Edisi Rabun

ha ha ha… tajuk kan, saja bikin panas , menduga kesabaran di bulan puasa.

Memandangkan ramai yang terbukti rabun akibat terlalu obses mengadap komputer, edisi #WW dikeluarkan kembali dengan gambar ditanda anggota kakitangan.

Binatang ini namanya Stick Insect atau Serangga Ranting yang memegang rekod serangga terpanjang dunia.

Serangga ini kemampuan menyamar di antara ranting-ranting dan dedaunan juga mampu merubah warna tubuhnya menyerupai tempat yang dihinggapinya.

*Tamat kelas sains ,ย  kita kena masuk kelas sains rumahtangga pula…memasak :lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Sya Isya says:

    lor..Sya budget penyamaran menggunakan warna daun. warna coklat rupanya. keh2
    Jom terjah post menarik dari Sya Isya ..SEGMEN BERSAMA PUAN BEEMy Profile

  2. oooo…ingatkan ranting…sama je.. ๐Ÿ˜€
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Contest Aidilfitri | Hosting, Domain, Duit RayaMy Profile

  3. laa walau pun di tanda saya tak nampak mcm ada binatang pun kak jie..oh saya rabun teruk ๐Ÿ’ก
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Cara Nak Jadi Agent Top Up Untuk Jual Topup | Paling LarisMy Profile

  4. ok..mengaku saye mmg rabun..hehe

    mmg berjaya menyamar sbg ranting ๐Ÿ˜€

    p/s-msuk kelas sains RT pulak :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Julai & terima kasih daun keladiโ€ฆMy Profile

  5. Zarul Umbrella says:

    fuyyo mati2 ingat ranting kayu
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..Pengalaman Bersama Pelakon PopularMy Profile

  6. muhammad fakhruddin says:

    Sepupu sepapat mentadak juga…info baru! Terima kasih Kak Jie ๐Ÿ˜Ž
    Jom terjah post menarik dari muhammad fakhruddin ..Pabila Cikgu @TitaniumHijau MenyeruMy Profile

  7. Oooooo serangga ranting!!! Ku pikirkan unta!! ๐Ÿ˜† :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Apa Yang Orang Gastrik Tak Boleh Makanโ€ฆMy Profile

  8. Kalau tak ditanda, confirm kawe pon tak sedar… Rabun kah mataku ini? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Dulu Lain Sekarang Lain ..Wordless Wednesday #6 โ€“ Reality BitesMy Profile

  9. masalah utama pelajar sekarang kurang terdedah dengan alam sekitar. belajar sains pun ikut tv ๐Ÿ˜†

    kita dulu belajar sains jalan2 belakang rumah bagai. cari hewan.
    Jom terjah post menarik dari syafiq ..Fadhilat Solat TarawihMy Profile

  10. sejak bila plak serangga tu ada tangan hohoho
    Jom terjah post menarik dari topo ..Kereta yang Akan Membuatkan Cerita Pixarโ€™s Cars Menjadi Lebih CoolMy Profile

  11. Zil-el-Saif @ The Encik Saif says:

    di situ rupanya si beliau…
    Jom terjah post menarik dari Zil-el-Saif @ The Encik Saif ..[Kartun] Citi di Dalam Gelap – IBRAHzine : CITItron #1My Profile

  12. mak ai kak jie! besar giler! wahaa!
    Jom terjah post menarik dari kaizen ..Kisah Cinta Hidupku? | Antara Ikhlas Dan SabarMy Profile

  13. Bair betul besarnya serangga tersebut. Macam tidak percaya sahaja. Kalau anak-anak saya nampak tentu lari tidak cukup kaki ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Wordless Wednesday #6 โ€“ Senyuman RamadhanMy Profile

  14. kak jie..memang saya dah rasa yang tu..tapi disebabkan dulu dalam kelas sains tak pernah jumpa spesies ni, saya andaikan tu betulยฒ ranting..cis..cis..hehe

    tang kepala tu yang nampak mulaยฒ sekali…kira tak rabunlah, cuba tak yakin..cewah.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Rabu Tanpa Kata-Jom TerawihMy Profile

  15. amboi edisi rabun terus. hehe.

    wah ada jugak ye serangga jenis tu. memang tak perasan langsung. berbisa tak hihi
    Jom terjah post menarik dari afiq aiman ..13 Tabiat Buruk Blogger Yang Patut Dibuang Serta-MertaMy Profile

  16. oq alah. gitu ghopenya. memang rabun pon. rajin jahit baju nak buat spek, ahaks..
    Jom terjah post menarik dari jemarioren ..Kisah dua orang kakak (puasa time)My Profile

  17. hahaha..tak nampak pun serangga tu..nasib baik dah dilabelkan..baru la nampak sikit..pnjg gak ye..kalah mentadak..hehe ๐Ÿ˜›
    Jom terjah post menarik dari ZouL ..Wordless Wednesday 1My Profile

  18. mak oii..kak jie..tu serangga ke apa? belum pernah tengok sebesar tu la… ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Tragedi Berdarah Sebelum RamadhanMy Profile

  19. lorrr..ingatkan kayu tadi.. ish.. ish.. subhanallah..
    Jom terjah post menarik dari madammondoq ..WORDLESS WEDNESDAY : Finalis Ustazah PilihanMy Profile

  20. adeh, mmg edisi rabun nasib baik ada circle kalau tak sumpah tak bleh nampak.

    subhanalllah. uniknya ciptaan Allah.
    Jom terjah post menarik dari nursarah puteri ..Si Dia:- usah digenggam erat, bimbang musnah ditangan sendiri.My Profile

  21. ish tiba2 rasa seram. bayangkan tengah berteduh bawah pokok ingat ranting ke apa.
    sekali insect ni. scary kan.
    tapi dia tak kacau orang kan?
    Jom terjah post menarik dari peej ..lapar hoiii.My Profile

  22. Sekali tengok sy tak dpt detect insect tu, dua kali tgk pon sama.. Kali ketiga baru perasan. Sejibik macam ranting pokok tu.. ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari Iqbal ..Jom BOIKOT Kurma Jordan River dari IsraelMy Profile

  23. wah.. sekali imbas memang tak perasan.. rupanya ada stick insect kat situ.. hehehhe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Wordless Wednesday: Di suatu masa nantiMy Profile

  24. wah memang tak nampak..hebat tul serangga ni menyamar
    Jom terjah post menarik dari zool ..Wordless Wednesday # Masalah Google Chrome CrashMy Profile

  25. patut tak jumpa! dok belek celah daun.. rupanya batang pokok! isk
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..[Wordless Wednesday] – Anak panda bersin buat mak dia terkujat! hihiMy Profile

  26. waahhh goreng pun sedap ni
    Jom terjah post menarik dari gobblogz ..Sekitar Banjir Besar Di Seoul, Korea (15 Gambar)My Profile

  27. Hehehe memang rabun pun kak, nie dh circle kan baru nampak, penyamaran berjaya!! ๐Ÿ˜†
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Wordless Wednesday #19 – KurmaMy Profile

  28. Dah agak dah tadi. Sekali tengok macam pepatung eh tak macam… binatang apa tu nama dia alamak lupe. Nak teka karang batang ubi malu plak sendiri. So wat tatau la selamat haha. Anyway, nice job (menyamar tu)
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..DR Jism tiada Sticker SIRIM. Ada alternatif rawatan elektrik selain Dr Jism. FREE pulak tu!!My Profile

  29. mak aih besarnya kak jie ..
    td nampak badan je .. tp tengok mcm ranting ..
    sabo je la..
    kuasa Allah kan
    Jom terjah post menarik dari Datin Tyka ..Artis Kena Tarik RambutMy Profile