Semalam sibuk, hari ini sakit.
Saya muntuh, sakit kepala yang teruk dan merasa mual dan loya – seperti morning sickness yang dialami di awal kehamilan. Saya mudah sensitif dan mudah menangis tanpa sebab.Proses ini akan saya alami setiap bulan dengan kadar yang teruk.
Kita berinteraksi secara psikologi dan fisik terhadap setiap proses kimia yang terjadi pada tubuh tetapi sehingga hari ini, saya sendiri tidak faham reaksi pada proses tindakanbalas itu. Selalu pakar perubatan bercakap ianya terjadi kerana kekurang hormon progesterone dan berlebihan oestrogen.
Tiada formula yang dapat melenyapkan simtom PMS ini kerana tiada acuan yang tepat disebabkan setiap orang berbeza, biologi dan fizikal. Apa yang kita dapat lakukan adalah mengawal tahap simtom PMS itu.
Nak sambung tidur….
Post Lain Yang Berkaitan:


[...] membaca pada hari tersebut. Saya ini wanita normal, emosi banyak tergantung pada kesuburan dan keseimbangan hormon estrogen dan progesteron… entah ada kaitan atau [...]
[...] wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak yang menggalakkan rasa gembira dan [...]
[...] Pagi…dimanakah kau sembunyikan matahariku huk ..huk..huk… sick Aku Wanita submit_url = [...]
kasawari – saat mcm ni sokongan org tersayang sgt² membantu… sy ada juga baca kat forum Dr Hamid Arshad.
terimakash ye..
farah – dah check kat hos. selayang..
lily -selalunya mmg baring..seharian lah mabuk2..tapi esk tu dah ok
dia cepat dtg cepat pergi..hiks!
gelak gak baca entri tu..hiks! kakjie faham….:p
maksu- samalah sy maksu, dulu mmg ambil ubat,kendian rasa mcm tak moh bergantung pada ubat, sy berhenti..biar sy hadapi sistom normal ini secara normal..bertenang….Insya Allah.
mak su pernah alami masalah pms, dokter kasik pil hormon, lepas ambik 5, 6 bulan malas nak followup plaks. tp dari segi biografinyer elok jumpa dokter ler, dari segi control dari aspek dalaman, elok byk bertenang dan ikuti petua2 yang diberikan dalam Islam kita ni ler.
moga kak jie cepat sembuh yer
jangan lupa makan ubat
rehat kan diri ..
kalau kak jie nak join lily gelak .. senyum aje ok
apasal jadi teruk sangat tu k.jie? senggugut ke? better gi check kalau kerap sangat mcm tu…take care!
Kak Jie,
tak silap ada blogger (bakal doctor namanya Sarah belajar di Russia sekarang.. dia ada post n3 pasal PMS ni.. cuba ke blog dia.. tak silap entri tu Dec atau Nov 07..
Terimakasih semua, saya tak dpt membalas komen ..maaf ye
baru bangun ni..dah petang…hal mcm ni dia akal surut sendiri nnt…
esk dah ok ni, selalu 1-2 hari je…putaran hidup pompuan kan, apa lagi org yg dah berumur mcm saya.hiks..tak malu nk ngaku kan,
Sabar ye kak Jie. Makan ubat dah rehat banyak. Neeza beranak caeserian jugak. 3 3 skali.. takde pulak jadi gitu.. lain orang lain rasanya… jaga diri Kak Jie..
Setiap kesulitan ada rahmat dan peluang untuk kita menambahkan pahala. Jaga diri dan semoga K Jie sentiasa di dalam keberkatanNya.
jie? teruknyer…sian kat jie..tp, tau..mmg saket tuu…dulu teruk gak, tp saket pala tu mmg everytime..tp x d la smpai vomit..nway, rehat byk2 yer..take care ok!
Banyakkan rehat kak jie…itu jer lah saya rasa ubat yg mujarab…sokongan dr family pun penting….kalau diaorang tak paham..mmg payah kita nak lalui hari yg sakit tu….
sakit tu ujian..
kak jie..saya pon sedang mengalami PMS..sakit peyut..dh telan obat..tapi tatau bila sakit akan ilang…
Doakan my dear k.jie sentiasa sihat walafiat n tabah :p
Get well soon, nanti blh pi mkn aiskrim sama2 :p
kak jie..semoga sihat sihat
alah bisa tegal biasa
masih boleh ber-blog..kira ok la tu
kakjie..
banyakkan rehat ek..
take care kakjie!!
get well soon!!
Salam K. Jie,
Lor, siannyer…saya pon macam tuh gak…agak perit bila kena, tapi takder sampai muntah or loya2 cuma sakit perut sampai bertungku bagai…cam dalam pantang jerk…
jaga diri bebaik K. Jie yer..
mama
mkn ubat tau..takut kang 8mac ni xleh bertugas plak..
eieiei..
takut nak tanya mcm² laa..
hmm..sian Kakjie..harap rehat2 ler yer..
sama le kita.. saya makin tambah anak makin menjadi..selalu owang kata dah kawin ler ilang sakit..
adoii..tensen kan kan??
jie..tiga2 caserian ker?? adehh kalo hang tak citer aku tatau pun..
ni org panggey anak berlian..sbb susah nak kuar :p
harap ketiga2 akan jadi anak2 yg taat kat hang & abah dorang.amin
salam mama..
syam sntiasa doa kan mama sihat seperti biasa..amin..
Salam Jie…
moga pada 18 mac ni sihat untuk memilih…
ma rehat cukup2 ya
..moga mama sihat kembali seperti sedia kala