Murtabak Mengkasar Pekan Murtabak Diraja

Sewaktu merancang percutian 3 hari di pantai timur baru-baru ini, saya mencari beberapa tempat yang belum dilawati. Saya dah pernah ke Kuantan lebih 10 kali, Terengganu dan Kelantan lebih 5 kali jadi banyak tempat yang saya dah singgah. Kebanyakkan pesisir pantai saya dah jejak.

Selepas mencari info di internet, kami memasukkan Pekan ke dalam senarai tempat yang perlu dilawati. Tarikan Muzium Sultan Abu Bakar dan Murtabak Mengkasar yang katanya paling terkenal di Pekan.

Teringinlah juga nak makan murtabak yang dikatakan murtabak paling popular dikalangan rakyat Pahang dan pelancong luar.  Juga digelar murtabak diraja.

Selepas melawat Tanjung Agas, kami kembali ke bandar Pekan untuk lawatan Muzium Sultan Abu Bakar.  Keluar dari muzium, memang mencari lokasi kedai Murtabak Mengkasar.

lokasi murtabak mengkasar pekan

 

Kedai Murtabak Mengkasar ni senang saja nak cari. Kalau dari Kuantan, sampai simpang nak masuk Pekan, belok kiri ke Jalan Sultan Abu Bakar. Disebelah kanan akan nampak Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan.

Murtabak Mengkasar Pekan Pahang

 

Lepas SMS Sultan Haji Ahmad Shah , boleh nampak papantanda kedai ni. Warna hijau di sebelah kanan.

Lokasi Kedai Murtabak Mengkasar Pekan

 

Kedai Murtabak Mengkasar dibuka setiap hari selepas jam 4 petang.  Tengok kereta yang berderet parking dan orang di dalam kedai yang dah ramai.  Saya lupa pula nak tanya kedai ni tutup pukul berapa.

Ada berbelas-belas keratan akhbar dan gambar kehadiran pelanggan VIP untuk membuktikan testimonial  ditampal di dalam kedai .

Murtabak Mengkasar Pekan

Inilah rupanya Murtabak Mengkasar yang masih hangat . Saiznya lebih besar dari murtabak biasa .  Bentuknya empat segi tepat.

Akhirnya dapat juga merasa makanan yang sinomim dengan Pekan, Pahang.

Murtabak Popular Di Pahang

Ini inti murtabak.  Cara masak Murtabak Mengkasar ni tak sama macam murtabak yang selalu kita jumpa.  Intinya dimasak terlebih dahulu.  Hanya inti daging lembu saja disediakan , tak ada murtabak ayam.

Intinya lebih padat kerana kuantiti daging yang banyak, bukan sayur kobis!  Saya selalu jumpa murtabak segera yang muncul di Pasar Ramadan yang lebih kubis dari telur.  Bila potong berterabur sayur tu berkecai.

Murtabak Mengkasar

‘Dik… nak ambil gambar boleh?”
Dia senyum saja.

Dia siram lapisan murtabak dengan tepung yang cair.

harga murtabak mengksar

 

Ada dua pilihan untuk penggemar murtabak ini, yang special atau biasa.  Special RM 8.00 dan murtabak biasa RM 6.00

Kami dua orang order dua-dua jenis tu.  Gila melampau … murtabak besar gedabak tu boleh makan dua orang je.  Intan tak makan daging jadi kami minta untuk sediakan roti canai kosong untuk dia.

Mahal atau murah?

Bagi pelancong macam kami , yang memang telah diprogramkan untuk merasa Murtabak Mengkasar ni, ianya berbaloi.  Inti yang padat dan rasa rempah ratus yang membangkitkan aroma.

Tapi rasanya kalau nak makan tiap minggu, rabak jugalahlah.  RM 6 tu sekali hadap saja.

Mengkasar tu adalah nama kampung, Kampung Mengkasar Pekan Pahang.

  1. Pingback: Murtabak Mengkasar Pekan Murtabak Diraja| Hidup Biar Sedap

  2. Pingback: Warung Pinggan Besar Aziz Satar | Hidup Biar Sedap

  3. Pingback: ICT Dan i-City Kuala Terengganu | Hidup Biar Sedap

  4. tobat lar…aku xkan pegi lagi kat situ. service teruk…..
    1st time datang dah failed, masa tu cuma aku berdua jer dgn wife, customer lain xde pong, order murtabak sorg satu dgn air. tp sayang, sampai habis makan air xsampai sampai pong, masa makan tu siap panggil lagi tp masing2 tgk bodoh jer dari jauh. bila bayar cashier aku complaint pun cashier wat bodoh jer…..
    kalau ia pun salah, apa lar minta maaf kat aku. bukannya aku nak ngamuk pung…tp inilah kenyataan, sikap peniaga kita….bila dah maju dan terkenal terus lupa daratan. INI KER MURTABAK YG DIBANGGA BANGGAKAN KAT PEKAN TU????????????skrg ni dah 5 tahun aku duduk kuantan tp tu ler yg 1st dgn last aku g kat saner….mmg kalau kat member2 dan sedara kat kg tanya mmg aku xrekomen langsung murtabak kat sini…

  5. Pingback: Muzium Sultan Abu Bakar Selepas 4 Tahun Ditutup | Hidup Biar Sedap

  6. saya peminat murtabak.trip kami ke east coast 2013 nnt , saya akan suruh azwar singgah sini.walaupun dia bukan peminat murtabak.
    Jom terjah post menarik dari arin ..Bangun AwalMy Profile

  7. kalau ada rempah..baunya pun kuat dan kita boleh rasa..memang murtabak tu akan jadi sedapp..dah makan berpuluh jenis murtabak..kalau pandai masak..tak perlu besar-besar..yang kecik pun sedap. Janji, pandai cara masaknya..pandai wat intinya..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Susah juga ganti tayar kereta Saga ni..My Profile