Murtabak Mengkasar Pekan Murtabak Diraja

Sewaktu merancang percutian 3 hari di pantai timur baru-baru ini, saya mencari beberapa tempat yang belum dilawati. Saya dah pernah ke Kuantan lebih 10 kali, Terengganu dan Kelantan lebih 5 kali jadi banyak tempat yang saya dah singgah. Kebanyakkan pesisir pantai saya dah jejak.

Selepas mencari info di internet, kami memasukkan Pekan ke dalam senarai tempat yang perlu dilawati. Tarikan Muzium Sultan Abu Bakar dan Murtabak Mengkasar yang katanya paling terkenal di Pekan.

Teringinlah juga nak makan murtabak yang dikatakan murtabak paling popular dikalangan rakyat Pahang dan pelancong luar.  Juga digelar murtabak diraja.

Selepas melawat Tanjung Agas, kami kembali ke bandar Pekan untuk lawatan Muzium Sultan Abu Bakar.  Keluar dari muzium, memang mencari lokasi kedai Murtabak Mengkasar.

lokasi murtabak mengkasar pekan

 

Kedai Murtabak Mengkasar ni senang saja nak cari. Kalau dari Kuantan, sampai simpang nak masuk Pekan, belok kiri ke Jalan Sultan Abu Bakar. Disebelah kanan akan nampak Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan.

Murtabak Mengkasar Pekan Pahang

 

Lepas SMS Sultan Haji Ahmad Shah , boleh nampak papantanda kedai ni. Warna hijau di sebelah kanan.

Lokasi Kedai Murtabak Mengkasar Pekan

 

Kedai Murtabak Mengkasar dibuka setiap hari selepas jam 4 petang.  Tengok kereta yang berderet parking dan orang di dalam kedai yang dah ramai.  Saya lupa pula nak tanya kedai ni tutup pukul berapa.

Ada berbelas-belas keratan akhbar dan gambar kehadiran pelanggan VIP untuk membuktikan testimonial  ditampal di dalam kedai .

Murtabak Mengkasar Pekan

Inilah rupanya Murtabak Mengkasar yang masih hangat . Saiznya lebih besar dari murtabak biasa .  Bentuknya empat segi tepat.

Akhirnya dapat juga merasa makanan yang sinomim dengan Pekan, Pahang.

Murtabak Popular Di Pahang

Ini inti murtabak.  Cara masak Murtabak Mengkasar ni tak sama macam murtabak yang selalu kita jumpa.  Intinya dimasak terlebih dahulu.  Hanya inti daging lembu saja disediakan , tak ada murtabak ayam.

Intinya lebih padat kerana kuantiti daging yang banyak, bukan sayur kobis!  Saya selalu jumpa murtabak segera yang muncul di Pasar Ramadan yang lebih kubis dari telur.  Bila potong berterabur sayur tu berkecai.

Murtabak Mengkasar

‘Dik… nak ambil gambar boleh?”
Dia senyum saja.

Dia siram lapisan murtabak dengan tepung yang cair.

harga murtabak mengksar

 

Ada dua pilihan untuk penggemar murtabak ini, yang special atau biasa.  Special RM 8.00 dan murtabak biasa RM 6.00

Kami dua orang order dua-dua jenis tu.  Gila melampau … murtabak besar gedabak tu boleh makan dua orang je.  Intan tak makan daging jadi kami minta untuk sediakan roti canai kosong untuk dia.

Mahal atau murah?

Bagi pelancong macam kami , yang memang telah diprogramkan untuk merasa Murtabak Mengkasar ni, ianya berbaloi.  Inti yang padat dan rasa rempah ratus yang membangkitkan aroma.

Tapi rasanya kalau nak makan tiap minggu, rabak jugalahlah.  RM 6 tu sekali hadap saja.

Mengkasar tu adalah nama kampung, Kampung Mengkasar Pekan Pahang.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. haudy_carlos666 says:

    tobat lar…aku xkan pegi lagi kat situ. service teruk…..
    1st time datang dah failed, masa tu cuma aku berdua jer dgn wife, customer lain xde pong, order murtabak sorg satu dgn air. tp sayang, sampai habis makan air xsampai sampai pong, masa makan tu siap panggil lagi tp masing2 tgk bodoh jer dari jauh. bila bayar cashier aku complaint pun cashier wat bodoh jer…..
    kalau ia pun salah, apa lar minta maaf kat aku. bukannya aku nak ngamuk pung…tp inilah kenyataan, sikap peniaga kita….bila dah maju dan terkenal terus lupa daratan. INI KER MURTABAK YG DIBANGGA BANGGAKAN KAT PEKAN TU????????????skrg ni dah 5 tahun aku duduk kuantan tp tu ler yg 1st dgn last aku g kat saner….mmg kalau kat member2 dan sedara kat kg tanya mmg aku xrekomen langsung murtabak kat sini…

  2. salam blogger,saya ni baru jer dalam dunia blogging ni,baru sebulan,ni saya nak tanya pemilik blog kakjie ,boleh tak kakjie tunjuk ajarkan saya macam mana nak tingkatkan earning nuffnang yer,boleh,terima kasih.Murtabak tu nampak sedap jer……
    Jom terjah post menarik dari Alex johnson ..Bersenam hingga berpeluh ada rahsianyaMy Profile

  3. MJ ni peminat Murtabak 🙂

    Terliur tengok 😀
    Jom terjah post menarik dari Myra Jay ..Kegunaan Power BankMy Profile

  4. besar sekali ukurannya, satu martabak saja bisa bikin perut kenyang ni
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Jasa Sedot WC Depok Telp. 021-9311-8787 | Sedot WC Jakarta DepokMy Profile

  5. belum berkesempatan singgah di Pekan ataupun merasai keenakan murtabak ni.
    saya peminat murtabak. memang benar jika daging banyak dan sedap, takkisahlah harganya mahal sikit.

    kalau murtabak lebih inti sayur,sepatutnya namanya murtabak sayur atau murtabak kobis
    Jom terjah post menarik dari Ladfe Amir ..Kenapa saya ingin tersenarai di dalam bloglist Abang Ensem’s BlogMy Profile

  6. wow, memang rugi la tak kalau tak makan bila dah ke Pekan 🙂
    Jom terjah post menarik dari Lan Bingka ..Bawa bertenangMy Profile

  7. Mak oii.. harga dia.. Ini mesti sodap giler ehhh…
    Jom terjah post menarik dari Dulu Lain Sekarang Lain ..The Healthcare System and Cancer Treatment for the Elderly : A Follow UpMy Profile

  8. memang terbaik murtabak ni. masa tinggal kat kuantan dulu selalu pekena. harga tinggi sikit drp yg biasa, tp dia tebal… puashati makan. dulu ada ternampak cawangan murtabak mengkasar ni kat wangsa maju. tp skrg dah tutup.. saper tau dia pindah kat mana?
    Jom terjah post menarik dari sohoque ..Plugin Mesti Install – Instagrate to WordPressMy Profile

  9. syaifuddin alias says:

    lain macam je besar murtabak ni ..memang nampak menyelerakan dan pasti kenyang
    Jom terjah post menarik dari syaifuddin alias ..Tips Fesyen Lelaki 2013My Profile

  10. lain macam murtabak ni….nampak sedap mengiurkan…
    Jom terjah post menarik dari Norizwan ..Keputusan Maharaja lawak mega 2012 minggu ke -7My Profile

  11. saya peminat murtabak.trip kami ke east coast 2013 nnt , saya akan suruh azwar singgah sini.walaupun dia bukan peminat murtabak.
    Jom terjah post menarik dari arin ..Bangun AwalMy Profile

  12. Ramai yer pelanggan, pasti sedap tuh dan banyaklah repeat customer 😉

  13. Tengok pun da tau sedap…….memang besar gedabak…………

  14. memang besar nampaknya tu..nafsu murtabak ni selalunya waktu bulan ramadan je..hehehe..tapi kalau nak mengetest kelainan memang sepanjang tahun punya open season..
    Jom terjah post menarik dari pipoq ..iPhone 5 Gadget ImpianMy Profile

  15. Aduhai terliur dibuatnya apabila melihat. 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..My Happy MomentsMy Profile

  16. minggu lepas pi makan sini,bawak omputih 2 org.bleh tahan dia gtau.habis lak omputih tu makan huhuhu.special 8rm rasenye
    Jom terjah post menarik dari big papa ..Credit Card Debt as a silent financial killerMy Profile

  17. boleh tahan jugak harganya tu…huhu
    Jom terjah post menarik dari Farid Adam ..Tingkap Apartment Taman Tasik Utama Terbang Melayang!My Profile

  18. Assalamualaikum,
    Sedapnya! Jauh la pulak nak pi cari hu huhu
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..ApeX Khairul Fahmi dan Luiney Duet Lagu HindustanMy Profile

  19. kalau ada rempah..baunya pun kuat dan kita boleh rasa..memang murtabak tu akan jadi sedapp..dah makan berpuluh jenis murtabak..kalau pandai masak..tak perlu besar-besar..yang kecik pun sedap. Janji, pandai cara masaknya..pandai wat intinya..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Susah juga ganti tayar kereta Saga ni..My Profile

  20. belum pernah rasa lagi…
    klu pegi sini order 1 murtabak pastu kongsi 2 org, nmpk mcm nak save bajet sgt x? ngee 🙂
    Jom terjah post menarik dari belalang ..Dah Lulus Menirap!My Profile

  21. dah sampai pekan singgah x kat tasik chini?
    Jom terjah post menarik dari amirul hakim ..“iPhone 5 gadget impian”My Profile

  22. Masti sedap kan Kak Jie??Tengok gambar pun dah mengiurkan…he2..
    Jom terjah post menarik dari shokrijay ..Sabar Didalam Kehidupan Kita Di DuniaMy Profile

Trackbacks

  1. Murtabak Mengkasar Pekan Murtabak Diraja| Hidup Biar Sedap says:

    […] PINGBACK NEGARAKU.MY: Murtabak Mengkasar Pekan Murtabak Diraja| Hidup Biar Sedap […]

  2. […] ke Muzium Sungai Lembing , ke Muzium Sultan Abu Bakar, Pekan , melawat Tanjung Agas dan makan Murtabak Mengkasar, kami  check out dari Legend Resort Cherating dan meneruskan perjalanan ke Kuala […]

  3. […] Kampung Budaya Pulau Keladi , Tanjung Agas dan mencuba murtabak yang cukup terkenal di Pekan iaitu Murtabak Mengkasar, Melawat Muzium Sultan Abu Bakar adalah salah satu sebab kami ke Pekan. Ini adalah lawatan muzium […]