Botol Susu Bebas BPA

Saya kat hujung dapur – menyidai baju  . Tiba-tiba Intan datang dekat dan tanya

” mama………..mama ada simpan tak botol² susu Intan yang dulu²..masa Intan kecik²”

sambil pegang kotak susu Dutch Lady yang diambil dari peti sejuk.

Belum sempat saya jawap, terdengar suara Angah membalas :

” Ada…botol susu Intan ada kat mama…mama bawa hari²…kita share botol susu”

ha ha ha … sungguh  tak sangka Angah boleh jawap macam tu.:lol:

gambar bayi menyusu badan

©kujie- kesemua anak² saya menyusu badan. “Botol susu” ada sampai sekarang.

 

Nota Tambahan 17/3/2011 :  Entri lama yang dikitar semula kerana isu semasa Pengharaman botol susu polikarbonat yang mengandungi Bisphenol A bermula 1 Mac 2012

Cara Mengenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat

Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.

Rujukan : http://moh.gov.my

©kujie – botol susu anak² saya bebas  segala jenis radiasi nuklear Jepun!

Edit 01/03/2012 – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)akan menguatkuasakan pengharaman pengimportan, pengilangan, pengiklanan dan penjualan botol susu bayi mengandungi Bisphenol A (BPA), bermula hari ini 01/03/2012 .

 

p/s – entri kitar semula untuk isu semasa

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Alhamdulillah anak semua isap susu cap gantung.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Sumbangan Untuk Keluarga Arwah Adik Faris Nur DanielMy Profile

  2. jawapan yg sgt bijak.
    mungkin tu hasil dr minum susu ibu je hehe
    Jom terjah post menarik dari Ekspresi Ruang ..Elemen Kayu Balak Reput Dalam Kediaman MinimalisMy Profile

  3. Kalau di Indonesia botol susu untuk bayi bernomor 5, bebas BPA dan bahan kimia lain. Jadi tak terlalu sulit bagi kami untuk membeli botol susu yang baik
    Semoga segala upaya dari pemerintah Malaysia dapat lancar dilaksanakan
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Memahami Perbedaan Google Dance, Google Sandbox, Deindex dan BannedMy Profile

  4. puanema says:

    Salam perkenalan…. anak2 saya menyusu xlama juga.. yang 1st hanya sampai 2bulan. 2nd 5-6bulan sahaja… sekarang anak2 dah 5&4 tahun(jarak setahun) masih menyusu botol… xtahu pula saya kalau yang ada logo 7 rupanya mmpuyai kandugan Biphenol (BPA) ada info dr rakan yg bg tahu saya kalau nk cari botol susu anak cari tg ada 7 tu dan yang ada logo sudu&garpu.. jadi setiap kali tukar botol anak mesti saya cari yang ada semua tu…
    jadi selama ini saya salah lah…
    Jom terjah post menarik dari puanema ..Selamat Penagntin Baru my bff Ieda&AzraffMy Profile

  5. Langkah yang bijak dari Kementerian Kesihatan Malaysia tapi kalau pengharaman botol susu bayi mengandungi Bisphenol A (BPA) dilaksankan awal lebih baik.
    Jom terjah post menarik dari Jobless Girl ..ConsultantMy Profile

  6. bagus jugak nih baca, kena check botol susu nih sebab anak kambing minum susu botol. ia makhluk Allah yg bernyawa juga.

  7. tak faham. huh..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Komisen ke 34 dari Paid-to-Promote.netMy Profile

  8. hihi…mula2 saya tak faham ayat angah tu.
    Jom terjah post menarik dari bardboo ..Penulis Jemputan KhasMy Profile

  9. hehe betul lah kata angah tu kakjie , tp spontan jek dia jawab ek ..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Semalam macam-macam hal pun adaMy Profile

  10. Salam Jumaat,

    Saya belum ada anak lagi. sengannya menyibuk sini. baca sambil kutip info 😐
    Jom terjah post menarik dari mekar ..Ubat yang paling MujarabMy Profile