Rasa Nak Pergi Guling-Guling Kat Sana…

Cuaca panas membahang ni mood pun macam dah rentung. Mandi pun air jadi hangat. Tangki air atas bumbung. Cemburu gila nengok cik abang bersuka suki main salji di Algeria. Kontras betul cuaca dengan kita di Malaysia.

Rasa nak pergi guling-guling je kat sana….

Dalam minggu ini, banyak betul saya terima email – macam-macam dan pastinya semuanya seperti memberi semangat yang hampir luntur, memberi motivasi untukΒ  menceriakan diri.

A Letter From Heaven – 1

kujie… tiba-2 saya terjumpa blog u…
dan saya sgt tertarik dengan semua posting yang u buat. ada yang memuatkan kata-2 yang indah. Saya nak minta kebenaran dari kujie untuk menggunakan semula kata-2 tu untuk tatapan kawan-2 saya, boleh?

A Letter From Heaven – 2
thanks…. πŸ™‚

sebenarnya, hati saya sekarang ni tak tenteram…. banyak sgt dugaan yang Allah berikan kepada saya sekarang ni. Sebab tu la saya suka browse ke blog-2 yang ada. Sedikit sebanyak hati saya ni terhibur. Dan sedikit sebanyak saya dapat memuhasabah diri. Sendiri nak menulis di dalam blog, tak pandai…. Bila baca pengalaman-2 yang pernah dilalui oleh bloggers lain, terasa macam ada persamaan… dan terasa luahan hati ini dapat dirasai oleh orang lain juga. Saya redha dengan apa yang berlaku…. anyway, thanks 2 u and your blog….
banyak membantu…..

A Letter From Heaven – 3

salam k.jie
jujurnya sy pun xtau nk stat d word cemana, nk ckpa apa pun sy x pasti. Fahami saja sebagaimana k.jie nk memahaminya. πŸ™‚
Sy ibu pd sorng ank lelaki yg di diagnoskan sebagai cerebral palsy. Kesakitan ati melihat dia dimasukkan ke dlm MRI, keleburan ati menunngu keputusan… dan keranapan jiwa mengetahui keputusan, pernah sy lalui… Mungkin sedikit sama dgn apa yg k.jie lalui….kata2 klise πŸ™‚ “sabar itu semua ujian tuhan”. Setidaknya k.jie telah melaui >40 idup….sy dan anak sy belum tau hala tujunya. Semoga saja saya terus tabah menghadapi anak saya ini…sebagaimana saya mengharapkan k.jie terus tabah…semoga sihat dan sembuh…amin..

A Letter From Heaven – 4
Moga adik Fadilah mendapat peluang ke SBP untuk 2nd intake – berdoalah.

salam..
saya dapat tawaran pergi teknik tapi saya tolak.
saya nak tanya saya ada peluang ke untuk masuk ke SBP untuk 2nd intake?
atau saya tidak akan ada peluang langsung untuk masuk ke SBP?

A Letter From Heaven – 5

Hi… comel saja nak suruh saya buatkan wau.Β  Kami pernah pergi family gathering di PD – salah satu pertandingan setiap keluarga kena buat wau dan syarat untuk menang mesti wau boleh terbang.Β  Kalau cantik tapi menjunam macam jet pejuang, otometik out!

Dari petang sabtu lepas check inΒ  sampailah petang Ahad baru siap wau yang macam katak! hehehehe…

Saya ingin seorang buatkan saya wau. Kujie boleh kan? Boleh balas message ini melalui email…

A Letter From Heaven – 6
Ayu dari Zimbabwe – Saya check action Ayu, dia berada lebih 1 jam di blog ini dengan 24 kali klik.Β Β  Terimakasih kerana luangkan masa membaca blog saya.

salam, can i be your friends?

Β©Kujie – Terimakasih untuk semua yang sudi luangkan masa menulis untuk saya. Rasa gembira bila ada yang menghubungi memberi respon walaupun ada beberapa perkara bukanlah di bawah bidang kuasa saya. Saya hanyalah Domestic Engineer periuk belanga .

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kak jie ni memang ternyata ramai peminat la.. hikhik..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Ke Mana Menghilang? =-.

  2. “Saya check action Ayu, dia berada lebih 1 jam di blog ini dengan 24 kali klik.”

    kakjie, cmne nak check tu ye? kakjie, da blh bukak bengkel blogging. kalau khusus utk surirumah@ makcik2 kofom laku! hot!!!!! :D:D:D

  3. Membaca macam-macam blog yang ada memberikan banyak pengalaman baru dan menarik.
    Blog ni lebih popular daripada Cik Sri Siantan, macam-macam soalan ada.
    .-= Kak Long Mawar Merah´s last blog ..Menuju Puncak =-.

  4. .D.d L a L a. says:

    saya kalau masuk kujie2.com bukan nye sejam… almost half of a day. tatau apa ada kat sini yang buat tangan saya susah nak pangkah blog ni utk bagi laluan kat blog lain pulak. macam ada pelaris. hehehe
    .-= .D.d L a L a.´s last blog …kenapa saya di sini. =-.

    • @.D.d L a L a., he he he…ala..kisah hidup suri rumah tangga sepenuh masa je… kisah anak2 , kisah kawan2…kucing, ikan…. πŸ˜†

  5. surat dari syurga???sememangnya kak Kujie ramai peminat..ada dari pakistan,zimbabwe n byk lagi la!!memang international blogger la ni…
    .-= Mr Fathi´s last blog ..dah nak kawen dah!!!ehem… =-.

  6. mr.eims @ perfume says:

    salji? sjuk sangat.. 😐

    nway. aku envy jer k.jie bnyk btul fans yg emel.. :p aku takde pun.. huhu.. πŸ˜†
    .-= mr.eims @ perfume´s last blog ..Burberry London for classic & elegant women =-.

    • @mr.eims @ perfume, dengan cuaca kita yang panas membahang..tengok salji je rasa nak guling2 πŸ˜†

      dapat email dari silent reader sgtlah best πŸ˜†

  7. War…happynya abang kak kan? Saya pun jeles lar. :p

  8. ala kak jie, masa panas ni je nak main-main kat salji tu… bila tibe musim hujan balik, hari2 kita mintak matahari keluar balik kan?

  9. wah..seronoknya main salji..kita ni guling0guling atas katil je boleh..hehhe..
    semoga kak jie sentiasa ceria.. πŸ˜‰
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Asam Pedas Melaka =-.

  10. kak jie buatlah wau kirim kat cik abang.. nak tengok jugak boleh tak wau tu terbang kat situ..
    .-= nuaeman´s last blog ..Bukti Cinta kepada Rasulullah SAW bukan sekadar ucapan di bibir =-.

  11. Rasa-rasanya kalau dah salji lebih sehari ada tak yang mengeluh agaknya? :mrgreen:
    .-= kruel74´s last blog ..How to market a book…. =-.

  12. saya pun mahu berguling-guling…main salji memang best….blog kak jie memang best…saya mesti terjah hari2
    .-= eyriqazz´s last blog ..Ada Apa dengan Pembaca =-.

  13. jom ramai2 pakat pergi ke Genting Highland..kat sana ada Snow House & boleh guling2 sekali..
    .-= Nadri´s last blog ..Fuhh! Lega Rasanya =-.

    • @Nadri, erk………..boleh sponser?

      ALL PARK – Indoor Theme Park, Outdoor Theme Park & Wet Park untuk Family Packate ( 2 dewasa + 2 kanak-kanak ) RM 125.

      πŸ˜†

      • @Kujie, boleh..tapi kena tunggu menang contest dkt blog “Hidup Biar Sedap” nie dulu :mrgreen:
        .-= Nadri´s last blog ..Fuhh! Lega Rasanya =-.

  14. Penulisan yang baik pasti suatu hari kelak akan menjadi berguna kepada seseorang yang mencari. itulah semangat yang di bawa dalam contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL.
    .-= denaihati´s last blog ..Hadiah untuk HIDUP BERANI UNTUK GAGAL =-.

    • @denaihati, sebenarnya belum yakin pun dengan penulisan sendiri – sebab tu ada tawaran satu saru laman web supaya jadi penulis tamu ( laman web yang agak terkenal ) masih ragu-ragu untuk menerima

  15. syioknye salji!! siap ade snowman yang rupe camkucing! πŸ˜†
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..kena lagi! =-.

  16. Cuaca sekarang memang panas. Kalau ada salji macam kat gambar tu, memang rasa macam nak berguling-guling. Tapi…. kalau berani cubalah berguling-guling kat salji tu. Nampak je macam best :mrgreen:

  17. Kujie,

    anggaplah “snowgirl” yg che abang “peluk” tu adalah KUJIE :mrgreen:
    .-= kenari´s last blog ..Bertemu Rakan Sekolah Selepas Suku Abad Berlalu =-.

  18. Kak Jie,
    Mana yang lagi best?

    Guling guling kat sana atau guling guling kat tepi bukit macam Hindustan?
    Ekekekeke
    .-= rohaizad´s last blog ..Liabiliti yang memotivasikan diri. =-.

  19. Arab Alger says:

    Salji memeng best…….tapi kalau dah hari-hari beku macam ni,boring juga.Bayang kan sejuk pagi yang 24 degree pun ada yang tak mandi…..ini kan pula suhu 2 degree,apa macam?Nak mandi? kalau dah hari-hari….dah 5 bulan dah.Boleh tahan?

  20. mcm ada bau lizard. mama ada bau x? AHAHHAHAH ok abaikan.

    mama,jom g tempat suami mu, ma? beli tiket kt yonna skali, nnt kita bungkis salji kasi sorg2 sikit kat blogger2 ni ha ahhahaha. T_____________T

    tgk gambar pun dah jadi sejuk ni. hishh.tp panas kan kat sini πŸ™ dugaan..
    .-= yonna´s last blog ..Bila Penulis Blog Sudah Tiada =-.

    • @yonna, isshhh…… nak kena cubit budak nie 😈

      jom…. nk jalan kaki? tiket pergi balik rm 8K. πŸ˜›

      dulu2 bila mengadu panas mesti kena fire macam naga…

      ” dok rumah pun ngadu panas…kite kat site, berjemur..relex je” :mrgreen:

  21. algeria?? ada salji meh negara tue??

  22. Kak Kujie,

    Memang best bergolek-golek kat salji
    Teringat kenangan belajar kat korea dulu
    Tidur kena pakai stokin ngan tilam toto.
    Keluar rumah pergi beli maggi pun pakai baju tebal gile.
    Oh rindunya kat korea lagi-lagi time Malaysia panas macam nie.
    .-= abangnara´s last blog ..Apabila Blog Anda Ada Kualiti, Pastinya… =-.

  23. memang best guling2 kt salji gitu..cubalah..hehehe

    blog k.jie ni mmg beri byk motivasi kt ramai org..idop kak jie!

  24. kak jie, beli tiket dan pergi je guling2 sekali, he, he…. πŸ˜›

  25. πŸ˜€ salam tuan rumah nice blog..
    jalan2 kat sini smoga dapat kenalan bertukar pandagan dalm dunia berblog..tahniah sb blog anda ramai yg follow..

    jika tdk keberatan singghlah blog saya..al-maklumlah blog baru πŸ˜‰
    .-= suri´s last blog ..Planet Pluto =-.

  26. tengok gambar pon saya dah jeles..sebab kompem terketar sejuk. melaka amat panas kak jie.langsung hujan takde.kalau ada pon tengah malam tapi tak lebat sgt..dugaan Allah SWT pada kita..
    .-= arin´s last blog ..Hanum dan Kawan-kawan =-.

    • @arin, Kat sini 2 hari hujan lebat belah petang..siap ribut perit sampai modem pun kena petir…huhuhu

      tapi bila panas….cepat teriknya…. tapi betullah – dugaan dunia

      • @Kujie, kat JB semalam petang baru hujan turun mencurah2..klu tak memang panas yg boleh membakar iman.
        .-= Nadri´s last blog ..Fuhh! Lega Rasanya =-.

  27. wah best nya tak berkesempatan nak pegi ke sana (duit pun takde)

  28. wow. kak kujie glamer macam artis!!! hehehehe.
    .-= lizz´s last blog ..Cerita dalam kelambu tak perlu nak beritahu 1 dunia =-.

  29. saya pun sudah mula jatuh cinta di cni.. sentiasa menenti berita2 terbaru πŸ˜€
    .-= cikgu isza´s last blog ..WINNERS vs LOSERS =-.

    • @cikgu isza, tekanan sebenarnya ni………kena fit sentiasa utk hasilkan blog
      dulu2 boleh je post entri suka suki syok sendiri tapi sejak ramai mata2 yg memandang
      kena tapis dan perbaiki penulisah πŸ˜†

      motivasi juga , kan?

  30. famous kak jie

  31. Kak Kujie dah bley jdi penasihat psikOlogi dah ni

    Bley la kalO GT nak mntak advise pape nnt πŸ˜‰
    .-= Misya´s last blog ..Tips : Nak pakai cOntact Lens? =-.

    • @Misya, ikut mood juga…he he he

      ini email yg umum…boleh disiarkan

      ada beberapa email peribadi dari pengunjung – itu kak jie reply direct lah

  32. Semlm sy hampir khatam semua entri kak jie. Menemani sy lebih satu jam rasanya. thanks approved artikel yg sy published kat blog sy dan bgi komen kat situ..
    .-= ila-ali´s last blog ..Jangan Sampai Muflis =-.

    • @ila-ali, sama2 kerana backlink Kak Jie. Kadang2 free , mood nak jalan2…. kadang2 nak reply komen kt blog sendiri pun tak sempat….

    • @ila-ali,
      hai kak @ila-ali, & kak uji..
      aduh sampia katam baca blog orang yer..ni yang cemburu ni..hik2..buka apalah sb blog suri pun tak der org yang nak follow maklumlah baru lagi..hehe