Press "Enter" to skip to content

Buah Dan Batang

Kepada calon² SPM 2010 ,  buah bukan penjodoh bilangan untuk pokok ye sayang….  jodoh pokok dah ditetapkan dengan batang. :lol:

Penjodoh bilangan yang membawa maksud ‘banyak’ tidak boleh digunakan bersama dengan kata bilangan ‘para’, ‘semua’ dan ‘sekalian’.  Contoh kesalahan yang sering kita jumpa – Para pasukan polis.

Penjodoh bilangan tidak boleh digunakan pada benda yang tidak boleh dilihat atau dibilang seperti cita-cita contohnya ‘sebuah mimpi’.

©kujie – bila saya menulis ‘pendapat’ ,  bukan bermaksud saya menulis ‘larangan’.  Jadi kalau tak tahan pedas, jangan  ‘makan cili’ .. ada menu lain yang manis lemak berkrim…. puding roti ke… kuih lapis ke

29 Comments

  1. kualiti bahasa diaa teruk.haha…setuju ngan ayie..skrang asal nak laris jer..plus bahan internet byk…paper daa kurang laku daa

  2. Ayie Ayie

    Banyak surat khabar yang sering melakukan kesalahan tatabahasa. Tetapi mereka tak peduli itu semua. Yang penting jualan akhbar mereka laris dijual
    Jom terjah post menarik dari Ayie ..Nuffnang-Adakah ini benarMy Profile

  3. teliti betul kak jie ni,bagus untuk memperbetulkan kesilapan.maybe dorang terlepas pandang.ngah tension lepas gaduh laki bini agaknya. 🙂
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Dare to failMy Profile

  4. de gak paper leh buat salah ek.. hihi.. kak jie mmg teliti orgnya..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Khasiat TimunMy Profile

  5. terbaek la kak jie smpi boleh perasan~hehehe..
    betui jugak tuh..pasni nak cari ag mistake dorang nie..lalalala
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..Antara Madu dan BermaduMy Profile

  6. wah akak teliti betul la…

    tapi memang agak pelik la bahasa yang dia gunakan tu…

    mungkin dia pening la… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari shay ..Bosan sikitMy Profile

  7. huhu dah banyak kali kosmo buat hal macam ni, pasni penulis berita ataupun editor kena ada degree Bahasa melayu

    p/s: tajuk memang buat sy terkejut, huhu, baca sampai habis baru faham
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Muhammad Fahim di pantai cahaya bulanMy Profile

  8. patutlah kosmo murah..ops..takde kaitan dengan harga kan? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Strong di atas!My Profile

  9. ni mesti kes buah pokok tu yang tumbang tapi pokoknya idak tumbang lar ni …..’buah pokok’! kalau ayatnya beberapa ‘buah rumah’ atau ‘buah kereta’ atau ‘buah hati’ mau jadi ‘batang rumah’ atau ‘batang kereta’ atau ‘batang hati’….gagagagga….fening2
    Jom terjah post menarik dari TukangPintu ..Si ChumbY!My Profile

  10. Buat Duit Buat Duit

    HaHAaha..

    Jangan kita salah faham..penulis laporan tu bermaksud pokok-poko yang tumbang tu semunay berbuah..hihi

  11. aried aried

    hehehe..nsib baik cikgu math, kalau aried cikgu BM, rase terpalit juga..heheh

    p/s: Kak jie, kita punye theme sama le!! OWh… tapi aried tak tahu cara add images untuk wat header..ajar boleh?? please emaik me k..hehehhe
    (aried abru seminggu guna self hosted… dah meraba2 sesat dah ni)
    Jom terjah post menarik dari aried ..Seribu Kali Cinta- Slot Akasia TV3 Sinopsis Drama Seribu Kali CintaMy Profile

  12. nasib baik juga blog saya tak terkenal macam paper kosmo… bahasa saya lebih lintang pukang dari ini.

    memang “ku jitu'” sungguh…
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..Tergamak kauMy Profile

  13. rasa saya pun kena belajar bahasa melayu balik semula ni.. hehehe.. :mrgreen:

    p/s: eh..sudah tukar layout ni smula..
    Jom terjah post menarik dari Faarihin ..KembaliMy Profile

  14. alamak..cikgu kujie..ni yg takut nihh…**lepas ni kena baca dan betul balik entry yg tersilap dan tersalah taip….agegegge
    Jom terjah post menarik dari bitt ..Blog HousewarmingMy Profile

  15. Salam,
    Kalau begini punya teliti, cikgu BM pun akan bersara ni.
    Malaysia memang perlukan ramai pencinta bahasa. Saya pun dah bosan dengan kata-kata “mereka-mereka” atau “para guru-guru” macam ni…
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Stress Menjelang PeperiksaanMy Profile

  16. Khairi Khairi

    Tajuk tu dia punya aura lain mcm saja hehehehe. Rupanya fasal penjodoh bilangan. Tapi, kesilapan tu apabila berlaku dalam paper yang terkenal juga, nampak sangat jeliknya.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Bandaraya Tlemcen- Lala City Cabel Car gambarMy Profile

  17. HAHAHAHA..buat malu je KOSMO ni..Wahhh,kak jie memang teliti ye..
    Kalau saya mesti tak perasan tu 😳
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Pacar RahasiaMy Profile

Comments are closed.