When I Ask You To Listen

sendiri

When I ask you to listen to me and you start giving advice,

you have not done what I asked.

When I ask you to listen to me and you begin to tell me why I shouldn’t feel that way,

you are trampling on my feelings.

When I ask you to listen to me and you feel you have to do something to solve my problems,

you have failed me, strange as that may seem.

Listen!

All I ask is that you listen; not talk or do – just hear me.

And when that’s clear, the answers are obvious and I don’t need advice.

Irrational feelings make sense when we understand what’s behind them.

Perhaps that’s why prayer works,sometimes for some people because God is mute,

and doesn’t try to give advice and try to fix things.

God just listens and let’s you work it out for youself.

So please listen and just hear me.

And if you want to talk, wait a minute for your turn

and

I’ll listen to you.

ยฉKujie – bukan merajuk cuma sibuk! ‘sibuk’ tu coping mechanism kepada merajuk..bila merajuk…..buat2 la sibuk

p/s – Writer Unknown

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Dengarlah dengan hati, berkatalah dengan jiwa, berbuallah dengan sepasang mata.

    I love this post!

  2. Sebijik perangai anney. Sabar aje aku.

    ODs last blog post..Serious, please!

    • @OD, hahahahaha…………. gelak guling2 sampai jatuh kerusi

      adoiiiiiiiiiiiiiii…kena luka kat lutut tu… ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜†

  3. twenty-six says:

    we must know when to shut up and enjoy the storyteller’s…

    twenty-sixs last blog post..Cara Aku Menangani Gadis Yang Memualkan Hidup Aku

  4. Eh…..!!

    Pokcik jiran sebelah tu tak datang laa……napa ekk?

    Merajuk ko…..??

    Waaakakakakah…………..!!!

    Ties last blog post..Toyol

  5. ahaks…

    tak kuasa I, uuu

    heheheheh

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  6. macam marah ngn anak yg degil takmo dgr cakap ye kak??
    huhu…

    erm, akak pun dah pakai widget twitter ek??

    chekguBHs last blog post..Alah Bisa Tegal Biasa…

    • @chekguBH, dah lama ada widget tu
      biasalah..semua ada..kadang2 dah lupa password pun
      tapi rasa cool je letak widget tu

  7. when I ask you to listen to me… you listen to somebody else… hehe… saje je tu… tambahan… tak terasa dah setahun perjumpaan kita ye…

  8. owh.. tak abis lagi rajuk kak jie ye..
    macam mane la agaknye nak pujuk kak jie nie.. hehe..

    menteils last blog post..Alamak! Blog Aku Takde Orang Nak Komen!

    • @menteil, erk…….sapa majuk…sapa…sapa…hehehehe ๐Ÿ˜†

      memujuk ada seninya, itu yg kena belajar tu menteil ๐Ÿ˜†

  9. nikillas says:

    buka ke org pempuan suka pada lelaki yang “good listener”.. waaaaaaah… kena jadik good listener neh.

    nikillass last blog post..The End of Battlestar Galactica..

  10. kalo merajuk moncong + diam…mls ckp dh…

    dulu slalu dipujuk, skrg wat xtau je…huhuhuuu…pnt sndiri…

    edames last blog post..Kemaruk Basikal

  11. mama merajuk dengan suami ye mama? ke intan? HAHHA :mrgreen:

    try dengar lagu listen-beyonce. hee bestt ๐Ÿ™‚

    yonnas last blog post..you’ll cry..

  12. oops! gapo?

  13. kutaksempurna says:

    fuhhh…
    nasib baik tak sesat masa cari rumah baru kakjie ni…

    aduhaaiiii…
    benar2 merajuk ni… sampai pindah2…

    dah kena pujuk ke belum ni ๐Ÿ˜€

    • @kutaksempurna, erk..apa pula nk sesatnya
      selalukan dtg sini
      mgkn kadang2 kak jie komen guna link blog ni
      kadang2 malas nk sign in google akaun

      jgn harap nk dipujuknya…huwaaaaaaa ๐Ÿ‘ฟ

  14. sesekali merajuk, mahal harganya.
    kalau dah selalu, meyampah la pula.. :mrgreen: :mrgreen:

    sallys last blog post..Petua 8P Ustazah Siti Nur Bahyah

  15. Hmmm…… ada setengah orang, datang kat kita mintak nasihat… Tapi bila kita dengan ikhlasnya bagi nasihat, dia pulak tak ambik kisah…

    Tu yang buat kita kecik ati…betul tak? Eh….. Tie ni melencong ke lain ke ?? Kadang2 (malah selalunya) blur je…kih kih….. :mrgreen:

    P/s: Sesekali merajuk nampak ayu gitu…. ๐Ÿ˜†

    Ties last blog post..Toyol

    • @Tie, itu cuma nk luahkan perasaan, bila pendapat kita tak selari dgn kehendak dia, dia tak akan ikut… :roll:

      hahaha…ayu le sgt tie

  16. merajuk..??..jangan laa merajuk…. pastikan ada org pujuk…!!! ๐Ÿ™‚

    aishahs last blog post..::sepetang bersama anak-anak::

  17. org bercerita hanya nak ringankan beban perasaan..
    betul..jgn ganggu mereka berkata2..
    kita dengar sahaja…
    mendengar lebih baik dari berkata2 yang hanya mengundang beban perasaan yang lebih berat.

    kak jie..majuk lagi ker???alalalalaalalaaa…ngapenye???

    izzahs last blog post..C.i.N.T.A.G.i.L.A

    • @izzah, ๐Ÿ˜†
      majuk pada yg syg
      kadang2 nk test market juga
      masih relaven ke lagi taktik majuk2 tu ๐Ÿ˜†

  18. salam kak JIE

    jangan lar merajuk lama lamaaaaaa

    pBs last blog post..544

  19. kak jie merajuk?alahai..tomeinye..tp mmg ade masa kite nak org dgr je tanpa ckp paper..stop seminit..

    krieszs last blog post..Naik Bas Adalah Perkara Yang Mengujakan

  20. ada orang anggap dia sentiasa betul..

    Lan Bingkas last blog post..Datang dan pergi

  21. kadangยฒ bila merajuk, tak de nak cakapยฒ dah..
    diam seribu bahasa.
    yups, buatยฒ sibuk.
    pung pang pung pang la mengemas.
    tibaยฒ TERrajin.hehe..

    fiezabaiduris last blog post..Semoga…

  22. Kadang2 orang yang bercakap walaupun dia tahu orang tu nak mintak dengar tu sebab dia tak reti nak pujuk n dia tak selesa dgn org merajuk, so dia bercakap je lah.. Defensive mechanism lelaki

    kruel74s last blog post..Sick sex