Cuaca yang extrem

Lagi cerita dari Algeria – Pada pandangan saya cuaca di Algeria sangat extrem jika dibandingkan dengan Malaysia.ketika musim panas,suhu di siang hari boleh mencecah sehingga 45 degree. ย Dan jika ada tiupan angin yang datang dari arah selatan (sahara),panassss, sangat panas rasanya.Ibaratnya duduk di belakang exzaus kereta.

Jadi cara terbaik adalah menyorok dalam kereta yang ber econ.Tapi pada waktu malam suhu jatuh hingga 20 degree. ย  Sejuk kan.

Suhu turun sangat mendadak.Extrem kan.

Dan sekarang musim telah bertukar ke musim luruh.Suhu waktu siang 20 degree dan malam ย  jatuh hingga 10 degree. ย Dan kalau hujan turun suhu siang pun cecah 10 degree.Untuk keluar bekerja…kena pakai jeket tebal…..kalau tak , alamatnya ….beku.

Dan hari ini…hujan turun sepanjang hari..dan gambar diatas adalah pandangan hujan hampir lebat di arah bertentangan kawasan pembinaan.manakala di sebelah arah kawasan pembinaan lebuh raya…… ……….masih lagi terang benderang….tanpa ada titisan hujan.

Perubahan suhu mendadak….perubahan cuaca mendadak yang pada pendapat saya..sangat EXTREM . Dan saya mendapati…..”blonde” di kepala saya bertambah banyak……mungkin berpunca dari cuaca yang sangat extrem tersebut….Waullahualam.

About Ann

Panggil saja Abang Ann . Suami kepada puan pemilik blog. Sekarang bertugas di Hulu Terengganu.

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. jawatan kosong says:

    dimana2x cuaca sekarang ni memang extreme la..

  2. Ahaaa. Best tu. Ekceli memula sampai di Souk Tleta, kami dah pekena kari kambing. Dia masak sendiri je huhu. Duk tempat orang ni, kalau tempat sendiri mmg susah, tapi sbb ia tempat orang kita dah set mentaliti tempat orang jadi daya tahan tinggi ;p

    Utk ke constantine nmpk mcm tak ada chance. InsyaAllah lain kali. Flight kami ke Malaysia 12hb nnt, sempat raya haji di Malaysia ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Mersa Ben Mehidi border Algeria MoroccoMy Profile

  3. betullllll
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  4. he he he.
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  5. tu la dia…syukur di tempat kita cuaca yang tak baanyak berubah
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  6. hehehe…kulit dah macam kulit orang tua…sampai dia sorok2 tak nak bagi nampak kat VC ๐Ÿ˜†

  7. fuuuu..extreme tuh..jadi mental dan fizikal juge kena punya daya tahan yg super extreme…betul tak?

  8. sangat extrem.. malaysia pon x extrem mcm tu.. huhu..
    Jom terjah post menarik dari RedBoys ..NetKL โ€“ Penyedia Domain &amp Hosting TerbaikMy Profile

  9. penseldanpen says:

    tang ‘blonde’ bertambah tu yg tak boleh tahan tu.. hehhehe

    Jom terjah post menarik dari penseldanpen ..Cerita- Pensel 2BMy Profile

  10. bila cuaca begini …yang pasti nya akan bersin dan meleleh ayaq hidung
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  11. betul tu bro….sekali2 dapat kan.
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  12. itu betul…..tepat dan tidak bercanggah
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  13. newbie menulis blog – belajar dari pengalaman.. ๐Ÿ˜‰

  14. jemput lah datang ke Constantine…….nanti saya jemput makan NASI….lauk kambing kari.
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  15. maaf ye ….orang algeria tak pandai berkarya.
    Jom terjah post menarik dari ann ..Hari KebangkitanMy Profile

  16. penseldanpen says:

    cuaca kat malaysia jugak best yer.. tapi yg best lagi, jauh berjalan luas pemandangan

    Jom terjah post menarik dari penseldanpen ..Cerita- Pensel 2BMy Profile

  17. L@n@ aka Mak Budak says:

    fuuuhh.. memang EXTREME betul cuaca kat sana yer ..
    Jom terjah post menarik dari L@n@ aka Mak Budak ..Iklan Rokok Indonesia Jangan Mempermainkan Surah YassinMy Profile

  18. Salam kujie,

    Kalaulah ada masa untuk kitorang jejak kaki ke constantine. sebelah utara ni pun sama, dua hari lepas hujan. sejuk dah mcm duduk dalam peti ais.

    sejuk kering. perut penuh angin, kulit dah mcm kulit bawang. ;p
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Pengalaman berjauhan dari makanan asasiMy Profile

  19. boleh beku rasanya.

  20. tentu seronok dapat mengenal tempat dan budaya orang ye..

    Dan dapat rasa cuaca yang EXTREME (aku pun nak guna gak perkataan ni)
    Jom terjah post menarik dari Pala Maldini ..MATA 2My Profile

  21. fuh!!!
    cuaca xmenetu, kesihatan pun xstabil..
    Jom terjah post menarik dari mie ..– Canon EOS 550D Jackie Chan 2010 –My Profile

  22. uii…extrem abes..teringin nk pg obesi..tp x tahan sejuk..semput..
    Jom terjah post menarik dari laily ..main masak-masakMy Profile

  23. Ni memang betul-betul ekstrem ni..tak boleh bayangkan kalau anging yang tiup dari arah selatan..macam belakng ezxos..mak oi..bila sejuk, sejuk pulak…erm..untuk juga bila duduk kat Malaysia kan..
    Jom terjah post menarik dari Shaffik ..Malaysia Paling SelamatMy Profile

  24. extreme juga cuaca di sana yer, kalau tak cukup baju sejuk mau menggeletar badan
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Cara nak buat cloaking link affiliateMy Profile

  25. hoh… nasib baik tak utrun salji jerk.. kalau turun, ekstrem2 pun mesti kluar jugak punye…hehehhe
    Jom terjah post menarik dari aried ..Video The Red Warriors Memenangi Piala Malaysia 2010 yang MEREMANGKAN bulu roma Dasyat2xMy Profile

  26. ooouuiihh..extreme betul entry ni..sebab banyak perkataan extreme.. :mrgreen: :mrgreen: ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari Linarahim ..CPRcluelessMy Profile