ASB – Bila Anak Menjadi Dewasa

Semalam dapat surat dari ASB , tetapi bukan notis pemberitahuan tentang dividen ASB 2010.  Tahun 2010 belum habis lagi walau kalendar kuda tu tinggal sehelai saja lagi.  Kalender kuda 2011 belum ada.

Sedih juga bila baca suratnya – makluman mengenai pertukaran ‘hilang hak milik’ sebagai penjaga kepada Along selepas dia mencapai usia dewasa mengikut undang-undang iaitu 18 tahun.

Berkuatkuasa pada 01/12/2010, Akauan Dewasa yang mana tuan/puan didaftarkan sebagai Penjaga Berdaftar telah ditukarkan ke Akaun Dewasa.   Remaja yang dinamakan di dalam akauan yang telahpun menjadi Dewasa dan pemegang unit ASB bolehlah berurus niada bagi pihak dirinya sendiri.

Ini yang seriau ni……. dia dah berkuasa penuh atas akaun tersebut.  Takut dia keluarkan tanpa sebab yang perlu.  Maklumlah umur saja dewasa dari segi undang-undang, pemikiran rasanya perlu dibimbing lagi.   Pelaburan ini memang pun untuk dia bila dewasa tetapi  kalau…….

Bila bab kalau tu……. ada seribu satu kalaunya bagi ibubapa.

p/s – berapa ye dividen ASB 2010?  Walau pelaburan saya tak banyak, tetapi suka juga nak ambil tau… kot² sikit tu dah jadi bukit! hehehehe

kalau dok tarah je… sempat je jadi bukit ?

©kujie – pertama kali update melalui Windows Live Writer.  Dah lama install tapi masa tu bukan keperluan.  Saja hari ni nk menerai….

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. sayu pula membacanya, apa2 pun sy yakin anak2 kakjie semuanya sudah terdidik untuk berjimat cermat
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Jem di Kuala Lumpur itu biasaMy Profile

  2. Zaman yang serba mencabar ni memanglah ibu bapa perlu risaukan anak-anak mereka.

    Kalau tiada didikan agama maka akan hanyutlah mereka dalam kealpaan dunia.
    Jom terjah post menarik dari Panduan Buah Pinggang Sihat ..Kesan Tekanan Darah Tinggi Kepada Buah PinggangMy Profile

  3. kita simpan ja buku dia..jgn bg dia pegang.selamatlah duit tu.
    Jom terjah post menarik dari ieda ..JANGAN TAKUT LUMBAR PUNCTUREMy Profile

  4. takpe bro.. aku pn baru start.. maybe dah ada anak nanti aku nak simpan dari awal..senang nak further study ke pe..
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..6 Perkara Buruk Tentang BloggingMy Profile

  5. tengah tunggu awal tahun ni nak cashout asb.. hehehe..
    windows live writer,pernah baca pasal ni kat blog ben ashaari..
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..6 Perkara Buruk Tentang BloggingMy Profile

  6. kekadang elok anak belajar dari kesilapan… cuma kita yang tidak tega melihat, kan
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..memendam misteri- hanya ulat yang akan tahuMy Profile

  7. Izzat Aziz says:

    baru start simpan dalam asb.. jeles tengok kawan2 semua ada beribu dalam asb, parent diorang simpan dari kecik lagi.. tapi ada ciput je.. tu pun start sendiri..haha

  8. 8% yea?
    Jom terjah post menarik dari Tokobakso ..Hikayat Sang KancilMy Profile

  9. Dewasa bermaksud bebas untuk anak-anak. bagi ibu bapa ianya membawa maksud kerisauan apabila anak-anak yang dewasa tu mula mengenal dunia luar dan merasakan dirinya cukup dewasa. Sampai satu masa, ibu bapa hanya perlu melihat dan menegur perkembangan anak mereka didalam menentukan arah tuju mereka. Melihat dan menegur, bukan control. Budak-budak yang baru nak meningkat dewasa ni kalau dikontrol mudah memberontak.
    Waktu kecil. treat diorang macam anak, dah besar buat macam kawan.
    p/s: cakap macam la dah ada anak 😆
    : Pernah kena kontrol. Tapi bukan oleh mak ayah.
    Sampai sekarang perasaan marah tu masih ada. Cuma malas fikir. Benda dah lepas 😐

  10. belikan dia buku pengurusan kewangan dan baca. sambil2 tu baca la sama boleh buat perbincangan dengan dia. just an opinion lah.
    Jom terjah post menarik dari Anwar Osman ..AkuBiomed Giveaway RM50 Note EventMy Profile

  11. Sekarang ni AHB pula…menarik juga cara pengiklanannya
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Maal Hijrah Untuk Berkongsi KebaikanMy Profile

  12. ok saya sambung kalau dok tarah jer ….bukit akan jadi busut la jawabnya……

  13. walaupun dah berpindah spenuhnya kpd anak, x salah ibubapa tengok2kan jgk..x smpt jd bukit nnt..maklumlah remaja..mcm2 dlm kepala nak itu ini 😀
    Jom terjah post menarik dari adele ..Hentikan Fashion Lucah Ini!!! TudungLeggingsMy Profile

  14. Hehe.. dividen oh dibiden.. konfiden keluarkan nanti tahun depan angkat vios.. haha..
    Jom terjah post menarik dari Aretikz ..Nescafe 3 In 1 – Isu Kutuk- BPM 2010 Dan Hadiah Hari JadiMy Profile

  15. Masa mula-mula kahwin dulu susah juga orang tua nak terima yang anaknya sudah beristeri. Terutama ibu mana taknya risau anaknya tidak dapat jaga sebaiknya walaupun isteri sudah mula ambil peranan.
    Apa bila melangkah keluar dari rumah orang tua memang ibu yang paling terasa tapi lama-lama dapat menerima hakikat yang si anak itu sudah berkeluarga dan ada tanggungjawab yang harus dilaksanakan

  16. Terpaksa la terima hakita yang anak dah dewasa 😀
    Tahniah kerana telah berjaya menjalankan tanggung jawab yang telah diamanahkan 😀
    Jom terjah post menarik dari dnoBiz ..Budak Terlampau – Gambar Video Panas Dua BeradikMy Profile

  17. memang tgh tukar2 edit –

    buku kak jie pegang….boleh kot cara tuk nak control 😆

  18. hahaha..yelah..samalah
    walau rm 10 je ade, nak gak tau
    mcm ade juta2 dlm tu 😆

  19. alamak……….. dia bawa pembaca blog ni 😆

  20. aku pon tak sabar nak tengok dividen ASB tahun 2010 ni.. malum jelah aku da RM10 je dalam tu.. heheeh..

    Windows live writer memang terbaik..aku pon suka guna.. yang belum cuba tu g test cepat

  21. tapi don’t have to let him know yet la kan? tunggu dia besar sket lagi bila dah faham erti savings… 🙂
    Jom terjah post menarik dari papabear ..AFF Suzuki Cup 2010- Malaysia 2 Vietnam 0My Profile

  22. kalau duit tu dia simpan 3-4 tahun lagi, boleh lah kot 😆

  23. setiap kali masuk aje.. mesti dah bertukar kan templat kak jie ni.. hehehe..

    perkara yang memang merisaukan ibu bapa bila anak dia dah dewasa… semoga anak kak jie mampu mengawal kewangan dengan baik.. (^__^)
    Jom terjah post menarik dari Faarihin ..AlienwalkingMy Profile

  24. amboi…….terus aim Inspira

    kita ni dok intai Saga FL sudah…cun gak tu 😆
    tgh dok susun ayat lembut gigi dari gusi..hehe

  25. jangan kata nak menikah dengan duit tu sudah la..hehe :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Kak Yah Tembok!My Profile

  26. maza pernah melabur di dlm ASB ini sekitar 20 thn lalu…

    RM10 sahaja sudah.. dan sampai hari ini jumlah pelaburan maza itu tak pernah maza tambahkan… masih maintain seploh hinggit jerk….

    agak2 keuntungan dividennya sudah mampu membuatkan maza membeli inspira? hehehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Sungai CongkakMy Profile

  27. entah……….. susah nak cakap
    bila sendiri rasa – baru tau. Apalagi kalau zaman skrg ni – anak² ada seribu satu pengaruh di luar sana.

    kita sebagai ibubapa kena faham situasi saja..barulah tak stres sangat. sampai waktunya -sikit demi sikit peranan kita akan diambil alih

  28. ada tu ada le.. suami kak jie le kot
    dia dok sana, sibuk dok tanya pasal dividen dia 😆

  29. tu kata kita, harapan kita
    anak2 tu…kecik bolehlah kita control bawah ketiak 😆

  30. Salam Kak Ummi…. ye lah..tak jengok tak mesestinya tak tau perkembangan masing2

    saya ni sesekali nampak le juga time kita berselisih kat kotak komen rumah orang lain

    alhamdulillah sihat…cuma dok kecoh hal anak2 je lah…apalagi kalau dah mak2 , kan

  31. samalah cikgu – anak kecik risau cara budak kecik
    anak dah dewasa risau cara org dewasa – dah tu dok kolej seminggu sekali balik pun dok tak senang hati…anak mak bapa anak2 dok lagi jauh, cuti semester je boleh balik..tataulah mcm mana dia org rasa

  32. tu mcm pelaburan ibubapa utk pelajaran anak2

  33. sekurang2 ada , ye kan
    tapi biasanya kembang….

  34. Nampaknya terpaksa menerima hakikat anak-anak sudah besar panjang. Kalau dulu duduk asyik kepit bawa ketiak sekarang lebih selesa keluar dengan kawan-kawan. Rasanya tak ramai ibubapa yang dapat menerima perubahan ini terutama anak-anak yang berasrama dan sekali-kali jumpa. Hal ini pernah berlaku pada diri saya yang mana orangtua masih ingat saya masih berumur belasan tahun lagi walhal saya sudah pun hendak melangkah alam pekerjaan. Macamana rasanya apa bila anak-anak bujang saya pada masa akan datang? Dapatkah saya menerima kesunyian apabila anak-anak yang kecil dahulu, sekarang sudah dewasa. Aahh emosi betul 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..COMBI membenteras nyamuk AedesMy Profile

  35. i byk labur kt asb. mmg ternanti. tp convident above tahu lepas, 7.3%
    Jom terjah post menarik dari matjoe ..Contest- Azam tahun 2011My Profile

  36. harap along cukup dewasa nak uruskan kewangan dia, guna hanya bila benar2 perlu 😉
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..makhluk kerdilMy Profile

  37. Salam Kujie…apa khabar? Lama sungguh haih x jenguk Jie…mcm ala2 jenguk dividen ASB pulak eh, hujung2 thn baru nak jengah…heheheh…Harap Jie sihat2 selalu…

  38. Pada saya, kalau boleh nak anak dok bawak ketiak kita selamanya. Tapi dlm dunia sekarang, tak mungkin….
    Jadi, memadai mereka sentiasa ingat nasihat dan tunjuk ajar kita walau dimana mereka berada.
    Jom terjah post menarik dari rumah kuning ..Ni Baru Betul-betul CutiMy Profile

  39. Wahhh..untungnya along..
    Saya dah kerja ni baru bukak akaun ASB.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Teman BiasaMy Profile

  40. ternanti-nanti jugak dividen ASB…walaupun tak berniat nak guna tapi seronok bila ianya berkembang…:)
    Jom terjah post menarik dari Kancilbiru ..Premium Beautiful rebate save RM900!!My Profile

Trackbacks

  1. petalingstreet.org says:

    ASB – Bila Anak Menjadi Dewasa | Hidup Biar Sedap…

    Semalam dapat surat dari ASB , tetapi bukan notis pemberitahuan tentang dividen ASB 2010.  Tahun 2010 belum habis lagi walau kalendar kuda tu tinggal sehelai…