Ingin Jadi Yang Pertama Share Di Facebook

jurugambar

 

Keluarga kami besar. Tahun ini kesemuanya dapat berkumpul serentak pada hari raya pertama. Mak ada 11 orang anak , 8 orang menantu, 23 cucu. Seorang cucu, cucu menantu dan cicit tidak bersama kali ini.

Tradisi keluarga kami – ada tazkirah, tahlil dan doa selamat di pagi Aidilfitri

Tradisi kami setiap tahun di pagi raya mesti  berkumpul , ada tazkirah, baca tahlil dan doa selamat. Selepas itu sesi bersalaman dan memohon maaf bersama.  Penuh ruang rumah mak dengan gelak tawa dan airmata.

bersalaman di hari raya Bersalaman, mohon ampun salah dan silap mengikut urutan dari tua ke muda. Waktu ini anak-anak paling ceria, duit raya bertukar tangan

Tentatif diteruskan dengan acara bergambar. Bila keluarga besar, sejam pun belum tentu selesai untuk acara ini.

Sejak akhir-akhir ini, aksi seperti diatas semakin kerap kita lihat. Mssing-masing bersmartphone ada kamera. Masing-masing ingin jadi orang pertama share di facebook atau muatnaik di instragram.

 

duck face embah…. jom buat duckface, nanti dapat 5 days MC!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. sangat ramai. orang dulu2 anak ramai keluarga pun meriah. orang sekarang macam susah nak jumpa anak ramai2. sibuk? kerja? hehe
    Jom terjah post menarik dari Izwanyusof ..Sekali Berkawan Selamanya BersahabatMy Profile

  2. embah… jawa? ^_^
    Jom terjah post menarik dari HAdira Kifly ..Perhaps….My Profile

  3. Seluruh anggota keluarga besar dapat berkumpul suatu hal yang sangat membahagiakan. Semoga tak hanya terjadi pada saat merayakan lebasan saja, semoga jalinan tetap terjaga meski di hari biasa..
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Toilet Motor, Motor Ramah Lingkungan berbahan bakar Limbah dan KotoranMy Profile

  4. memang jadi trend dan kebiasaan dah sekarang.. ambil gambar.. share kaT FB.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari KiD ..Mads Market Hanis Zalikha bersama Shakiddo.comMy Profile

  5. amat sukar sebenarnya nak temui suasana mcam ni..kadang2 adik beradik payh nak balik..emm menarik betul perayaan dalam keluarga kak jie..siap bacaan tahlil..hehe
    Jom terjah post menarik dari Hafizul ..Wordless Wednesday #27 – Usah Di Kenang Barang Yang LamaMy Profile

  6. Betul tu.. Dengan kecanggihan teknologi yang ada sekarang ni semua orang boleh menjadi yang pertama untuk memuat naik gambar di internet.. Good Luck for the Contest..
    Jom terjah post menarik dari Anuar ..Rahsia Kejayaan Pemenang Top 5 Contest SEO Eyriqazz Vs DenaihatiMy Profile

  7. bila nenek dah takde tak meriah sangat suasana.. lagipun tahun nie ila tak raya.. ada kematian ..
    Jom terjah post menarik dari ilasaleh/baby/mama amana&arief ..Mama, bila nak belanja kek? @ Secret Recipe, AlamandaMy Profile

  8. Tak sempat nak berposing mcm ni kakjie..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Review Buku : Tip Asas Fotografi Digital (DSLR)My Profile

  9. Keluarga besar ni, bagus sekali kalo punya fb satu sama lain bisa mudah dalam berhubungan
    Jom terjah post menarik dari Ramzi ..Cara Membuat Dan Memasang Artikel Terkait / Related Post Disertai LogoMy Profile

  10. Keluarga jun kecik ja 6 beradik tapi tu pun jarang2 dapat berposing bagai coz balik je solat raya rumah nenek kat sebelah dah penuh dengan sanak saudara so disitu jadi ke utamaan.

    Saya mengimpikan saat2 macam tu. Keluarga besar yang tidak melupakan tuntutan agama.
    Jom terjah post menarik dari JunAina ..Abang Rindu PadamuMy Profile

  11. saya tak add adik-adik sepupu saya dekat facebook ke twitter ke.. tak tahu la diorang ada upload gambar raya ke tak hehehe
    Jom terjah post menarik dari topo ..5 Tahun Perjalanan Hidup Sebagai Seorang Penulis Blog: Episod 1My Profile

  12. wah contest best nih
    Jom terjah post menarik dari Juan ..Resepi Satay Ayam – Pilihan Selera MalaysiaMy Profile

  13. good luck kak jie, nice pic 🙂
    Jom terjah post menarik dari donnyien ..Target BloggingMy Profile

  14. salah satu keindahan dalam berkeluarga besar…:-)
    Jom terjah post menarik dari JMR ..PRIORITYMy Profile

  15. Sudah macam acara karpet merah. Ramai fotograf yang hendak mengambil gambar terbaik selebriti. 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Selamat Hari Lahir Abang KoningMy Profile

  16. Zaman sekarang ni, orang muda lagi banyak guna laman sosial macam FB, Twttier, instagram ni. Kalau mak bapak ni, biasanya ada smartphone pun tak pakai sangat fungsi sosial. Biasanya guna GPS, emel dah chat whatsapp atau viber ja bila perlu.
    Jom terjah post menarik dari Naziman ..Modal ikan kecil untuk ikan besarMy Profile

  17. saya pakai E72 je..heheh..sekadar tangkap boleh
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..WW-SenyumlahMy Profile

  18. Keluarga saya masih di tahap smartphone bagi acara ini..belum ada yang muncul dengan DSLR..mungkinkah saya yang akan menjadi pelopor?.. 😀
    Jom terjah post menarik dari Hairul Azni ..Saya Seorang Yang Sangat Suka Menulis Di BlogMy Profile

  19. Family kami belum sampai ke tahap ni. Yg ada FB n Twitter anak2 je yg mak bapak beberaoa orang je.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 Drop TestMy Profile