Kenapa bila ‘masa tu’ rasa nak makan cokelat?

cokelat dapat mempengaruhi gelora cinta dan perasaan romantis…

Coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine, bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Ia meningkatkan aliran darah, kadar glukos dalam darah, jadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas.

Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).

Bagi wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.

I think PMS hit me really bad this month. I practically bite people’s head whenever I’m annoyed! – nanti ada pula kes polis yang hilang kepala !

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

28 thoughts on “Kenapa bila ‘masa tu’ rasa nak makan cokelat?”

  1. Nak makan coklat sebab ramai yang balik bercuti dari langkawi hadiahkan coklat…
    Ayoyo….mahu naik jarum timbang ni. πŸ˜†
    .-= Kak Long´s last blog ..Merenung jauh di tepi jendela =-.

  2. Waktunya lebih kurang my wife je. Tu lah dia kata dah lah seminggu tak sujud dan ditambah perubahan hormon yang buat jiwa merana dan selalu naik suhu….
    .-= denaihati´s last blog ..Selamat datang ke rumah baru Denaihati =-.

  3. hohoho coklat kan memang terbukti boleh melegakan tension.. :mrgreen:
    .-= topo´s last blog ..6 sebab untuk tidak menulis post dengan terlalu kerap =-.

  4. dilot time pms..kadang2 bukan setakat coklat…mmg nak makan je rasanya..hehe..
    .-= dilot´s last blog ..detektif nak bongkar rahsia FAHRIN AHMAD =-.

  5. dari pengalaman, patutlah terbaring dan merengkok macam udang kena goreng (hu3). nak suruh telah panadol menstrual bebanyak pun tak sampai hati.
    .-= megat´s last blog ..Sebab Solat Tidak Khusyuk =-.

  6. cepat2 hantar coklat kak kak jie… nanti ada yg kena gigit. 😈
    takutnyer!!
    kdang2 bila PMS ne memang rasa macam2 teringin nyer. hehehe

  7. hahahha,baru tau cokelat boleh kasi rasa berahi. nih yg nak beli cokelat bebanyak nihh,muahahhahaha.

    plizz plizz plizzz kamu jgn nakal πŸ˜›
    .-= blowie´s last blog ..[Gambar Esklusif!] Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati dibakar! =-.

    1. @ryna, bukan..bukan..makan cokelat dpt hilangkan stres πŸ˜†
      sbb ‘masa tu’ teringin sgt nk mkn cokelat

      p/s – dgn coke πŸ˜†

Comments are closed.