Menimba kasih mengubur dendam

Didiklah dirimu agar jadi orang yang bersikap tenang, sabar dan berperilaku baik, kerana orang yang meningkatkan perilakunya dan suka tersenyum kepada orang lain, maka dia akan disukai oleh orang yang bermoral baik, dicintai oleh orang soleh, dan dijauhi oleh orang yang bermoral buruk.

ibu dan anak

May you have enough happiness to make you sweet

38 Replies to “Menimba kasih mengubur dendam”

  1. Sungguh comel….

    Bila dendam tiada di hati, maka kita tidak akan berasa sakit hati kepada orang lain.
    Tanpa hati yang sakit, pasti terpancar jelas kebahagiaan pada pekerti dan wajah.

    Semoga dapat mengekalkannya.. 🙂
    .-= Kak Long´s last blog ..Gadis Melayu tu siapa? =-.

  2. sebisa mungkin merintang dendam dalam diri… tapi bila dah sampai masanya empangan tu pecah jugak.. 🙄

    tapi kemaafan yang dapat diberikan disebalik dendam pasti dapat membawa ketenangan dalam diri….
    .-= mrs azmi´s last blog ..angin monsoon =-.

  3. insyaAllah 🙂
    tp.. susah nak sabar bila mood xbaik 🙁
    kalau dok jauh2 dr org time tgh bengang, org kata antisocial walaupun sbnarnya tu elok psl nnt xde la tengking2 random org, kan? 😆

  4. Sungguh comel pesanan ini
    Baik…
    Iza akan berusaha 🙂

    “Kebaikan hati dalam bertutur menumbuh kepercayaan diri,
    Kebaikan hati dalam berfikir melahirkan kearifan
    Kebaikan hati dalam memberi menciptakan cinta”
    ~Lao Tzu~
    kidnap dari buku Sis Zabrina 😀

  5. insya allah sedang mempraktikkan seperti apa yang digambarkan. alhamdulillah nampaknya sudah berhasil dan berkesan.
    .-= megat´s last blog ..Trafik Yang Tinggi Ke Blog, Berusahalah Untuk Capai Matlamat! =-.

  6. Waaakakakaaa…………..(ketawa macam nenek kebayan!)

    Baru nampak muka Tie kat teman terhangat tu…. tak kisahlah dapat no corot pun!!!
    .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

  7. Tie memang tak pandai nak dendam-dendam. Lebih-lebih lagi orang tu dah mohon maaf atau nampak insaf. Terserah kepada yang maha pengasih je….
    .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

      1. @maza,

        Entahlah…. dulu dengar citer dia kerja kat kemaman, rasanya sekarang dah beranak pinak kot, hi hi …
        .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

    1. @Tie, saya tak dendam, cuma menjauhkan diri mengelak utk berlaga angin..hahaha…suka playsafe.

      saya sentiasa terima, dlm satu perhubungan akan ada beberapa perkara yang tidak sehaluan, dari bertegang tak sudah, lebih baik teruskan hidup dan mencari persefaham dengan pihak yang lain.

  8. wah kak long, kemain merempit lagi tu.. mau tewaskan maza lah tu di teman terhangat.. huhuhuhu

    psst: maza sudah menjaurai hampir 8 bulan berturut2.. tak der ke cenderamata gitew…

    1. @maza ooii…!!

      Jangan disakat kak long kita tu…. biarlah dia pula merasa jadi juara.

      Err…..buku nikah tu dah abis baca ko ? Nanti boleh la citer kat kita…ekekeke…. :mrgreen:
      .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

      1. @Tie,

        uiks.. dah tersampuk mcm nonowrites.com tu ker? wakakkakak

        tak pelah, kalau nak kenang2kan zaman2 bernikah itew kanzz.. hehehe
        ouch! ouch! sweet gitew..

        wakakakka

        psst: inysallah nanti maza buatkan reviewnya.. tapi bukan waktu terdekat ler…
        sbb buku nik aziz yg enam bulan tu hari msih tak habis lagi baca.. masih lagi muka surat pertama..

        hehehhehe
        .-= maza´s last blog ..Poslaju Dari Abang Posman: POSTO! POSTO =-.

        1. @maza,

          Muka surat pertama ? Amboi……. nampaknya Maza betul-betul menghayati penulisan tok guru tu , ekk!

          Err… harap-harap tuan rumah ni tenang dan terus menimba kasih tu… kita berdua lepak kejap, tak apa kan Jie….
          .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

  9. wahhh…cun giler gambor kat atas tu.. kujie snap sendiri ke?

    ehehee

    psst: kata jiran pak mat si hidung kemek sebelah rumah sini, maza suka senyum gitew.. hatinya mudah rasa girang!…kata dia ler. kata maza lak.. alahai pak mat ku itew.. hehehehe

    wakakaka

    1. @maza,

      Oooiiitt !!

      Siapa pulak yang kemek idungnya tu ? Cakap elok-elok, ekk !

      Kang idung pokcik pulak yang kemek !!!
      .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

    2. @maza, saya ahli berdaftar Gettyimage , link ada kat sidebar tu…semua gambar2 kt blog ini ( selain dar gambar peribadi ) adalah koleksi dari gettyimage.

  10. yonna cuba bersabar dgn sesetengah keadaan,. konon nak jadi angelic lah. tp 4 certain keadaan, kita tewas dgn amarah sendiri.

    err tetiba T__T

Comments are closed.