Menu Ringkas Open House

Nak masak apa ye? Sedang merancang nak buat open house. Sedang mencari menu open house? Kadang² pening juga nak menentukan menu apa yang sesuai mengikut kemampuan kewangan dan tenaga.

Saya ada cadangan. Menu open house yang simple dan mudah, sesuai untuk disediakan sendiri. Saya tahu penatnya nak buat persiapan.

Pilihan Nasi

  • Nasi tomato + ayam masak merah + jelatah
  • Nasi ayam
  • Nasi himpit + kuah kacang

Pilihan Mee

  • Laksa
  • Mee rebus
  • Mee sup
  • Mee goreng
  • Meehun sup
  • Spaghetti
  • Makaroni ( goreng, bakar @ sup )

Pilihan puding atau agar-agar

Kuih Muih

Buah-buahan

  • Tembikai
  • Oren

Minuman

  • Air Oren
  • Sirap Limau

Bahan lain yang perlu disediakan

  • Pinggan
  • Mangkuk
  • Sudu/garfu
  • Cawan
  • Tissu
  • Plastik sampah

Open house biarlah simple dan tuan rumah mempunyai ruang yang cukup untuk beramah mesra bersama tetamu. Tak perlu menu yang berbagai sehingga tak tersusun, tak teratur dan terurus.

Ada cadangan menu open house lagi? kadang² sibuk sampai terlupa beberapa perkara yang penting. Bukan saja soal menu yang perlu difikirkan, mengemas dan susun atur perabut rumah pun perlu difikirkan untuk keselesaan tetamu.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Delicious kali laksanya

  2. Salam,
    Kak Jie, Pavlova tak termasuk ke? heheee 😀
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Jom Sertai Kempen “Nikmati Susu Dalam 21 Hari”My Profile

  3. tips yang dicari2… haha… tq..tq..
    Jom terjah post menarik dari RinnAzrinah ..Raya 2012My Profile

  4. Sangat sedap menu2nya, semuanya harus dicicipi satu per satu menu2 diatas..
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Jasa Sedot WC Depok Telp. 021-9311-8787 | Sedot WC Jakarta DepokMy Profile

  5. Assalamualaikum,
    Lorrr! Ingatkan Kak Jie nak buat open house, tengok tajuk terus je bersedia untuk terjah 😉
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Bila Datuk Sanggup Jual Cucu Untuk Berjudi, Tak Tahu Nak Kata Apa Dah!My Profile

  6. Tengok tajuk, ingatkan kak Kujie nak buat open house.. huhuhu
    Jom terjah post menarik dari HAdira Kifly ..Bila Tiba Hari RayaMy Profile

  7. smo nmpk sdp.
    kalau buat smo pon ok. hehe
    Jom terjah post menarik dari Ekspresi Ruang ..Kediaman Idaman Berkonsep Tropika Ala BaliMy Profile

  8. Tak buat open house , rumah tinggi melayut , tp teringin juga ..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Menu Istimewa Hari Raya Rendang Ayam GajahMy Profile

  9. perrkkhhhh… memang terbaik lah kak jie..

    terus ada senarai, petik aje mana yg berkenan, kan kan kan.. hehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Kembali MerantauMy Profile

  10. kitorang tak buat open house sbb hari2 ada open house, buat nasi impit je.

  11. Sobro Mansor says:

    Menu uang ada ni pun kalau nak disediakan belim tentu menang tangan nak beramah mesra dengan tetamu yang hadir. Betul tak kak jie

  12. Assalammualaikum wbt.

    Fuhhhh pengsan tu. Memang ringkas tapi baca macam kak jie tengah terfikir-fikir mana satu nak buat yer, sebab pilihan tu memang banyak 😀

  13. Peeehhh ni dah macam syarikat Katering pulak tapi memang info yg bagus sebab selalu pening juga nak memilih menu yg sesuai utk open house ni