Bagai kepompong mengubah ulat menjadi kupu-kupu

Saya rasa macam mabuk laut balik dari Bukit Melawati petang tadi…..!

Kata Angah…..kalau naik bot lebih besar lagi mudah mabuk laut berbanding bot kecil.

Kata Angah…. frekuensi telinga kita dan frekuensi bot akan mudah berlanggar waktu botΒ  berombak turun dan naik.

Kata Angah …. walaupun mata kita nampak ok tapi frekuensi ini akan menggetarkan gegendang telinga., kemudian otak mentafsir getaran gegendang tersebut kepada bentuk maklumat.

Kata saya …. bagi sajalah panadolΒ  tu….mama tak naik bot pun!:roll:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Jie… entah-entah ada… jeng jeng jengg…. πŸ˜‰

    ODs last blog post..Selamat Hari Jadi Bonda – 11 April 2009

  2. tu tandanya dah dimakan usia……hehehe

    elok minum susu kambing banyak2…kasik kuatkan tulang dan gigi sebelum ia lerah ke bawah…..

    hehehehh

    psst: sebenarnya bukan semua org mampu tahan mabuk laut atau sungai ini…..(mabuk naik sampan ler)…

    Biasanya org yg mabuk itu org yg pandai mengimbangi badannya….. cecair di telinga terlalu sensitif hingga asyik2 membetulkan keseimbangan hingga menjadikan kita pening..

    hehehhe

    lagi pun, mengikut kajian Mahaguru Sivaratnam Kuryaphutik… org yg pandai mengimbang badan dengan merempit2 naik motor atau berjalan di atas tali seperti akrobat ini, tidak dapat tahan dgn mabuk lauk..

    naik bot aje, dia dah macam kucing kena cirit birit……wakakakak

    mazas last blog post..Nada Tak Sekata

    • @maza, tua…erk..kita baru hujung remaja πŸ˜†

      owhhh..mcm tu ye cikgu…kalau cikgu mcm ni…..spm dulu patut sy score boi A
      tapiiiiiiiiiii…….. dpt 7 :mrgreen:

  3. Wah.. Angah punya term fizik hebat! πŸ˜›

    samdaddycools last blog post..Youtube Gambar Fasha Sandha mandi

  4. errr..ape kaitan tajuk dengan isi eh? 😯

    tak pernah pegi lagi rasanya bukit melawati tu..
    isyh, kalau lalu kawasan berbukit, simpang siur, mmg bleh pening.

    fiezabaiduris last blog post..Forward email – Ayahku dan si"dia"

    • @fiezabaiduri, sebenarnya nak bgtau sakit kepala
      kemudian minta ubat dgn angah
      dlm masa nak bagi ubat…dia dok pok pek pok pek..pasal fakta frekuensi

      erk…tapi dia org suka dgn Bkt Melawati..hahaha

      jadi…………semua orang mabuk laut!

  5. Alamak !

    Makcik ni selalu blur..hu hu…

    Entry ni pasal mendaki bukit Melawati atau pasal ulat ??

    Adoi……susahnya nak paham….. kena makan cari buah delima utk terangkan hati… πŸ˜†

    Ties last blog post..Orang Kuat

  6. nyanyi duet ngan Kak Jie lah :mrgreen:

    Persahabatan bagai kepompong
    Mengubah ulat menjadi kupu-kupu
    Persahabatan bagai kepompong
    Hal yang tak mudah berubah jadi indah
    Persahabatan bagai kepompong
    Maklumi teman hadapi perbedaan

    • @iza, akhirnya ada juga org faham………..ttg tajuk entri
      tapi mmg pening2 pun kepala semlm
      mcm ada kupu2 berterbangan…. :mrgreen:

  7. angah macam ensiklopedia bergerak…;)

    Lan Bingkas last blog post..Hawa dan pisang

    • @Lan Bingka, mcm2 dia tau….kt muzium tu mcm dia pula pemandu pelancong….keris, baju besi….semua dia nk terangkan πŸ˜†

  8. takpernah lagi gi bukit melawati tu… hermmm kalau naik bukit saya pun biasa pening gak… hermmm

    Adrys last blog post..ABPBH Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008

    • @Adry, kalau lalu area sini…mksdnya perjalanan ke teluk intan ke…. bolah lah singgah…tapi kalau semata2 dtg nak ke bukit melawati..baik rancang melawat tempat2 lain lagi…mcm taman alam, tgok kelip2 kat kg kuantan…

  9. Active Blogger says:

    Dapat gak Kak Jie pergi jalan2 kan…sy tak pernah lagi menjejakkan kaki ke sana…tapi baru-baru dpt g jalan2 kat Dengkil…sesat selama 1.5 jam nak cari MIAT…marah gila sbb tak jumpa signboard…menghala ke MIAT tu…

    sy tak suka sesat…buang masa betul…muka adik sy tu dah pucat sbb sy kata nak balik terus kalau tak jumpa MIAT lagi satu round…Nasib baik jumpa…Masa balik test ikut jalan Nilai…dekat betul tempat tu…nak pergi punyalah jauh ke depan signboard yg tulis DENGKIL dari highway tu…menyesal tak buat homework tgk goolge map…:-(

    Active Bloggers last blog post..ABPBH Akhirnya Mencapai Klimaks

    • @Active Blogger,

      (hehehehe.. sekali lagi mintak izin kat tuan rumah)…inilah akibatnya kalau keje di mlm ari, keje kurang merayau kat blog org lain….

      Active blogger, in other point of view sesat ni bagus sbnrnye,walaupun ia membuang masa tp at the same time kita leh kenal tmpt org…tp kalau sesat smpai 1.5 jam mmg leh hangin 1 bdn….hehehehehehe….

      • Active Blogger says:

        @epop, betul gak tu…malam sebelumnya aku tidur pukul pukul 3pagi…hehe masa nak balik mengantuk gila. Tapi singgah sekejap rumah moyang aku, sbb nk ambil beg menjahit mak aku yang tertinggal. Sampai kg terus hilang mengantuk, siap makan jeruk asam kuinin lagi πŸ˜‰

        Sesat mmg ada kebaikan…hafal la jalan nak ke MIAT tu…1.5jam tu lama sgt…setiap kali pertama kali hantar adik aku pergi register mesti sesat…dah penat cari tak jumpa, baru tanya orang πŸ˜‰

        Active Bloggers last blog post..ABPBH Akhirnya Mencapai Klimaks

    • @Active Blogger, kak jie yg biasa ke sana ke sini…nak pergi PJ pun buka google map lagi..heheheh

      kadang2 sesat tu kita boleh jadi pandai dr org yg tak sesat..sbb kita sampai ke tempat yg org tak sampai..heheheh :mrgreen:

      • Active Blogger says:

        @Kujie, Betul sgt la tu…tapi sesat juga boleh membahayakan diri…ada tersesat kat cyberjaya…dan ada jalan mati, tapi jalan tu tak ditutup pun. Dah la jalan tu lurus dan sedap bawak laju…:-) Nasib baik tak langgar tebing…

        Active Bloggers last blog post..ABPBH Akhirnya Mencapai Klimaks

  10. bukit melawati tu kena naik bukit ke Kak Jie?
    kalau cam tu, neeza pun mabuk jugak lah.. memang pening kan jalan pusing -pusing..
    naik van pun neeza dah pening..

    Neezas last blog post..Open Day sekolah ku..

    • @Neeza,

      (hehehehe..k.jie mintak izin nak bls komen neeza ye)…

      neeza,bkt melawati tu bukan lah mcm cameron jlnnye berbelit, bukit melawati ni sikit je belitnye(tatabahasa yg sungguh kurang..heheheh)..tp kat situ byk monyettttt (x tau ape kaitan jln belit2 dgn monyet)hahahahaha..yg bestnye dr atas bukit melawati tu leh nmpk view selat melaka n pekan kuala selangor…

      pesanan penaja :

      kalau naik bukit melawati berhati2 lah kalau anda membawa sebungkus kcg cap tgn ke ape ke, kerna sekiranya monyet2 tu nmpk,abis a kena keje dek mereka…

      • @epop, tak pe….kak jie dah tido
        ada org buka kaunter pertanyaan…. πŸ˜†

        • Epop and Kak Jie,

          time kasih.. hehee.. memang neeza ni lemah geografi.. tapi neeza tak kisah pun.. sebab banyak library bergerak. Tak tahu neeza tanya..

          baru neeza tahu Bukit Melawati tu cam tu.. siap boleh nampak Selat melaka tuuuuu…..

          kalau tak boleh bawak kacang cap tangan.. kacang cap kaki okay kot ye huhuuuu… πŸ˜›

          Neezas last blog post..Open Day sekolah ku..

  11. Angah memang pakar sains lah… nak jadi doktor tu πŸ˜†

    kruel74s last blog post..How do you sleep at night?

    • @kruel74, tapi yg sebenarnya…otak dia lambat bertindak dgn singnal

      lambat proses isyarat utk disalurkan menjadi maklumat..selalunya

      dia jenis teliti..kat muzium…setengah hari nak baca semua info

      muntah hijaulah saya…………. :mrgreen:

  12. tp pelik kot mcm mane k.jie leh mabuk laut…ehehhehe….mungkin udara dr laut tu kot yg buat k.jie pening…

    • @epop, bkn sbb naik bukit melawati..bkn pertama kali..dah lebih 10 kali!
      dulu abg ipar duduk kat rumah kerajaan depan maybank tu… πŸ˜†

      byk hari tak keluar lepas kena ragut
      kaki pun sakit kena hujan…pakai selipar pun sakit…tempat getah selipar tu kiri kanan kena luka

      tapi………hehehe..bosan dok rumah..ikut abg g site :mrgreen:

  13. πŸ˜› ..bukit melawati bukan naik bot,tp naik tram yg gerak sgt la sopan santun tu kan..kalau nak mencabar lagi,daki je tangga 100 tu,x gitu mama jie?hehehehehe..lalu la kampung sy Ijok td ek?dan lalu kot dpn umah sy dlm penjara sg buloh tu

    • @epop, tak..lalu ikut jln tasik puteri….keluar kt kota puteri
      tu arr..naik tram
      kena hujan……
      budak2 tu ligat sana sini…
      kita ni kaki sakit lagi….kena hujan pula tu πŸ˜₯

Trackbacks

  1. […] by Kujie at 6:26 pm under Peribadi Ingat lagi minggu lepas saya seperti kepompong yang baru menjadi rama-rama mabuk laut makan sate […]