Buah Dan Batang

Kepada calon² SPM 2010 ,  buah bukan penjodoh bilangan untuk pokok ye sayang….  jodoh pokok dah ditetapkan dengan batang. :lol:

Penjodoh bilangan yang membawa maksud ‘banyak’ tidak boleh digunakan bersama dengan kata bilangan ‘para’, ‘semua’ dan ‘sekalian’.  Contoh kesalahan yang sering kita jumpa – Para pasukan polis.

Penjodoh bilangan tidak boleh digunakan pada benda yang tidak boleh dilihat atau dibilang seperti cita-cita contohnya ‘sebuah mimpi’.

©kujie – bila saya menulis ‘pendapat’ ,  bukan bermaksud saya menulis ‘larangan’.  Jadi kalau tak tahan pedas, jangan  ‘makan cili’ .. ada menu lain yang manis lemak berkrim…. puding roti ke… kuih lapis ke

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kualiti bahasa diaa teruk.haha…setuju ngan ayie..skrang asal nak laris jer..plus bahan internet byk…paper daa kurang laku daa

  2. Banyak surat khabar yang sering melakukan kesalahan tatabahasa. Tetapi mereka tak peduli itu semua. Yang penting jualan akhbar mereka laris dijual
    Jom terjah post menarik dari Ayie ..Nuffnang-Adakah ini benarMy Profile

  3. teliti betul kak jie ni,bagus untuk memperbetulkan kesilapan.maybe dorang terlepas pandang.ngah tension lepas gaduh laki bini agaknya. 🙂
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Dare to failMy Profile

  4. de gak paper leh buat salah ek.. hihi.. kak jie mmg teliti orgnya..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Khasiat TimunMy Profile

  5. Wah.. dah boleh buka kelas Bahasa lah kak jie…
    Jom terjah post menarik dari Pala Maldini ..BAJU MELAYU DI PAGI RAYAMy Profile

  6. pembacaan yg teliti mmg bagus…tahniah kak jie…anda mmg teliti orangnya 🙂
    Jom terjah post menarik dari atok ..Kurangkan Pengangguran Dengan Aktiviti BloggingMy Profile

  7. hahaha,.. mungkin penulis dan editor tu mengantuk, tak perasan seh.. heheh

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Di Luar Kawasan liputan- TemigolMy Profile

  8. terbaek la kak jie smpi boleh perasan~hehehe..
    betui jugak tuh..pasni nak cari ag mistake dorang nie..lalalala
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..Antara Madu dan BermaduMy Profile

  9. wah akak teliti betul la…

    tapi memang agak pelik la bahasa yang dia gunakan tu…

    mungkin dia pening la… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari shay ..Bosan sikitMy Profile

  10. memang teliti lah..kalau saya mesti tak perasan punya..sebab baca sekali imbas :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari aizuddin ..Tutorial Cara Nak Buat Facebook Shoutbox Di BlogMy Profile

  11. huhu dah banyak kali kosmo buat hal macam ni, pasni penulis berita ataupun editor kena ada degree Bahasa melayu

    p/s: tajuk memang buat sy terkejut, huhu, baca sampai habis baru faham
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Muhammad Fahim di pantai cahaya bulanMy Profile

  12. patutlah kosmo murah..ops..takde kaitan dengan harga kan? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Strong di atas!My Profile

  13. ni mesti kes buah pokok tu yang tumbang tapi pokoknya idak tumbang lar ni …..’buah pokok’! kalau ayatnya beberapa ‘buah rumah’ atau ‘buah kereta’ atau ‘buah hati’ mau jadi ‘batang rumah’ atau ‘batang kereta’ atau ‘batang hati’….gagagagga….fening2
    Jom terjah post menarik dari TukangPintu ..Si ChumbY!My Profile

  14. memalukan btol la akhbar terkemuka ada typo macam ni.. diorang tak buat proof reading dulu ke sebelum cetak?
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Pengalaman ‘Buat Projek’ Dalam JambanMy Profile

  15. Buat Duit says:

    HaHAaha..

    Jangan kita salah faham..penulis laporan tu bermaksud pokok-poko yang tumbang tu semunay berbuah..hihi

  16. hehehe..nsib baik cikgu math, kalau aried cikgu BM, rase terpalit juga..heheh

    p/s: Kak jie, kita punye theme sama le!! OWh… tapi aried tak tahu cara add images untuk wat header..ajar boleh?? please emaik me k..hehehhe
    (aried abru seminggu guna self hosted… dah meraba2 sesat dah ni)
    Jom terjah post menarik dari aried ..Seribu Kali Cinta- Slot Akasia TV3 Sinopsis Drama Seribu Kali CintaMy Profile

  17. ah, Kosmo!
    Jom terjah post menarik dari mudin001 ..Kecek2 ringkas pagi Isnin 15 Nov 2010My Profile

  18. kelas bahasa melayu… 😆
    Jom terjah post menarik dari mazuki ..Sidang Akhbar Noh Hujan dan Mizz Nina Umum Tarikh PerkahwinanMy Profile

  19. nasib baik juga blog saya tak terkenal macam paper kosmo… bahasa saya lebih lintang pukang dari ini.

    memang “ku jitu'” sungguh…
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..Tergamak kauMy Profile

  20. haiiisshhh… ketua editor tak check dulu ker? kalau tulis blog tu tak pe la lintang pukang… ni surat khabar kot.
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Sekali lagi Windows diselamatkan oleh LINUXMy Profile

  21. Bagusnya KakJie nih..
    Leh jadik penanda kertas BM penulisan nih :p

    Love,
    PojiePooh Abdullah
    Jom terjah post menarik dari PojiePooh ..1st time HISAP!My Profile

  22. hahaha biasalah. #typohariini.. haha
    kadang kala benda2 gini kita selalu ambil mudah. saya pon sama.
    Jom terjah post menarik dari luth textile ..Ini bukan kes “cepat melatah”My Profile

  23. rasa saya pun kena belajar bahasa melayu balik semula ni.. hehehe.. :mrgreen:

    p/s: eh..sudah tukar layout ni smula..
    Jom terjah post menarik dari Faarihin ..KembaliMy Profile

  24. alamak..cikgu kujie..ni yg takut nihh…**lepas ni kena baca dan betul balik entry yg tersilap dan tersalah taip….agegegge
    Jom terjah post menarik dari bitt ..Blog HousewarmingMy Profile

  25. ehem2.. jangan yg pelik2 plak ye.. hehe..
    Jom terjah post menarik dari RedBoys ..Flash Banner Percuma Sempena Aidil AdhaMy Profile

  26. kakjie memang teliti habis.. saya kdang2 ada jugak perasan..
    Jom terjah post menarik dari RedBoys ..Flash Banner Percuma Sempena Aidil AdhaMy Profile

  27. Salam,
    Kalau begini punya teliti, cikgu BM pun akan bersara ni.
    Malaysia memang perlukan ramai pencinta bahasa. Saya pun dah bosan dengan kata-kata “mereka-mereka” atau “para guru-guru” macam ni…
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Stress Menjelang PeperiksaanMy Profile

  28. Tajuk tu dia punya aura lain mcm saja hehehehe. Rupanya fasal penjodoh bilangan. Tapi, kesilapan tu apabila berlaku dalam paper yang terkenal juga, nampak sangat jeliknya.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Bandaraya Tlemcen- Lala City Cabel Car gambarMy Profile

  29. HAHAHAHA..buat malu je KOSMO ni..Wahhh,kak jie memang teliti ye..
    Kalau saya mesti tak perasan tu 😳
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Pacar RahasiaMy Profile