Cara Potong Kaki Kucing

Tajuk pun dah seram …hihi.

Sebenarnya itulah antara soalan paling kerap ditanya.   Bila kes terpaksa memotong kaki kucing adalah setakat mana paras yang sesuai nak potong. Potong separuh atau keseluruhan sampai sendi.

Jawapan saya : Daripada pengalaman saya menjaga dan merawat kucing tiga kaki, lebih baik dipotong sampai sendiri. Samada sampai bahu atau sampai peha.

Bila tak buang habis, tulang kucing akan menekan bahagian hujung anggota yang tinggal hingga tegang menyebabkan lapisan kulit yang nipis mudah untuk cedera.

Saya agak menyesal kerana tak menyatakan secara detail dan specifik sewaktu pembedahan. Saya serahkan sepenuhnya kepada doktor. Saya tak ada pengalaman dan rupa² keputusan selepas pembedahan agak mengecewakan.

Bagaimana pun saya tetap bersyukur kerana kami telah dapat melepasi ujian ini walaupun agak rumit pada awalnya. Perkara² ini menjadi satu pengalaman berharga untuk dikongsi sebagai panduan.

Kes Alice.

Kaki terjuntai Alice dipotong antara siku dan bahu, maksudnya ada tulang yang tajam dihujung. Akibatnya luka lambat sembuh. Kawasan tersebut selalu tegang dan sampai sekarang kita boleh rasa tulang kerana kawasan tersebut mempunyai kulit yang nipis.

Syukur kawasan kaki Alice ditumbuhi bulu yang lebat.

 

Kes Beemo

Sama juga, dipotong separuh dan lukanya tak bercantum. Saya bawa dia ke 3 klinik sebelum jumpa klinik yang mahu membuat pembedahan semula, memotong keseluruhan kaki hingga peha.

Selepas itu barulah baik dengan sempurna.

Kaki Beemo yang dipotong – masih terjuntai² dan ada luka yang tak mudah sembuh.

Beemo sekarang selepas pembedahan potong kaki kali ke 2.


Kes Noor Jannah.

Kaki depan, dipotong sampai atas tapi masih ditinggalkan tulang selepas sendiri.

Walaupun dah sembuh, kawasan tersebut kulitnya nipis kerana kerap tersentuh lantai bila dia melompat. Saya risau je takut² terkoyak, susah nak baik sebab hujung tulang yang tajam.

Berharap sangat bulu² lebat tumbuh untuk cover sebagai span.

Hujung kaki yang dipotong ada tulang tajam.


Kes Ofinn

Pembedahan dia sempurna. Bahagian tangan dibuang semua sampai sendi bahu. Kawasan tu licin dan selesa untuk dia aktif. Nak pegang pun tak rasa takut².

4 ekor kucing kaki tiga dengan 4 prngalaman berbeza.

Moga bermanfaat untuk kesejahteraan kucing² kita. Bukan saja masa merawat tetapi kos pembedahan juga perlu difikirkan.

Blue Sky Thunbergia

Saya tak tahu nama tempatan untuk bunga ni… trumpet kot. Dulu tanam seri pagi tapi bunga tu tak tahan lama. Panas je dah kuncup dan gugur. Bunga ni lebih tahan lama, cuma banyak semut hitam.

Carian internet bunga ini dikenali dengan nama Thunbergia grandiflora, Blue Sky Vine, Blue Sky Thunbergia, Blue Trumpet Vine, Blue Clock Vine.

Kalau sesiapa tau nama tempatan bagi bunga ni…bagitau ye.

Warna dan corak macam bunga orkid. Tahan 2-3 hari sebelum gugur.

Seekor Lagi Kucing Kaki 3 Kujiecats

8hb Julai 2017 saya adopt seekor lagi kucing kaki 3. Saya ditag di Facebook mohon bantuan untuk adopt si kecil ini. Walaupun kucing saya kuota dah penuh, tak sampai hati juga nak lepaskan dia.

Nak bela kucing bukan mudah, masa dan kewangan diperlukan untuk memberikan mereka kehidupan yang sebaiknya.  Makanan premium, vaksin ikut jadual, ubat kutu dan ubat cacing berkala dan kos rawatan lain jika perlu.

Kos mandulkan seekor kucing betina antara RM 150 -200 dan kucing jantan RM 80 – 130.

Akhirnya dia menjadi ahli keluarga KUJIECATS

Dia dijumpai tersepit antara tayar dan brek pad sehingga memerlukan mekanik datang untuk dikeluarkan. Dihantar ke klinik dan kaki depan terpaksa di potong. Seminggu kemudian, dia sampai ke rumah kami.

Seperti biasa, proses menamakan kucing² saya agak dramatik…hehehe. Akhirnya selepas seminggu, kami namakan kucing tiga warna ini dengan nama Ofinn. Kucing saya diberi nama mengikut abjad dan sekarang giliran huruf O. Finn adalah nama yang diambil kerana muka yang berserkup itu seperti watak Finn the Human dalam The Advanture Time.

Alhamdulillah …. selepas 2 bulan, Ofinn the Tripod membesar dengan sihat bersama 3 lagi kucing kaki tiga saya yang lain – Alice the Tripod, Beemo the Tripod dan Noor the Tripod

Doakan moga saya diberikan kesihatan yang baik untuk terus menguruskan mereka yang istimewa ini. Follow kami di Instagram KUJIECATS untuk terus mengikuti kisah pengembaraan harian mereka atau Facebook KUJIECATS