Deman Kura-Kura


Awal pagi matahari pun belum muncul, dia dah terjun sorang² – cuti sekolah saja ada masa terluang.

Opss…rupa² bukan seorang diri, ada kawan berenang.

Setengah jam kemudian riuh bunyi anak² jiran  ( sebelah bumbung rumah tu ) datang ajak main basikal. Alih² basikal tersadai tepi pagar rumah…. semua dah dalam kolam ( waktu entri ini ditulis).  4 kanak-kanak dengan 3 ekor kura-kura.

Rasa² setengah jam lagi kura² pun  demam kura² – mabuk kena air berkubang!

©kujie – cuti sekolah, cerita anak² je lah.  Kami pun tak bercuti ke mana² .

40 Replies to “Deman Kura-Kura”

  1. Memang dah salah eja, tapi biar kan je…kawan2 pun dah faham sebab masing² pening macam kura-kura

    p.s text colour komen ni pun saya dah ubah.. dah terang

  2. ❗ Haa… betul la apa yang saya andaikan haritu.
    (sewaktu tengok gambar Intan dengan kawan2 dia study kat gazebo)
    Nampak macam poolside.

    Isk ! Kalau la dapat buat satu kat sini, gempak la satu kampung.
    Tajuk entri ni, sengaja dieja begitu ke?
    Bukan apa,kebanyakan entri2 Kujie ni banyak tersirat dari yang
    tersurat 🙄
    Jom terjah post menarik dari Abang Zul (9W2FLY) ..Saga Lebih Kuat Dari HondaMy Profile

  3. Walaupun biasa lepak-lepak di tepi kolam renang di sekolah, nak cecah kaki di permukaan air pun haram sekali.

    p/s:terpaksa la membawa diri ke Sg. Gabai
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Hati Seorang HAMKAMy Profile

  4. Tak pernah lagi..sebab rumah ni level lebih tinggi dari jalan …. nak naik kat kawasan rumah ada tangga…agaknya biawak tak pandai naik tangga.

    Katak banyak kali dah… 😆

  5. Salam Kak, tumpang sekaki menyampuk.

    Cuti sekolah hari yg paling bahagia buat anak2 yg bsekolah. Bagus la tak keluar mana. Smlm loji nuklear pun da meletup d jepun.ancaman radiasi akan blaku. elakkan dr terkena hujan 😐
    Jom terjah post menarik dari mekar ..Jom Belajar Membuat MacaronMy Profile

  6. hahaha..

    memang mengingatkan nostalgia maza dolu2 masa cuti sekolah..
    mau jenjalan pusing malaya org tua bukan kaya mana, kais pagi makan pagi, gitew..

    lepas membangkit getah yg lantun-lantun itew, kami berkubang di ban yg bersih lagi segar airnya.. ahaks, kampung ku nan inda.. hehehhe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Wadik Kahang si ikan pekasamMy Profile

Comments are closed.