Lemang Sedap Tak Miang

lemang sedap

lemang sedap di Kemboja

Lemang yang kami jumpa di Kemboja.  Bahagian luar buluh yang miang-miang tu dah dibuang.   Buluh nipis dan koyak saja untuk makan.  Penjual bergerak ke setiap kedai untuk menjualnya.  Ringan dan senang nak bawa.  Tak ada musim, di jual setiap masa.

Mula tengok saya cakap ” rokok daun”  Macam tebu pun ada.

Paling kreatif  dia buat penutup batang buluh dengan daun yang disusun dan disumbat.  Cantik je

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. KIra2 rasanya sama tidak dengan lemang Malaysia ??
    nice
    Jom terjah post menarik dari Anne ..Secret Tips : How To Become A Successful EntrepreneurMy Profile

  2. Kalau di Kijal, Terengganu pun memang ada lemang setiap hari. Tapi takde lah dia buang bahagian luar sampai nipis camni. Bab penutup tu yang paling best. Cam cute jer 😉
    Jom terjah post menarik dari Firdaus Azizi ..Masalah CommentLuv Tak BerfungsiMy Profile

  3. Tengok dalam gambar lemang tu macam ada benda di dalam pulut dalam buluh tu. Apa yang diletak ya? kacang ke..? daging ke..?
    Jom terjah post menarik dari Mohd Shubhi ..Cara mudah belajar Bahasa InggerisMy Profile

  4. Uniknya lemang ni..berbeza betul dengan lemang kita, hentak atas jalan pun belum tentu boleh pecah..haha
    Jom terjah post menarik dari Hafiz Rahim ..ISES 2014 – Sidang Kemuncak Tenaga Lestari AntarabangsaMy Profile

  5. salam singgah. baru tau camna rupa lemang kat kemboja sana. memang sangat menarik.

    baru berkesempatan singgah ke blog kak jie. memang cantik lah template baru <3

  6. Sekali pandang macam rokok gulung. Bagaimana rasanya ada persamaan dengan lemang dari Malaysia.?
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Androids knowledge sharing bersama Mega Gath SamDroid x AmanzMy Profile

  7. #keluartopik
    yeay! kak jie dah tukar themes lama…hehe…entah nape..themes yg ni mmg rasa ada aura lain macam.. =)
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Seloka Petua Menjadi Isteri Solehah Disayangi SuamiMy Profile

  8. terbaiklah! senang nak angkut jauh2 =)

    kak jie try makan tak? yg bahagian “kepala” lemak2 tu ada tak?
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Jangan Nak Layan Emosi Sangat! Nanti Gemuk….My Profile

  9. ada juga lemang yg mcm ni..baru eden tahu…jual kat malaysia mesti laku ni..
    Jom terjah post menarik dari Zufar ..Tempat Menarik di Malaysia Yang Tip TopMy Profile

  10. peh, memang super kreatif ni.
    Jom terjah post menarik dari titan ..Jangan kerja lewat malam.My Profile

  11. Kreatif…. lebih memudahkan pengguna…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Review Wireless Power BankMy Profile

  12. Tengok dalam gambar sekali imbas macam tebu pun ya Kak Jie…
    Jom terjah post menarik dari JunAina ..Mike & Ieqa Cinta Dua NegaraMy Profile

  13. Assalammualaikum.

    Lama sungguh tak singgah sini. Wah, rumah makin cantik berseri seri. Hehee.

    Sekali pandang memang nampak macam rokok daun kak jie.
    Jom terjah post menarik dari Rizal ..Hobbit : The Desolation of Smaug.My Profile

  14. inovasi ni kena terapkan pada next raya, kepada pengusaha lemang sila ambil perhatian..
    Jom terjah post menarik dari ejam ..Air Mineral Semulajadi Anugerah.My Profile