Diploma Teknologi Makanan Di Politeknik

Dengar je teknologi makanan mesti orang tanya “eh belajar memasak ke?” Teknologi Makanan ni belajar tentang fizikal, biological dan chemical komposisi makanan. Bukan belajar masak masak macam kulinari ya. Teknologi Makanan akan belajar macam mana makanan boleh spoil, microorganisme, nutrition, kelas makanan, penyimpanan makanan, menghasilkan makanan, macam mana nak process makanan dan banyak lagi. Kiranya belajar dari A-Z macam mana makanan tersebut dihasilkan. Sekarang Intan tengah belajar semester 2 (Dec…

Cara Potong Kaki Kucing

Tajuk pun dah seram …hihi. Sebenarnya itulah antara soalan paling kerap ditanya.   Bila kes terpaksa memotong kaki kucing adalah setakat mana paras yang sesuai nak potong. Potong separuh atau keseluruhan sampai sendi. Jawapan saya : Daripada pengalaman saya menjaga dan merawat kucing tiga kaki, lebih baik dipotong sampai sendiri. Samada sampai bahu atau sampai peha. Bila tak buang habis, tulang kucing akan menekan bahagian hujung anggota yang tinggal hingga…

Blue Sky Thunbergia

Saya tak tahu nama tempatan untuk bunga ni… trumpet kot. Dulu tanam seri pagi tapi bunga tu tak tahan lama. Panas je dah kuncup dan gugur. Bunga ni lebih tahan lama, cuma banyak semut hitam. Carian internet bunga ini dikenali dengan nama Thunbergia grandiflora, Blue Sky Vine, Blue Sky Thunbergia, Blue Trumpet Vine, Blue Clock Vine. Kalau sesiapa tau nama tempatan bagi bunga ni…bagitau ye. Warna dan corak macam bunga…

Don’t worry

Don’t worry about what I’m doing, worry about why you’re worried about what I’m doing. That’s just a polite way to say – leave me alone 😉