Merancang Bercuti Ke Pulau

Saya tengah mencari pulau untuk percutian. Merayau sana sini melalui keyboard terjumpa senarai pulau-pulau peraginan yang popular di Malaysia.

Antaranya 20 pulau perlancongan terkenal di Malaysia :

  1. Pulau Perhentian – melalui Jeti Besut
  2. Pulau Redang – Jeti Marang
  3. Pulau Gemia – Jeti Marang
  4. Pulau Kapas – Jeti Marang
  5. Pulau Pemanggil – Jeti Mersing
  6. Pulau Tioman – Jeti Mersing
  7. Pulau Sibu – Jeti Tanjung Leman
  8. Pulau Tinggi – Jeti Tanjung Leman
  9. Pulau Pangkor – Jeti Lumut
  10. Pulau Langkawi – Jeti Kuala Kedah / Jeti Kuala Perlis
  11. Pulau Pinang – Pengkalan Sultan Abdul Halim / Jambatan Pulau Pinang
  12. Pulau Lankayan – Sandakan
  13. Pulau Mataking – Jeti Semporna
  14. Pulau Pom Pom – Jeti Semporna
  15. Pulau Sipadan @ Pulau Mabul – Jeti Semporna
  16. Pulau Sipadan @ Pulau Kapalai – Jeti Semporna
  17. Pulau Mantanani – Jeti Kota Belud
  18. Pulau Munukan – Jeti Sutera Harbour Marina, Kota Kinabalu
  19. Pulau Sapi – Jeti Sutera Harbour Marina, Kota Kinabalu
  20. Pulau Layang-layang -

Rupanya banyak lagi pulau yang saya belum pernah sampai.   Saya pernah ke Pulau Kapas 18 tahun dulu sewaktu berbulan madu.   Pulau Langkawi – bercuti dengan Airasia tahun 2003 .   Pulau Manukan & Pulau Sapi – bercuti ke Sabah tahun 2008 dan Pulau Pinang – kali terakhir  Disember 2009 dengan feri untuk beli jeruk buah pala.

© Sedang merancang untuk bercuti ke pulau bulan depan…  boleh share info atau idea untuk saya?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. SyapickDoherty says:

    Kalau diberi pilihan,saya akan ke pulau sipadan..
    Jom terjah post menarik dari SyapickDoherty ..Sembunyikan Folder AndaMy Profile

  2. em..salam perkenalan.. semestinya dah pergi bercuti kan.. Keputusannya kemana destinasinya? saya jugak tengah mencari2 tempat best untuk bercuti.. Kalu ke pulau pangkor..kt belah mana yg bestnya?

  3. salam. nak tanye.dalam banyak2 bulan 1 – 12, bulan berapa yg paling sesuai bercuti dan melancong ke tempat pantai – pantai ni.boleh bagi sedikit info..terima kasih. ;-)

  4. banyaknya pulau dah pergi… PUlau Indah dah sampai? :lol:

    Terimakasih untuk info – nak bercuti ke pulau lagi – tunggu suami balik Malaysia.

  5. Saya pernah ke:
    P Pinang 5 kali
    P Langkawi 4 kali
    P Pangkor 3 kali
    P Manukan 1 kali
    P Perhentian Kecil ( Long Beach ) 4 kali
    P Lang Tengah 1 kali
    P Redang ( di Long Beach ) 2 kali
    P Tioman 2 kali
    Antara semua pulau yg pernah saya pergi, jika minat pasir paling bersih, pemandangan yang syahdu, air yang jernih biru lagi bersih, udara yg nyaman, minat snokeling tguk ikan2 dan layanan yg tak mungkin saya lupakan ialah Pulau Redang … iaitu Redang Reef Resort. Package 3H/2M sekitar RM288-350 seorang dewasa pada 2006 dan 2008, sekarang tak pasti tapi sekitar RM 350 je.

  6. ada – Manukan Island Resort

  7. pulau manukan ade resot x????????????

  8. sy ada gi pulau tioman…kt damai resort kg genting..rasanyer sy x recommentkan tmpt tu…service x best…x friendly lgsug..mahal pulak tu..resort lain x tau laa..
    tp last year masa gi pulau redang…mmg best…sy tinggal kat redang lagoon…service pun ok..makanan ok…pemandangn cntk…

  9. snorkeling tu cmne?? saya xpandai berenang leh snorkeling ke?

  10. Azizuan says:

    pulau pandan jauh ketengah..haha..pulau pinang sudah..naik feri 2,3 kali, balik la..hahahah
    .-= Azizuan´s last blog ..Suratkhabar : Iklan Lebih Dari Berita =-.

  11. saya pun tgh nak cari info pasal pulau2 yg best..
    dalam beberapa tahun lepas, saya n family ada gi pulau tioman.
    time tu duduk kat berjaya beach resort,
    resort tu mmg best, dan sgt cantik.
    banyak aktiviti2 yg resort tu tawarkan.
    tapi family sy just pergi snorkeling, berbasikal sekeliling resort n naik keldai.
    berbasikal tak macam naik basikal jalan2 biasa, sebab resort tu sgt luas, n jalan dia penuh ngan pokok2 n scene2 yg menarik..
    snorkeling pon dia bawak pergi tempat2 yg best.
    org kata tioman antara yg tercantik so berbaloi snorkeling kat situ.
    other than that, da tak ingat dah saya..lama sgt dah pergi..
    huhu…
    .-= Azah´s last blog ..Say Hello to azah.my =-.

  12. Saya baru balik dari Damai Laut, Lumut, Perak. :)
    Not bad, given the 4 stars rating, and after all these years, the place is still being maintained rather well.

    Plus, it’s a secluded island, and the room rates not that exorbitant.

    Boleh tahan lah ….

  13. saya pernah pergi ke pulau perhentian besar, bukan bahagian resort tetapi ke bahagian kampung untuk aktiviti pembangunan sosial ilmiah lewat tahu 2000 dulu. Masa tu belum banyak kemudahan di sana, namun semangat perpaduan masyarakat dapat dilihat begitu teguh. Teringat masa kali pertama minum air telaga, nyaman yang amat!.
    .-= akuvision´s last blog ..Precise Portion Electronic Pet Feeder =-.

  14. bestnya la kalau dapat bercuti… teringin.. tapi nak buat macam mana…tak der kesempatan… pulau pnang ni la tempat saya bercuti, n….bekerja….hehehe
    .-= amry´s last blog ..Kerja…Kerja…Kerja =-.

  15. teringin nak ke pulau perhentian.. tapi dgr kata mahal ek..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Creative Youth Blog Program =-.

  16. Syafrizal says:

    Bestnya bercuti. Lama sungguh tak bercuti hehe.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Fungsi terbaru Comment Luv – DoFollow untuk ahli berdaftar =-.

  17. pulau tioman!! bestnye snorkelling ;-)
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..opis terbakar!! =-.

  18. Kak jie,
    baru je balik dari pulau redang..
    hitam pun tak hilang lagi..
    pegi pulak dgn famili mertua..
    tapi naik dari jetty shahbandar, kuala terengganu. memang kena tido kat terengganu semalam sebab letih memandu..tapi ok la sebab kat kuala terengganu pun menarik jugak nak bercuti…
    tido di redang lagoon…package seorang 300 termasuk makan dan senokeling..
    dia bawak pi tmpt senokeling yg x best sgt..cuma best di taman laut ja..kat situ, makcik makcik pun boleh senokeling..
    tapi pantai mmg cantik la..landai dan selamat utk bermandi manda..
    .-= wira´s last blog ..Trip to Redang – i =-.

  19. Mummy Dasy says:

    cuti sekolah kami akan ke Pulau tp xtau lg mana 1….my bro & BIL selalu gi pulau tinggi & pulau aur diorg tu gila mancing…
    .-= Mummy Dasy´s last blog ..HARI JURURAWAT =-.

  20. kak jie pulau gemia la….last year saya ke sana bercuti…very secluded island….tak banyak aktiviti melainkan berenang a.k.a tenggelam ,snorkeling….ada 3 private beach….malam boleh release turtle from hatchering pot …very serene….kalau cuti tak nak beraktiviti…ganas.. hanya melepak jer la……food also not bad…..ada la naik sekilo dalam masa 3 hari…
    P/S : saya bukan kerja dgn gemia island neither do tourist agent…

    • wah..suka..suka info macam ni
      tak perlu nak google sana sini lagi
      cerita dari pengalaman yg pernah dilalui

      kena masuk shotlist ni..

  21. Tie pernah ke pulau redang je.. tapi memang best. Cuma kena booking awal. Pulau kapas biasanya banyak jellyfish.. tak sesuai nak main snorkeling…

  22. pulau redang kak jie..tak pun pulau pangkor..pergi ke pangkor laut..cantik tempat dia..

    • nak kena search cari info lagi ni
      kalau boleh dekat je, tak perlu nk memandu setengah hari utk sampai ke jeti

  23. Salam,
    Kami nak pergi Sipadan dan Mabul bulan depan, InsyaAllah. Jommmmm!
    .-= Anyss´s last blog ..Ibu…Engkaulah Ratu Hatiku =-.

  24. erk.. pulau pinang?
    (langsung tak besh!! tak der nature langsung!!)

    pulau sipadan nun jauh disabah sana?
    ok jauh sangat kot..

    Temasek kira pulau jgak kan..
    (Tp pas merdeka diorang panggil singapora)

    heheheh(other then sipadan, langsung tak informative kan kak jie ^^)
    .-= Pocket´s last blog ..289. Panas!! =-.

    • hehehe… pulau pinang….kadang kak jie balik kedah
      singgah Bagan, park kereta naik feri
      saja2…beli buah pala
      balik…

      pernah …. naik beca anak beranak
      balik..

      pulau temasik – mgkn juga, kan?

  25. g Tioman:)
    kampung saye..huhu

  26. kalau tengok gambar cuti kujie yang ada di atas tu, keluarga kujie ni adventurous sikit kan.. tak macam saya sekeluarga. tak berapa suka tempat2 lasak sangat, atau panas sangat… (mengada)

    jadi tak yahlah ikut pengalaman saya ni. saya tak gemar ke pangkor… saya rasa bosan….
    tapi ini pendapat saya je… sebab kami orang ni jenis suka bandar sikit
    .-= klcitizen´s last blog ..bantu membantu… =-.

    • ooo..ye la orang bandar….urban :D

      kami ni pula mmg suka lasak2 gitu
      pernah bercuti tanpa rancang – jelajah pusing dari Melaka, Johor, Pahang sampai Mersing, Muazam tu..balik KL ikut Karak.

  27. Wan Perlis says:

    pulau langkawi la best kakjie
    naik feri dari kuala perlis :)
    pulau sipadan air bersih tu

    • Dah pergi – dgn Airasia, blk dgn bot kemudian naik keretapi dari Arau..lengkap udara, laut dan darat!

  28. tak suka pulau sebab panas…tp pulau yang best adalah pulau langkawi leh naik bot tgk tempat helang, masuk gua, tempat ternak ikan, pastu jalan kat tempt menarik lain

    Nak pilihan kena tgk pada aktiviti nak wat..lau nak cuti n rehat saja g tempat yang bnyk kedamaian, lau nak expedisi g tmpt yang adventure ckt..heheheeh…~ tak membantu mana pun ~

    • Sebenarnya tak suka laut – melekit sikit
      tapi suka pulau….
      lagi satu..geli nk msk laut sebenarnya..haha

  29. salam,
    sokong!!!
    gi pulau pangkor..
    tapi kena tau yang betul2 best nyer..
    nanti kluar entri indah khabar dari rupa..
    .-= cikgu isza´s last blog ..Abah beri mesej suara sedih dari mak =-.

  30. denaihati says:

    Pulau Bali – Kalau beli tiket awal tak lah mahal sangat (AirAsia) kemudian stay kat cottage bilik pun besar kat tengah kota Kuta. Ikut LCCT terus landing di Bali.
    .-= denaihati´s last blog ..ADAMAYA sana sini orang bercakap =-.

    • denaihati says:

      Di Bali ada pantai yg indah dan tempat shopping yg menarik. Rasanya nampak jauh tapi lebih dekat dari pulau yang lain yg perlu drive berjam2 untuk sampai jeti tu tak masuk naik ferri lagi … jumpa ya kat Bali nanti…heeee.
      .-= denaihati´s last blog ..ADAMAYA sana sini orang bercakap =-.

      • Bali memang cantik tak dinafikan
        tapi percutian kami ni pendek saja
        cik abang bukan bercuti lama

        jadi tak rancang awal2…mgkn bercuti tempat dekat2 saja

  31. PULAU REDANG!!!!

    Sangat cantik terumbu karangnya!!!

    Best gile snorkelling…. ikan pun banyak… hehehe
    .-= Ryehanna´s last blog ..Air dicincang takkan putus =-.

  32. pulau pinang memang terbaik.. hahahaha.. erm pergi kat pulau belah2 sabah la syok, air bersih dan best..
    .-= syahirul´s last blog ..Kisah cinta seorang wanita kepada Allah =-.

    • hehehe..Pulau Pinang
      sesak ! tapi ada buah pala…

      Last cuti pergi Sabah, kali ni mgkn dekat2 je
      mana sempat nk booking tiket
      cik abg pun belum balik lagi

  33. azman roslan says:

    saya cadangkan ke pulau pangkor.. dekat, mudah, best..

    • ramai yang bagi cadangan Pulau Pangkor…. rasanya kena pergi ni
      sbb dekat tapi tak sampai2 lagi..

  34. banyak2 pulau..pulau langkawi je pernah pergi.. :mrgreen:
    .-= aizuddin´s last blog ..Laman Web Untuk Tengok Bola Online =-.

  35. kak jie..

    gua sarankan pulau banding..tp bagi mereka yg sukakan adventure macam gua la..

    gi tasek kenyir pom best..tu pom bg pemancing tegar macam gua gak ler ekeke..

    gi la perhentian..snorkelling sane best..thumbs up!!

    • Kami bukan kaki pancing le pula
      lagi satu………….nak laut!

      hehehe…. last menet plan ni dpt ke ke nk pergi Pulau Perhentian?

  36. plan nak gi pulau pangkor dgn kawan2 masa semester break nanti..harap2 best la
    .-= khairil´s last blog ..Perihal Facebook =-.

  37. kak jie, berjaya redang pn best jugak..
    .-= fina fento´s last blog ..Peraduan Online 2010, menantu mak dara & kasut tumit tinggi =-.

    • Nak kena memandu 5-6 jam ke pantai timur tu yg teruk sikit tu
      tapi cuti sekolah, kan…tak de plan apa2

      tgok kata putus dari cik abg

  38. Pulau Pangkor, best. tapi sy tak pernah pegi lagi. hehe
    .-= mohdisa´s last blog ..Free Download Slot Akasia TV3 Adamaya =-.

  39. MrRollies says:

    cuba try gi Pulau Sipadan :D
    cambest je huhu
    .-= MrRollies´s last blog ..Jurujual Macam ****! =-.

    • Jauh tu…sempat ke nak plan… cik abg tu pun bukan cuti lama..3 minggu je..byk benda nak urus..cadang kt Semenanjung je

  40. Pengalaman saya, ke Pulau Pangkor.Dok kat Pangkor Beach Resort. Naik feri tak yah berebut2 ngan orang lain coz Pangkor Beach Resort ada their own feri and jetty.Mudah sket.

    Bab makan memang heaven di Pangkor Beach Resort. Bilik pon memang heaven. Kalau nak ke pekan, leh gie ngan van resort.

    • Pangkor ikut Lumut je kan…tak perlu nak drive sepanjang hari nak sampai jeti…mgkn juga ni
      sbb belum pernah pergi pun

      kebetulan cuti sekolah..cik abg tu balik

      thanks Arin

      • Haah. Ikut Lumut je. Dalam 2-3 jam ++ dah sampai. Pastuh, parking kereta ( yang berbayar ) banyak area jeti tuh. Insya allah selamat.