Niat Puasa

Niat puasa boleh dibaca di dalam bahasa yang difahami oleh seseorang Muslim itu.

“Sengaja aku berniat puasa esok hari untuk menunaikan fardu Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.”

Jie ~ Ada pengungjung yang memasuki blog saya melalui perkataan “ niat puasa“. Pada malam Ramadhan pertama, saya mendapat berpuluh² kiriman sms mengucapkan selamat berpuasa…terimakasih.

Tetapi untuk kawan² yang rapat saya telah membalas dengan menghantar lafaz niat puasa, sekadar ingatan jika terlupa.

Nawaitu sauma ghodin an’adae fardisyahri romadhona hzizhi sanati lillahhi ta’ala.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. selamat berpuasa… blog saya pun ada jugak yang guna carian niat puasa… tapi tak banyak… apohal pun selamat berpuasa dengan jayanya…

  2. selamat berpuasa utk jie dan keluarga..

    zino menerima berpuloh2 sms ucapan selamat berpuasa..

  3. Lily.Lulu. says:

    saya dapat sms banyak x hengat. mekasih pada kekawan. eh tumpang kasih kat tempat kak jie plak. hehehe 🙂

    amacam sahur kak jie? oke x 😀

  4. shutterspeaks says:

    selamat bersahur dan posa esok 😉

    zaman kita dulu, dah start main meriam buluh dah nih hehehe..

  5. Bila saya kira balik, saya hanya dapat 6 sms ucapan selamat berpuasa.

    🙁

  6. selamat berbuka puasa kakjie 🙂

  7. terimakasih smart…mmg susuh nk menulis rumi dari bahasa arab.

    bagus sgt buka topik ni dan ada org baiki

  8. kaak jie..
    slamat berposa neway…

  9. Lafaz niat dalam tulisan rumi selalunya tak menepati bahasa arab

    Nawaitu saumarodhin an’adae fahdisahri romdhona adisanathi lillahhi ta’ala” tukar kepada

    Nawaitu sauma ghodin an’adae fardisyahri romadhona hzizhi sanati lillahhi ta’ala.

    BTW, Selamat Berpuasa Kepada KUJIE.

  10. Mungkin nanti ada yang masuk blog ini kerana nak cari “Gambar Kak Jie Merusuh”

  11. Abang Long says:

    Satu budaya yang baik, apabila saling menghantar sms, untuk saling mengingatkan.

  12. kakjie,

    kenapa saya tak terfikir nak bagi sms macam kajie ya?

    anyway nasib baik saya tak dpat apa2 sms puasa pun.