Melancong ke Algeria

Saya sebenarnya nak tulis cerita lain, tapi tak sempat – nak pergi klinik gigi kejap lagi. Tapi sempat lagi nak bawa kawan-kawan melancong – ke Algeria.

Encik Suami cakap, musim bunga di Algeria dah berakhir. Kalau tidak rumput-rumput di tepi jalan pun berbunga cantik

Bunga-bunga cinta pun mekar dan harum.  Masa ni kalau berYM terasa bergolek-golek bawah pokok bunga macam Kajol dan Shah Rukh Khan.



Kat sana tak ada bukit bukau pokok macam di tempat kita. Matahari terbit saja – terus terang. Bukan beransur-ansur memancarkan sinarnya di celah bukit atau bangunan tinggi.

Sekarang ladang-ladang gandum sayup mata memandang sedang subur berbuah.  knizam cakap kat Pakistan pun musim gandum.


Lembu bebas meragut ( ragut? )

Tengok gandum abang –  dah tuai nanti boleh cepat-cepat balik Malaysia.

©kujie – sejak berphotoscape ni, suka pula dok berbingkai2 gambar , kan?

p/s – suami saya bukan kerja kat ladang gandum tapi lebuhraya di tepi ladang gandum :lol:


About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. salam…boleh tahu tak lagi pasal melancong ke algeria,,,sbb mmg ada niat nk ke sana….suami kja sane? boleh kongsi pngalaman…mkn..hotel…shopping…matawang…buject…hihi

  2. Wahhhhhhhh!!! Best gilaaaaa! cantik gilaaa!!!

  3. subhanallah cantiknya .. syukurlah dapat pi sana .

  4. Azizuan says:

    sangat teringin nak merasa 4 musim tuh..best time salji..boleh hibernate..haha
    .-= Azizuan´s last blog ..Pilihanraya Kecil Menguntungkan Rakyat =-.

  5. kutip pengalaman di negara org.. best.. tak yah g algeria dah.. sbb dah tgk gambar dr kak jie.. ke lagi teruja nak pergi??hehe
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Creative Youth Blog Program =-.

  6. mokteh says:

    teringin nak rasa suasana 4 musim di oversea
    .-= mokteh´s last blog ..Adam Lambert, Iron Man 2, Dan Setahun Yang Lalu =-.

  7. gandum kat russia ni kat kawasan kampung kot.
    saya orang bandar moscow..
    .-= ariff´s last blog ..Berjalan Jalan Di Taman =-.

  8. Bestnya gambar – gambar bunga tu, seumur hidup tak pernah tengok ladang gandum
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  9. Wan Perlis says:

    padi xda ke kat algeria.hehe

  10. guling2 tu kira ok la…jgn mata juling sudah… 😯
    .-= Mr Fathi´s last blog ..[GAMBAR] kad jemputan kahwin ORANG LIDI !!!! =-.

  11. musim bungaa sangat cantikkkkkkk!
    .-= nursarah´s last blog ..apa salahnya guna gambar comel? =-.

  12. keje kt lebuhraya? sbg pe ek kakjie? jurutera jalan ke?
    .-= x-po´s last blog ..SIFAT PENUMPANG ADALAH ANTARA PUNCA KEMALANGAN BAS EKSPRESS? =-.

  13. nak kene kat rumah jugak baru boleh komen. kalau pakai hanpond memanjang je blog ni auto close kalau scroll mase masuk komen. hadoi ai.. dah berapa banyak komen dah rugi neh.. haha…

    erk.. saya cume nak kirim gandum sekilo boleh tak? keh keh keh.. nak kisar sendiri. nak buat cekodok hujung mnggu. kalau makan cekodok sambil berenang-renang kat air terjun pon best kan? 😛
    .-= Kreuger´s last blog ..Nak tengok gambar ori tanpa di edit boleh??? =-.

  14. norsaritanaini says:

    cantik…sangat kagum!!!
    .-= norsaritanaini´s last blog ..Hari Hol Pahang… =-.

  15. denaihati says:

    Keindahan Alam untuk kita berfikir dan menambah iman kerana itu banyak ayat Al-Quran yang menganjurkan kita manusia berkelana di muka bumi melihat kebesaran Allah melalui kejadian Alam yang bermacam ragam.
    .-= denaihati´s last blog ..Hidup Untuk Memberi : Tabung Sumbangan Muslim Cambodia =-.

  16. Tie suka bunga-bunga tu.

    Dan gandum…. teringin nak makan bubur gandum lak!

  17. wah! lepas ni tak payah panjat gedung besar-besar mahu beli tepung.. pikul sahaja barang seguni dua dari sana…boleh buat jemput2 ikan bilis, sambil minum kopi di petang hari..

    kuikuikuikui,,,,,
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Adakah munasabah pergi Langkawi naik Basikal? =-.

  18. seronoknya kalau dpt bercuti di sana..tapi saya teringin nak pi scotland..main ski….
    .-= eyriqazz´s last blog ..Lisa Surihani Oh Lisa Surihani =-.

  19. Dapat rasa, ayat dalam entri ni bernada orang sedang memadu kasih, melepas rindu… kan? kan? 😀 😀

  20. saya tak pandai berphoto scape…
    tak pe, belajar pelan2.

    apa pun cantiknya gambar-gambar tu
    kat malaysia bole ke tanam gandum??

    kalau dulu tak boleh tanam anggur, sekarang dah boleh… gandum camana pulak ya?
    .-= klcitizen´s last blog ..nak print screen pun tak tahu, tapi dok berangan jadi blogger terkenal =-.

  21. bila musim bunga mmg terasa cantik sgt kan..indahnya ciptaan Allah..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Maher Zain – Insha Allah | ماهر زين – ان شاء الله =-.

  22. kat pakistan dan end season menuai gandum. sekarang season membakar husks gandum ni. berjerebu je. hehe 🙂 lepas ni depa tanam beras basmathi plak 🙂
    .-= KNizam´s last blog ..Moghul Architecture & Interior Design of Avari Hotel Lahore =-.

  23. malaysia pun cantik tau kak kalu kite pandai jaga alam sekitar kite dan kita menghargai setiap tumbuhan yang ada di bumi Malaysia ni

  24. sakura tu memang menggamit memori indah di jepun….rindu nak ke sana….seperti satu masa dulu

  25. Isshhh syoknya kalau leh mengembara sampai ke sana 😎

    Ada peluang nanti Kak Jie kena pi jugak, w/pon sekali. Kan abang Kak Jie nak terima offer tu :mrgreen:
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Masih Tetap Harus Bernafas Dengan Atau Tanpamu =-.

  26. bila kak jie nak ke algeria??

    .
    .
    .

    .

    errr… nak ikuuuuuuuuutttt 😀
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Kenapa dilarang membunyikan HON di kawasan hospital?? =-.

  27. baru nak tanya macamana kak jie buat frame..tapi dah terjawab awal-awal..hehe

    waa..tengok bunga-bunga tu..terkenang zaman bergolek bawah sakura di jepun..
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Noktah Erna – Kenapa Aku Tak Mahu Tengok =-.

  28. Tuai gandum antara masak
    Esok tuai bnde lain pulak
    .-= Bro Framestone´s last blog ..Hujung Minggu Bro di Ipoh =-.

  29. dapat pegi melancong tentu best.. huhu.. gambar yang lawa-lawa kat atas tu lagi menambah keinginan..
    .-= zuls´s last blog ..Embed Tweet ke dalam blog post =-.

  30. Mr.Bintang says:

    bestnyee…. hehehe.. alangkah bestnye kalau dpt melancong betul² :mrgreen: hihi..

  31. Salam,
    Memang seronok kalau boleh golek guling-guling bawah pokok yang berbunga cantik begitu…tapi entah bila peluang macam tu dapat ya. Golek dalam mimpi ajelah dulu ya
    .-= Anyss´s last blog ..Mengintai Indah Sebalik Awan =-.