Cuaca yang extrem

Lagi cerita dari Algeria – Pada pandangan saya cuaca di Algeria sangat extrem jika dibandingkan dengan Malaysia.ketika musim panas,suhu di siang hari boleh mencecah sehingga 45 degree. ย Dan jika ada tiupan angin yang datang dari arah selatan (sahara),panassss, sangat panas rasanya.Ibaratnya duduk di belakang exzaus kereta.

Jadi cara terbaik adalah menyorok dalam kereta yang ber econ.Tapi pada waktu malam suhu jatuh hingga 20 degree. ย  Sejuk kan.

Suhu turun sangat mendadak.Extrem kan.

Dan sekarang musim telah bertukar ke musim luruh.Suhu waktu siang 20 degree dan malam ย  jatuh hingga 10 degree. ย Dan kalau hujan turun suhu siang pun cecah 10 degree.Untuk keluar bekerja…kena pakai jeket tebal…..kalau tak , alamatnya ….beku.

Dan hari ini…hujan turun sepanjang hari..dan gambar diatas adalah pandangan hujan hampir lebat di arah bertentangan kawasan pembinaan.manakala di sebelah arah kawasan pembinaan lebuh raya…… ……….masih lagi terang benderang….tanpa ada titisan hujan.

Perubahan suhu mendadak….perubahan cuaca mendadak yang pada pendapat saya..sangat EXTREM . Dan saya mendapati…..”blonde” di kepala saya bertambah banyak……mungkin berpunca dari cuaca yang sangat extrem tersebut….Waullahualam.

26 Replies to “Cuaca yang extrem”

  1. Ahaaa. Best tu. Ekceli memula sampai di Souk Tleta, kami dah pekena kari kambing. Dia masak sendiri je huhu. Duk tempat orang ni, kalau tempat sendiri mmg susah, tapi sbb ia tempat orang kita dah set mentaliti tempat orang jadi daya tahan tinggi ;p

    Utk ke constantine nmpk mcm tak ada chance. InsyaAllah lain kali. Flight kami ke Malaysia 12hb nnt, sempat raya haji di Malaysia ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Mersa Ben Mehidi border Algeria MoroccoMy Profile

  2. fuuuu..extreme tuh..jadi mental dan fizikal juge kena punya daya tahan yg super extreme…betul tak?

  3. Salam kujie,

    Kalaulah ada masa untuk kitorang jejak kaki ke constantine. sebelah utara ni pun sama, dua hari lepas hujan. sejuk dah mcm duduk dalam peti ais.

    sejuk kering. perut penuh angin, kulit dah mcm kulit bawang. ;p
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Pengalaman berjauhan dari makanan asasiMy Profile

  4. Ni memang betul-betul ekstrem ni..tak boleh bayangkan kalau anging yang tiup dari arah selatan..macam belakng ezxos..mak oi..bila sejuk, sejuk pulak…erm..untuk juga bila duduk kat Malaysia kan..
    Jom terjah post menarik dari Shaffik ..Malaysia Paling SelamatMy Profile

Comments are closed.