Kenal Jiran Anda?

Entri ini menjawap soalan Arin – How Well Do You Know Your Neighbours?

Mula-mula icon bintang kuning no # 1 – itu rumah saya – sebelah tepi rumah seorang pembaca berita popular sedikit masa dulu. Tak bolehlah saya mention siapa dia tetapi generasi saya mesti kenal. Anak ada 4 tetapi hanya anak bujang bongsu dia saja yang menetap bersama ibubapa.  Isteri beliau mengidap Parkinson.

Baris rumah kami di hujung sekali rumah seorang kapten dan isterinya seorang jururawat.  Dibelakangya rumah kapten ,  cikgu mengajar di Batang Kali.

Belakang rumah saya – makcik perak – saya paling suka dengar dia berleter dalam bahasa perak yang pekat. Selalu hulur-hulur kuih melalui pintu belakang rumah.  Punyalah sedap dia berleter sampai pernah sekali saya siap bawa kerusi semata-mata nak dengar ayat berirama tersebut .

Sebelah rumah makcik perak, rumah seorang juru ukur berlesen, ada kompeni sendiri.

Baris depan rumah saya Ani Din dengan 30 ekor kucing-kucingnya,  Nora isteri Azman yang hanya nampak bila dia keluar hantar anak ke sekolah, Bakar yang selalu bawa anak comelnya bersiar-siar  ,  Eda yang emaknya tidak sihat sekarang dan hujung sekali  Kak Aya yan baru terima menantu.

Icon bintang kuning # 2 – Kakak ipar saya yang no.2 .  Suaminya kakitangan Darul Quran KKB, di sebelahnya rumah Seha dan Kak Limah.   Baris depan rumahnya , tokey kambing ( selalu beli susu segar ) – lorong ni ada ramai cikgu .

Icon bintang kuning # 3 – adik ipar saya yang no 9 .  Dia duduk di PJ .  Entah bila nak pindah sini walau rumahnya dah hampir penuh dengan baran .  Depan rumah dia Tengku saudara seorang Sultan, di tepinya rumah Jeehan kawan Intan, belakang dia seorang doktor pensyarah UIA.

Dah habis bab jiran saya dan jiran berdekatan rumah kakak dan adik.  Cerita selang seli.

Icon bulat

No #1 – mak saudara Arin, guru besar sekolah rendah dan dibelakang rumah dia pun seorang guru muda.

No #2 – doktor yang ada poliklinik . Kucing High maintenance dia yang berkampung di rumah saya dulu.

NO #3 – cikgu kancil biru yang mengajar Angah, sebelah kirinya rumah Ila.

No #4 – cikgu pencen di belakangnya seorang staff nurse hospital terkenal di Jln Tun Razak.  Baris tepi rumah cikgu pencen rumah Rahmah, Didi, Hamid, Hashim.

No #5 – Rumah seorang ustaz dan isterinya ustazah sekolah menengah.

No #6 – Rumah ketua kampung baru beli Exora, ada kolam ikan dan pokok mata kucing dan jambu air.  Benih betik saya datang dari sini.

No #7 –  Rumah ustazah sekolah menengah , sebarisnya rumah Mr Daud seorang warga inggeris yang berkahwin dengan orang tempatan.

No #8 – Tuan rumah kenduri yang saya terjumpa seorang blogger.

No #9 – Kawan Intan yang kembar – kakak dia add Intan di myspace!

No #10- Pesara kerajaan , suami isteri yang rajib bercucuk tanam.  Ada banyak pokok rosell dan anggerik.  Ada kolam ikan.  Benih ikan talapia saya datang dari sini.

Ini baru sebahagian Jalan 5 & 6 . Kalau saya zoom out image google ni, berderet lagi saya tulis… tulis banyak-banyak pun bukan korang kenal.  Sehabis ringkas saya nak bagi tahu…kebanyakkan rumah jiran tetangga , saya pernah berkunjung dan masuk dalam rumah mereka.

Soalan cepumas – how well do you know your neighbour?

©kujie – padang bola yang botak tu dah menghijau dengan rumput baru.

39 Replies to “Kenal Jiran Anda?”

  1. termalu sendiri ngn entri ni..tapi saye cube juge berkenalan ngn makcik2 dan pakcik2 jiran sebelah menyebelah..oklah..tapi ade juge yg jenis ketat jer muke die..susah benor nk senyum..apatah lagi nk angkat tgn..padahal bukan kene bayar pon… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Snek berkhasiat untuk kitaMy Profile

  2. hebat kak jie…saya dah 6 bulan duduk di rumah sekarang hanya kenal jiran sebelah menyebelah.depan rumah selalu angkat tangan tak tahu nama…senyum2 jer…lagi 2 to 3 belah rumah jiran office mate.Memang berbudi bahasa dengan jiran tetapi ada jiran yang tak tahu timbangrasa dengan membiarkan kucingnyer tak terjaga dan selamba parking depan rumah kita….car porch sendiri biarkan kosong buat pameran sahaja…haruskah ku tabah dengan cubaan ini? 😥

  3. hebat ni kak jie.. sungguh details.. saya baru pindah tahun lepas ni taman perumahan ni.. kenal gak la jiran sebelah dua belah tiga belah,.. wpun de yg tak penah senyum wpun kita senyum kat die.. huhuu… tapi semenjak en suami jadi ajk rukun tetangga, dapat kenal lebih lagi.. lau di kawasan rumah kak jie, mesti ramai yg mesra, sbb dah lama duduk situ.. kt tmpat saya lau muda2 tu mmg tak kenal..kitrng je yg cuba mengenali.. huhuu
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Setelah 2 Tahun BerlaluMy Profile

  4. waaaa…. *nanges… saya orang baru dalam kejiranan saya. tak kenal sesapa kecuali mak sedara abang ipar saya yang duduk kat blog sebelah. nak tag jugak ke? tak acinye. hahaha.

    kalau saya zoom out boleh la masukkan rumah Qiilans, rumah aeropama, rumah si eddie… kalau zoomout lagi.. boleh sampai negeri kak jie. masa tu boleh je tag umah kak je. hehe.
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Pengalaman Saya Bertemu -Knizam94My Profile

  5. wah bagus la kak jie…memang mesra alam beto.
    saya pulak dok kat sini, kenal jiran yang dok belah kanan ni sorang jer..yang kiri tak de orang ..yang lain2 tu sume pak arab

  6. saye hidup merantau. xslalu duk kt umah sendiri. bile blk umah je mesti blur klo adik2 kakak2 abg2 saye citer pasal jiran2 area umh saye. sbb xknal. tahniah la pd akak coz knal jiran2 tetangga. byk kebaikan tu. nnt nk wat kenduri senang cari tenaga buruh ekeke 😆
    Jom terjah post menarik dari jack ..Jadi Doktor Online-My Profile

  7. saya masih duduk dgn mak…mak saya kenal satu kg..sampai kampung sebelah menyebelah..tapi anak dia..yang asyik terbang..hinggap kadang2 nie..kenal yang di sekitar..atau geng surau mak..yang lain2 gitu2 jer..tapi dapat title..anak dara rajin menegur.. “cik..” kalau berselisih di jalan..hik..hik.. 😉
    Jom terjah post menarik dari izzah ..Sila Pakai Baju SendiriMy Profile

  8. setakat sebelah menyebelah dan satu jalan … memang kenal.. itu pun sebab jiran-jiran kerap membuat bacaan yassin dan kenduri kendara

    tapi jauh-jauh sangat tak berapa nak kenal…
    setakat senyum dan angkat tangan bila terserempak
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..DugaanMy Profile

    1. itulah – kalau ikut yassin , tahlil dan kenduri kendara kita kenallah…

      kat surau taman kami ada pengajian tiap pagi 9-11
      jadi..kenal dari surau

    1. encik suami tu, suka bawa kak jie jejalan petang2…so keraplah jumpa kawan2 dia..kawan2 kak jie…round2 jajahan

  9. bagusnya kak jie kenal jiran2 semua..saya ni tak berapa kenal jiran sendiri..kalau berjumpa pun senyum2 macam tu je..tak kenal nama tapi kenal muka..hehe

    1. kalau kerap pergi surau, ikut pengajian, yassin dsbnya…ramailah yg kita jumpa dan kenal. kalau duduk dlm rumah tak bergaul dgn org….sebaliknyalah

      semua tu dari diri sendiri bukan dari org2 lain

  10. Ooooooooo…area tuh umah kak jie ek. ok, taun ni nye raya kalau saya ke sana saya buzz kak jie.okeh?last year dan this year belum lagi jejak sana pun sebab selalu jumpa makcik arin & family dia di rumah nenek .

    1. itulah arin..kalau nak p rumah mak sedara arin tu..mmg lalu tepi rumah kak jie….tapi ade jalan laen kalau nk mengelak..hehe

  11. first, cantik la header kak jie…i loike..
    seterusnya, saya hanya kenal jiran di kampung saje..duk kat jb n bangi ni tak kenal pun..rasa nak tegur tapi malu.. 😉
    Jom terjah post menarik dari Bb Hussain ..Hutan Bandar JBMy Profile

  12. bagusnya…jiran saya semua polis, kalau tak suami tapi isteri. sayangnya masing² pintu tertutup rapat mcm tak dibuka langsung seolah-olah rumah tiada penghuni…sob sob sob 🙂
    Jom terjah post menarik dari ch@ ..Cahaya Kehormatan KetenanganMy Profile

  13. 😀 saya juga yang baru nak berkenal-kenalan dengan jiran-jiran sebab baru pindah rumah. Asik pindah rumah ni jadi masalah gak, baru nak kenal rapat ngan jiran, dah kena berkenalan dengan jiran baru pulak.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Teh Hijau – minuman berkhasiatMy Profile

    1. elok tu, kak jie pun kerap pindah , dlm 7 thn ni je baru menetap..alhamdulillah tinggal dlm kejiranan yang baik2

    1. mula2 kak jie yg pindah sini, adik beradik dtg jejalan..
      berkenan dgn persekitaran….kakak yg beli rumah, kemudian adik
      mak dtg senang…. dia ulang je rumah anak2 tu

Comments are closed.