Bagaimana Laman Web Di Bina

Penerangan mudah dalam Bahasa Melayu mengenai  cara membina laman web dan keperluan web hosting .

Beberapa proses sebelum sebuah laman web boleh dilihat di internet.

  • web designer – mereka bentuk laman web dengan skrip html, css dan sebagainya.
  • web hosting – file rekabentuk dimuat turun dalam server yang mempunyai jaringan internet.
  • domain name – alamat url seperti  alamat rumah untuk dicari oleh pelayar internet. Contoh kujie2.com

Memiliki laman web adalah seperti mempunyai sebuah rumah yang memerlukan web hosting sebagai tapak  pembinaan, web designer yang mengubahsuai  rumah dan domain name, alamat rumah supaya kawan2 dapat mencari lokasi rumah.

Di mana nak cari webhosting, web designer atau mendapatkan domain name?  Saya menggunakan  ServerFreak.

Cara Untuk Beli Domain Di Serverfreak

Saya suka April – bukan sebab bulan kelahiran  boleh tiup lilin potong kek, tetapi ada promosi hebat!

Anggap saja hadiah dari saya..hehe walau sebenarnya ini adalah promosi dari serverfreak.

Serverfreak menawarkan 200 pendaftaran terawal domain berharga RM 28 untuk  top level domain com/.net/.info/.biz/.name/.org

Domain itu apa?

Domain tu nama server komputer seperti web server di internet.
top level domain = com, net, org, edu
2nd level domain = kujie2

Kepada blogger yang ingin punya domain sendiri, rebutlah peluang ini. Blogger² yang sedang meningkat, yang punya rancangan untuk masa depan, belilah sekarang. Takut² ada orang lain yang dah beli domain idaman bila masa kita perlukan.

Bagaimana cara nak beli domain?

Serverfreak – The Best 5 Star Web Hosting In Malaysia!

Masalah image di blog saya dah selesai.  Hanya seminit selepas saya menghubungi pihak server hosting melalui email terus dapat jawapan dari mereka di twitter @serverfreak

Ini bukan kali pertama mereka memberikan perkhidmatan bertaraf 5 bintang yang cekap dan pantas .  Saya pernah mendapat percuma bandwidth sebanyak 30GB pada March 2010 akibat Bandwidth Limit Exceeded hanya selepas beberapa minit menghantar email.

Atas perkhidmatan yang cekap dan mesra pengguna ini,

Nak Balik Malaysia

Salam kawan-kawan……….kembali bersiaran.

Cubaan pertama selepas 2 hari gagal untuk diakses. Jangan panik, saya cuma dalam proses bertukar server. Sebelum ini server saya di hostkan di US tetapi semalam saya minta untuk balik ke Malaysia. Dalam proses bungkus kain baju lari balik Malaysia, ada beberapa masalah di ‘lapangan terbang’ yang bersangkut dengan plugin sehinggalah Sam dari Serverfreak telefon saya sendiri untuk memaklumkan masalah tersebut. Ni yang sayang lebih ni…. Serverfreak memang web hosting yang sentiasa menjaga pelanggannya.

sedih tau tengok trafik drop setakat 10:30 malam ini – 44%! tercungap-cungap makcik ni nak daki balik ni…huhu

Tadi saya email Sam untuk tahu status terkini kujie2.com dan mendapat