Sisi Kelabu Seorang Kujie

Noys said on 16/08/2009 at 10:44 pm: Sy benci manusia hipokrit. Artis bukan alasan.

– merujuk kepada perkahwinan Akhir Hayy dan Waheeda .

Hipokrit – (orang yg) berpura-pura berperangai (berkelakuan, bersifat, dll) baik, (orang yg) memperlihatkan keadaan diri yg berlainan drpd yg sebenarnya, munafik.- DBP

cakap tak serupa bikin

Saya percaya, setiap manusia tidak boleh lari daripada sifat hipokrit dan ianya boleh berlaku secara sedar atau tidak.  Level sikit banyak itulah yang membezanya.

Saya juga hipokrit, hanya menulis hal yang baik-baik saja tentang diri, keluarga dan kawan-kawan. Saya juga ada sisi gelap ( dark site ), sisi kelabu, sisi masam, sisi busuk, pahit, lemau…dsbnya……tetapi sering yang dipaparkan disini hanya kisah baik-baik, kisah gembira dan kisah terang …. and they lived happily ever after….

Sekian, topik ringkas untuk  muhasabah diri sendiri yang masih  ‘bercuti’ konon-kononnya lah….!!!!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Akak Jie….
    Apa khbr?

    Actually, I like the way you write-up ur n3.
    Beautiful, easy to read….but strict. Adakah ini ur attitude? A strict mom and a beautiful wife for ur hubby. I like you….yes.
    .-= Zymazara´s last blog ..Perubahan Je, Bukan Perpindahan (Sticky Mode n3) =-.

  2. ikut KSW…
    takkan nak membuka pekung di dada kan??
    pekung di dada org sapa yang tahu…

    erm…
    kite nk kan public figure (kunun2…haha), kalau ade yg buruk, biarlah kita dan tuhan je yg tahu…kaan???
    takpayah nk kecoh keburukan org dan keburukan kita kite simpan…

    boleh kan??
    .-= chekguBH´s last blog ..Berbusana Melayu & Berkopitiam… =-.

  3. Entri ni amat sesuai untuk muhasabah diri kita yang seringkali lupa melihat diri sendiri sebelum menghukum orang lain. Kita manusia ‘andaikata” kita berkata atas sebab sesuatu perkara itu tak dilakukan kita tapi jangan terperanjat ia boleh pula terjadi pada keluarga kita yang terdekat. Masa tu.. apakah kita nak menghukum juga?
    .-= nuaeman´s last blog ..Akhil Hayy, Waheeda dan sikap kita.. =-.

  4. Setiap manusia ada seme sisi, cuma yg membezakan
    sama ada sisi baik atau sisi buruk lebeh byk. :mrgreen:
    .-= Eriyza´s last blog ..Dua Pengantin Berlainan Pelamin =-.

  5. topik panas sampai tenggelam caci carut azwan ali
    .-= kuina´s last blog ..Kenapa Aku Berblog =-.

  6. iza~de~bintang says:

    Betul cakap Kak Jie tu, semua orang ada sisi gelap dan kelabu asap. Cuma semoga apa2 yang telah berlaku itu akan mendekatkan Qalbu kita dengan-Nya, bukan menjauhkan… 😉 😛

  7. selamat menyambut bulan ramadhan akak jie ittewww..
    .-= en_me´s last blog ..麻酔 – anesthesia =-.

  8. sisi gelap? 😈 ..kekasih gelap? tempat gelap? haaaa. sume2 yg gelap bahaya..hehehe. yg gelap2 tu kena simpanlah jie, buat smpai jd terang…!

    jie ok? angah dah ok?
    .-= jun´s last blog ..Jam tart =-.

  9. bila kakjie nak blogging pasal sisi masam plak? asyik maniss jee 😛
    .-= blowie´s last blog ..Puasa dah dekat wei! =-.

  10. mari bercuti!!!

    **tak cuti tapi bila org call opis bilang saye MC.. boleh??**
    .-= mrs azmi´s last blog ..weekend housewife~ =-.

    • @mrs azmi, cadang nk bercuti dr beblog seminggu ni..byk sgt kerja nk selesaikan….tapi…dan lagi tu publish entri ‘makan dalam’

      ehemmm..sapa ye sms cakap…amboi…sempat lagi publish entri menyusuk qalbu…nasib baik dia sebut qalbu..bukan kalbu…. 😀

  11. Akak Jie….

    Doakan k`bahagiaan utk diaorg. 🙂

    Take care.
    .-= Zymazara´s last blog ..Perubahan Je, Bukan Perpindahan (Sticky Mode n3) =-.

    • @Zymazara, Selamat Pengantin Baru Akhir Hayy dan Waheeda – Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikkan..Amin

  12. yeap! kita perlu malu.. dan patut malu dgn sikap hitam kita..

    lantaran itu tidak perlu lah menjaja cerita hitam itu..
    tetapi tidak pula kita melambung2 mensensasikan cerita putih.. takut riak, masuk neraka jua. huhuhu

    jadinya, bersederhanalah dlm banyak perkara!
    adil pada bicara, kelakukan dan penghakiman…

    paling agung bertakwa, bersabar, berakhlak mulia dan penuhkan iman kepada Tuhan!

    huhuhuhu
    berat nampak parang mencincang, berat lagi rasanya benda yg kena cincang. dan bahu yg menghayun lengan…huhuhhu
    .-= maza´s last blog ..Selamat Tinggal Kawan! =-.

  13. mungkin sisi kelabu untuk hari yang kelabu.. 😀
    .-= mae´s last blog ..Aku Dan Komen Di Blog =-.

  14. Yeah! Kadang-kala terpaksa juga kita memakai topeng. 😀
    .-= tekkaus´s last blog ..Wife’s Chickuteh & Yam Rice! =-.

  15. benarlah bagai dikata. sesungguhnya sikap memburuk-burukkan orang lain yang seagama atau bukan seagama, bukan sikap sebenar serorang islam kan kak?

    tiba-tiba terkenang kembali sikap ketika di zaman muda. di usia ini perlu banyak bermuhasabah untuk mencari jalan benar.

    ps – suka cara kak jie dalam penyampaian seperti ini nampak tegas tapi lembut he3

    • @megat, kehebatan Nabi saw sehingga kita dapat menikmati Islam ini adalah keran akhlaknya tetapi semua itu sudah hilang di kalangan orang politik DEMI kuasa yang sedang dipegang dan yang sedang dikejar…

    • @megat, terimakasihlah kerana faham apa yg cuba kak jie sampaikan..org2 lama yg ikuti blog ni dah tau dapat baca cara kak jie… 😆

      kak jie bukan jenis tulis berjela2… membebel…cuma sentuk sikit biar kita sama2 fikirkan, lagi pun tak pandai….ilmu seciput

      kadang2 takut nk bicarakan hal2 serius secara serius takut org salah faham dari penyampaian yang tak sistematik..kak jie surirumah..bkn ustazah atau org berkelayakkan utk cakap secara mendalam

  16. saya pun x berapa suka dgr berita tu..xtau kenapa..huhuhu
    .-= aloqmalai´s last blog ..dilema seorang hensem di hari anugerah… =-.

  17. cemana gaya sisi lemau ek?..
    .-= arin´s last blog ..Imaginary Friends =-.

  18. Sisi gelap eloklah simpan dalam diri kita je kak jie..
    Takkan nak cerita kat orang kan…
    Memudaratkan nanti.. Saya pun ada sisi gelap.. Huhuhuhuhu..
    Bunyi cam penjenayah plak..
    .-= zool´s last blog ..Tekanan dalaman =-.

    • @zool, tapi tulah orang surat kabar lebih suka sisi gelap…sensasi tu

      • @denaihati, tapi entri ini bukan berkaitan ttg artis tersebut….terus terang ttg diri kak jie sendiri…..bertepatan dgn tajuk 🙂

        • @Kujie, kalau ‘dark side’, saya mesti ingat Star Wars… Sebenarnya baik kita cerita baik-baik je kan, biar jadi contoh. Cerita tak baik, buat apa nak jaja.. menjatuhkan aib family. Tak pasal-pasal nanti satu keluarga malu..

          p/s- blog dengan enty yang bagus, jadi rujukan orang lain. Dapat juga kita tempias pahala. Daripada cerita murahan (macam akhbar tabloid nak lariskan jualan).. dapat dosa kering.. kan??
          .-= samdaddycool´s last blog ..Agi Idup, Agi Ngelaban =-.

    • @zool, moral of the story…sebelum kita cakap orang lain , kena le nengok2 hati kita sendiri dulu ye….. 😆

  19. imanshah says:

    Selamat pengantin baru…semoga berbahagia..tapi kan belum lagi habis edah si bekas isteri Akhil..udah kawen lain

  20. Anonymous says:

    Selamat pengantin baru…semoga berbahagia..tapi kan belum lagi habis edah si bekas isteri Akhil..udah kawen lain

Trackbacks

  1. pligg.com says:

    Sisi Kelabu Seorang Kujie | Hidup Biar Sedap…

    Saya juga ada sisi gelap ( dark site ), sisi kelabu, sisi masam, sisi busuk, pahit, lemau…dsbnya……tetapi sering yang dipaparkan disini hanya kisah baik-baik, kisah gembira dan kisah terang …. and they lived happily ever after……