Jom jadi lebah….

Saya terkenang satu komen dari Uncle Yeop pada topik saya Lelaki Melayu Bermasalah

Kata² ini tepat dan menarik untuk kita renungi bersama…

Orang bijak pandai kata, kita ni kena jadi macam lebah…kat mana2 saja dia pergi, dia akan cari bunga untuk hasilkan madu… jangan jadi resmi lalat, kat mana2 dia pergi, dia akan cari kekotoran… orang yang hatinya bersih, akan mencari kebaikan pada suasana di sekelilingnya… orang yang hatinya busuk, akan hanya nampak keburukan kat mana2 dia berada…

Itula hakikatnya, kengkadang kita mudah menuduh & mencerca tapi tak reti cara nak mendidik dan membaiki apa2 yang kurang…

p/s.. rasa bersalah dengan uncle sebab dia jemput saya jadi Authors Bersama tetapi saya jarang buat entri kat blog dia…maafkan mama ye uncle…

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. DUNIABUDIN says:

    Jie.. Dahlan ni pelik sikit. Lebah lain cari bunga untuk dapat madu. Dia ajak aku cari madu pulak… nak buat cari madu kalau tidak untuk buat anak. Betul tak daklan…. Bahaya kan Jie…?

  2. Azlanlin – semua lebah terhasil kerana ” ratu lebah” kecuali lebah sintetik….hahahaha

    qualiti ‘madu’ bergantung dari mana lebah tersebut memperolehi sumber ‘bunga’nya.

    mgkn ‘madu sintetik’ yang terhasil dari perkembangan teknologi boleh juga dijadikan penawar kerana madu ini bukannya palsu tetapi ianya berfungsi sebagai ‘pemanis’ yang rendah kalori untuk mereka yang berdiet gula dan memiliki nutrien yang terkawal.

    Boleh di adjust mengikut ‘keperluan’ dan ‘keguaan ‘ yang sepatutnya…

    hahahah..faham ke daklan?

  3. azlanlin says:

    To Jie:

    Nampak gayanya kena cari “ratu lebah”…baru boleh dpt “madu” berkualiti utk dijadikan “penawar”..tak gitu Jie? ngeh..ngeh..ngeh..

  4. DakLan – kalau nak cari, cari yg berqualiti dan mengikut pengetahuan saya madu yg berqualiti adalah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga…heheheh…kat malaysia susah nak dapat musim mcm tu…jadi kena berusaha dan menilai mana “madu” yang betul² dapat menjadi penawar.

    ajaklah PakNgah & PakTeh sekali..hehehehe..

    muadzlife – madu mmg baik utk mcm2 jenis penyakit…

    erk….baju kalis rindu ade tak?

    tul tu ..jadi lebah..selalu berbuat kebaikan tetapi sesekali kena kacau….lari masuk sungai lahhhh…:p

    ziana – masalah kakjie, lalat ni dia tak dtg hurung kat blog kakjie tetapi dia cari pasal kat rumah orang…tu yg susah tu..sebab kakjie ni sopan santun gitu..tau adat2 tak boleh nk buat kecoh kat rumah org…hehehehehe

  5. ita.itu – hehehehe..perempuan sinonim dgn bunga!

    lalat…errrr…sapa pun tak suka.

    combi – tapi lalat pun ade kegunaan dia sbb tu dicipta Tuhan…kan…

    dugaan utk manusia…mungkin.

    ewahh…pesan2 bagai2 tu..kasut tak moh pesan ke..nengok depa shopping kasut sekontena tu :p

    arin – dah..dah dpt dah…cari selongkar kat blog Arin tak jumpa…rupanya sepupu

  6. lalat?
    ermmm…
    susah laa ngan lalat nih kakjie..
    dah adik bradik langau..
    bising sane sini..

    mama combi…
    sini kakdik x jmpe lg baju kalis lalatz…kalau ade nnt kakdik tgk2 kan ek?
    baju hujan ade laa..
    hehehehe

  7. muadzlife says:

    madu elok wat ubat lelah 🙂

    combi.. oo dasat kat sana ek..x lut tu..:P

    takpa x yah beli baju kalis lalat sbb lalatzes kerumun hati busuk ajer…

    sbb tu kalo combi beli hati ayam jgn letak lua lama2…nnt lalat dtg..ahaks 😛

    tapi stuj gaks..kalo jadik lebah mmg mmbuat kebaikan,..tapi jgn coba2 kaco..tettt kene sengat ..

  8. azlanlin says:

    DakLan dan Bro Budin nak cari “madu”….boleh? hehehhehe

  9. Dah dapat link tuh ye kak jie?..anasdila tuh my cousin..

  10. echah_syed says:

    lalatz dgn lalats sama ekk???

    kat blogspera ni pun byk lalatz ke? **senyum sumbing**

    nak pesan dgn kakdik n maksu tolong belikan baju kalis lalatz kat frankfurt..bole??

    yg local punyer dia dah tak lut :p

  11. ita.itu says:

    ohh sy suka bunga..tp x suka lalat..haha..