Terpedaya dan terpesona dengan diri sendiri

Saya diam dan tak membebel..jadi tengok gambar perjalanan saya tenghari tadi ( Hantar nasi untuk Intan dan ambil Angah balik dari sekolah) Kalau saya dengan Encik Shrek saya akan lalu jalan ini. Kalau dengan Cik Serena, saya ikut jalan utama.

Ikut jalan bukit tepi kubur cina. Tiap kali melalui tempat ini rasa damai dan indah.

Tasik Tiang Lektrik ( saya dan anak² panggil – sebab ada satu tiang lektrik lama di dalam tasik ini ).

Masa balik, paksa Angah untuk jadi model tengah panas lit..lit..

Ingat Telaga Tujuh dulu, boleh nampak dari arah kiri saya.

Tasik lain yang mengadap Taman Anggerik dari arah Perkampungan Orang Asli.


Melalui perkampungan orang asli yang redup. Kami memang memilih jalan ini kerana lebih sejuk dan redup .

Melalui jambatan dan air terjun.

Selepas jambatan, lalu depan Pusat Serenti Serendah. Kemudian naik bukit curam…

Jumpa taman perumahan…

Depan rumah saya. Perjalanan kami tadi hanya 3KM.

Dah sampai rumah.. cepat buka gate Ngah…

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. May – kedamaian ini utk utk di”nampak”kan..ttp utk dirasai..meh la..

    Su – adoilah su…bukit bukau tu..tak sanggup nak kayuh…

    Rush Murad – memang… saya suka sgt dan rasanya sebab itu saya jarang lagi teringin nak merayau kt town.

    lily – boleh, tak de halangan..tapi kena berkembam..

    hahahahha

    neeza – kakjie tak takut area kubur cina tu..kakjie lagi takut manusia yg macam hantu..ha ha ha

  2. Neeza Shahril says:

    neeza pun tak suka dok KL…
    tu yang neeza heran, kak Jie kata tenang tapi Kak Jie mention kubur cina.. kalau neeza kan, takutttt… heheee..

  3. Lily.Lulu. says:

    kak jie . boleh mandi ke kat air terjun tuh ???

    cam besh je
    cam nak dtg je
    cam nak mandi manda je
    😀

    hehehehe ~

  4. Rush Murad says:

    aman damai sungguh persekitaran rumah Jie….. jatuh hati lerrrr… byk greeneries.. sejuk mata memandang… bertuah sungguh duduk area tuuu..

  5. Salam k’jie…
    naik basikal pepagi mesti best nih… teringat suasana kg zaman skolah dulu.

  6. nampak sungguh mendamaikan 😀

  7. mat gebu -amboi mat dah siap skrip mcm nk shooting drama klasik..hitam putih !

    berkembam pastu leh buat itik.

    kalau ada anak2 dara mandi manda suka sukit kat sungai, mesti ada penyangak yang dok intai kan..

    pastu ade hero dtg menyelamat..hiks!

    klik kat entri ” telaga tujuh” tu utk tgok view dia lebih dekat.

    diya – ha ha ha..mcm kat pendalaman sgt , kan.

    siap lalu bukit bukau lembah berduri… kg. org asli bagai

    kejiranan mama mmg kampung org asli.

    neeza – Tgok cantik dia dok berpossing, lalu kereta peronda polis..entah mesti dia fikir..sengal ke apa dua beranak ni dok bergambo tgh panas lit lit…tepi tasik..

    jln ni mmg tak ramai org lalu…entah..sbb org takut lalu tepi kubur cina kot.. org mcm kakjie yg suka suasana redup dan berangin mmg lalu sini.

    Tiap kali lalu, angah akan ckp..lalu sini angah mesti teringat kt kedah…tepi jln byk pokok2..

    neeza, sbb tu bila dok sini tak de rasa nk keluar g mana2…apalagi g kl..

    sesak napas ni..

    ayu – e’eeemmm…memang best ayu.

    hari minggu tgok keluarga mancing..

  8. intan kakjie duduk depan pc ni pun boleh tgok view cantik…real…bkn dpm kom.

    boleh hapal bape kali lalu roundabout…

    azisazahar – ooo..kawasan orang kaya tu..kelapa sawit mahai skrg ni..satu tan rm 600 lebih.

    hehehehehe…angan2 la sambil2 tu dpt kawen dgn tokei kebun kelapa sawit tu…:p

    muadz – awat jeles..

    pomotlah tempat korang..hehehe

    nk tgok gak

    😀

  9. Dakwah Santai says:

    Assalamualaikum…

    wah cantik gak kawasan serendah yer… paling cantik pintu pagar tuh!.. heheh..

    *dok tunggu kak jie ajak pi rumah nie..

  10. cepotet – belakang rumah kakjie je..meh la..bawa tikar, bawa pelampung..

    he he he..

    cikgu panji – pemanandangan yg cantik akan mengahasilakan udara yang bersih dan akhirnya penduduk yg sihat..

    he he he

    mz – tak malu…dtg intai montot cik serena…he he he

    * cungkil mata *

  11. mama ranggie – Air Terjun yang lagi best ade juga, dekat²sini je…tak sampai pun 5 minit perjalanan.

    bp – lama awk hilang.

    Tak pasti, ada org buang dalam tu atau apa..tapi tasik tu memang dalam sebab tiang tu nampak dalam 1kaki saja.

    Yonna – sebab tu mama sentiasa hepi dan ceria, dapat sedut oksigen yang berkualiti..

    hehehehe

    bkn macam kt Penang tu..asap kapal, asap feri, asap kapalterbang, asap kereta…huwaaa…sesak

    erk…asap bas MILAN!

  12. damai dan tenang… bestnyaaaaaaaaa

  13. Neeza Shahril says:

    dalam panas lit lit tu, boleh lai Angah senyum.. layan je Ngah.. mama suruh jadi model tu hehee..

    cantiknya kawasan tu Kak Jie.. betul la, tengok gambar pun menenangkan.. nak nak gambar sungai tu.. sejuk mata memandang.. pandai Kak Jie cari tapak buat rumah…

  14. adehhh. macam jauh je nk sampai umah mama. seb baek tak kena redah hutan belantara, lautan api bagai. huhu

  15. Mat Gebu says:

    uikk..bestnya air terjun tu kak jie, ini kalau keputusan bekalan air, leh leer berkemban pastu bawak “washing machine” (papan cuci baju yg zigzag tu mcm mak kita guna dulu2), jgn lupa nyanyi2 lagu “rasa sayang” tak pun “suriram”…then membasuh laaa dgn haepi nyeee.. “Beruk2” yang kaki skodeng pun dengan hepinya curik gambaQ cekci…hahahaha…Lagi satu, tu telaga tujuh tu..haiyooo “misteri” sungguhhhhh…..serammm weyyyy!!!!

  16. muadzlife says:

    wah bukan main dia dok pomot serendah..
    tenang dan indah :)..

    ai laikkkk

  17. azisazahar says:

    3km je perjalanan? ok la tu…sy lak 13km…kiri kanan layan je kelapa sawit…hik2

  18. Intan Rosnitta says:

    K.Jie…

    Yg ni saya jeles sgt2. Dapat tgk view yg indah2 setiap hari…

    Kat rumah intan ni, lepas roundabout…ada roundabout, pas tu roundabout, pas tu traffic light, pas tu roundabout lagi..huhu.

    Usahkan air sungai (telaga 1 pun x ada, inikan pula telaga 7!)…air mengalir dlm longkang pun x nampak! 🙁

  19. :)) muahahaha
    pak cik nampak montot cik serena yg seksi itu dalam kawasan dalam pagar istana kerajaan melaka dahulu kala
    :)) muahahahaha *sambung gelak lagi*

  20. CIKGU PANJI says:

    wow… cantiknya pemandangan. hensom gak model tu…

  21. cepotet says:

    katne ni? nak gi lepak tengok air terjun la kak..

    serendah ek?

  22. wahh mama!!
    really cantek view2 ni 🙂

  23. blackpurple @ jowopinter says:

    Tak habis musykil lagi ni. Macamana boleh ada tiang elektrik dalam tasik…?

  24. mama ranggie says:

    kak jie…tenang je sungai tu kan..mama memang suker mandi sg nih…

  25. mz – Pakcik ni kan…sy nk suruh tengok view indah menarik …. tu…bukan gate rumah saya..ishhh…

  26. uiks .. gate umah mcm pagar istana kerajaan melaka dahulu kala!