Jaminan Seumur Hidup Tingkap Kuasa Proton

power window proton mudah rosak

Saya di Proton Service Rawang untuk service 15K kilometer. Cik ‘Fauziah Lawa’ tu baru balik dari Perlis. Kakak ipar saya pinjam, pergi Konvo anaknya di Uitm Arau.

Berada di dalam bilik menunggu, saya terbaca keratan akhbar mengenai Jaminan Seumur Hidup Power Window Proton mulai 1 September 2011. Proton memang cukup sinonim dengan masalah power window ( tingkap kuasa ) sebelum ini.

Diharap jaminan tersebut dapat menghentikan persepsi negatif orang ramai terhadap kualiti Proton terutamanya power window mereka.

Semoga ini bukan saja sekadar ucapan hebahan media tetapi perlaksanaan yang bersungguh-sungguh untuk menarik minat lebih ramai bakal pembeli. Jaminan tersebut perlu mendapat kerjasama dari bahagian pembekal alat ganti supaya pelanggan tidak perlu menunggu terlalu lama untuk mendapatkan alat ganti.

Saya bercakap dari pengalaman sendiri kerana pusat service yang menghantar permohonan alat ganti untuk lampu depan Saga FL saya sejak sebulan lepas masih belum menerima alat ganti sehingga sekarang.

Saya juga menghubungi Proton Customer Care melalui laman web mereka dan mendapat email balasan untuk bersabar dan menunggu. Saya bukan seorang yang suka mendengar cakap-cakap orang tanpa pengalaman mereka sendiri.

EDIT: Ini keratan media dari laman web Proton

Edit : Ini pula petikan dari laman web Proton Edar.

Terms and conditions:

The Lifetime Warranty is defined as ten (10) years of a customer’s vehicle age or 250,000km from the car registration date (whichever comes first).

The warranty is subject to full compliance of the recommended periodical service maintenance as specified in the Service Booklet to be conducted at any authorised PROTON service centre.

Any Proton car model that is registered before 31 August 2011 and is still under the manufacturer’s warranty will require a valid Power Window System Warranty Registration.

The Power Window Lifetime Warranty covers only four (4) components of the power window mechanism; run channel, power window motor, door regulator and power window switch.

Power Window Lifetime Warranty is claimable at all authorised PROTON service centres.

*Power Window Lifetime Warranty is only applicable to the Malaysian market.

tiap orang ada pengalaman tersendiri ….dan saya sedang menunggu janji manismu

Posted with WordPress for BlackBerry.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. mcm xdpt je. huhu πŸ˜‰
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Alas Kaki Daripada Lumut Hidup Oleh Nguyen La ChanhMy Profile

  2. cakap biar serupa bikin, baru orang yakin πŸ˜‰
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Alas Kaki Daripada Lumut Hidup Oleh Nguyen La ChanhMy Profile

  3. mudah-mudahan ok la lepas ni.

  4. si pembuat banner says:

    herm mana tak nya seumur hidup.kadangkala tingkap kuasa diorang tu tak berapa tahan sangat kualitinya

  5. Assalamualaikum,
    Jangan lupa pula, Jaminan seumur hidup itu…hanya, 10 tahun. Tempoh tu pun dah cukup andai memang benar2 dijamin hak pengguna tidak diabaikan dalam masa tu.
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Aidiladha 2011 Diraikan Pada Ahad, 6 Oktober 2011My Profile

  6. Assalamualaikum,
    panjang bebenornya ehem cik abang ni la la la
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Aidiladha 2011 Diraikan Pada Ahad, 6 Oktober 2011My Profile

  7. Maaf, bukan sengaja nak kutuk tapi kualiti yang dicari seolah-olah berada di celahan gigi. Hak pembeli di anak tiri. Pengguna membayar untuk dapatkan yang terbaik..
    Jom terjah post menarik dari iLa ..Lunch di Pizza HutMy Profile

  8. Pengalaman paling manis dengan Proton; warranty Auto cruise yang ditunggu sejak tahun kedua sehingga kini dah nak masuk tahun ke 7, masih belum kunjung tiba. jadinya, biarkan saja cruise itu dengan labu-labunya… power window sudah jadi sejarah daa..
    Jom terjah post menarik dari iLa ..Nak bagi ke tak ni?My Profile

  9. Baru jumla bos Proton di Program Raudhah Di Hatiku Masjid al Falah minggu lepas. Sempat bincang nak buka kedai spare part ptoton kat Pekanbaru.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Plugin Waktu Solat WordPress dan Blogspot dilepaskanMy Profile

  10. Lecturer saya pernah cerita pasal power window Proton ni..
    Dikatakan CEO Proton sebelum ini pernah mengarahkan supaya pembekal power window ni ditukar..
    Tapi akhirnya CEO proton tu yang bertukar sedangkan pembekal tu masih kekal sehingga sekarang..
    Dan pemilik syarikat pembekal itu merupakan adik salah seorang ahli politik di Malaysia..

    Di manakah silapnya :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Happy Birthday Fndrocka!My Profile

  11. hrmmmmm :roll: :roll: :roll: susah nak cakap tapi ikut luck jugak kadang kala pakai kereta import pon ada masalah jugak….cuma sebagai pengguna kena pertimbangkan … teringat kat beriani gam putrajaya ada tanah perkuburan kereta alfa romeo
    Jom terjah post menarik dari azam ..Percubaan MenjadiMy Profile

  12. salam..
    harap dengan ada jaminan ni, xda suara2 sumbang yag kutuk proton lagi..bosan asyik dengar orang kita memperlekehkan kereta sendiri

  13. tapi proton tu macam susah nak kikis pandangan orang tentang isu power window. kesian pula
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bahaya Spa IkanMy Profile

  14. harap-haraplah dorang bagi jaminan tu..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Ladang Teh SabahMy Profile

  15. lain kali renew insuran.. nak cover semua cerminlah nampaknya..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Mat Kelapa – Antara Kelapa Muda Paling Mahal Di MalaysiaMy Profile

  16. aku pun rasa kecewa juga ni.. harapa-harap tak jadi kes rosak ni..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Desa Cattle Farm Umpama β€˜New Zealand’ MalaysiaMy Profile

  17. pernah juga merasa angin sepoi-sepoi bahasa kerana power window kereta rosak…
    nasib baik proton ganti cepat..
    kalaulah musim hujan.. tak tahulah apa akan terjadi..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Hinava, Makanan Tradisi Kaum Kadazan-DusunMy Profile

  18. kereta kak jie pun…tarikh daftar 03/03/2011 – harap2 tak ada masalah nanti πŸ™
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bahaya Spa IkanMy Profile

  19. eeee………….. encik SAGA – Saipul Gagah nie :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bahaya Spa IkanMy Profile

  20. insurans cover juga ke masalah power window, rasanya utk kerosakkan pada cermin tingkap je kot… sbb kak jie pun tambah insurans utk cermin tingkap juga
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bahaya Spa IkanMy Profile

  21. sebab dalam ruangan url awak isikan blogkuning bukan robotkuning… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jaminan Seumur Hidup Tingkap Kuasa ProtonMy Profile

  22. ok tunggu dan lihat , saya tak layak nak claim apa2 dah dr proton πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Mary Kay – Percuma Facial & MakeOver Wajah Di Seluruh NegaraMy Profile

  23. ek..kenapa bila post..catatan pertama tu point ke -> http://blogkuning.blogspot.com..hahaha..patutnya http://robotkuning.blogspot.com..uisk..cemas ni cemas..:P
    Jom terjah post menarik dari robotkuning ..MUAMMAR GADDAFI MESSAGE | MESEJ MUAMMAR GADDAFI | WORLDMy Profile

  24. bukan proton je kak..perodua pun dengan masalahnya juga..2..3 orang dah rakan-rakan yang cermin kereta produa berbunyi kuat jika tidak dinaikkan rapat..termasuklah saya..nak tak nak kenalah dinaikkan juga..membazir aircond sungguh..hahaha πŸ˜†
    Jom terjah post menarik dari robotkuning ..Catatan PertamaMy Profile

  25. Masalah power window ni macam tak berkesudahan
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..3 Perkataan Inggeris Yang Bahaya..!!My Profile

  26. Sy nak tunggu perodua pula bg jaminan seumur hidup utk power windows
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Dari puteri resort melaka ke klinik bukit changgangMy Profile

  27. saya tidak pakai Fauziah Lawa..tapi edisi sebelum tu..setakat ni masih belum ada leh apa-apa major problem..cuma ada la problem sikit pasal ekon..hope jgn le jadi apa-apa..

    same like me..dah service 15K..hehehe..cayalah..Kak Jie pakai keter sama brand.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari reezluv ..Pencarian 20 Blogger Untuk Menjadi Featured BlogMy Profile

  28. syafiq_lomotech says:

    ehem kro ehem ni ehem atau ehem kon ehem trak ehem tak ehem ha ehem bis ehem la ehem gi ehem

    sila buang ehem
    Jom terjah post menarik dari syafiq_lomotech ..Eye At The SkyMy Profile

  29. saya ambil insuran cover cermin sekali…. 😳
    Jom terjah post menarik dari azura ..Syarat meminang Puteri Gunung LedangMy Profile

  30. kadang2 wakil servie ni pantas dan efficient..kdg2 x..mungkin lain tmpt lain perangai..:)
    Jom terjah post menarik dari derus ..Join Giveaway Yanmieonline.comMy Profile

  31. Kereta Gen2 saya tidak termasuk jaminan alat ganti power window kerana dibeli sebelum 1 Sept 2011. Mula-mula gembira apabila ada dengar ada jaminan rupanya ada tahun yang dibeli sahaja layak

  32. janji tinggal janji…camni la proton buat perniagaan sejak 25tahun yang lalu. hampeh!
    Jom terjah post menarik dari arena84 ..Harta Pusaka Nenek (Serius Lawak!)My Profile

  33. nak pinjam ‘Fauziah Lawa’ dalam sebulan dua boleh tak….kat sini tak ade la.
    Jom terjah post menarik dari ann ..Air SabarMy Profile

  34. harapΒ² servis sentiasa ditingkatkan..mcm mana nak org sokong barangan tempatan kalau macam tu kan?

    khamis mi servis 60k kt proton..hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Bersama Artis Muadz Dzulfekli Tajaan EQurban.comMy Profile

  35. Pacifista says:

    temper je.aritu bila buat power window kena bayar.tak sampai 2 bulan,keluar pulak statement power window free.maunya tak hangin.kenapa la diorang tak bagitau nak free tak lama lagi.huhu…alahai proton… πŸ™
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Akhbar Berita Hari Cuti EsokMy Profile

  36. Apa nak buat. Sabar je lah !
    Lagipun memang dah lama dengar pasal service proton yang tidak memuaskan .. So, tgk la lps nie. Mungkin ada pembaharuan dlm service mereka.
    Jom terjah post menarik dari anastasyea ..Remove Perkataan Said Dalam Blogger Comments FormMy Profile

  37. Tunggu dan lihat. =)

  38. Moga2 cepatlah tiba alat ganti tu.
    Yang Zara musykil, kalau betul tingkap tu sangat bermasalah, kenapa dia tak cari pengeluar/pembekal baru eh?

    =.=”
    Jom terjah post menarik dari Lord Zara ..[Ulasan] : Ngeri dan Zombijaya – Novel FixiMy Profile