Warna Baju Raya Yang Popular Tahun 2011

Tahun lepas kami  tak beli baju  baharu, jadi tahun ini bertukar perlu beli baju yang baharu.  Anak² saya dah remaja ( 12 – 19 tahun ) jadi warna baju mengikut pilihan mereka.

Bila lelaki yang buat pilihan, barulah saya dan Intan mengikut warna mereka. Along nak warna cream/cokelat, Angah nak warna merah hati. Bila undi, Intan vote Along, jadi ikut suara majoriti.

Membebel jugalah si Angah tu sebab terpaksa mengalah dengan Along. Masing² ada ego tersendiri, kan.

“Along tu gelap sikit Ngah…dia tak sesuai warna merah hati… tahun depan mama ikut pilihan Angah pula ye…”

Bukan saja balik kampung beraya kena bergilir, nak pilih warna baju melayu pun kena bergilir ikut pilihan anak².

Untuk dua pasang baju melayu lengkap ( samping dan songkok ) berharga hampir RM 500. Belum kasut, belum baju lain. Masa anak² umur 3-12 tahun, RM 500 tu dah boleh beli baju mereka 3-4 pasang.

Belum bahagian Intan.

Sekarang saya ‘hilang kuasa’ membuat pilihan ke atas mereka. Kami cuma keluar membeli belah bersama tetapi peranan saya hanya diperlukan di kaunter juruwang…sob ….sob…. sob….:cry:

Jom undi warna baju raya tahun ni… kita tengok warna apa yang menduduki carta popular 2011.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. pink 😳

  2. purple..hehe

  3. tak pernah pkai bju warna seragam, semua ikut kepala sendiri.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Pertandingan Earncent Review 2011My Profile

  4. Yang lelaki pakai baju raya tahun lepas yg baru sempat sekali pakai jer tu…kaler purple…tapi yg anak lelaki kecil ni dah tak muat, cari kaler lain lah..pilih merah bata… So yg pompuan ikut jer lah mana2 baju yg ada….
    Jom terjah post menarik dari kakza ..Koleksi Aqeela – sempena RamadhanMy Profile

  5. Salam kenal, saye pilih hijau pisang dan maroon coklat ~

  6. cekak musang lg best bro. bley pakai function sekali 😉
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Armani Hotel Dubai Di Burj Khalifa: RM7,200 Untuk Pengalaman Satu MalamMy Profile

  7. kuning menjadi pilihan raya bertiga buat pertama kali anak-beranak 😀
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Armani Hotel Dubai Di Burj Khalifa: RM7,200 Untuk Pengalaman Satu MalamMy Profile

  8. Kalau dulu semasa belum berumahtangga emak sediakan baju Melayu saya pilih warna kerana emak memag tukang jahit baju. Bila sudah berumahtangga tidak berpeluang memakai hasil jahitan tangan emak lagi. Rindu dengan baju jahitan jahitan emak

  9. lom cari lagi. time hujung-hujung nak raya..baru cari. hehe..

  10. Awat takdak yang komen pilih warna KINING ni, mushkil laa..
    Jom terjah post menarik dari Cenangau ..Isu JAIS Memeriksa Gereja – Mengenal Ahli Politik Yang Ikhlas Dan Berkepentingan..My Profile

  11. Dah besar2, dulu masa kecik2 kita belikan warna apa pun diorang pakai, tak ada komplen, la ni dah pandai pilih sendiri, kalau tak ikut, muncung panjang sedepa….

  12. Pacifista - X says:

    raya tahun ni warna coklat :mrgreen: kali ni nak buat cekak musang pulak.asyik telok belanga je.huh… 😛
    Jom terjah post menarik dari Pacifista – X ..Contest: Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

  13. tahun ni hitam dan kelabu , tp dah tk de tema ni .. main hentam je sbb kalau beli memang susah nak ada semua kaler lain2 saiz.. ayah hitam , una n baby hitam , kakak pepel , ibu kelabu .. kehkehkeh
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Tagline !My Profile

  14. Pakai baju tahun lepas jer. Warna coklat gelap.
    Jom terjah post menarik dari Dr House ..Temoleh Sungai Lipis besar gileMy Profile

  15. Kak Long undi warna coklat atau creme. 😆
    Tapi, kuasa memilih baju Melayu masih terletak di tangan Encik Suami sebab anak-anak masih belum pandai nak demand lagi tentang warna. Kalau baju dan kasut raya…si abang dah ada pilihannya sendiri.
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Bunga kebangsaan di bulan kemerdekaanMy Profile

  16. mamat purple.. 😀
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Resepi Kuih Raya Dan Biskut Raya 2011My Profile

  17. sy undi warna hijau sbb tahun ni kerana sy guna baju yg dpt masa sambutan maal hijrah hari tu..samping dan semua sekali..so tahun ni isteri kn ikut warna baju sy hehehe
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Wordless Wednesday #5 Honda CBR 1000 in my dreamMy Profile

  18. samala kita. pakai baju tahun lepas jer. baju tu pun muat lagi, pastu pakai tuk hari raya pertama tahun lepas jer. so, xelok membazir…
    Jom terjah post menarik dari razis ..Cesc Fabregas – 7 Tahun Tanpa Trofi Bersama Arsenal, 48 Jam Bersama Barcelona Terus Dapat 1st TrofiMy Profile

  19. huuuu sob sob sob…kesian tau kita tak ada baju raya.
    Jom terjah post menarik dari ann ..ZalabiaMy Profile

  20. yang penting anak2 happy 😀
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Take a quick break, log on to Facebook & play Maybank’s #MyRaya & u might jz win a share of RM25,000!My Profile

  21. saya pula takda tema tahun ni.. main dan jer.. saiz along susah nak cari.. jadi tak boleh nak pilih2 warna..
    Jom terjah post menarik dari isza ..Mana Mak?My Profile

  22. salam kak , bj raya thn ni wrna biru laut… tp yg pempuan ado +pink skit2…

    * salam kenalan 😆

  23. suruh dia ambil peluang yg ada…bila anak2 dah belasan tahun, kuasa dia akan terhapus…hahaha…mcm kak jie 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Bulan Si Kaloi Yang MontelMy Profile

  24. Tahun ni takde baju raya sebab mak sibuk siapkan tempahan baju orang lain..hihihi :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Wordless Wednesday #7 Japanese,you’re doing it wrongly!My Profile

  25. baju saya wrna biru..plan nak hijau..last2 beli biru..heheheh 🙂
    Jom terjah post menarik dari o] ..Gaya tido yang cuteMy Profile

  26. warna biru recycle dari 2 tahun lepas
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Selamat Datang Sayang, Dah Dekat Dah NiMy Profile

  27. Tahun ni mengikut tema alam, warna hijau. Hehehe.
    Jom terjah post menarik dari Hisyam ..Nafsu Yang DegilMy Profile

  28. den pilih cam warna kuih talam keladi belah atas tu. cam fefel ada, cam tak pun juga. err..err…
    Jom terjah post menarik dari jemarioren ..Santai RamadhanMy Profile

  29. hahaha…lama tuu. harap2 siap le yek
    Jom terjah post menarik dari jemarioren ..Santai RamadhanMy Profile

  30. Opps.. lupa, warna tahun ini.. maroon.. hehehhe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Satu Hari Di Hari RayaMy Profile

  31. ..maza serahkan darling buat keputusan.. hehehe

    tak pening kepala… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Satu Hari Di Hari RayaMy Profile

  32. kami tak sedondong kak jie. tahun depan kot. tahun ni pelbagai warna 🙂 cuma nana dan lia akan sedondong. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Iftar – TogethernessMy Profile

  33. Saya tak tahu lagi nak pakai baju yg mana tahun ni huhu. Tapi takpe boleh vote juge kan. hehe.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Geng giler kucing #6 – Wajah-wajah si comel yg kelakar [10pics]My Profile

  34. sebagai seorang yang kurang cerah.. saya lebi gemar memilih warna-warna gelap seperti maroon atau biru gelap…
    Jom terjah post menarik dari pereman ..Jenayah Simbah Asid Kembali lagi Ketika Ramadhan di MalaysiaMy Profile

  35. sama la kita kak jie… 🙂 kuasa pemberi $ nampaknya.. 😀
    Jom terjah post menarik dari zana ..Senang nyaMy Profile

  36. Tahun ni pilih warna kelabu. upah menjahit bagi sepasang baju melayu naik lagi sepuluh hinggit – RM80. Hantar sebelum puasa hari tu tapi 2/3 ari lepas orang tu baru talipon tanya nak belah tepi baju tu ke tidak. Ini bermakna baju melayu saya belum siap lagi 😥
    Jom terjah post menarik dari wachak ..Wordless Wednesday – Macam Raya PunyaMy Profile

  37. Berdasarkan perkembangan fesyen sekarang,dijangka warna-warna shocking akan menjadi trend.Penggunaan colour block juga mempengaruhi pemilihan warna.Bagi segi cutting pulak,baju melayu yang cekak musang lagi best!.

    Seeloknya,biarlah baju melayu itu menggunakan warna plain.Nampak formal.:).

    *ada gaya jadi fashion police?Bhahhaha
    Jom terjah post menarik dari haiqal ..Minuman Pelik?My Profile

  38. hihi..tahun ni hijau dan merah:)22 tahun hidup xpernah pilih baju raya sendiri:)
    Jom terjah post menarik dari nik ..Tips mengejar Lailatul QadarMy Profile

  39. family kak jie lelaki lebih ramai dr perempuan, memang kalah awal2 kalau undi ni…
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Pengalaman Menggunakan Lebuhraya LATAR My Profile

  40. :mrgreen: bj ry pink pilihan kami tahn ni 🙂