Esok Untuk Siapa?

Tak sabar nak tunggu esok… 18/9/2007.
Harap² ” Kekasih Terang Sepenuh Masaku” tak lupa!


Semalam saya ponteng kelas Tadarus Al-Quran… , saya ikut suami pergi site kat Precint 10, Putrajaya buat kerja² servey untuk banglo seorang Bekas Datuk Bandaraya.

Puncak Precint 10 ada wakaf, bersantai anak² sementara tunggu siapkan kerja .
Ni kat Kolej Komuniti Mara, Sri Iskandar, Perak.

Sebagai freelance surveyor, selain dari kerja sebagai juru ukur di tapak projek tetap ( contohnya sekarang di Tapak Pelupusan Sampah Seksyen 21, Shah Alam ) , hari minggu dia akan terima juga kerja² luar untuk projek kecil. Dapat 2-3 kerja luar untuk sebulan , dapatlah juga RM 2-3K, itupun kalau payment tak sangkut². Biasalah jenis kerja dulu dah siap hantar plan drawing baru dapat bayaran. Berserah dengan Allah dan yang penting kita berusaha, rezeki dari Allah.

Selalunya kami sekeluarga akan mengikutnya dan itulah aktiviti hari minggu kami bersama. Untuk kerja² kecil seperti ini, selalunya saya atau Along yang akan menjadi chainman.

Chainman – Either of the two persons who hold a surveyor’s measuring chain.

Lain kali kalau nampak makcik cun yang agak² macam saya sedang menoropong di tepi highway tu, bunyikan hon anda…ha ha
Site kat Labis, Johor kami dapat makan mee rebus muar dan singgah Air Terjun Gunung Ledang.

  1. habis satu family jadi asst ek kak jie.. hehe..

    Bagus2.. pasnie leh bukak company anak beranak.:)

    Senang gak keja, kita bos kita la kuli kan. 😀

  2. sayda opocot…isshh..terkejut la makcik ni 😛

    ko ade nmpk org wat survey mcm rombongn cik kiah ke..site visit leh la..dtg jenguk2…mcm paham..wat2 paham 😛

    my heart

    oooo..wish kt dia ye..moga cepat besar dan berjaya

    lily he he he… korang sebut2 sangat..hari ni dah cari vanilla coke..kul 9 pagi!!!!!

    mat redo1

    huhuhu…lain kali bawa keter beso skit…nk msk site bawa kancil…sangkut la 😛

  3. piiiitttttttt…

    kereta kancil lalu…

    warnanya tak salah, hijau…

    rupa2nya pak abu…

    mengorat makcik pakai kurung hijau…

    * maap ye… merapu…

  4. ohhh .. nnt kita ingat nak gi la hujung minggu kalau lalu mana2 highway ternampak makcik nengah teropong, kita bunyi hon hon kat die …

    😛

    p/s: kak jie, kite banjer vanilla coke ?

  5. mz ponteng sehari je… cover dah hari ni sampai kul 11.30 pagi.

    sikbek tulieh chainman, tadi tu salah eja 😛

    zaman dulu ukur2 kira dlm rantai², tak de meter²..agaknya kalo skrg ni kena panggil metreman kot :p

    di mana² org panggil keje…jalan je !

    sebol tripod..he he he..beragan la kejap kakjie

    esok tu esok la..bukan hari ni, bukan semalam…tunggu la esok

    ien sediakan je bajet…!

  6. – ehem ehem. ponteng tadarus ek?
    – chainman nama dia ya?
    – jauh nya jenjalan ke perak ke johor …

  7. umi mia nampak ape..hehehe…kata abg time bujang..intai ampaian anak dara…dush..kena cubit sedas!

    ada 2-3 tips nk nengok benda tu, kalo nengok mcm tu….bapa gajah pun tak nampak…:)

  8. teringin nak teropong guna apakebendatuh ‘theodolite’…asyik nengok org teropong jer tepi jalan..besh ker….hehe

  9. bp sanggup bawa tripod je..berat ooo benda alah tu !

    cik mika lor…org kt project kelang -kapar tu bertahun²..sbb tu la tak siap²..keh keh keh…!

    khal ko jerit je mcm ko jerit kt remot kontrol astero tu

  10. wow.. ade kje part time rupenyer.best ar jie dapek berdamping ngn org2 tersyg..kegunung sama ddaki ke site sama dtemani ewah!