Ramadhan kali ini

INi adalah Honda C50 @ 50sen. Umurnya dah lebih 40 tahun. Selepas bapa mertua saya meninggal, motor ini tersandar lesu di tepi gubuk. Suami bawa ke sini dan hantar ke bengkel.

Inilah hasilnya. Berkilat dan klasik.

Ramadhan kali ini – dengan motor inilah kami berangkat ke surau tiap malam untuk berterawih. Saya tak pandai mengambarkan bagaimana damainya perasaan. Rasa dekat, rasa erat dan rasa syahdu setiap kali kami bersama² pergi dan balik dari surau. Oh…kami bertiga. Suami bersama saya dan Intan yang masih bertelekung.  Intan duduk kat depan.  Seat tu cenonet saja.. bolehlah peluk erat² tanpa terbatal air sembahyang…hehehehe

Angah pergi sendiri dengan X5.

A Letter From Heaven hari ini
* Terimakasih kepada  Jue, Yus, Rafiah, Imah  dan Salleh kerana sudi menghubungi saya.  Sekiranya anda mempunyai apa² pandangan, cadangan atau apa saja, boleh  berhubung terus dengan klik ” Hubungi Saya”.   Insya Allah apa yang termampu saya tolong.  Memandangkan saya telah menggunakan WordPress, semua tutorial mengenai Blogspot boleh ditemui di http://kujie2.blogspot.com

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. aeropama dot com says:

    moto tu akak xnak jual ke? kalau nk… saya nak beli

    >>> berapa nk tawarkan..hehehehe
    10K pn belum tentu nk jual..hehehe..
    ckp le LC ke ape..selori boleh dpt
    tapi yg ni…cari cerok kampung pun belum tentu dpt satu 😆

  2. 😀
    mmg romantik la kak jie..

    >>> mcm org dulu kala… 😆

  3. wah… rmantik la kakjie naik moto antik pi terawih..

    >>> surau dekat je..dlm 300 meter…sembang belum abis dah sampai rumah..tapi best..rasa mcm suasana kampung dulu²

  4. wow mama!!
    sangat la klasik la pergi terawikh dengan moto klasik itu!
    hehe..
    moto lama la lagi thn lama kan ma 😀

    err xde ke pic 3 beranak ni naik moto? :))

    >>> mmg..masih power
    masih elok..berkilat
    mcm mana nk ade pic…pergi mlm…lagi pun g surau tak bawa hp 😆

  5. wow, merempit pi terawih erk…

    Salam Ramadhan buat k. jie sefamili..

    >>> merempit dgn c50 tu…makan asap je lah.. 😆

  6. neeza suka naik motor kak Jie.. sebab angin terus kena kat muka.. tapi tak reti bawak motor sebab kalau nak bawak, kaki kena sampai bawah. kalau tidak, neeza gayat.. hehehe..

    >>> naik bersantai..bawa slow…anak beranak sembang²…time malam kul 10.30..rasa lain neeza.. rasa best…..knp best…sebab dia best…hehehe 😆

  7. klasik gile motor tuh…kalau amik gambo motor tuh..pastuh masing2 pakai baju ala2 60-an..sure gempak kan?

    >>> mana nk cari baju 60-an tu..hehehe…badan dan kembang semangkuk..tak der ramping mcm zaman dulu 😆

  8. comelnya motor tu, berguna lagikan…..masa saya kecik2 dulu, pakcik saya ada motor ni, bunyi dia pun menarik, memang payah nak dengar la ni.

    >>> iyelah..barang dulu² qualiti dia baik..skrg ni..tambah² kalau barang elektrik..mmg murah dari dulu tapi jenis pakai buang..rosak je kena buang..nk repair lagi mahai dari beli yang baru

  9. Honda samah ambo la ni dah jadi tukun, tinggal rangka saja…..

    Sekali fikir manusia pun mcm motor tu……..

    >>> ait…..owhhh..kalau dah jadi tukun…kita berjasa la juga..berjasa pasa lelabah utk buat rumah… 😆 😆
    kalau dlm laut berjasa utk ikan 😆

  10. hushh…mesranya…naik moto lama lagi tue…susah nak carik moto nie… 😐

    >>> sebenarnya..masa ni kita akan nampak ramai pasangan bercouple² , ada yg bawa anak² ke surau…kembalikan nostalgia zaman kanak² 😆

  11. Makin lama, makin antik & klasik. Lepas touch-up tambah cunnnnn!!! 🙂

    >>> kalau tgok real. lagi berkilat2..hehehe
    moga² hubungan kami pun makin lama, makin antik..makin kukuh..hehehe
    walau pun dah lama…mcm motor tu 😆

  12. Aik, berubah lagi theme hehe.. memang klasik motor tu.. dulu kat mah ada satu tapi abah dah jual.. 🙁

    >>> hehehe…masih dlm proses mencari..
    skrg ni..kalau ada org tawarkan 10K pun mgkn tak jual

  13. hhhmmm, syahdu…terharu

    >>> maksu nk tumpang…hehehe 😆

  14. menjawap soalan kak jie haritu, memang cuti sekolah dah habis, tapi saya sibuk pulak. tak sempat2 nak update blog tu. pengarah kasik keje lain plak. dengan nak meng”ISO”kan laboratory pathology lagi. memang tak cukup tangan. ujung minggu ni keje plak. kena buat field work tangkap kelawar nak demo kat bebudak monash university, jenuh2… tapi bile tgk warna blog kak jie dah tukar ijau… lega… ijau memang best… :mrgreen: selamat berposa dan bertarawikh… naik moto tu elok2… sampai 3 orang 1 sit… bahaya… kalau ada juadah buka posa yang menarik, bagi tau la resipinya… nak try masak… 👿

    >>> owh..sibuk yg amat tu..tak pe..kalau ada masa terluang baru kita berblogging..mcm kak jie skrg ni…tak sempat nk menjengok blog kawan²
    naik moto ber- 3 tu bkn merempit… slow je bawa..ambil ambil angin malam…lagi pun dekat sgt dgn rumah…dlm 300meter jer…
    kak jie tak de resepi lah…masak cincai2 je…janji abis..hehehe 😆

  15. hg bayangkan aku nek jaguh ngn abe..mcm d beauty n da beast.. :roll:

    d beastnyer dah tentu aku.. 🙁 🙁 🙁

    cantek moto tu.. 🙂

    >>> jaguh tu kira moden lagi ..
    ni udah 40 tahun umurnya…. makin kuat kudrat nak bawa kami 3 beranak..yg saiz kembang mcm telan mauripan… 😆

  16. huhu… lama tak naik motor gi masjid… malas nak repair…

    >>> kalau kak jie bawa kereta…belum masuk gear 3 dah sampai..hehehe 😆

  17. moto saya pun hy cup70. sgt berjasa utk saya ulang alik bangi selayang masa belajar dulu.
    Insya Allah…kalo ada rezeki nak beli moto lain jugak. 🙂

    er.. kak jie, moto pun leh claim rebat ke? kakak zana ckp boleh. tak terperasan plak.

    >>> motor mmg boleh claim rebat…rm 150.
    cepat² p claim takut depa tukar polisi pula..alasan dah turunkan minyak ke..hehehe 😆
    lagi lama byk berjasa, kan motor ni

  18. suke tgk moto tu. baru ni saya kol abah. dia pon ckp g terawih pakai moto yg dah lebeh 30 thn tu. x sbr nak blk kampong merempit. hahaha

    salam Ramadan Kareem utk kak jie sekeluarga. kalu wat open haouse utk berbuka, jgn kuper koling2 saya yeh.

    Muah!

    >>> c50 nk merempit ape je…. makan asap je…tapi syahdu giler..bile naik…sepo² 😆

  19. klasik kannn..:)..
    wah musti sonok kan ulang alik nek motor tu.. 😉

    >>> tu arr….seat kecik cenonet je… berimpit2 anak beranak 😆

  20. nak jugak la moto cam tu. dpt c70 lampu bulat pun dah menarik.. bole buat g surau..

    >>> tapi masa rupanya mcm dulu..berkarat sana sini..tak de sapa pun nk pandang.. 😉

  21. hoho klasik betul. orang kelantan panggil ‘honda samah’ eheh.

    >>> susah nk dpt ni…. syg sgt…dok gilap hari2 😆

  22. Pegi terawih jalan kaki. Tok ada motor lama kat kg, masih lagi bergerak untuk pegi belikuar apam kat Kuala Klawang.

    >>> motor lama masih power 😆

Trackbacks

  1. negaraku.net says:

    Ramadhan kali ini | Hidup Biar Sedap…

    Ni adalah Honda C50 @ 50sen. Umurnya dah lebih 40 tahun….