Kisah melankolik kekasih lewat usia

Ini blog peribadi, jangan terkejut kalau sekarang lebih kerap selang seli cerita melankolik drama rumahtangga. Macam selalu saya cakap, blog ini saya kongsi dengan anak-anak dan adik beradik saya yang selalu menjadi ‘silent reader’

Saya set alarm dan bangun awal pagi. Apa nak buat, sudah bercinta jarak jauh. Kita di sini 5 pagi, dia di sana 11 malam. Kalau saya nak tunggu siang, kesian cik abang di sana, terpaksa tidur lewat sedangkan dia bekerja sehari 10 jam.

Pagi di Setif

Pagi di Setif

kita org balik kerja je tak pegi mana.terus terperap dalam bilik.musa masuk bilik hamzah main ps2.jam 8 mlm kita makan malam.kendian sambung lagi kat bilik.kul 10.00 @10.30 tidor…..bangun pagi jam 5 mandi ,sarapan hadir roll call 6.30 dah kira masuk kerja la tu .kul 12 t/hari makan.jam 1 kerja balik sampai jam 6 ptg .tu la hari2.kalau nak ikutkan jalan cerita kan macam bosan .tapi sebenarnya,tak sempat bosan pun.ada jer benda yg nak dibuat

*Musa adik suami @ teman sebilik, Hamzah yang dah bekerja dengan suami lebih 10 tahun.

hidang roti dalam plastik je...kalau kita kat sini.....

hidang roti dalam plastik je...kalau kita kat sini.....

ari jumaat tu makan kenduri kahwin kat kampong sini. makanannya dipanggil sup bebola kambing dan ayam dimakan bersama roti….itu intro.Kemudian datang pula makanan utama yang di panggil Kus Kus dan berlauk Kambing Panggang.Wow …..memang terangkat sedap nya.

makan kat ruang bawah kawasan garaj

makan kat ruang bawah kawasan garaj

ยฉKujie – i feel sooooo good! tapi tetaplah air mata menitis dapat email seperti di bawah selepas saya cakap Abang,I know what you did last night!

he…he…he ingat kan tak tau.bukan ape ,boring tak ada ape nak buat . Sambil tu nak jugak tau apa le sangat yang di tulis……tipu ker…tak betul ker….cerita bohong ker…nakal ker atau banyak lagi benda yang tak baik. rupa nya tak….isteri abang baik rupanya.

:lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kujie dah tentu2 seorang yang sabar. Kalau kak an, mahu menangis sepanjang tahun kot. Tu lah susahnya orang yang tak ‘mobile’ ๐Ÿ˜ฅ

  2. hehe…cinta..mana kenai usia…tgk makanan kt sana, mewah gak..x payah nk risau yg tu ek…
    tgh rasa mcm jie gak ni..tp kejap jek..cik abe outstation k india 4 ari…dok balas2 sms je la jie… ๐Ÿ™ ๐Ÿ˜†
    .-= jun´s last blog ..Daging singgang merah =-.

  3. salam kenal dgn lbeh kena..he3
    sllu jmpe nme akak kt teratak
    glemer tu nme tu..he3 ๐Ÿ˜›
    .-= jumana´s last blog ..jom renung2 =-.

  4. Wahhh.. pekena kambing.. feeewiittt!!! ๐Ÿ˜†
    .-= samdaddycool´s last blog ..Klik jer.. duit masuk mencurah-curah. =-.

  5. owh..jika rindu itu boleh ditimbang… ๐Ÿ˜€
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Langkah bendul =-.

  6. Faham perasaan Kujie tu, sebab dulu pun bertahun2 mengalami percintaan jarak jauh ni.

    Tapi semua tu akan jadi warna-warni dalam sesuatu hubungan, kan? ๐Ÿ˜Ž
    .-= Kak Long´s last blog ..Nampak bintang =-.

    • @Kak Long, terimakasih krn faham Kak Long…hehe ๐Ÿ˜†

      tiap pagi bangun jam 5, sembang2 kejap sebelum uruskan anak…..sebelum org di sana katup lampu ๐Ÿ˜†

  7. hmm..kene bersabar bnyk2…masing2 kene saling memahami kannn ๐Ÿ˜ฎ

  8. kat aussie eh kakjie? kerja apa sampai g sana? ade projek baru k sane? sabr ye kakjie, moga sihat2 selamat je suami kakjie tu

  9. kisah laki bini pun nak kasi org baca, apa la.

    • @lisa, ๐Ÿ˜† ye lah kan.. patut tulislah cerita peribadi orang, peribadi artis baru lah gempaQ keywords ๐Ÿ˜†

      • @Kujie,
        Ada juga manusia macam ni yang nak menulis tapi tak berani nak gunakan identiti sendiri.

        Kalau tak nak baca, tak payahlah baca. Ramai lagi orang nak baca.
        .-= Kak Long´s last blog ..Nampak bintang =-.

        • @Kak Long, hahaha..kak long…sy tak kisahlah kak long..tiap org ada pandangan dan pendapat berbeza…cumanya orang suka baca kisah perang suami isteri, kisah porak poranda, kisah pahit rumahtangga…jarang org suka baca kisah gembira2 mcm ni..tak de pengajaran.. ๐Ÿ˜†

  10. sejuk baca ayat last sekali tuh.. ๐Ÿ˜›
    .-= beliamuda´s last blog ..Marah dan Tidur =-.

  11. teringin nak jadi suami yang baik pada isteri terutama dari segi kewangan, sayang aku tak punya itu..
    .-= haritz´s last blog ..Sakit Perut =-.

    • @haritz, inagt dah kaya je ke leh jadi suami baik?

      • @lisa, kecukupan dari segi kewangan bukan semestinya kaya…. sebab keperluan setiap org berbeza…ada org gaji rm 1K dah cukup ada org gaji rm 3k baru cukup.

        ๐Ÿ˜†

  12. Bestnya…

    Ingat masa kat US dulu.. cengginila ngupenye.. tapi masa tu belum kahwin dan calon pun masir samar-samar.. takdelaa nak pengalaman cinta melankolik cam kak jie ni.. hehe

  13. pasti kenangan ini akan menjadi kenangan terindah utk kakjie dan suami nanti ๐Ÿ˜€

  14. kagum, kagum. romantik gitu hehehe.

    memang seronok dapat perhatian dari tersayang. tapi saya tak suka kepastian utk tahu kebaikan pasangan dengan bertanya secara direct apatah lg dari mulut orang lain.

    sy sgt suka yg tersayang tahu dari kajian mereka sendiri.

    ps – kak jie terima kasih atas sumbangan ๐Ÿ˜‰

    • @megat, tak lah sgt megat
      saja buat entri tak berfaedah ni….sebab sebelum ni dia tak pernah jengok blog kak jie…

      p/s-doakan dpt job dr nuffnang lagi..

  15. aderk!!!

    Terkesima lah pulak den nyer.. hhuhuhu

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Penulis Haluan Kiri: Diintip! =-.

    • @maza, dulu masa dok jejauh tu tak de ke gini? :mrgreen:

      • @Kujie,

        Lebih rindukan anak2 yg membesar tanpa pengawasan dua biji mata bapak, tetapi tidaklah pula rindukan (tahap sedan) terhadap emaknya! hehehehhe…

        tapi kalau teringatkan anak, pernah gak ler meleleh!
        heheheh… Cembeng, kanzzz?!

        • @maza, rindu tu berbagai, bukan setakat fizikal.. kadang2 benda2 yg biasa kita lalui bersama, macam tiba2 anak2 menyebut…ehh..kalau abah ada ni…

          aduhai….

          tapi anak2 tiap hari sebelum pergi sekolah boleh tatap abahnya… terimakasih internet ๐Ÿ˜†

          • @Kujie,

            Tapikan Jie, sepengalaman maza, walaupun ada kemajuan internet.. kekadang tu rasa tak cukup puas lepaskan rindu kanzz..

            (zaman maza, maza gunakan telefon 3G…kira buat video call ler.. heheheh)

            sbbnya internet tak sediakan bau badan tuan tanah tersebut, kanzz?.. hehehehe
            .-= maza´s last blog ..Penulis Haluan Kiri: Diintip! =-.

            • @maza,

              huhuhu. mungkin sbb tu jugak ler kenapa org2 tua dulu, terutama masa zaman arwah ayah meninggal, disuruhnya simpan pakaian yg belum basuh!

              jadinya, kalau mana2 anak atau isteri rindu yg amat (ala2 morayan gitew).. pabila malam di bawa tidur.. dan diambil baunyer..

              katanya, dapat jua melepaskan rindu! huhuhu

              satu lagi, kalau rasa rindu, selalunya maza amalkan surah insyirah dan surahtul Quraish!..

              surahtul Quraish ni diamalkan oleh Nabi SAW ketika baginda rindu yg amat sangat terhadap Mekah! huhuhu

              ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜ฅ
              .-= maza´s last blog ..Penulis Haluan Kiri: Diintip! =-.

              • @maza, setakat ni tak de la pula dia bawa kain baju..hehehe

                masa pergi pun bawa sikit je kain baju sendiri

                betullah tu maza, insayaalah…sy bukannya parah tercedera hati tu…

                layan blues dgn kawan2 yg mmg blues

            • @maza, maza ni kan nak kena ni..dok pancing2 org nk bagi meleleh si airmata lagi le ni :mrgreen:

              kita tak boleh dpt apa yang kita nak dalam hidup, ada perkara2 yg kita kena bertolak ansur..

              hahaha..oh hati, jgnlah kau tergoda dgn ayat si maza tu ๐Ÿ˜†

  16. War…setiap hari kerja 10 jam? Payah tu kan? Tapi apa boleh buat? Demi kak dan anak-anak…dia sanggup dan rela! :p Bahagianya! ๐Ÿ™‚
    .-= tekkaus´s last blog ..Photographer Being Photographed =-.

  17. Awww….manisnya! Nasib baik ada Streamyx can kak! Kalau tidak macam mana nak menagih kasih dengan abang yang jauh tu? :p
    .-= tekkaus´s last blog ..Photographer Being Photographed =-.

  18. kak Jie~~ send gambar abg Ann tu kat kite gak tau…
    .-= kaseh esmiralda´s last blog ..MINTA MAAF SEMUA~~ =-.

  19. Cuma bila saya balik … wife dah bebas sikit sebab 2 tahun tak bersama dan ada kali terasa juga bila di buat perkara2 tanpa minta izin tapi itu lah hakikat yang saya kena terima … DIA dah terbiasa bebas kesana kesini dengan anak2 tanpa saya dulu jadi kadang2 dia terlupa saya sudah kembali …
    .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan =-.

    • @denaihati, padan muka.tinggalkan lagi isteri tu. nak kejar dunia sangat.

      • @lisa, Dunia memang penting. Islam tidak pernah menolak dunia yang sehingga dalam al-Quran Allah berfirman yang bermaksud: โ€œCarilah apa yang dikurniakan Allah terhadap perkara akhiratmu dan janganlah kamu lupa urusan dunia kamu…โ€

        Jangan lupa dunia tetapi jangan pula leka mencari dunia sehingga lupakan akhirat ๐Ÿ˜†

      • @lisa, pepatah orang tua ada “sayangkan isteri tinggalkan, sayangkan anak pukul2 kan” … saya sangat bersetuju dengan pepatah ini … banyak kita boleh belajar bila berjauhan selagi kita bersama ALLAH… yang sentiasa bersama belum tentu menghargai kasih sayang yg ada …”jauh bau wangi dekat bau ….”
        .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan =-.

  20. sungguh saya merasai apa yang sedang kak jie rasai …. ada pengalaman berjauhan selama 2 tahun.
    .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan =-.

  21. kak jie…jadi betullah kuskus tuh sedap ye? sha selalu tgk kat tv, nak try pulak macam remeh je cara nak masak…

    * kagum dengan percintaanmu kak!:)
    .-= cheryna´s last blog ..something wonderful: beneath the satin and lace =-.

  22. Wah, hebat tu penangan penikahan
    jarak jauh ni tp menanggung windu
    tuh yg tak sanggup. :mrgreen:
    .-= Eriyza´s last blog ..Mengorat Biar Bertempat =-.

  23. kak jie….sy yg baca ni pun rasa nak meleleh ayaq mata jugak ๐Ÿ™

    i know how both of u feel ๐Ÿ˜‰
    .-= kenari´s last blog ..Hellooo!!! 999! Tolongggg…. =-.

  24. ape nak buat “cintaku teringgal di Malaysia…” ๐Ÿ˜Ž

    tak dapat tgk bunbung rumah, tgk blog pon jadi ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜†

    romantik lo.. jangan gembeng lagi ye si kucing parsi ๐Ÿ˜‰
    .-= mrs azmi´s last blog ..Entry ke 100: Hangus! =-.

  25. ๐Ÿ˜ˆ ๐Ÿ˜ˆ siap ade Ps2 kat sana..haha.pak uda sana internet pakai aper?? :mrgreen:
    .-= takumi´s last blog ..Wedding Oden & Azlina =-.

    • @takumi, kan….si silent reader dah dtg ๐Ÿ˜†

      dia pakai wifi lah Mie, touch down je kat sana, dah boleh online…

      erk…bile nak bawa balik Pajero Mak Uda? ๐Ÿ˜†

  26. Salam hormat wahai kujie.

    Bayangkan bila suami balik setelah LAMA berpisah…

  27. Ada kerja kosong tak kat sana. Kambing Algiers sure lean punya sebab gunung ganang tinggi… Dulu penah makan kenduri kat Jordan, fulamak, teringat ni pun dah terliur…Kalah Al-Rawsha :mrgreen:
    .-= kruel74´s last blog ..Sometimes business just walks through the door =-.

    • @kruel74, sanggup ke dok sana tinggal kucing parsi, kucing siam awak kat rumah ๐Ÿ˜†

      katanya sup kambing sedap..saya dah request dia bawa resepi sekali balik nanti

  28. Lomantiknya meow meow meow :mrgreen:

    Masakan kambing dunia sebelah sana memang sedap. Rasa rindu lak kat lauk kambing…erm kena wat edisi siasat ni ada peluang pegi sebelah sana lagi tak 2010 ๐Ÿ˜€
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Rona Horizon Cinta… =-.

    • @iza~de~bintang, sana popular dgn kambing, kan…ikan tu ikan beku je… susah nak dapat.

      amboiii nak bercuti lagi ๐Ÿ˜†

      • @Kujie, erm tu lah sedap dan tak hamis. kat sini tak lalu makan, kat sana makan bertambah ๐Ÿ˜€

        Kak Jie… “I smell what the rock is cooking” ..Hint dah ada, Insyaallah ada lagilah tu. Akan dibincangkan kemudian ๐Ÿ˜Ž

        Btw, papa tipon, depa nak mai jalan2 lagi sini bulan depan ๐Ÿ˜‰ dengan pesanan “what do you want from here, just tell me”…ahaks nak tergolek ja dengar wakakah
        .-= iza~de~bintang´s last blog ..Rona Horizon Cinta… =-.

  29. HAHAHAHAHHA maintain air mata menitis x tahan tu :p ๐Ÿ˜† nak buat mcm mana? kekasih gelap di perantauan :p

    lena ke tidur malam mama hari2? ๐Ÿ˜›
    .-= yonna´s last blog ..Y553 : Makan di William =-.

    • @yonna, dok tgok kat getclicky apa yg dia baca pun dah nangis..huwaaa…gembeng betul mak budak ni ๐Ÿ˜†

      dulu masa dia ada kt sini, selalu tidur lewat tunggu dia balik kerja @ urusan lain….ngadap pc le sampai lewat malam

      skrg dia tak de kat rumah…tidur awal…tak de sapa lagi yg nak ditunggu nak bukakan pintu..hehehe ๐Ÿ˜†

  30. aduss..susah kalau dah kawen dan ada anak duk jauh ni kan? tapi tulah..dugaan tetap ada dan hidup mesti diteruskan dengan jayanya

    • @wanmus, tak lah susah..ini salah satu pengalaman…zaman skrg agak beruntung…touch down je kat sana dah boleh berhubung…tak dpt online selalu, hantar email..boleh tgok face to face …kirim2 gambar

      lagi canggih..dapat baca blog bini..hahaha ๐Ÿ˜†

      • @Kujie, hahah..mujur ada internet sekarang..kalau dulu pakai surat mau 2 minggu baru dapat berita..hehe

  31. Aderk !

    Nampaknya tuan rumah dah semakin merindu….. setahun tu..

    Sabor je laaa… Mujur ada blog, tempat untuk meluahkan sesuatu.
    .-= Tie´s last blog ..3 hari di kampung =-.

    • @Tie, rindu tu biasalah tie tapi dah tua2 ni tak boleh menyebut..bukan apa

      sebut je dah meleleh ayark mata..huhu

      makcik gembenglah katakan.. ๐Ÿ˜†

  32. perkahwinan jarak jauh.. kagum. =)
    .-= Jard´s last blog ..Moments =-.

Trackbacks

  1. […] –ย Ketika cinta itu mati kau tidak perlu mati bersamanya Sudut Hati – Kisah Melankolik Kekasih Lewat Usia Rumahtangga – Abang, I know what you did last night! Resepi – Sambal Tahun Belulang […]