Saya Anak Menantu Bukan Anak Hantu

emak mertuaku

Mertua saya tak sihat. Suami saya sekarang dalam perjalanan dari kampung bawa emak mertua saya ke sini.

Doakan emak mertua saya cepat sembuh dan maafkan kerana saya mungkin tidak dapat mengupdate blog ini seperti biasa.

Saya ada tanggungjawap yang lebih penting.

How to Have a Good Family Life

  • Respect your parents. Do this not just by giving them respect, but by listening to what they say and trying your best to make them happy. Realize that you may be able to choose your friends, but you’re born to your family. If there’s nothing you can do to please your parents, you’ll be happier if you just accept it for now and focus on pleasing yourself. Making others happy is secondary to being happy yourself. And things do change over time.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ya. tanggungjawab kepada ibu bapa dan ibu bapa mertua lebih penting. ia termasuk dalam rukun 13 tanggungjawab kepada mereka.

    semoga mertua kak jie cepat sembuh! amin.
    .-= megat´s last blog ..Michael Jackson’s Last Rehearsal, Memori Akhir Dari Raja Pop! =-.

    • @megat, mak mertua kak jie demam je…sakit2 sikit…sakit org tua
      tapi masalahnya…tak de sapa kat kampung

      puas di pujuk pun mmg susah nak tinggalkan kampung

      lega juga krn dia nak dtg ke rumah kak jie kali ni

      dah baik pun….

      • @Kujie, yalah kak. orang yang sebaya itu kadang-kadang banyak karenahnya tetapi perlu kita fikir balik, bagaimana karenah kita ketika kecil dahulu kan?

        tak kiralah sama ada ibu bapa sendiri atau mertua. keduanya adalah tanggungjawab.

        alhamdulillah, mertua akak sihat dan dapat ikut akak balik kerumah. mungkin doa kak jie dimakbulkan.

        ps – sebenarnya byk perkara yang difikirkan ketika saya sendiri jatuh sakit. hu3.
        .-= megat´s last blog ..Michael Jackson’s Last Rehearsal, Memori Akhir Dari Raja Pop! =-.

  2. good luck. semoga tuhan mempermudahkan urusan kak jie
    .-= ibukumbang´s last blog ..Aku Kembali Lagi =-.

  3. Bila kita sayang anaknya, kita mesti sayang ibunya sama kan.
    Tahniahlah sebab Kujie dapat jadi anak menantu yang baik.
    Selamat berbakti kepada ibu mertua.
    .-= Kak Long´s last blog ..Lindungi Diri Anda =-.

  4. semoga cepat sembuh ya

  5. selamat pergi selamat balik kak…
    saya doakan mak mertua akak akan sihat…

    mak mertua sama mcm mak sendiri kan??
    .-= chekguBH´s last blog ..3 Perkara… =-.

  6. kak jie memang sangat familiar dengan kerja2 nursing…
    measti sangat keibuan ang very caring…
    semoga mak mertua akak cepat sembuh..
    akak pun..berkhidmat dengan senang hati ok…
    have a nice weekand kak..
    .-= izzah´s last blog ..Syyhhhh….rahsia…. =-.

    • @izzah, hehehe..cengei juga ni :mrgreen:

      yg seronok bila mak dtg tentu anak2…dpt manja2 dgn embah..dpt mengaji dgn embah

  7. kak kujie selamat berhujung minggu… :mrgreen:
    .-= shay´s last blog ..PAGI sabtu… =-.

  8. kak jie,

    lama tak singgah sini..mcm2 cite kim miss.
    semoga mak mentue kak jie cepat sembuh ye!
    πŸ™‚
    .-= kim´s last blog ..Wuhuuu..dapat award from Catlina! =-.

  9. haritz says:

    Ibu mertua sudah 2 tahun meninggal, sekarang saya tempat kami berdua menumpang kasih sayang
    .-= haritz´s last blog ..Renungan Juma’at =-.

  10. selamat menuntut macam2 ilmu dan petua dgn mak mertua. hehehe
    .-= cikgu panji´s last blog ..Tak Kenal Maka Tak Cintai =-.

    • @cikgu panji, hehehe..tau tak pe
      mmc seronok kalau mak dtg…
      yg lebih seronok tentu anak2…dpt manja dgn embah

  11. mak mertua saya mmg tak sihat dah, sakit-sakit tua πŸ˜₯
    .-= Mak Su´s last blog ..Bloody Blood =-.

  12. kalau nak jadi menantu yang baik kena la jaga mak mertua tu dengan baik…

    orang kata, nak anak mak, ayah mesti nak jugak… πŸ˜†

    shay doakan mak mertua akak sihat2 sentiasa…
    .-= shay´s last blog ..NAMA KAMPUNG… =-.

    • @shay, kita pun akan tua juga…kena bagi contoh yg baik utk anak2 kita sendiri….jgn mcm iklan raya petronas tu…sudah

      • @Kujie, memang pun, kadang tu bukannya sebab mertua yang nak bermasam dengan kita, tapi kita sendiri yang buat perangai bagi diaorang boring tengok kita… sapa suruh kan…

        kena paham juga, kita orang baru dalam keluarga mereka, mesti la kena ikut cara mereka, ambil hati mereka, bukannya ikut kepala kita sendiri jerk… cari keserasian antara kita, baru la rasa mak mertua pun macam mak sendiri juga… πŸ˜€

  13. Kesihatan ibu mentua lebih perlu didahulukan….semoga akak dipermudahkan urusan menjaganya….
    .-= hazman aka species1980´s last blog ..Pengalaman muzik dan hiburan unik =-.

    • @hazman aka species1980, bukannya serius pun..cuma kebetulan hujung minggu…mmg masa bersama family

  14. salam kak jie..
    semoga mak mentua kak jie sihat2 hendaknya..n semoga kak jie n family kekal aman bahagia hingga akhir hayat
    amin
    .-= pjan´s last blog ..Orang gaji ku sayang =-.

  15. fiezabaiduri says:

    semoga panjang umur dan cepat sihat.

    sesekali berehat la sat dari berblog..
    apa la salah kan.hehe..

    hari ni hari org, esok mama pon jadi mak mertua jugak
    tak lama je lagi.
    2 anak bujang tu dah besau.hehe..

    • @fiezabaiduri, Terimakasih Bai
      mak bkn sakit teruk pun..demam je
      kat kg pun tak de sapa..dok sorang2
      susah sgt nak ajak dia dok dgn anak2…..

  16. Salam hormat wahai kujie.

    Ada rasa tak sebarang perbezaan, sewaktu bercakap dengan ibu sendiri dan ibu mertua ?

    Sekadar bertanya. πŸ™‚

    • @Abang Long, Salam kembali Abang Long

      saya lebih rapat dengan mak mertua…lebih terbuka untuk bercerita dgn mak mertua…

  17. hari ni hari dia…esok hari kita pulak..

  18. citer pasal anak menantu nih buat saya tersentuh la kak jie..cuba menjadik anak menantu yang baik..tapi di layan nye seperti ntah la.setiap apa pon acara atau apa sahaja di buat di rumah pihak sebelah sana, tidak pernah kami sekelurga di ajak..sedih sungguh tapi sentiasa berdoa dibuka kan hati ibu mertua kami untuk menerima kami sekeluarga..kesian cucu-cucu nye..tak pernah di tanya khabar..ishh..pjg lak komen saya..:)

  19. Semoga ibu mertua kak jie cepat sembuh. πŸ˜‰
    .-= Bb Hussain´s last blog ..New member in the family =-.

  20. Your husband must be happy to have a wife like you huh! πŸ˜€ You are a good hantu…opps….I mean menantu! πŸ˜›

    • @tekkaus, a beautiful caring man who is giving me everything my heart has desired………… πŸ˜€

  21. blog pun blog gak, keluarga tetap yang utama. semoga beliau sihat-sihat selalu πŸ˜‰
    .-= chokilala´s last blog ..Ryehanna di Chokilala.com! =-.

  22. rohaizad says:

    Saya takde ibu mertua lagi, so saya takde lagi title anak menantu. Tapi bagi ibu-ibu yang anak perempuannya blogger, saya rela dimenantukan…. hahahahah

    p/s: Selamat berehat Kak Jie. Tapi namanya berehat, hati masih kat papan komputer.

    • @rohaizad, ha ha ada syarat tu…cari blogger juga… :mrgreen:

      tak bolehlah jadikan mak mertua sebagai alamsan, mcm tak logik pula..sebenarnya hujung minggu mmg sibuk dgn aktiviti offline

  23. Tentu cepat baik di rumah yang banyak menyembuhkan
    .-= kruel74´s last blog ..The the visual media bloggers at PJ Challenge Bloggers ‘K’arnival =-.

  24. Bagus anak menantu mcm Kak Jie ni… Take care! πŸ™‚
    .-= intan´s last blog ..Result Penggal 1-2009 (KAFA) =-.

  25. semoga mak mertua kak jie cepat sembuh…dan selamat menikmati kasih sayang yang melimpah-limpah.
    .-= iza´s last blog ..Penawar Rindu… =-.

  26. woodstacker says:

    syafakillah~
    .-= woodstacker´s last blog ..fmb16- walau aku dan kau tak ‘mengenali’ =-.

  27. moga cepat sembuh
    .-= pB´s last blog ..616 =-.

  28. semoga mertua kak jie sihat sejahtera..always family first
    .-= zamz´s last blog ..Berat Mata Memandang Berat Lagi Blog Ni Nak Loading….huhu =-.

  29. yea..saya dh kembali..ari tuh nak comment post pasal cukup setahun….tp tak sempat..busy n internet sungguh bongok di kampung..bawak callister jumpa bakal mak mentua..seminggu dok kat kampung…haha
    .-= Mindaku Di Sini´s last blog ..Take a good care of your pet =-.