalur keretanya, jadi kepngin pergi ke tempat itu.

  10. Memang best berjalan-jalan ni. Lagi best kalau poket selalu tebal. Zaman sekarang bekerja tak boleh harap 1 pekerjaan je. Macam saya buat part time. Nak kata bekerja pun tak. Saya masuk Komuniti MMM Malaysia. Komuniti yang bantu-membantu dari segi kewangan. Macam main kutu tapi kita dapat lebihan duit bila turn kita dapat duit. Email saya untuk keterangan lanjut.

  11. Balik kampung mesti nak singgah sini dulu. Rindunya dulu2 mancing sini.
    Jom terjah post menarik dari Dr. House ..Proton Perdana baru dilancarMy Profile

  12. Cantik pemandangan kat sini. Sampai sana nak singgah juga nanti. ada pernah lalu, tapi tak pernah singgah.
    Jom terjah post menarik dari OhPanduan ..Pekerjaan Mudah Untuk PelajarMy Profile

  13. Cantik pemandangan kat sini. Sampai sana nak singgah juga nanti.
    Jom terjah post menarik dari OhPanduan ..Pekerjaan Mudah Untuk PelajarMy Profile

  14. indah sangat rasa nak bercuti juga rasanya ni heeee
    Jom terjah post menarik dari gaya modern ..Cara Memakai Hijab Segi Empat Untuk PestaMy Profile

  15. Bulan puasa boleh cuti bestlah apa lagi pemandangan nya indah sangat
    Jom terjah post menarik dari borneo ..Strategi Cara Meningkatkan Omset Usaha Dengan CepatMy Profile

  16. sedap nya pemandangan tu heeee apa lagi bergi bersama kekasih pasti romantis
    Jom terjah post menarik dari majalah sehat ..Cara Menghilangkan Jerawat Di Punggung Secara AlamiMy Profile

  17. Assalammualaikum kak…tasik dan langit yang membiru..mendamaikan..

  18. Nanti balik Kedah promote jalan besar hala ke Pulau Bunting pulak Kakjie. Tapi belum siap la

    Haha pesat membangun la, rumah pun payah nak dapat murah2 dah.
    Jom terjah post menarik dari Syahril Hafiz ..Start Up Niaga. Jual Produk Letak Depan Mata Orang Dah PahamMy Profile

  19. cantik. ingatkan kat mana tadi.. panjang juga jambatan dia tu.
    Jom terjah post menarik dari apdm ..Aplikasi Pangkalan Data Murid APDMMy Profile

  20. Saya pernah lalu aje kat sini. Tak pernah singgah lagi. Insyallah nanti boleh cuba singgah juga. Cantik tempatnya.
    Jom terjah post menarik dari Upin Zai ..Dapat Duit Raya Dari Pelanggan LamaMy Profile

  21. Cantik pemandangan kat sini. Pandai akak ambil gambar.

  22. Sudah tentu pemandangan yang indah.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Bapa dan anak kusyuk bina LEGO CITY ADVENTURESMy Profile

  23. nampak tenang bila melihat biru langit pada gambar
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Ooha Chill Donut Boat Ride Tarikan Baru Di Tebingan Kuching, SarawakMy Profile

  24. lawa gambar..terserlah skil fotografi 🙂
    Jom terjah post menarik dari Amir Mazlan ..Apa yang best bila buat duit dari rumah dengan bisnes dropshipMy Profile

  25. kalau kakjie suka cari tasik , kami suka cari air terjun .. raya ni balik kedah tk ? kalau balik singgah kamunting ye kakjie
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Resepi : Sup Kaki Ayam IstimewaMy Profile

  26. kadang kadang terasa juga yang negeri perak ni penuh dengan tempat yang uniik dan best, hehhee
    Jom terjah post menarik dari Bisnes Online ..Bisnes Foodtruck Dengan Berniaga Coconut ShakeMy Profile