Deman Kura-Kura


Awal pagi matahari pun belum muncul, dia dah terjun sorang² – cuti sekolah saja ada masa terluang.

Opss…rupa² bukan seorang diri, ada kawan berenang.

Setengah jam kemudian riuh bunyi anak² jiran  ( sebelah bumbung rumah tu ) datang ajak main basikal. Alih² basikal tersadai tepi pagar rumah…. semua dah dalam kolam ( waktu entri ini ditulis).  4 kanak-kanak dengan 3 ekor kura-kura.

Rasa² setengah jam lagi kura² pun  demam kura² – mabuk kena air berkubang!

©kujie – cuti sekolah, cerita anak² je lah.  Kami pun tak bercuti ke mana² .

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. errr kenapa mcm baru tau rumah mama ada swimming pool eh? @___@
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Wordless Wednesday 1My Profile

  2. Owhh yesss.. Ohhh La La.. I laikkkkk :mrgreen: :mrgreen:

  3. Salam….

    tapi syarat utama kena berbikini..:p

  4. kura kura ada penapis kot :mrgreen:

  5. Suami duduk jauh, anak sulung pun dah jadual tak sama dgn anak yg lain…tu yang susah nak keluar sama2 skrg ni

  6. Sekarang ni kalau main terjun kat ‘batas ban’ dgn seluar ‘katak’ tu ada yang pengsan tak? 😆

  7. kesalahan tu satu tarikan 😆

  8. bukan swimming ppol tu..mmersion pool je
    muat untuk berendam

  9. dah besar2 tu…dah pandai sepahkan bekas dia

  10. Waalaikumsalam

    Risau juga..air berombak2 tu…anak kura2 tu pening

  11. hehehe…macam cik Intan tu je..nampak anjing bergesel2…. dah cakap..itu laki bini 😆

  12. budak2 je tu…. anak2 dah besar, along dgn angah dah tak terjun 😆

  13. Biasanya pergi kawasan perkhelahan lebih seronok….baru fun

  14. Anak2 dan suami bersepah sana sini susah nak kumpul serentak sekarang ni

  15. Yang tu kena tanya kontraktor dia…jauh kat Algeria tu

  16. Pool yang dalam rumah pun ade…hehehe 😆
    time cuti sekolah je isi air….

  17. Memang dah salah eja, tapi biar kan je…kawan2 pun dah faham sebab masing² pening macam kura-kura

    p.s text colour komen ni pun saya dah ubah.. dah terang

  18. ❗ Haa… betul la apa yang saya andaikan haritu.
    (sewaktu tengok gambar Intan dengan kawan2 dia study kat gazebo)
    Nampak macam poolside.

    Isk ! Kalau la dapat buat satu kat sini, gempak la satu kampung.
    Tajuk entri ni, sengaja dieja begitu ke?
    Bukan apa,kebanyakan entri2 Kujie ni banyak tersirat dari yang
    tersurat 🙄
    Jom terjah post menarik dari Abang Zul (9W2FLY) ..Saga Lebih Kuat Dari HondaMy Profile

  19. ehhh..
    rumah kakjie ade pool?hehehe..
    best tuhh~panas2 leh berendam sat~

  20. Bukan deman ke?Hehehe..
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..AdamFaiz dan Akademi Fantasia 9My Profile

  21. berapa kos buat swimming pool besar ni eh kak ? :p
    Jom terjah post menarik dari Richie ..Wifi Rumah Cik YutMy Profile

  22. samalah kak jie..cuti2 tak ke mana pun. anak sulung tusyen hari2 utk pmr oleh pihak sekolah dia.
    Jom terjah post menarik dari Adzriel AB ..Antara dendam dan airmataMy Profile

  23. muhammad fakhruddin says:

    Walaupun biasa lepak-lepak di tepi kolam renang di sekolah, nak cecah kaki di permukaan air pun haram sekali.

    p/s:terpaksa la membawa diri ke Sg. Gabai
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Hati Seorang HAMKAMy Profile

  24. wah…rumah kak jie ada swimming pool…nak terjun gak boleh? hehe
    Jom terjah post menarik dari Mohd Isa ..Jom Memeriahkan Kejohanan Olahraga Tertutup UniMAP 2011My Profile

  25. baru2 ni sempat g tengok kura2 suami isteri berbulan madu kat Perdana Park Tanjung Aru…
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Telur direbus guna air kencingMy Profile

  26. Assalamualaikum,
    Hu hu hu ingatkan sape la kawan dia dok teman berenang tu…
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Email penipu mengaku LHDNMy Profile

  27. abesla.. kura2 tu batuk selesema nanti 😆
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..Bumi semakin marahMy Profile

  28. fuyoo..umah kakjie ada swimming pool. teringin gak nak ada swimming pool kat umah. kene tunggu anak dah besar baru bleh buat, takut anak jatuh.hehehe
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Header baru blog nas-alphalipidblogspotcomMy Profile

  29. Ini ada yang kecut sama anak-anak atau kura-kura 🙂

  30. Salam Kak Jie,

    Tak sangka rumah Kak Jie ada swimming pool. Nanti boleh la ajak kami ramai2 untuk buat gtahering kat tepi kolam yer..

    Terasa macam swimming pool party. hehe :mrgreen: 😆 😉
    Jom terjah post menarik dari Incik RestNrilekS ..Hari Kraf Kebangsaan 2011My Profile

  31. Mrs.Ayie says:

    Habislah pening kura-kura tu nanti sebab tertelan air klorin. Hehe. 😆
    Jom terjah post menarik dari Mrs.Ayie ..Merakam memoriMy Profile

  32. Itulah poasal… Kak Jie cakap kura kura tu kena demam kura-kura 😆

  33. Tak pernah lagi..sebab rumah ni level lebih tinggi dari jalan …. nak naik kat kawasan rumah ada tangga…agaknya biawak tak pandai naik tangga.

    Katak banyak kali dah… 😆

  34. Bukan………..salah tu

    Bukan swimming pool tapi immersion pool…tak celuih nak swim tapi boleh berendam saja 😆

  35. wandisini says:

    aku pun nak tumpang mandi lah
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..Gempa Bumi dan Tsunami di JepunMy Profile

  36. wah ada kolam renang… pernah ada biawak sesat tak?

  37. kak jie, baru tahu ni rumah kak jie ada swimming pool

    kalau ada sumur di ladang, boleh saya menumpang mandi..erkk :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Jadi Cikgu ni Mudah-Episod – Kontraktor DG41My Profile

  38. Salam Kak, tumpang sekaki menyampuk.

    Cuti sekolah hari yg paling bahagia buat anak2 yg bsekolah. Bagus la tak keluar mana. Smlm loji nuklear pun da meletup d jepun.ancaman radiasi akan blaku. elakkan dr terkena hujan 😐
    Jom terjah post menarik dari mekar ..Jom Belajar Membuat MacaronMy Profile

  39. hahaha..

    memang mengingatkan nostalgia maza dolu2 masa cuti sekolah..
    mau jenjalan pusing malaya org tua bukan kaya mana, kais pagi makan pagi, gitew..

    lepas membangkit getah yg lantun-lantun itew, kami berkubang di ban yg bersih lagi segar airnya.. ahaks, kampung ku nan inda.. hehehhe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Wadik Kahang si ikan pekasamMy Profile

  40. erk, takpe ye kura2 masuk air berklorin?
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Beza Air Liur dan Air Liur BasiMy Profile