Hitam Atau Putih?


Zebra berwarna hitam dan berbelang putih atau putih berbelang hitam?

Kerana soalan ini, lebih satu jam saya bersama Encik Google keluar masuk zooย  mencari info.

Saya lebih banyak luangkan masa membacaย  dari menulis blog.;-)

bila mencanangยฒ keburukan orang , adakah darjat kita naik lebih setingkat? pilih yang hitam atau putih….

 

36 Replies to “Hitam Atau Putih?”

  1. biasa orang akan sebut hitam dulu sebab manusia suka nampak yang buruk je dulu..kat sekolah dulu cikgu pernah buat 1 titik kat whiteboard dan cikgu tanya apa pelajar nampak..semua jawab titik hitam cikgu..!!
    sedangkan whiteboard yang putih sebesar-besar alam pelajar takde pun nak sebut..kesimpulan sebanyak mana pun kebaikan yang kita buat, sekali kita buat tak elok cepat je orang cop kita dengan yang tak elok tu..
    tapi manusia mesti ada buat silap kan..tapi mesti kita dilabel dengan yang tak elok tu je..sebab tu orang tua-tua ada pesan..buat baik pada-pada buat jahat jangan sekali..betul gak kan..

  2. Kalau putih hitam melambangkan baik dan jahat baik pilih putih..
    tapi kalau nak pilih hitam pun terpulanglah.. masing2 ada jalan sendiri. tak gitu kak jie?

  3. Aduhai soalan Kak Jie pelik-pelik tapi apa yang saya tahu setiap kuda belang tidak sama pattern belang antara satu sama lain. ๐Ÿ™‚

  4. Assalamualaikum,
    Sehitam manapun manusia itu, tetap ada jua putihnya. Seputih manapun insan, akan ada jua hitamnya…hanya bagaimana dia warnakan kedua-dua gabungan itu yang tentukan bagaimana dia dipandang.
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Bila Aku Kagumi Anwar IbrahimMy Profile

  5. hitam putih kehidupan memang tak dapat dihilangkan kekadang ada yg utamakan hitam dan ada yg utamakan putih dan ada juga yg dua alam kejap hitam kejap puti.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..F1 Malaysia Grand Prix 2011My Profile

  6. suka si zebra bila kakjie sanggup google pasal dia.. :mrgreen:

    mungkin lah dalam putih ada hitam, sebab putih tu suci, hitam tu selalu macam watak2 jahat. baik macam mana sekalipun, kadang2 ada terasa nak jadi jahat.. tak pun, dalam hitam ada putih, sebab kita berharap jahat macam mana pun, mungkin ada harapan lagi kot nak jadi baik..

    bila mengata pasal orang, darjat tak naik. tapi kepuasan hati tu mungkin naik, sambil2 berat kat bahu kiri pun naik.. sebabtu kalau lenguh2 bahu kiri, bawak2 la kurangkan bercakap hal bukan2 ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari saLoma ..sindir menyindir amalan kitaMy Profile

  7. Hitam dan putih saling berkait rapat.tak kira dalam kehidupan, berpakaian atau hiasan dalaman. Kalau bercantum kedua-duanya nampak secocok

    psst: tema ruang tamu di rumah mekar adalah hitam putih ๐Ÿ˜†

  8. hi kak kujie. u’ve found me. itam putih kehidupan katakan hehe.. anyway kak kujie, ur little brother ni dah muncul kembali ke alam blogging. ๐Ÿ™‚

    haha mungkin mesej ni berasap je lebih pastu senyap balik kan haha

  9. Sebenarnya warna yang dilihat dari mata kita berbeza dengan warna yang dilihat oleh mata haiwan. Contoh mudah kita dapati banyak ikan berwarna terang dan menarik sebagai penyamaran dari pemangsa.

    Saya pun kena baca dulu baru dapat ayat untuk tulis blog ๐Ÿ˜‰
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Merong Mahawangsa Jelmaan Al-FatehMy Profile

Comments are closed.