Jaminan Seumur Hidup Tingkap Kuasa Proton

power window proton mudah rosak

Saya di Proton Service Rawang untuk service 15K kilometer. Cik ‘Fauziah Lawa’ tu baru balik dari Perlis. Kakak ipar saya pinjam, pergi Konvo anaknya di Uitm Arau.

Berada di dalam bilik menunggu, saya terbaca keratan akhbar mengenai Jaminan Seumur Hidup Power Window Proton mulai 1 September 2011. Proton memang cukup sinonim dengan masalah power window ( tingkap kuasa ) sebelum ini.

Diharap jaminan tersebut dapat menghentikan persepsi negatif orang ramai terhadap kualiti Proton terutamanya power window mereka.

Semoga ini bukan saja sekadar ucapan hebahan media tetapi perlaksanaan yang bersungguh-sungguh untuk menarik minat lebih ramai bakal pembeli. Jaminan tersebut perlu mendapat kerjasama dari bahagian pembekal alat ganti supaya pelanggan tidak perlu menunggu terlalu lama untuk mendapatkan alat ganti.

Saya bercakap dari pengalaman sendiri kerana pusat service yang menghantar permohonan alat ganti untuk lampu depan Saga FL saya sejak sebulan lepas masih belum menerima alat ganti sehingga sekarang.

Saya juga menghubungi Proton Customer Care melalui laman web mereka dan mendapat email balasan untuk bersabar dan menunggu. Saya bukan seorang yang suka mendengar cakap-cakap orang tanpa pengalaman mereka sendiri.

EDIT: Ini keratan media dari laman web Proton

Edit : Ini pula petikan dari laman web Proton Edar.

Terms and conditions:

The Lifetime Warranty is defined as ten (10) years of a customer’s vehicle age or 250,000km from the car registration date (whichever comes first).

The warranty is subject to full compliance of the recommended periodical service maintenance as specified in the Service Booklet to be conducted at any authorised PROTON service centre.

Any Proton car model that is registered before 31 August 2011 and is still under the manufacturer’s warranty will require a valid Power Window System Warranty Registration.

The Power Window Lifetime Warranty covers only four (4) components of the power window mechanism; run channel, power window motor, door regulator and power window switch.

Power Window Lifetime Warranty is claimable at all authorised PROTON service centres.

*Power Window Lifetime Warranty is only applicable to the Malaysian market.

tiap orang ada pengalaman tersendiri ….dan saya sedang menunggu janji manismu

Posted with WordPress for BlackBerry.

38 Replies to “Jaminan Seumur Hidup Tingkap Kuasa Proton”

  1. herm mana tak nya seumur hidup.kadangkala tingkap kuasa diorang tu tak berapa tahan sangat kualitinya

  2. Maaf, bukan sengaja nak kutuk tapi kualiti yang dicari seolah-olah berada di celahan gigi. Hak pembeli di anak tiri. Pengguna membayar untuk dapatkan yang terbaik..
    Jom terjah post menarik dari iLa ..Lunch di Pizza HutMy Profile

  3. Pengalaman paling manis dengan Proton; warranty Auto cruise yang ditunggu sejak tahun kedua sehingga kini dah nak masuk tahun ke 7, masih belum kunjung tiba. jadinya, biarkan saja cruise itu dengan labu-labunya… power window sudah jadi sejarah daa..
    Jom terjah post menarik dari iLa ..Nak bagi ke tak ni?My Profile

  4. Lecturer saya pernah cerita pasal power window Proton ni..
    Dikatakan CEO Proton sebelum ini pernah mengarahkan supaya pembekal power window ni ditukar..
    Tapi akhirnya CEO proton tu yang bertukar sedangkan pembekal tu masih kekal sehingga sekarang..
    Dan pemilik syarikat pembekal itu merupakan adik salah seorang ahli politik di Malaysia..

    Di manakah silapnya :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Happy Birthday Fndrocka!My Profile

  5. hrmmmmm 🙄 🙄 🙄 susah nak cakap tapi ikut luck jugak kadang kala pakai kereta import pon ada masalah jugak….cuma sebagai pengguna kena pertimbangkan … teringat kat beriani gam putrajaya ada tanah perkuburan kereta alfa romeo
    Jom terjah post menarik dari azam ..Percubaan MenjadiMy Profile

  6. salam..
    harap dengan ada jaminan ni, xda suara2 sumbang yag kutuk proton lagi..bosan asyik dengar orang kita memperlekehkan kereta sendiri

  7. insurans cover juga ke masalah power window, rasanya utk kerosakkan pada cermin tingkap je kot… sbb kak jie pun tambah insurans utk cermin tingkap juga
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bahaya Spa IkanMy Profile

  8. bukan proton je kak..perodua pun dengan masalahnya juga..2..3 orang dah rakan-rakan yang cermin kereta produa berbunyi kuat jika tidak dinaikkan rapat..termasuklah saya..nak tak nak kenalah dinaikkan juga..membazir aircond sungguh..hahaha 😆
    Jom terjah post menarik dari robotkuning ..Catatan PertamaMy Profile

  9. saya tidak pakai Fauziah Lawa..tapi edisi sebelum tu..setakat ni masih belum ada leh apa-apa major problem..cuma ada la problem sikit pasal ekon..hope jgn le jadi apa-apa..

    same like me..dah service 15K..hehehe..cayalah..Kak Jie pakai keter sama brand.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari reezluv ..Pencarian 20 Blogger Untuk Menjadi Featured BlogMy Profile

  10. ehem kro ehem ni ehem atau ehem kon ehem trak ehem tak ehem ha ehem bis ehem la ehem gi ehem

    sila buang ehem
    Jom terjah post menarik dari syafiq_lomotech ..Eye At The SkyMy Profile

  11. Kereta Gen2 saya tidak termasuk jaminan alat ganti power window kerana dibeli sebelum 1 Sept 2011. Mula-mula gembira apabila ada dengar ada jaminan rupanya ada tahun yang dibeli sahaja layak

  12. temper je.aritu bila buat power window kena bayar.tak sampai 2 bulan,keluar pulak statement power window free.maunya tak hangin.kenapa la diorang tak bagitau nak free tak lama lagi.huhu…alahai proton… 🙁
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Akhbar Berita Hari Cuti EsokMy Profile

Comments are closed.