Ratus Kilometer Dengan Seribu Kenangan

Urusan nikah kahwin kenduri kendara kedua – dua belah pihak sudah pun selesai dengan selamatnya.

Hari ini saya dan intan mengikut suami pulang ke Hulu Terengganu ( Tasik Kenyir ) habiskan cuti sekolah sebelum balik dengan bas ke KL.

Selepas perjalanan180KM melalui Lebuh Raya Timur Barat di Gerik, kami berhenti makan tengahari nasi kukus yang keras tak cukup air di Jeli.

Ini sebahagian gambar sepanjang perjalanan tersebut.

Baling

Selamat tinggal Baling!

Jalan Gerik jeli

Memasuki Lebuh Raya Timur Barat di Gerik.

Tugu Peringatan Lebuh Raya Timur Barat

Tugu Peringatan Lebuh Raya Timur Barat.  Ada kisah menarik di sini.  Saya akan tulis entri kemudian.

Royal Belum

Lebuh Raya Timur Barat dihubungkan oleh dua jambatan yang melintasi Pulau Banding.

Spilway

Spillway Empangan Pergau.

Jeli

Selamat datang ke Jeli.

Awan

Bandar Jeli.

Kami akan meneruskan perjalanan ke Tasik Kenyir melalui Dabong.

Capaian internet akan terputus sepenuhnya apabila berada di tengah belantara Hulu Terengganu.

Rindunya dengan blog! Ada typo abaikan ye… saya menaip dari S3 sementara suami memandu ditemani lagu-lagu siam dari siaran radio Thailand!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Wah di gunungnya ada tulisannya, sudah seperti hollywood
    thanks buat sharingnya
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Pengertian dan Jenis Limbah Padat, Cair, Gas dari Industri Serta Rumah TanggaMy Profile

  2. Perjalanan pulang sempat lagi buat aktivti cuci mata..hehe
    Jom terjah post menarik dari Hafizul ..Sekeping Nota Untuk AyahMy Profile

  3. saya belum pernah lalui tempat begini…cantiknya….
    Jom terjah post menarik dari sukma ..Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel FikreeMy Profile

  4. seronok jalan-jalan begini..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Pelancaran Rainforest World Music Festival 2013 Di Plaza Merdeka, KuchingMy Profile

  5. berbagai jalan dan medan dah dilalui dan semua tinggal menjadi kenangan manis..
    Jom terjah post menarik dari Rina ..Project : Make A Google Pagerank Prediction ToolMy Profile

  6. selalu tengok je tugu tu

    tak tahu pulak ada ceritanya..tapi mestilah ada cerita di setiap tugu peringatan kan?hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Gambar sunset yang dinantikanMy Profile

  7. foto yang sangat indah
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Berbagai Pengolahan dan Daur Ulang SampahMy Profile

  8. Pergau… penuh kontravesi…
    Jom terjah post menarik dari ch ..Awak insan terpilih menerima email iniMy Profile

  9. Beberapa kali dok lalu jalan ni asik tdo je. Cantik rupanya view sepanjang jalan ni.
    Jom terjah post menarik dari Sue ..Cara Menghilangkan Parut Jerawat Dengan BerkesanMy Profile

  10. Rentas timur dan barat. Tentunya perjalanan yang menarik..
    Jom terjah post menarik dari azlanlin ..KAEDAH RAWATAN BATU KARANG : Tradisional atau Moden?My Profile

  11. Semoga selamat dalam perjalanan. Keindahan alam akan dirasai jika dihayati. Subhanallah!
    Jom terjah post menarik dari Arrazi ..Panduan Memilih Nama Domain Blog Yang SesuaiMy Profile

  12. senengnya berlibur.. bisa nyantai sepuasnya..hehe
    Jom terjah post menarik dari Nakusan Bali ..Monumen Bajra Sandhi BaliMy Profile

  13. balik nanti mesti lebih banyak moment dan picture indah bisa disharekan
    Jom terjah post menarik dari munir ardi ..Pengangguran dan tidak bisa dapat pekerjaan cobalah jadi BloggerMy Profile

  14. Gambar last sekali tu lawa.. Kadang2 bila kita berjalan ni kita x sedar pun masa berlalu sebb asyik sangat tgk pemandangan yang cantik! Best 🙂
    Jom terjah post menarik dari Izuddin ..Kuruskan Badan Cepat Tanpa Guna Produk Kuruskan BadanMy Profile

  15. Wah , menarik-ii . ^^ . Rabu ni baru je balik dari kuala terengganu ..
    Jom terjah post menarik dari zaatboy ..Burung biru Twitter ..My Profile

  16. selamat bercuti utk kak jie sekeluarga…moga lebih byk momento indah di tasik kenyir dan sepanjang perjalanan 🙂
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Oh! Laksa Penang Style dan Teh Ais Kak PahMy Profile

  17. dekat nye…. hanya sekali baling dah sampai….
    Jom terjah post menarik dari mus ..Homestay Kota Bahru – Nur Jaya Homestay Pengkalan Chepa Penginapan Yang SelesaMy Profile

  18. tenggelam timbul-tenggelam timbul acik ni ye. hehehe bile balik ke kl tu?

    p/s: sempat usha BW, mujur kaler hijau same dengan tema header. kekeke..
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..INFO: Siri fasa pembinaan template FotoBesar diperingkat kelimaMy Profile

  19. semoga selamat perjalanan!

  20. tenangnya suasana

  21. miss so much Lebuhraya Timur-Barat ni. Dah lama tak lalu. Dulu masa belajar kat Sintok,Kedah, adakalanya memang akan pilih jalan ni nak balik Pahang kalau mak abah ambik saya pakai kereta. Kalau balik naik bas, biasanya ikut Perak,KL,Pahang ikut tol. Balik ikut kereta,memang lalu highway Timur-Barat. Sebab nak elak tol kat PLUS. Tapi jauh ya amat,macam merentas Semenanjung Malaysia. ..:)
    Jom terjah post menarik dari zennaya ..Novel, aku dan……My Profile

  22. lama dah tak lalu jalan ni..dulu masa belajar..selalu lalu lebuh raya ni..
    Jom terjah post menarik dari blackrosehunter ..Nombor Pendaftaran Kenderaan TerkiniMy Profile

  23. nasi kukus keras tu konfem memotong selera melahap sebab disebutkan sekali tak cukup air. nampak frust disitu.. :p
    Jom terjah post menarik dari Bidadari ..Telatah : Baby Dan KentutMy Profile

  24. lama sudah tak lalu jalanraya itu…

    selamat bercuti kakjie sefamili
    Jom terjah post menarik dari Ummi Hanie @ Nis Azmier ..Bubur nasi Jawa styleMy Profile

  25. Last aina guna jalan ni zaman belajar kat Besut dulu2, dah hampir 15 tahun tak lalu jalan tu. Khabarnya lebuhraya Timur-Barat kaian selesa.
    Jom terjah post menarik dari Aina ..Islam Itu MudahMy Profile

  26. Belum pernah lagi saya menggunakan lebuh raya timur barat ini. Pemandangan indah.
    Jom terjah post menarik dari saimi ..Wordless Wednesday – Backcourt BackhandMy Profile

  27. cantiknya langit,, seronok tengok pemandangan tuh
    Jom terjah post menarik dari eiela ..9s Jika Belum Berjaya – Dr. Azizan OsmanMy Profile

  28. Selamat bercuti kak jie..jangan lupa bawa balik ole2 untuk eyriqazz..hihihihi….
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Wa Tak Faham Give AwayMy Profile

  29. SEeronoknya berjalan kak jie.hUtan pun hutan la janji puas berjalan dengan family..kan,,..hehe
    Jom terjah post menarik dari afif ..Perangkap Magis WTF PelaBuran HartanahMy Profile

  30. Baru semalam angah lalu kat sini..tapi masa lalu tu malam..gelap gelita tak nampak apa..ada jugak perasan Tugu Peringatan Lebuh Raya Timur Barat kat tepi jalan tu..
    Dah rancang dah…lepas ni kalau nak lalu, kena lalu waktu siang cerah terang benderang..baru nampak klea..
    Jom terjah post menarik dari Hairul Azni ..Sama Tapi Tak SerupaMy Profile

  31. siaran radio ThailanD ? sawadekap…
    Jom terjah post menarik dari Cik Lily Putih ..Hari Ni CutiMy Profile

  32. Semoga selamat sampai kak…seronok tu dapat jalan2 😀

  33. “..nasi kukus yang keras tak cukup air di Jeli…”
    resepi terkini tu
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..Lelaki Kacak Yang Penuh Ego Tak TerkalahMy Profile

  34. Kehijuan dan kebiruan memikat hati serta mendamaikan. Boleh bayang kesejukkan air diwaktu pagi sehingga mencengkam tulang.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Jom ke pelancaran Little Red Cube Puteri Harbour Johor.My Profile

Trackbacks

  1. […] entri lepas ( baca di sini :  Ratus Kilometer Dengan Seribu Kenangan atau baca yang ini :  Catatan Raya Sepanjang Lebuh Raya Timur Barat ) sewaktu melalui Lebuh Raya […]