Press "Enter" to skip to content

Hitam Atau Putih?


Zebra berwarna hitam dan berbelang putih atau putih berbelang hitam?

Kerana soalan ini, lebih satu jam saya bersama Encik Google keluar masuk zooย  mencari info.

Saya lebih banyak luangkan masa membacaย  dari menulis blog.;-)

bila mencanangยฒ keburukan orang , adakah darjat kita naik lebih setingkat? pilih yang hitam atau putih….

 

36 Comments

  1. Selagi kita boleh mengenal warna dan membezakan warna..ia adalah lebih baik. Pada saya.

    Terus melekat di blog ini hari ini.
    Jom terjah post menarik dari azie ..Celik huruf- celik nomborMy Profile

  2. hahha.. ilmu mantik ni.. tak kiralah mana satu belangnya dahulu, yang penting daging kuda belang pun volleh di makan gitew. .hehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Garden of EdenMy Profile

  3. nurul nurul

    biasa orang akan sebut hitam dulu sebab manusia suka nampak yang buruk je dulu..kat sekolah dulu cikgu pernah buat 1 titik kat whiteboard dan cikgu tanya apa pelajar nampak..semua jawab titik hitam cikgu..!!
    sedangkan whiteboard yang putih sebesar-besar alam pelajar takde pun nak sebut..kesimpulan sebanyak mana pun kebaikan yang kita buat, sekali kita buat tak elok cepat je orang cop kita dengan yang tak elok tu..
    tapi manusia mesti ada buat silap kan..tapi mesti kita dilabel dengan yang tak elok tu je..sebab tu orang tua-tua ada pesan..buat baik pada-pada buat jahat jangan sekali..betul gak kan..

  4. Kalau putih hitam melambangkan baik dan jahat baik pilih putih..
    tapi kalau nak pilih hitam pun terpulanglah.. masing2 ada jalan sendiri. tak gitu kak jie?

  5. Kujie,
    Tiba-tiba je teringat lagu lama Sheila Majid,hitam putih kehidupan. ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..UptownMy Profile

  6. Aduhai soalan Kak Jie pelik-pelik tapi apa yang saya tahu setiap kuda belang tidak sama pattern belang antara satu sama lain. ๐Ÿ™‚

  7. Assalamualaikum,
    Sehitam manapun manusia itu, tetap ada jua putihnya. Seputih manapun insan, akan ada jua hitamnya…hanya bagaimana dia warnakan kedua-dua gabungan itu yang tentukan bagaimana dia dipandang.
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Bila Aku Kagumi Anwar IbrahimMy Profile

  8. resmi alam..punya hitam dan putih..lakarannya adalah pilihan kita. semestinya bukan nasib(tanda seru)
    Jom terjah post menarik dari faezah hannah^^ ..Busykah akuMy Profile

  9. denaihati denaihati

    hitam putih kehidupan memang tak dapat dihilangkan kekadang ada yg utamakan hitam dan ada yg utamakan putih dan ada juga yg dua alam kejap hitam kejap puti.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..F1 Malaysia Grand Prix 2011My Profile

  10. saLoma saLoma

    suka si zebra bila kakjie sanggup google pasal dia.. :mrgreen:

    mungkin lah dalam putih ada hitam, sebab putih tu suci, hitam tu selalu macam watak2 jahat. baik macam mana sekalipun, kadang2 ada terasa nak jadi jahat.. tak pun, dalam hitam ada putih, sebab kita berharap jahat macam mana pun, mungkin ada harapan lagi kot nak jadi baik..

    bila mengata pasal orang, darjat tak naik. tapi kepuasan hati tu mungkin naik, sambil2 berat kat bahu kiri pun naik.. sebabtu kalau lenguh2 bahu kiri, bawak2 la kurangkan bercakap hal bukan2 ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari saLoma ..sindir menyindir amalan kitaMy Profile

  11. mekar mekar

    Hitam dan putih saling berkait rapat.tak kira dalam kehidupan, berpakaian atau hiasan dalaman. Kalau bercantum kedua-duanya nampak secocok

    psst: tema ruang tamu di rumah mekar adalah hitam putih ๐Ÿ˜†

  12. wanmus wanmus

    rasanya putih kalau x silap sebab rasanya pernah terbaca dan dikatakan jalur putih lebih banyak..betul ke x, tak gi kira lagi..hehe
    Jom terjah post menarik dari wanmus ..Why Galaxy Tab 101 And Not iPad 2!!My Profile

  13. diri kita sentiasa lebih baik di mata sendiri… itu yang menjadi payahnya
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..cikgu normah puspaMy Profile

  14. hi kak kujie. u’ve found me. itam putih kehidupan katakan hehe.. anyway kak kujie, ur little brother ni dah muncul kembali ke alam blogging. ๐Ÿ™‚

    haha mungkin mesej ni berasap je lebih pastu senyap balik kan haha

  15. Jadi apa jawapannya???
    itam??
    putih??
    PINK agaknya??? hahahahah

    senang jawapannya belang hitam putih….
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Akhirnya- berakhir jugaMy Profile

  16. muhammad fakhruddin muhammad fakhruddin

    Sebenarnya warna yang dilihat dari mata kita berbeza dengan warna yang dilihat oleh mata haiwan. Contoh mudah kita dapati banyak ikan berwarna terang dan menarik sebagai penyamaran dari pemangsa.

    Saya pun kena baca dulu baru dapat ayat untuk tulis blog ๐Ÿ˜‰
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Merong Mahawangsa Jelmaan Al-FatehMy Profile

  17. yonna yonna

    dlm diri lebih banyak hitam ๐Ÿ˜•
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Belah UbatMy Profile

  18. Nadri Nadri

    soalan ini mmg memerlukan kita befikir di luar kotak…tp rasanya kedua2 warna pun boleh..bknkah Hitam & Putih kehidupan…
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..Write Essay ProfessionallyMy Profile

  19. azura azura

    Sama ada putih berbelang hitam atau hitam berbelang putih tidak salah dari segi tatabahasa. Jika keliru, kita ambil jalan tengah, Zebra adalah haiwan yang bercorak berbelang hitam dan putih.
    Jom terjah post menarik dari azura ..Bila rambut saya sudah ala-ala MarimarMy Profile

  20. SHIMI SHIMI

    black and white la kak

  21. putih dulu sbb dari putih nk kaler ke hitam lancar je.
    cuba kalau hitam dulu, pastu putih.
    jadi zebra hitam kelabu t*** a***** :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari jemarioren ..StatCounter berwajah baruMy Profile

Comments are closed.