Sindrom Lulus SPM Cukup Makan

Salam Kak Jie, keputusan SPM saya tak cemerlang sangat tapi tidak gagal. Mungkin peluang saya ke IPTA  agak tipis memandangkan ramai lagi calon yang score A.  Nak sambung belajar di IPTS, saya bukan keluarga senang walaupun ada  pinjaman PTPTN .  Lepas belajar pun kadang-kadang susah nak dapat kerja. Ada tak cadangan sesuai untuk saya? – faiz

Email ini dialihbahasa standard kerana banyak sangat shortform .   Aduhai…. kasihan cikgu BM awak tu…penat ajar tatabahasa segala bagai, lepas je sekolah anak murid dah lupa cara menulis dengan betul.  ( maksik ni membebel macam le dia tulis dengan betul…hehehe )

Saya rasa ramai calon lepasan SPM alami masalah seperti ini, seolah-olah nak jejak bumi kaki tak sampai nak mengapai awan tangan tak sampai. Nak sambung belajar bidang yang popular , keputusan tak cukup popular takut tak tertanggung dan terkandas. Nak kerja dengan sijil SPM tak banyak pilihan.

Ini namanya Sindrom Lulus  SPM Cukup Makan…   Cukup makan , tak sampai kebuluran tapi tak berapa cukup zat dan khasiat.  he he he

Read more “Sindrom Lulus SPM Cukup Makan”

Hidup dengan cara hidup pilihan

Tak tau kerjaya apa yang patut saya buat,sakit otak dah fikir,apa yang saya minat,apa hobi,apa kebolahan….tak tau juga
– Nursyafiqa

Terimakasih Nursyafiqa dan maaf kerana kelewatan saya membalas . Ramai sangat orang beratur kat Kaunter Pertanyaan i lost my feeling sehari dua ni. Saya tak pasti tahap dimanakah kedudukan sakit otak yang Nursyafiqa alami kerana tidak dinyatakan secara terperinci. Maksud saya masih dibangku sekolah dan sedang memilih bidang yang sesuai untuk melanjutkan pelajaran? Lepasan pusat pengajian tinggi ? Sedang memilih pekerjaan baru atau sudah 5-6 tahun bekerja?

Jadi saya boleh rumuskan secara umum.

Apa nak buat? Perkara pertama yang perlu dibuat dalam proses perancangan kerjaya adalah penilaian diri .

membuat pilihan

Read more “Hidup dengan cara hidup pilihan”