Terbenam Di Hulu Bernam

Assalamualaikum… masih ada lagi ke pembaca blog ni? Lama sungguh tak update. Ada banyak hal hal keluarga yang lebih utama.

Entri ni kisah hari Rabu lepas. Suami saya balik, cuti bulanan 3 hari. Macam biasa kalau dia balik, kami mesti turun ke kebun. itu saja masa yang ada. Nak ke kebun pun bukan dekat, lebih kurang 60 KM.

Hari Rabu tu, ada urusan dengan MPoB untuk lawatan tapak nak tanam baru kelapa sawit.

mopb

Musim hujan sekarang dan jalan baru ditolak…tanah masih lembut.  Jalan masuk tu kawasan laluan air, jalan memang licin.

Nak tambah dramatik , kereta kami tersangkut. Puas juga mencuba dengan pelbagai cara dan skil, kereta tetap tak boleh dikeluarkan.

Bukan saja kereta, salah seorang pegawai MPoN pun tergelincir berselut juga.

Hampir 2 jam juga, kereta masih tak dapat dikeluarkan. Terbenam separuh badan.

kereta 4wd terbenam

Pegawai MpOB keluar mencari bantuan. Nasib baik ada yang sedang bekerja di kawasan tu.

3 jam juga duduk lepak kawasan ni.

Saya seorang saja perempuan, memang jadi pemerhati sajalah.   Sambil-sambil tungu berteduh tepi semak , sempat ambil beberapa gambar serangga yang cantik dan menarik seperti ini.  Semua gambar tidak diedit, cuma diresize sahaja.

lalat

Gambar guna telefon Galaxy S3 yang dah pecah skrin yang sekali sekala mabuk sebab dah jatuh dalam kolam.

serangga hutan

Kalau dapat Sony Xperia Z3 mesti lagi cantik kan.. kan … hiks! Xperia Z3 warna Copper!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. tampak hebat kerana seorang wanita boleh melakukan tugas seperti orang lelaki.
    Jom terjah post menarik dari Dr Fattah ..Seksyen Pengetahuan Am Peperiksaan Separa PerubatanMy Profile

  2. Projek bersama ke ni..kalau pickup pun sangkut apatah lagi kancil..haha

  3. Memang kena dengan nama sangat tu
    Jom terjah post menarik dari faizalpj ..Kelahiran Di Bulan Muharram Tahun Baru Hijrah 1436HMy Profile

  4. Jalan tanah mcm ni mmg mencabar. Boleh test kemahiran 4WD..hehe
    Jom terjah post menarik dari blackrosehunter ..Banjir di Terengganu 2014My Profile

  5. Lebih baik Kak Jie tgk je lah, nak tolong pun bukan kederat orang pompuan.
    Jom terjah post menarik dari Saya Ensem ..Surah Al’ Alaq سورة العلقMy Profile

  6. Mencabar tersangkut dalam ladang ni. Hehe.

    Nasib baiklah ada ramai yang tolongkan. Kalau tidak haru juga tu
    Jom terjah post menarik dari Mazni Azmi ..Tudung France Satin | Fesyen Tudung Pengantin Muslimah ModenMy Profile

  7. haha saya pernah merasa sangkut jalan ke bukit …..
    Jom terjah post menarik dari mahmud ..Ikhtiar Hamil dengan Set Qaseh Gold Adinda Kekanda Dan SoleMy Profile

  8. sempat juga ambil gambar tuh
    Jom terjah post menarik dari myrujukan ..Peluang Bekerja Dari Rumah Untuk Suri RumahMy Profile

  9. Adventure jugak ye, macam Camel Trophy
    Jom terjah post menarik dari Malaysia Tercinta ..Vitamin Shaklee Bagus Untuk KesihatanMy Profile

  10. pandai puan ambil gambar.. cantik gambar binatang tu
    Jom terjah post menarik dari Safiya ..Kenapa Saya Ambil Vivix ?My Profile

  11. picture yg cantik dan clear….

  12. sempat lagi snap gambar serangga….tapi memang cantik gambar tu,clear je…terbaik…
    Jom terjah post menarik dari norehan saad ..PROMOSI SHAKLEE NOVEMBER 2014My Profile

  13. memang best sony baru tu, ada test drive hari tu, ayah saya punya..
    Jom terjah post menarik dari Suriya ..3 Tips Pilih Ikan Segar Supaya Tak Terkena Ikan BusukMy Profile

  14. Hohohoh..cantik gambar kak jie amik..Pinjam kamera…
    Jom terjah post menarik dari iman1237@hotmail.com ..Pandangan Saya – Syarat Baru Pinjaman PTPTN dan Jumlah Pinjaman Berasaskan BR1MMy Profile

  15. boleh tahan lazat spec Xperia Z3 tu. Tengah timbang kati ni..antara 3 pilihan..he he.
    Jom terjah post menarik dari ctfand ..Melegakan Hidung Tersumbat Di Kalangan BayiMy Profile

  16. memang best duduk di kampung dengan kehijauan dan cabaran yg berbeza …beza sangat dgn duduk di bandar
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Cabaran terakhir iPhone 5sMy Profile

  17. Wahhh.. mencabar betul pengalaman tersangkut ni, tapi 4×4 memang dicipta untuk aktiviti lasak
    Jom terjah post menarik dari Fyda Noh ..Cerita Sedih Tentang Kolostrum, Susu Kuning Yang TerbuangMy Profile

  18. Beli aipon teruih la kak Jie 🙂
    Jom terjah post menarik dari Noriza Rahman ..Makanan Anti KolesterolMy Profile

  19. uih dasyat akak sorang perempuan….seronok masuk “hutan”, saya suka tengok dan menyelami pokok menghijau
    Jom terjah post menarik dari Faizura ..Resepi Banana + Strawberry Shakes@SmoothieMy Profile

  20. Cantik gamabr, moga tercpai hasrat Kak Jie beli hp sony Z3.
    Jom terjah post menarik dari Wira Merah ..Vitamin Shaklee Bagus Untuk KesihatanMy Profile

  21. Alhamdulillah selamat semuanya. Cantik gambar yang akak tangkap. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Ani Haryani ..1001 Tentang Omega GuardMy Profile

  22. kalau saya yang sangkut sampai 3 jam ni, mau nangis dibuatnya
    Jom terjah post menarik dari Siti travelog ..#1 Denizli | Pamukkale, bukit yang macam kapasMy Profile

  23. Salam singgah:)
    Syukur selamat semua=)
    Jom terjah post menarik dari CikSiti ..Jangan pening bil hospital naik!My Profile

  24. sabarnya kak dalam situasi begitu.

  25. cantik jugak gambar dr kamera henfon pun… 🙂
    Jom terjah post menarik dari Ain ..Klinik Usahawan Dr. Azizan OsmanMy Profile

  26. Jauh juga kebun tu spai 60km, sekarang ni musim hujan memang banyak jalan dalam kebun yang berselut.
    Jom terjah post menarik dari Kereta Sewa Shah Alam ..Jom Balik Kampung dari Kereta SewaMy Profile

  27. ohh..

    nak kamera baru rupanya..

    ehh..handpon baru..
    Jom terjah post menarik dari titan ..18 Top blog Alexa Rank Malaysia – November 2014My Profile

  28. Fuh permukaan yang mencabar. 4×4 memang tidak ada masalah.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Kelas Fotografi Botani di Taman Botani PutrajayaMy Profile

  29. Syukur tak apa-apa yang buruk berlaku. Setiap yang jadi tu ada hikmahnya. Kan boleh tangkap gambar serangga dan boleh test power ke tak lagi camera phone tu kan. hehe.
    Jom terjah post menarik dari Anna ..Apa yang membezakan Omega Guard dengan yang lain???My Profile

  30. Fiqh. Nasib baik ada pekerja kat situ. Kalau tak mesti lagi lama menunggu bantuan.
    Jom terjah post menarik dari razis ..Reaksi Dato Siti Nurhaliza Menyambut Kemenangan PahangMy Profile

  31. syukur dapat dikeluarkan ye kak..mencabar juga bila tersangkut mcm tue.
    Jom terjah post menarik dari Oja Samid ..Memilih Vitamin untuk Ibu Hamil yang BaikMy Profile