Tolong, lakiku hilang

11.21 am –

Saya baru balik kelas.

Gate bertutup tak berkunci.

Kereta dua-dua ada.

Safety boot ( uniform suami ) ada.

Pintu tutup tak berkunci.

Pc on, Laptop on

” Suami yang hilang….!”

Waktu saya keluar jam 9 pagi, dia ada tengah siapkan drawing depan pc. Katanya nak keluar lepas siap.

Mana dia pergi ye…?


Telefon gagal dihubungi.

Cari bawah katil, belakang pintu, dalam bilik air smapaikan dalam almari baju. Manalah tau…….

Degup jantung makin kencang. Jerit manja-manja….

” Abang nak main sorok² ke……….?

Macam-macam yang saya fikir.

Kena colek ke? Kena rompak ke? ( kes terlalu kerap lihat berita jenyah di TV )

Maklum duit berkepok² dalam laci .

Keliling rumah saya cari….

Manalah laki aku ni………………?

.

:neutral:

.

.

.

.

:cry:

.

.

.

:sad:

.

.

.

:?:

.

.

.

:???:

.

.

.

:!:

Tiba-tiba telefon berdering…………….

” Abang dekat rumah Bakar ni……………………..! ( Jiran selang seblok belakang rumah )

” Astafirullahhi azimmmmmmmmm……Abang ni…………….pok pek pok pek, pintu tak kunci, pc tak off, laptop ternganga…pok pek pok pek… kalau pencuri masuk….hilang laptop mcm mana nak blogging… ..bla..bla..bla………..berderau darah tau…dah le tepon tak dapat, diluar kawasan…suspen je…pok pek pok pek…bla…blaaaa’

Mungkin inilah salah satu cara untuk menaikkan tekanan darah!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Biasalah, orang lelaki. Tak macam isteri. Selagi tak puas hati pintu tak berkunci, suis tak bertutup, selagi tu dia nak cek. Ehem… sekadar peringatan aje Jie. Jangan ler promosi duit berkepuk-kepuk dalam almari tu. Shhh aje. Kot ler ter-attract tersalah orang lak. Opah ingatkan aje. Jangan lak jerit-jerit manja kat opah ni…. 😛

    ODs last blog post..Ini Baru Adil, Bukan?

  2. kadang tu kalau kita saja usik hubby protes apa yang dia boleh buat kita tak boleh, mula la dia nak bersyarahan…

    😆

  3. Adoi… wakakakaka

    dekans last blog post..Cara menambah ruang HD ke VMware

  4. hahaha. muat ke nak nyorok belakang katil dlm almari baju semua tu? haha. kelakar betul 😆

    chokilalas last blog post..Jom Buat Komputer Cakap Apa Yang Korang Taip!

    • @chokilala, iyelah..almari kak jie kabinet sampai atas tu…sliding door..mana le tau dia mask
      dah tu tak jangka kt mana dia nyorok

  5. marah masa suami takde je….masa ada depan mata, langsung tak jadi marah.hehehe. betul tak??

    cikgu panjis last blog post..Siapalah Kita?

  6. pok pek pok pek…harus tu..;)

    Lan Bingkas last blog post..Pengapit

  7. hahaah! comelnye mama!!! 😛
    ehh jgn la mention duit berkepok dlm laci.
    kang ade je yang aim T____T

    hish ape la suami mama ni ngee
    ade ke dia biar rumah tu mcm tu je.
    kang ade org masuk kang
    sia2 je free muka mama masuk kosmo ke utusan ke :mrgreen:

    next time make sure dia kunci semua pintu2 umah tu :p
    nnt hilang semua tikar yang kita nak berkelah nnt hahhaha

    yonnas last blog post..Cara-cara halau roomate (secara halus)

    • @yonna, hahahaha…sbb tak de la kena mention

      duit siling je yg penuh laci tu :mrgreen:

      he he he…. dia g print drawing kt rumah kawan dia tu
      dah tu…mama blk je tgok rumah mcm tu
      tak ke haru biru..dok pikir yg mcm2
      selalu sgt tgok berita tv..tu arr
      bayang mcm2

      hahaha…tikar tu kt pasar borong sakan 6 inggit je :mrgreen:

  8. lagikan kak, kalau diaorang buat macam tu tak pe…

    cuba kalau kita pulak buat macam…

    ntah2 mau seminggu dia membebel… 😆

  9. kak jie, kalo sue yg kena mcm ni.. dah nanges dah.. pastu tepon polis terus. hehe

    saya memang seorang yang cepat gelabah dan suka berpikir yang bukan².. mcm mana nak ilangkan yer? supaya saya berfikir yang baik² aja….

    Sues last blog post..Hish.. sikit je lagi!

    • @Sue, hahaha…. mmg mengelabah ..tatau nk tepon sapa

      dok kelitin ( ni bahasa utara ni ) dlm rumah
      kehulur kehilir….

      pegang hp

      try call
      tak dpt….

      issshhh….

  10. kak jie membebel sempat lai mention “x le blogging” ekekekekek……

  11. he..23x adat la tue kan..mane de laki yang rela menunggu isterinya habis membebel

    framestones last blog post..Jom Ternak Anak

  12. … Huishhh saspen. Bahaya gak kalau laki kena culik. mana nak cari ganti ek!

    p/s – hubby kak jie buat drawing architecture ke civil?

    samdaddycools last blog post..Kursus di Batu Pahat

  13. melayu boleh says:

    Hahaha … kak jie buat saya gelak pepagi nie.

    Tak tahan ayat yg nie:

    ” hilang laptop mcm mana nak blogging… ..bla..bla..bla………”

    ps:kak jie nie lawak gak ek ? hehe :p Peace No War

    melayu bolehs last blog post..Apa Itu Law Of Attraction (Versi Melayu)

    • @melayu boleh,

      erk! lawak ker.. rasanya dia tersampuk jer tu….

      wakakakkaa

    • @melayu boleh, salah satu tip rumah tangga kena selalu bergurau senda…. kami mcm kawan…kadang2 bergossip gak hal kawan2..hehehe

  14. sabar kak jie..hehe 😀
    mungkin emergency kot tu sampai terlupa tu..

  15. Selang 3 rumah je. Biasa lah tu. Saya pun kekadang camtu…

    kruel74s last blog post..Why must we lower our professional standards?

  16. hehe…nasib baik laki kak jie tak hilang…saya ada lagi cerita sedih….tapi malas nak bercerita kat sini plak..

    • @Mindaku Di Sini, ngape…apa yg sedihnya..share lah…

      Shared joy is double joy. Shared sorrow is half sorrow.

  17. salam kujie… lamanya kak e tak jalan2 kat sini…dah berubah eehhhh

    kak es last blog post..ice blended ~ avocado with Choc ~

  18. elok rasanya untuk tingkatkan lagi prestasi tekanan darah itu dengan memberikan lampu hijau untuk berkahwen….. eh! silap buka cawangan satu lagi, kepada si suami..

    confirm, hilang penyakit tekanan darah rendah itew…

    Tak caya? Cubalah!

    hehehheheh

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    mazas last blog post..Kembara Jalanan: Makam di Rembau.

    • @maza, amboi..pandai nk mengajar erk… 👿 👿

      mmg terus rendah………..bawah tanah! :mrgreen:

    • @maza, Uuuuuiiii!!

      Nanti Tie antor report kat Aida, ya……

      Waaa……dah berani sebut2 bukak cawangan… kat blog sendiri kononnya alim kucing…., kat blog makcik2 bukan main lagi gedik!! :mrgreen:

      Ties last blog post..Errk……. tengok aje laa…

  19. Eriyza says:

    Hebat tul penangan kaseh sayang.
    Suami baru ilang kejap, dah melilau
    kak Jie cari. How sweet. :mrgreen:

    Eriyzas last blog post..Guru Pembina Negara Bangsa

  20. muahahaha… kak jie ni buat aku sakit
    perot nengok tajuk…

    hamboih risau sangat kat hasben die eh…
    sayang bukan main… gile ah romentik keluarga nih..

    tadek tips bagus bagus ke? hehehehe~
    sekadar pelajaran untuk mase akan datang 😛

    Kreugers last blog post..Aku semakin gila fotografi.

    • @Kreuger, tips..kena korek entri2 lama kt blog kak jie….siaran ulangan mgkn ada..tgok keadaan….

      kami bercinta selepas kahwin.. :mrgreen:

  21. Alaahai….. terkejut gak!! Kat sini pantang pintu terbuka. Mesti si meow dan sang kodok curi masuk!

    Perkara sebaliknya berlaku pada Tie. Hubby lak tercari2, kes isteri dia terlalu ‘kecik’, ekekekeke……..

    Sekarang ni pulak bloglist jadi tingtong…. susah nak tahu sapa yang update….

    Ties last blog post..Errk……. tengok aje laa…

  22. amboiiii…sempat lagi pikir nak blog bagai…
    kadang2 laki memang macam tu kan…senyap2 je menyelinap umah jiran bukan nak cakap…wat suspen je

    • @is, hahahahaha……….kalau ilang laptop or pc, tak leh blogging lah… :mrgreen:

      tapi mmg suspen…… risau tau

  23. kehkehkeh! tak henti ketawa saya… tapi dalam hati kak Jie mesti gedebuk-gedebak kan…

    suealeens last blog post..Stand Up for Palestine

    • @suealeen, gelak…..kalau dh terkena
      mmg tak fikir langsung dia boleh tinggal rumah
      mcm tuje….kipas idup…pc on..dgn laptop2 sekali on

      mmg mencarilah…..tambah dramatik lagi…telefon pun tak dpt

  24. ha biar betul la hubby kak kujie nih… kalau kita kena macam tu memang dah goyang lutut…

    sabar je la kan… 😆

    • @shay, kalau dia kunci pintu, kita boleh fikir..dia keluar…ini tinggal pintu mcm tu je…mesti fikir2 mcm2 tu shay :mrgreen:

  25. abang awak nak test tu nak tengok awak sayang tak kat dia. 😀

  26. 😆
    lawak la hangpa nih.

    tanda ‘kau masih dihati’ lah ni….

    kak jie,,, how easy to migrate from blogger to WP?

    AyKays last blog post..Usahawan Taqwa

    • @AyKay,

      sign up kat http://www.wordpress.com

      DASHBOARD > TOOLS > IMPORT > pilih BLOGGER

      keluar GRANT ACCESS.

      klik IMPORT

      set AUTHORS

      SAVE CHANGES

      Semua entri setakat itu di blogspot akan ditransfer ke wordpress. teruskan berblog di wordpress atau kalau nak teruskan blogspot…seminggu sekali kena ulang prosees import.

  27. kes syg suami la nie kan.. kate orng syg suami bebel2kan la ek

    framestones last blog post..Jom Ternak Anak

  28. … atau salah satu cara soh dia kemas umah sebagai denda buat kita risau. ehehehe@!~

  29. haha…mcm2 hal la…takpa..syg laki namanya tu…:P

    mohdisas last blog post..Mencari Template Yang Sesuai

    • @mohdisa, sayang ……sapa tak sayang laki
      tapi kalau tiba2 jadi mcm ni
      tak sangka2..

      eee…….. mcm2 dok fikir
      mana entah ….lainlah kalau rumah berkunci
      kita tau dia keluar..walau pun kereta ada..mgkn dgn kawan ke
      ini……..semua ade

      • @Kujie, haha…mcm hal la kak jie ni. dah…len kali jgn risau lagi…pesan kat laki siap2 klu nak g memana. kan senang.

Trackbacks

  1. Sayalah hantu di lebuh raya itu. | Hidup Biar Sedap says:

    […] semalam, selepas kes cari suami yang hilang, suami ajak saya temankan dia  hantar drawing pada client yang akan ke Cameron Highland. Dia dari […]