Kenapa bila ‘masa tu’ rasa nak makan cokelat?

cokelat dapat mempengaruhi gelora cinta dan perasaan romantis…

Coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine, bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Ia meningkatkan aliran darah, kadar glukos dalam darah, jadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas.

Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).

Bagi wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.

I think PMS hit me really bad this month. I practically bite people’s head whenever I’m annoyed! – nanti ada pula kes polis yang hilang kepala !

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saat biasapun,memang sedap makan coklat lah
    Jom terjah post menarik dari hanari ..Hepatitis CMy Profile

  2. I will provide more chocolate for me and my wife if any of us got PMS.. (boleh ke??) hik.. hik.. πŸ˜†
    .-= samdaddycool´s last blog ..Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul =-.

  3. betul tu kak jie..
    salu rasa nk mkn coklat bila PMS…kadang2 bila xder coklat…xleh wat keje..huhu…ni semua da jd habit ke atau da mmg cam ni ek..erm…pape pon…coklat mmg dapat hilangkan strees.. :roll:
    .-= eiyda´s last blog ..Join Contest Lekat & Menang ~www.azizwan.com =-.

  4. kira coklat tawaran terbaik untuk “rakan” yang sedang stress eh? hehe..
    .-= beliamuda´s last blog ..(Liyana Jasmay) Aku Jatuh Cinta – OST Duhai Si Pari-Pari =-.

  5. Nak makan coklat sebab ramai yang balik bercuti dari langkawi hadiahkan coklat…
    Ayoyo….mahu naik jarum timbang ni. πŸ˜†
    .-= Kak Long´s last blog ..Merenung jauh di tepi jendela =-.

  6. denaihati says:

    Waktunya lebih kurang my wife je. Tu lah dia kata dah lah seminggu tak sujud dan ditambah perubahan hormon yang buat jiwa merana dan selalu naik suhu….
    .-= denaihati´s last blog ..Selamat datang ke rumah baru Denaihati =-.

  7. hohoho coklat kan memang terbukti boleh melegakan tension.. :mrgreen:
    .-= topo´s last blog ..6 sebab untuk tidak menulis post dengan terlalu kerap =-.

  8. dilot time pms..kadang2 bukan setakat coklat…mmg nak makan je rasanya..hehe..
    .-= dilot´s last blog ..detektif nak bongkar rahsia FAHRIN AHMAD =-.

  9. owh , begitu rupanya.. selain dari coklat apa alternative nya??
    .-= zikr the jalanan sepi´s last blog ..Isu Kalimah β€œALLAH” jangan diperbesar-besarkan! =-.

  10. Saya rasa cam takde PMS symptom pun… Mood OK sokmo..
    tapi, chocolate is my favourite lah!
    .-= sayahappyslalu´s last blog ..Tahun Baru, Semua Nak Baru.. =-.

  11. Kalau saya makan cokelat sebab boring =)

  12. uiissshh, takut tengok gigi dia ;p

    take care, selamat berhujung minggu ya jie

  13. Erk? Tak baek taw geget orang……. Hehehe, anyway thanks for kongsi this info. Nanti teman beli ceklat bebanyak untuk time tu. 😳
    .-= Dak Wan´s last blog ..Apabila Ulama Di Cabar =-.

  14. dari pengalaman, patutlah terbaring dan merengkok macam udang kena goreng (hu3). nak suruh telah panadol menstrual bebanyak pun tak sampai hati.
    .-= megat´s last blog ..Sebab Solat Tidak Khusyuk =-.

  15. oh cmni rupanya ek? kalau dh kahwin nnt, nk belikan coklat byk2 kt wife..hehe
    .-= x-po´s last blog ..AKU TAK NAK JADI MACAM SI CAPIK =-.

  16. mrs sufian says:

    cepat2 hantar coklat kak kak jie… nanti ada yg kena gigit. 😈
    takutnyer!!
    kdang2 bila PMS ne memang rasa macam2 teringin nyer. hehehe

  17. Sebab tu, kenalah makan lebih banyak sikit cokelat kalau nak rasa “high” can. :p
    .-= tekkaus´s last blog ..Michael Jackson Is Immortal =-.

  18. Saya suka Kit Kat…
    .-= eyriqazz´s last blog ..Nuffnang Friso Gold Family Day Out =-.

  19. huhuhu..

    pengakuan ikhlas dari Kujie.. huhuhu
    tu yg membuatkan maza takut dan malas nak layan perempuan sewaktu-waktu dahulu..

    huhuhu…
    .-= maza´s last blog ..Mengejar Masa =-.

  20. kalau dpt kit kat mmg takmo kongsi dgn sesapa… πŸ˜†
    .-= srikandi´s last blog ..ASB LOAN UNTUNG ATAU RUGI? =-.

  21. xoxo ganaznye rupe mak singa!!! πŸ˜‰

    cepat bagi dia makan cokelat !!
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..putus kepala! =-.

  22. hehe..coklet mmg sedap kak jie..baru smalam mkn..hazelnut punyer..
    .-= shuko´s last blog ..Nak boikot barangan Israel tapi macam tak terdaya =-.

  23. hahahha,baru tau cokelat boleh kasi rasa berahi. nih yg nak beli cokelat bebanyak nihh,muahahhahaha.

    plizz plizz plizzz kamu jgn nakal πŸ˜›
    .-= blowie´s last blog ..[Gambar Esklusif!] Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati dibakar! =-.

  24. ooo~ makan coklat time pms, senggugut tambah sakit lagi eyh ? baru tau. thanks for the info ! x makan coklat time period lagi la. :mrgreen:
    .-= ryna´s last blog ..MIMPI OWH MIMPI =-.

    • @ryna, bukan..bukan..makan cokelat dpt hilangkan stres πŸ˜†
      sbb ‘masa tu’ teringin sgt nk mkn cokelat

      p/s – dgn coke πŸ˜†

  25. Mr.Bintang says:

    bagi lelaki camne pula ye.. haha.. suke mkn coklat.. πŸ˜›

  26. lavender says:

    memang slalu bl pms tyme g2… ngeee~~ πŸ˜€